Hrvatski Fokus
Bosna i Hercegovina

Probosanske stranke su neobrazovane i zli Putinovi igrači

Ako danas uskratite Hrvatima da izaberu svoje predstavnike nema prepreke da to isto sutra ne uradite i svima drugima

 

Borci protiv “legitimnog predstavljanja” ovih dana slave pobjedu. Smatraju da su izostavljanjem ovog termina u nekoj rezoluciji pobijedili sam apartheid. Nama, koji smo prema toj logici na strani aparthejda, ostaje samo da konstatiramo da su borci protiv legitimnog predstavljanja jednostavno neobrazovani i zli.

Neobrazovani

Legitimitet je u načelu nerazdvojiv od pojma predstavljanja. Predstavljanje kao takvo može biti samo legitimno ili nelegitimno.

Onaj tko je protiv legitimnog predstavljanja ustvari zastupa nelegitimno predstavljanje. Zamislimo sastanak sindikata čistačica s ministrom rada u Tuzlanskoj županiji. Na sastanku s ministrom dolaze dvije čistačice. Jednu je izabrala Uprava poduzeća u kojem čisti a drugu su izabrale same čistačice poduzeća. Obje su čistačice. Ali prva je nelegitimna a druga legitimna predstavnica čistačica. Prva se može predstaviti kao legitimna predstavnica Uprave ali ne i čistačica. Pošten ministar će saslušati samo legitimnu predstavnicu. Osim ako je iz probosanske stranke koja se bori protiv legitimnog predstavljanja. Oni koji se bore protiv legitimnog predstavljanja ustvari se bore protiv osnovnog demokratskog načela predstavničke demokracije koja podrazumijeva isključivo legitimno predstavljanje. Nelegitimno predstavljanje ima smisla koliko i izbori u Sjevernoj Koreji.

Zli

Nekolicina autora, uključujući i mene, 2008. i 2009. je na Poskoku pokušavala objasniti načela legitimiteta naivno vjerujući da je bošnjačka elita samo neobrazovana. Kada su počeli izričito tvrditi da su protiv legitimnog zastupanja shvatili smo da su ustvari zli. Oni, zaslijepljeni svojim neznanjem i zlobom, smatraju da je borba protiv legitimnog zastupanja borba protiv hrvatskog političkog korpusa kojem bi na taj način uskratili pristup stupovima vlasti. A na njih bi, naravno, natakarili svoje komšiće. No, borba protiv legitimnog zastupanja se ne može ograničiti samo na Hrvate. Onaj tko ruši načelo legitimiteta ruši ga u potpunosti. Ako danas uskratite Hrvatima da izaberu svoje predstavnike nema prepreke da to isto sutra ne uradite ženama, Tuzlacima, poljoprivrednicima, umirovljenicima, odbojkašima…

U svako tijelo koje ima predviđenog predstavnika jednostavno će se pojaviti oni koji nisu izabrani nego delegirani od najbrojnijeg i najjačeg. Borba protiv legitimnog zastupanja tako više nije samo borba protiv mrskih Hrvata nego protiv države, demokracije i civiliziranog društva općenito, sve u korist gole sile. A onaj tko uvažava samo načelo sile je Putinov čovjek.

Tvrtko Milović, https://www.facebook.com/srednjobosanac

Povezane objave

DOMOVINA

HF

Islamisti slobodno odlaze na ratišta

HF

Rejhan Demirdžić počeo je glumiti 1943. u sarajevskom Hrvatskom narodnom kazalištu

hrvatski-fokus

Muslimanski zločin u selu Orlištu

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više