Hrvatski Fokus
Društvo

Nacionalna naknada za starije osobe

Socijalna sigurnost osobama starijim od 65 godina

 

Cilj nacionalne naknade za starije osobe, koju je Vlada uvela u siječnju 2021., jest pružiti socijalnu sigurnost osobama starijim od 65 godina koje nisu osigurale primanja za starost i nisu ih u mogućnosti ostvariti na drugi način. Prema procjeni iz Prijedloga zakona o nacionalnoj naknadi za starije osobe, pravo na naknadu u 2021. trebalo je ostvariti oko 19.700 osoba. Međutim, prema posljednjim podacima Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje, naknadu prima znatno manji broj korisnika – krajem studenog 2021. njih samo 5.658.
U novom broju Osvrta Instituta za javne financije pod nazivom Nacionalna naknada za starije osobe, Marijana Bađun i Ivica Urban navode moguće razloge zbog kojih je broj korisnika navedene naknade manji od očekivanog.
Jedna skupina razloga odnosi se na neinformiranost potencijalnih korisnika o postojanju naknade te na nemogućnost ostvarenja prava zbog poteškoća s prijavom i isplatom. Naknada postoji tek godinu dana i vjerojatno je potrebno još neko vrijeme da se ukorijeni. Potvrdu ovoj tezi daje činjenica kako se broj korisnika kroz mjesece polako povećava. Druga skupina razloga tiče se neostvarenog očekivanja predlagatelja zakona da će dio sadašnjih primatelja mirovine ili zajamčene minimalne naknade odustati od tih prava i zamijeniti ih novom naknadom. Nadalje, moguće je da su projekcije korištene za izradu prijedloga zakona jednostavno precijenile ukupni potencijalni broj korisnika naknade. Nadležno Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike treba točno utvrditi zašto je broj korisnika nacionalne naknade za starije osobe manji od planiranog. (ijf)

Povezane objave

“Kaštelanske štorije 2019.”

HF

Armensko vinarstvo

HF

Let u ponor

HF

Alep i igre gladi

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više