Hrvatski Fokus
Iseljeništvo

Francisco José Orlich Bolmarcich (1907. – 1969.) predsjednik Kostarike

PODRIJETLOM S KRKA – Francisco José Orlich Bolmarcich, zvani Don Chico, izabran je za predsjednika države 1962. godine

 

Hrvati i njihovi potomci rasuti su po svijetu kao zvijezde po nebeskom svodu. Neki od njih vidljiviji su od drugih, kao i zvijezde, barem za neko vrijeme. Za vas sam prikupio crtice iz života onih koje sam tako rekavši „u hodu“ zapazio i o njima iz raznih izvora ponešto zabilježio. Poneke sam od njih i poznavao. A ovdje ih vi možete sve upoznati i vidjeti da u tom našem rodu i narodu ima stvarno nadarenih, radišnih i uspješnih pojedinaca diljem kugle zemaljske. Lijepo je (do)znati tko su ti naši sunarodnjaci i biti ponosan na njih. Svatko je od njih na svoj način obogatio svijet…

Među ovim kratkim životopisima pročitat ćete o ljudima vrlo različitih zvanja i iz raznih krajeva svijeta. Ali sve ih povezuju hrvatski korijeni. Svi su bili ponosni na ono što su ponijeli iz domovine ili naslijedili od svojih roditelja, djedova i baka – od domaćih jela i obiteljskih tradicija do hrvatske kulture općenito. Ali ima i još nešto što oni imaju zajedničko: prepoznali su svoje talente i imali životne ciljeve, te bili radišni, strpljivi i uporni u njihovu ostvarenju. Znali su da prirodna nadarenost nije dovoljna za velika postignuća. To je samo temelj na kojemu treba graditi, ustrajno radeći, ono što želimo u životu postići. Bili oni znanstvenici, glumci, pjevači, športaši… njihova je zvijezda zasjala i postala vidljiva jer su „brusili“ sami sebe, i to uz velike napore i žrtve.

Hajdemo odavde u Centralnu Ameriku, u Kostariku, gdje je uvijek toplo. Ona je smještena između Nikaragve na sjeveru i Paname na jugu, te Tihog oceana na zapadu i Karipskog mora na istoku. Bogata je planinama, vulkanima i kišama, a ime Costa Rica znači “bogata obala”. Tropski je to kraj te ima samo dva godišnja doba: “ljeto” je negdje od prosinca do travnja, kad je manje kiše. Drugi dio godine je “zima”, vrijeme velikih kiša, a uvijek je toplo.

Ali, i u tu daleku, brdovitu i dosta zabačenu zemlju dospjeli su i poneki Hrvati. Kao i u drugim zemljama, neki postadoše uspješni i utjecajni, a jedan od hrvatskih potomaka, Francisco José Orlich, bio je i predsjednik Kostarike.

Naime, Franjo Orlić, dečko od 15 godina iz mjesta Punat na otoku Krku, zaputio se u svijet 1873. i dospio u Kostariku. Bio je radiša i štediša. Kupio komad zemlje i počeo uzgajati kavu. Zatim je utemeljio tvornicu kave i uspješno poslovao. Nije zaboravio ni rodno mjesto. U Puntu je bio suosnivač tvornice tjestenine, izgradio “Villu Costa Ricu”, i bio jedan od utemeljitelja Austro-hrvatskog parobrodskog društva (1906.). Ovo je bio začetak današnje Jadrolinije. Franjo je bio tadašnji globalni biznismen. Radi poslova u Kostariki i Hrvatskoj preplovio je Atlantik više od 40 puta.

Osim što je naš radišni Orlić vodio uspješne biznise, imao je i veliku obitelj. Oženio je Kostarikanku Franciscu i s njom imao devetero djece. Najstariji sin Josip, koji se rodio na Krku i kasnije oženio Đorđinu Bolmarčić s otoka Cresa, postao je uspješan poslovan čovjek, čak i takmac ocu u proizvodnji kave.

Orlichi su igrali važnu i vrlo pozitivnu ulogu u političkim i gospodarskim zbivanjima Kostarike, u njezinoj demokratizaciji i stabilnosti. Josipov sin, Francisco José Orlich Bolmarcich, zvani Don Chico, izabran je za predsjednika države 1962. Budući da je Kostarika bila demokratska zemlja i Orlich izabran od naroda na istinski slobodnim izborima, prvi strani državnik koji mu je došao u službeni posjet bio je John F. Kennedy, predsjednik Amerike. Taj posjet je bio veliko priznanje Orlichu i Kostariki.

Orlich je bio vrlo plemenit, ponizan i narodu blizak čovjek. Dobro naroda i države bilo mu je važnije od osobnih probitaka i zato ga se i danas rado sjećaju. Jedan od nekoć njegovih političkih takmaca o njemu je napisao: “Gospodin Francisco Orlich bio je ljubazan, uvijek nasmijan i dobar čovjek. Iz njega je zračio mir i urođeno samopouzdanje u sebe i u sve što je predstavljao. Najvjerojatnije, jedini je predsjednik Kostarike koji je sišao s te dužnosti bez i jednog neprijatelja. Ni prije ni poslije njega nismo imali takav slučaj. Možemo s pravom reći da je on uistinu bio predsjednik svih ljudi u Kostariki.” I nama je drago da je bio uzor čovjek i političar jer je ipak hrvatskih korijena pa se možemo s njim i mi ponositi. A mogao bi biti i dobar primjer i našim političarima!

Francisco José rođen je 10. ožujka 1907. u gradu San Ramónu. Tijekom života posjetio je Hrvatsku dva puta. Jednom kao dijete, a drugi put kao novoizabrani predsjednik Kostarike. Umro je 29. listopada 1969. i pokopan uz velike počasti u San Joséu, glavnom gradu Kostarike.

Dr. Ante Čuvalo, Hrvati u svijetu – 101 životopis za školarce (i roditelje), CroLibertas Publishers, 2017.

Povezane objave

George Martin Skurla u svemirskom centru

HF

Sonet iz tuđine

HF

Dvadeseti jubilarni susret pjesnika HIL-a NY

HF

Majčin dan u Njemačkoj

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više