Hrvatski Fokus
Društvo

Komunicirajmo asertivno

Asertivna komunikacija oblik je komunikacije u kojoj jasno, otvoreno, mirno, čvrsto izražavamo svoje misli, stavove, ideje, bez da povrijedimo drugu osobu

 

Asertivna komunikacija (asertivnost: lat. asserere: prisvojiti; tvrditi) oblik je komunikacije u kojoj jasno, otvoreno, mirno, čvrsto izražavamo svoje misli, stavove, ideje, bez da povrijedimo drugu osobu.

Asertivna komunikacija se uči, a kako bi ju uspješno naučili  potrebno ju je svakodnevno vježbati.

Lakoća asertivne komunikacije je u svakodnevnim običnim situacijama, međutim situacije koje su hitne, „goruće“, i zahtijevaju brzo rješavanje situacije/problema, zahtijevaju zaista izuzetno uvježbanog asertivnog komunikologa, kako bi osobi mogli reći ono što mislimo ii osjećamo,  bez da povrijedimo  osjećaje druge osobe/sugovornika. S tim na umu, imamo „JA PORUKE“. Osobno bi ih nazvala temeljem asertivne komunikacije.

Kako asertivno komunicirati? /Primjer i vodstvo/

„Ja se osjećam… (izraziš kako se osjećaš) kada ti… (opiši ponašanje) zato što (sad je trenutak u kojem objašnjavamo drugoj osobi zašto njeno ponašanje izaziva takav osjećaj, koji smo na početku asertivne rečenice naveli) zato/stoga želim, hoću, ne želim (ni slučajno reći TI trebaš, želiš…, već JA želim, trebam…)

Uvježbana i naučena asertivna komunikacija, nosi mnoge dobrobiti za pojedinca i društvo.

Karakteristike i prednosti,  asertivne komunikacije: jasno, mirno i čvrsto iznošenje svojih stavova, misli, osjećaja, ideja, aktivno slušanje, gledanje u oči i pokazivanje razumijevanja, poštivanje druge osobe, korištenje „JA poruka“, povećano samopouzdanje , samopoštovanje i poštovanje, veći osjećaj kontrole nad osobnim životom/samokontrole, osobno zadovoljstvo, uspješno ovladavanje stresnih situacija, otovorenost za kompromise, nove ideje i rješenja, kontrola negativnih osjećaja, spremnost isprike u slučaju pogreške, pohvala druge osobe… i druge dobrobiti.

Asertivna komunikacija oblik je komunikacije kojim se, svakodnevnim uvježbavanjem, pojedinac oblikuje i oblikuje svoj život u gore navedenim dobrobitima. Možda nije laka, ali je najvrijedniji oblik komunikacije, obzirom na njene dobrobiti,  kako za samog pojedinca tako i za društvo u cjelini.

Krasna Marinić, prof.

Povezane objave

Neupitan je rapidan porast broja transrodne djece i mladih ljudi

hrvatski-fokus

Rasplamsaj oluje u pjesmi i srcu

hrvatski-fokus

Jače ćemo se usmjeriti prema mladima

HF

Birački listić

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više