Hrvatski Fokus
Povijest

Negdašnji diplomatički slog Turaka

Pismo sultana Mehmeda IV. austrijskom caru Leopoldu

 

Danica horvatska slavonska i dalmatinska 6. siječnja 1844. donosi pismo turskoga sultana Mehmeda IV. austrijskom caru Leopoldu, onomu istom koji je dao pogubiti Petra Zrinskoga i Frana Krstu Frankopana.

“Po milosti velikoga Boga na nebu, Molo Mohamed, Bog na zemlji, slavni i velemoćni car od Babilona i Judeje, od istoka do zapada, kralj svih zemaljskih kraljeva, veliki kralj od sve Arabije i Mauritanije, rođeni slavodobitni kralj od Jeruzalema, junak i vlasnik od groba raspetoga Isukrsta, poručujemo tebi njemačkome caru i tebi poljskom kralju i svim vašim junacima, kao i rimskom papi, kardinalima, biskupima i svim tvojim, sa 1.300.000 vojnika (što) pješaka (što) konjanika, s nečuvenim samosiljem i sa turskom vojskom, koliku ni ti ni tvoji još vidjeli nisu.

Prije svega posjetit ćemo te u tvojem stolnom gradu Beču i tebe, poljskoga kralja i sve tvoje ortake oružanom rukom i vojskom paleći, plijeneć, harajući, ubijajući, na potpunu propast tvoje zemlje i tvojih podanika proganjati tebe i tvoje ljude smrću strahovitom koliko samo budemo mogli izmisliti skončati, pogubiti, zagušiti.

Ja ću tebi koji u maloj nekoj zemlji stoluješ tvoju carevinu i kraljevinu oteti, ognjem i mačem predobiti, te prijestolje rimsko sa njegovom trovrsnom (misli na sv Trojstvo?) krunom i žezlom pogaziti, pobiti i uništiti.

Ovo smo željeli tebi care njemački i tebi kralju poljski i svim vašim privrženicima objaviti, i ove ćemo riječi domalo u djelo pretvoriti i sve ovo dat ćemo ti okusiti, ravnaj se dakle po tome.

Dato u našem golemom gradu Istanbulu koji sadržava: 1659 ulica, 90 bolnica, 1.000 javnih kupatila, 997 zdenaca (bunara), 120 trgova, 115 staja za mazge, 480 svratišta za tuđine, (i danas je 480 hotela puno, svaka čast!), 1.652 velike i male škole, 1.600 mlinova, 4.122 munare i džamije. Ovaj veliki i jaki grad zauzima 4 milje i ima na bedemima 560 kula.

Grad su ovaj “naši”(vladar se izražava sa mi!) roditelji kršćanima oteli, i ovih (kršćana) žene i djeca bijahu im naočigled posječena i zagušena.

Mi ćemo ga u prkos i na pogrdu tvoju i svih kršćana navijeke zadržati.

Dato ondje u 25. godini našega rođenja i 7. (godini) našega vladanja. Molo Mahomed”.

Lijep stil i zanimljiv za mladoga čovjeka, ako želiš ljude razljutiti i natjerati na očajnički otpor tada su ovakva pisma vrlo dragocjen uzor.

Osobno me najviše dojmilo čuti o 115 staja za mazge, kakav je miris to moralo imati!

Teo Trostmann

Povezane objave

Roksandićeva inačica veliksrpskoga projekta

HF

Lubomir Michał Rogowski u Dubrovniku (3)

HF

Rudolf Maixner o Vitu Mariji Bettera Vodopiću

hrvatski-fokus

Pomorski život Vlade Ivelića iz Risna

hrvatski-fokus

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više