Hrvatski Fokus
Kultura

Impresivan grafički niz Hame Čavrka

Novi likovni zapisi u ciklusu Terra incognita, nastalih u posljednje četiri godine

 

Suvremeni hrvatski  likovni umjetnik Hamo Čavrk, akademski kipar i donedavni profesor na APURI, autor je složenog slikarskog, grafičkog i skulptorskog opusa, izlagao je na brojnim samostalnim izložbama, autor specifičnog rukopisa i vrlo osobenog izraza. No, svakako, mnogima je Čavrk najprije poznat kao vrsni grafičar, kreator niza ciklusa grafika u dubokom tisku.

Iako se u posljednje vrijeme više okreće skulpturi, ne zaboravlja ni grafiku, pa je nedavno pokazao novi ciklus grafika izvedenih u aquatinti u boji na velikom formatu papira, 108 x 78 cm.

Novi impresivni niz grafičkih listova u aquatinti svjedoči o nastavku autorovog putovanju kroz prostor i vrijeme, novi likovni zapisi u ciklusu Terra incognita, nastalih u posljednje četiri godine.

Doživljaji beskrajnog svemira, promišljanje čovjeka o dosizanju njegovih nevidljivih granica, protok bezbrojnih energetskih silnica, njihovi tragovi, začudni oblici koji plutaju, tama u podlozi iznad koje prolijeću raznolika tijela.

Doista, grafike odaju dojam svemirskih karata, svaka pojedinačno za određeni kvadrant, sa zabilježenim pravcima kretanja.

Izraziti energetski naboj vrije na ovim grafika i često se u gledatelja pojavljuje dojam, kako će poneka od tih nebeskih putanja izbaciti izbaciti izvan omeđenih granica grafike ubrzani svemirski projektil.

Niz velih grafika u tehnici aquatinte u boji Hame Čavrka još jednom, više nego uspješno potvrđuje majstorsku vještinu umjetnika ali i iznimne mogućnosti grafike dubokog tiska, koja je u današnjim vremenima potisnuta na margine.

Miroslav Pelikan

Povezane objave

Novi ciklus cvijeća Anite Kunić

hrvatski-fokus

Proljeće 2019.

HF

Knjiga Antonija Milanovića

HF

Mediji kojima se Jakopanec služi su slika i zvuk

hrvatski-fokus

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više