Hrvatski Fokus
Vanjska politika

Kineska vojska priprema se za invaziju na Tajvan

Na YouTubeu pojavio se audio isječak koji otkriva dijalog između dužnosnika kineske vojske i Narodnooslobodilačke vojske

 

Procurila audiozatajna snimka s tajnog sastanka potvrdila da se kineska vojska priprema za invaziju na Tajvan. Prema zvuku koji je procurio u javnost s tajnog sastanka kineskih vojnih dužnosnika, Kina bi uskoro mogla pokrenuti invaziju na Tajvan.

Times of India izvijestio je da se na YouTubeu pojavio audio isječak koji otkriva dijalog između dužnosnika kineske vojske, Narodnooslobodilačke vojske (PLA), što je prvi put od formiranja Narodne Republike Kine 1949. godine da je procurila snimka tajnog sastanka kineskog vojnog zapovjedništva. Times je izvijestio da se video koji sadrži razgovor sastanka, zajedno s engleskim prijevodima onoga o čemu se raspravlja, “čini autentičnim”.

Kako se izvješćuje, “saveznici” unutar Kineske komunističke partije (KPK) i PLA-a snimili su zvuk. U tijeku je potjera za otkrivanjem izvora curenja.

Prema zvuku, tijekom operacije protiv Tajvana kineska vojska morat će zaštititi područje delte Pearl Rivera u pokrajini Guangdong. Pokrajina Guangdong gusto je naseljen dio Kine i dom je velikog dijela kineske domaće industrije.

Pokrajina Guangdong često se pripisuje otkucajima srca kineske industrije. Uključuje trgovačko središte svjetske klase i visokotehnološki kapital, Shenzhen, gdje je sjedište digitalnih behemotha Huawei i Tencent Industries. Također uključuje Hong Kong, Makao i glavni grad namještaja Dongguan.

Razumno je zaključiti da je zaštita delte rijeke Pearl ključna za očuvanje stabilnosti središnje druge ugovorne strane regije Guangdong i Kine općenito. Ako ta područja kompromitiraju kineski neprijatelji, veliki dijelovi kineskog gospodarstva postat će iznimno ranjivi. Neki od procurjelih audio zapisa s tajnog sastanka potvrdili su da će invazija biti masovna operacija.

Govornik na sastanku je rekao: “Prvo, mobilizacijski zadaci koje su našoj pokrajini izdale istočne i južne ratne zone u ukupnom iznosu od 20 kategorija i 293 predmeta, uglavnom 1.358 odreda različitih tipova s ukupno 140.000 pripadnika, 953 broda različitih vrsta i 1653 jedinice /setova različite bespilotne opreme.” Zvuk koji je procurio u javnost također je potvrdio da će tvrtke uključene u proizvodnju vojnih tehnologija, telekomunikacijskih tvrtki i tvrtki za satelitske usluge smještene u Kini igrati ključnu ulogu u opskrbi PLA-a tijekom invazije na Tajvan. Mnogi od najvećih američkih obrambenih izvođača imaju opsežne veze s PLA-om i KPK-om. Zvuk koji je procurio potvrđuje da je sastanak održan kako bi se razgovaralo o predratnoj pripremi i da je sastanak održan kako bi se razgovaralo o urednom prijelazu iz mirnodopskog vremena u rat i razgovaralo o vojnoj mobilizaciji i planiranju.

Vid Hinković

Povezane objave

Aktualna balkanizacija Balkana (1)

HF

BREXIT – Cijena europskog durenja

HF

Sedam razina covid tiranije od zaključavanja do kultova čistoće

hrvatski-fokus

Tusk kriv za pogibiju u Smolensku

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više