Hrvatski Fokus
Iseljeništvo

Guy Mitchell – poznata pjevačka zvijezda hrvatskog podrijetla

Otac Alberta Georgea Crnića rođen je u Mrkoplju

 

Hrvati i njihovi potomci rasuti su po svijetu kao zvijezde po nebeskom svodu. Neki od njih vidljiviji su od drugih, kao i zvijezde, barem za neko vrijeme. Za vas sam prikupio crtice iz života onih koje sam tako rekavši „u hodu“ zapazio i o njima iz raznih izvora ponešto zabilježio. Poneke sam od njih i poznavao. A ovdje ih vi možete sve upoznati i vidjeti da u tom našem rodu i narodu ima stvarno nadarenih, radišnih i uspješnih pojedinaca diljem kugle zemaljske. Lijepo je (do)znati tko su ti naši sunarodnjaci i biti ponosan na njih. Svatko je od njih na svoj način obogatio svijet…

Među ovim kratkim životopisima pročitat ćete o ljudima vrlo različitih zvanja i iz raznih krajeva svijeta. Ali sve ih povezuju hrvatski korijeni. Svi su bili ponosni na ono što su ponijeli iz domovine ili naslijedili od svojih roditelja, djedova i baka – od domaćih jela i obiteljskih tradicija do hrvatske kulture općenito. Ali ima i još nešto što oni imaju zajedničko: prepoznali su svoje talente i imali životne ciljeve, te bili radišni, strpljivi i uporni u njihovu ostvarenju. Znali su da prirodna nadarenost nije dovoljna za velika postignuća. To je samo temelj na kojemu treba graditi, ustrajno radeći, ono što želimo u životu postići. Bili oni znanstvenici, glumci, pjevači, športaši… njihova je zvijezda zasjala i postala vidljiva jer su „brusili“ sami sebe, i to uz velike napore i žrtve.

Guy Mitchell, nekoć slavna američka zvijezda, uz pjevanje bio je i glumac. Godine 1956. njegova je pjesma Singing the Blues deset tjedana bila najslušanija pjesma u Americi.

Guy Mitchell bio je jedna od veoma poznatih pjevačkih zvijezda hrvatskog podrijetla u Americi, ali začudo, jako malo Hrvata, čak i u Americi, o njemu nešto zna. U hrvatskom se tisku malo o njemu pisalo, gotovo ništa. Ponegdje je spomenut, ali onako usput.

Čudno ime, zar ne! Ali to mu je samo umjetničko ime. Mitchellu je pravo ime Albert George Crnić. Otac mu Albert rođen je u mjestu Mrkopalj, Gorski kotar, i u mladim godinama došao je u Ameriku, u veliki grad Detroit, središte američke automobilske industrije. Majka mu Mary, rođena Dobrotinić, rođena je u St. Louisu, a njezini roditelji su iz Bribira. Albert junior rođen je u Detroitu 22. veljače 1927. godine.

Pjevačka se nadarenost kod Alberta (Ala) pomolila već u „sitnim“ godinama. Kad mu je bilo samo tri godine, roditelji i prijatelji zamijetili su da pjeva „ko slavuj“ i oni su ga poticali pjevati u raznim obiteljskim i društvenim prigodama. Bio je još dječačić kad se obitelj Crnić (promijenili prezime u Cernick) preselila u Kaliforniju i tad se Albertu počelo otvarati carstvo snova. Već od 11. godine bio je zapažen od Warner Brothers kao zvijezda na pomolu i uzet pod njihovo okrilje. Pohađao je školu i pjevao na radiju. Završivši Mission High School u San Franciscu, nastupao je s raznim grupama, ali i radio kao sedlar, služio dvije godine u američkoj mornarici i čekao svoj trenutak.

Premda je u Kaliforniji postao profesionalni pjevač, njegova se zvijezda naglo uzdigla tek kad je dospio u New York i bio pozvan (1949.) na tad poznati Arthur Godfrey’s Talent Scouts radio show. U tom gradu zapazio ga je poznati američki glazbenik Mitch Miller i pozvao da pjeva za famozni Columbia Records. Tu je dobio novo ime, Guy Mitchell. Kažu da mu je novo ime dao upravo njegov pokrovitelj Miller.

Pedesetih i šezdesetih godina prošlog stoljeća Mitchell je snimio za Columbia Records blizu 40 „hitova“. On je bio „pre-rock pop” pjevač, a dosta mu pjesama ima “rock beat”. Neke od njegovih najpopularnijih pjesama su My Heart Cries for You, Heartaches by the Number i Singing the Blues, koja je 1956. godine 10 tjedana bila najslušanija pjesma u Americi. Mitchell je, uz pjevanje, bio i glumac te je glumio u nekoliko filmova i 1957. imao svoj TV show.

Mitchell je uistinu bio važan djelić američkog umjetničkog i zabavnog života i društva. Osim užeg obiteljskog kruga, s Hrvatima u Americi nije se puno družio, ali je ipak za vrijeme Domovinskog rata bio voljan nastupiti među Hrvatima u Americi. Nažalost, to se nije ostvarilo, najviše poradi „šegrta“ oko njega.

Guy Mitchell, odnosno Albert Crnić, umro je u Las Vegasu 1. srpnja 1999. od komplikacija povodom operacije raka. Bio je to još jedan talent koji je Amerika dobila iz Hrvatske. I ne znamo koliko je hrvatskih talenata obogatilo svijet!

Ante Čuvalo, Hrvati u svijetu – 101 životopis za školarce (i roditelje), CroLibertas Publishers, 2017.

Povezane objave

Zašto nema mjesta za simbole hrvatske zajednice u javnom prostoru?

hrvatski-fokus

Ispod tuđa krova

HF

Amerika nije više uzor i snaga!

hrvatski-fokus

Plenković – veliki lažljivac i demagog

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više