Hrvatski Fokus
Gospodarstvo

Već 300 punionica širom Hrvatske

HEP-ova mreža punionica, postavljena pod brendom ELEN, u ovom trenutku obuhvaća 300 punionica

 

Elektromobilnost je važan dio energetske tranzicije Europske unije u području prometa, ali i dio HEP-ove strategije razvoja do 2030., koja je komplementarna hrvatskim strateškim nacionalnim dokumentima i Europskom zelenom planu. Projektom e-mobilnosti HEP se potvrđuje kao ključan subjekt u elektrifikaciji prometa u Hrvatskoj, u sklopu tranzicije Hrvatske prema niskougljičnom društvu.

HEP-ova mreža punionica, postavljena pod brendom ELEN, u ovom trenutku obuhvaća 300 punionica, javnih i za potrebe vlastitog voznog parka, koje se prostiru na području Grada Zagreba i svih 20 županija te pokriva autoceste i druge važne cestovne pravce u Hrvatskoj, gradska središta i turistička odredišta, uključujući i nekoliko otoka. 

Na hrvatskim autocestama HEP je tako u rad pustio prve brze punionice, snage 50 kW, a i prve ultrabrze punionice na hrvatskim prometnicama, snage do čak 350 kW. Sve HEP-ove punionice su multistandardne i na njima se mogu puniti svi postojeći modeli električnih vozila. 

Za korisnike ELEN punionica HEP je kreirao mobilnu aplikaciju koja je dostupna na servisima Google Play i App Store, i na kojoj se mogu vidjeti lokacije punjenja, dostupni priključci te započeti punjenje. Na adresi elen.hep.hr korisnicima je na raspolaganju i interaktivna ELEN internetska stranica, koja pruža sve potrebne informacije vezane uz HEP-ovu e-mobilnost. Korištenje ELEN punionica još se ne naplaćuje, a HEP u ovom trenutku provodi ispitivanja svih mogućnosti usluga krajnjem korisniku pa i samih modela naplate, s ciljem komercijalizacije usluge punjenja nakon što se ostvare svi pravni i tehnički uvjeti. 

Kao vodeći, ali ne i jedini pružatelj usluge punjenja električnih vozila na hrvatskom tržištu, HEP nastavlja analizirati stanje tržišta i regionalne potrebe i, sukladno tome, povećavati broj punionica, priključaka na određenim frekventnim lokacijama, ali i povećavati snagu na postojećoj modularnoj infrastrukturi kako bi se podigla razina kvalitete usluge. U ovom je trenutku infrastruktura potrebna za punjenje električnih vozila, prema broju punionica i njihovom teritorijalnom rasporedu, dovoljna da je koriste sva električna vozila registrirana u Hrvatskoj. 

Brzina punjenja ovisi o vrsti punionice, priključka i vozila, stanju baterije (kapacitetu i trenutačnoj napunjenosti) i o pretvaračima u samim vozilima koji diktiraju brzinu punjenja izmjeničnom strujom, neovisno o instaliranoj snazi same izmjenične (AC) punionice. 

Sve HEP-ove punionice planirane su i postavljene kao zasebna mjerna mjesta s unaprijed zakupljenom potrebnom snagom, čime se pozitivno utječe na stabilnost elektroenergetske mreže. Potrošnja električne energije na punionicama električnih vozila tako se obračunava kao potrošnja na bilo kojem drugom obračunskom mjernom mjestu, a električna vozila mogu se puniti na kućnim utičnicama u noćnim satima, kada je opterećenje sustava niže, ili u vrijeme mirovanja vozila na parkiralištima nižom snagom punjenja te naposljetku i nadopunjavati na brzim punionicama na duljim međugradskim relacijama kako bi se iskoristile sve specifičnosti elektroenergetskog sustava. 

Neposredno u blizini dvorca Trakošćan u rad je sredinom listopada puštena 300. punionica u HEP-ovoj mreži u Hrvatskoj. 

Punionica snage 2 × 22 kW omogućava istodobno punjenje dva automobila sa svim komercijalno dostupnim tipovima punjača, dok je punjenje još besplatno. 

Projektom e-mobilnosti HEP potvrđuje ulogu ključnog subjekta u elektrifikaciji i dekarbonizaciji prometa u Hrvatskoj i pruža potporu razvoju turističkih destinacija u Hrvatskoj, poput dvorca i park šume Trakošćan. (B.O.)

Povezane objave

Danici Purg nagrada Robert L. Dilworth

HF

Švicarska mijenja stranu u valutnom ratu

HF

Ulaganja u ljude najbrže se vraćaju

HF

Ruski plin je konkurentan

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više