Hrvatski Fokus
Gospodarstvo

Francuska je jedina nuklearna sila kontinentalne Europe

Nuklearna energija ne će pomoći Francuskoj da ispuni svoje klimatske ciljeve na proračun ili na vrijeme

 

Francuski predsjednik Emmanuel Macron je govorio ispred ekrana s rečenicom “Reinvent nuclear” tijekom predstavljanja investicijskog plana “Francuska 2030.” u Elizejskoj predsjedničkoj palači u Parizu, 12. listopada 2021. Na kraju godine Njemačka će zatvoriti svoje posljednje tri nuklearne elektrane; Belgija će slijediti taj primjer do 2025. Francuska je, s druge strane, predana ostanku posljednjeg europskog uporišta nuklearne energije. U središtu platforme za reizbor francuskog predsjednika Emmanuela Macrona nalazi se njegov plan za izgradnju čak 14 reaktora nove generacije i flote manjih nuklearnih elektrana, navodno kako bi se ojačala strategija zaštite klime u zemlji.

Francuska podupire rad IAEA-e na praćenju i provjeri iranskog nuklearnog programa i njezinih napora da održi kontinuitet znanja u pogledu nuklearnih aktivnosti Teherana, rekao je predsjednik Emmanuel Macron danas u Parizu generalnom direktoru IAEA-e Rafaelu Marianu Grossiju. Predsjednik Macron također je izrazio snažnu potporu IAEA-i u promicanju upotrebe nuklearne tehnologije, uključujući nuklearnu energiju, u zemljama koje su zainteresirane za povećano korištenje nuklearne znanosti.

Francuska je jedna od takvih zemalja. Predsjednik Macron najavio je 9. studenog daljnja ulaganja u nuklearnu energiju izgradnjom novih reaktora. To je priopćeno nakon objavljivanja nalaza nacionalnog operatera elektroenergetske mreže (RTE) kako bi mješavina električne energije s udjelom nuklearne energije od 50 posto bila najekonomičnija opcija za zemlju u srednjoročnom razdoblju. Studija, koja je uspoređivala opcije za 2050. godinu, uračunala je sve povezane troškove, uključujući izgradnju i održavanje novih postrojenja potrebnih za zamjenu nekih od starijih reaktora. Zemlja također procjenjuje mogućnost izgradnje dubokog geološkog repozitorija za zbrinjavanje visokoradioaktivnog nuklearnog otpada, koji bi mogao započeti s radom od 2035. godine.

“IAEA pruža savršenu platformu za međunarodnu razmjenu u svim područjima nuklearne znanosti i tehnologije, uključujući cijeli ciklus nuklearnog goriva”, rekao je Grossi.

Francuska upravlja s 56 reaktora nuklearne energije, koji čine preko 70 posto proizvodnje električne energije u zemlji. Ima manji ugljični otisak po glavi stanovnika od većine razvijenih zemalja. “Francuska je već svjetski lider u proizvodnji energije s niskim emisijama ugljika, a nuklearna energija ima važnu ulogu u tome”, rekao je Grossi.

Niskobudžetna nuklearna energija glavni je oslonac francuskog gospodarstva od 1970-ih, 

Francuska vlada snažno je lobirala – i uspješno – da Europska komisija ovog mjeseca označi nuklearnu energiju kao “zelenu” u značajnom energetskom pregledu, što znači da može privući sredstva kao klimatski prihvatljiv izvor energije. Macron uporno tvrdi da je nuklearna energija potrebna kako bi se pomoglo naprednim gospodarstvima da prijeđu u budućnost s niskim emisijama ugljika, a ministri često navode njemačku politiku kao primjer onoga što se može dogoditi ako se od nje odustane.

Njemačka je odlučila postupno ukinuti nuklearnu industriju do kraja 2022. nakon nuklearne katastrofe u Fukushimi 2011., ali je odluka kritizirana zbog povećanja oslanjanja Berlina na plin koji emitira ugljik i povećanja cijena struje. Novi francuski programi dolaze u trenutku kada se prezaduženi ERF suočava s poteškoćama u pokušaju izgradnje svojih epr reaktora najnovije generacije u odvojenim projektima u Francuskoj, Britaniji i Finskoj.

Očekuje se kako će njegov vodeći francuski projekt, u Flamanvilleu na sjeveru Francuske, koštati oko četiri puta više od početnog proračuna od 3,3 milijarde eura (3,8 milijardi dolara) i bit će napunjen gorivom najranije sljedeće godine — 11 godina kasnije nego što se očekivalo. Nuklearna energija ostat će ključni dio francuske opskrbe energijom, rekao je predsjednik Emmanuel Macron u utorak u znak potpore industriji čak i dok želi smanjiti dominaciju nuklearnog oružja kao izvora energije.

Francuska je rekla da će smanjiti oslanjanje na nuklearnu energiju na 50 % sa 75 % do 2035. godine i još nije donijela konačnu odluku o tome hoće li izgraditi nuklearne reaktore EPR sljedeće generacije.

To bi trebalo biti objavljeno do 2023. godine, do kada bi projekt FLAMANVILLE 3 EPR-a pod kontrolom države trebao biti pokrenut, no Macron je rekao da želi napraviti veliki poticaj na pripremama do sljedeće godine.

“Pripremne studije oko izgradnje novih reaktora su ključne i želim da se nastave i završe u narednim mjesecima”, rekao je Macron tijekom posjeta proizvođaču nuklearnih komponenti Framatomeu, dijelu EDF-a. EDF, koji je opterećen kašnjenjima i prekoračenjem troškova postojećih projekata, već je rekao da do sredine 2021. planira predstaviti novu, jeftiniju verziju svog nuklearnog reaktora EPR. Macron je ipak signalizirao široku potporu industriji, čak i kada je ukazao na potrebu da se više krene prema obnovljivoj energiji. Kazao je kako će francuski nosač zrakoplova sljedeće generacije biti na nuklearni pogon.

Novi nosač zrakoplova France bit će na nuklearni pogon, najavio je predsjednik Macron, a vjerojatno će doći sa 75.000 tona, nešto većim od brodova klase QE i s ograničenjima STOVL-a. Nosit će Rafale, a zatim i mornaričku verziju #FCAS/#SCAF pic.twitter.com/z8ZrUA4uAj

— Tony Osborne (@Rotorfocus) 

“Nuklearna industrija ostat će kamen temeljac naše strateške autonomije”, rekao je Macron. Neki borci za zaštitu okoliša obrušili su se na ovu politiku, a Greenpeace je nuklearnu energiju nazvao “lažnim rješenjem” zabrinutosti za klimatske promjene, rekavši da to podrazumijeva troškove koji bi se mogli bolje potrošiti na čišća rješenja. Francuska je jedina nuklearna sila kontinentalne Europe. Britanija je također nuklearna sila, iako je njezin odnos s Europskom unijom – od trgovine do sigurnosti – nakon što napusti orbitu EU-a 1. siječnja i dalje neizvjestan.

Paul Hockenos

Povezane objave

Čokolada – namirnica i slast

HF

Zeleni promet u velikom problemu

hrvatski-fokus

Hrvatskoj treba termoelektrana na plin

HF

Prikupljanje otpada je trošak

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više