Hrvatski Fokus
Kultura

Potencijal kulturnih i kreativnih industrija u gospodarskom oporavku

Glazbeni autori uz HDS ZAMP iznjedrili i 2021. godinu uz veliku humanitarnu gestu

 

Na kraju još jedne godine otežanog poslovanja za glazbenike donosimo infografiku s najvažnijim akcentima poslovanja HDS ZAMP-a u 2021. godini (https://www.zamp.hr/uploads/documents/infografika/HDS_ZAMP_akcenti_2021.jpg). Unatoč izazovima i ove godine, održali smo stabilno poslovanje te poduzeli aktivnosti u zemlji ali i izvan nje s ciljem da što više olakšamo položaj glazbenika u ovim COVID vremenima, ali i koliko je to moguće djelujemo na kreiranje mjera potpore za cijeli glazbeni sektor. I ove smo godine solidarnim mjerama i sniženjima cijene licencije za poslovne korisnike glazbe naglasili vezu između njihova poslovanja i poslovnog modela naših članova, glazbenika.

Redovni obračuni i isplate kako za naše članove, tako i za udruge s kojima surađujemo, obavljeni su u roku i bez ikakvih zaostataka. I ove smo godine našim članovima uz honorare osigurali i stimulacije u ukupnom iznosu od 4.5 milijuna kuna iz našeg AntiCovid fonda odnosno od sredstava izdvojenih iz troškova poslovanja te uštedama na umjetničkim projektima. Po prvi put našim smo članovima obračunali i isplatili honorare od popularnog Netflixa, a u Hrvatsku je došao i servis Tidal s kojim smo sklopili ugovor.

U suradnji s Ministarstvom kulture od Ekonomskog instituta Zagreb naručili smo studiju o kulturnim i kreativnim industrijama u Hrvatskoj neposredno prije i u tijeku COVID pandemije. Cilj nam je ukazati na potencijal kulturnih i kreativnih industrija u gospodarskom oporavku a kako bismo osigurali što kvalitetnije mjere potpore. Preliminarne rezultate studije predstavili smo i na našoj ovogodišnjoj MAKK konferenciji koja je ove godine ipak organizirana uživo u prostoru Muzeja za suvremenu umjetnost u Zagrebu. Na konferenciji smo, uz mnoštvo zanimljivog sadržaja, predstavili i novi Zakon o autorskom pravu i srodnim pravima. 

Za novi projekt edukacije djece i mladih o važnosti autorskog prava i njegova poštovanja partnere smo pronašli u 24sata i Joomboosu uz financiranje od strane Ureda Europske unije za intelektualno vlasništvo (EUIPO), s kojim smo i ranije surađivali. U jesen je tako startao projekt „Rap School“ kroz koji se mladima približila ideja autorskog rada i prava, pogotovo na društvenim mrežama.

Iako je i ova godina za naše članove financijski bila slabija, na samom kraju godine završena je humanitarna akcija Playlista za glazbenu školu u Sisku „Fran Lhotka“ kroz koju su se naši članovi odrekli honorara na nekim svojim djelima te smo zajedno u ovoj godini za obnovu te škole uništene u potresu krajem 2020. donirali 520 tisuća kuna.

Anđelka Felja

Povezane objave

Veliki formati Ranka Ajdinovića

hrvatski-fokus

U povodu 500. obljetnice prvotiska Marulićeve Judite

hrvatski-fokus

Ja te volim ka i mati dite

HF

Krsto Hegedušić iz privatnih i javnih zbirki

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više