Hrvatski Fokus
Kultura

Ciklus oslobađanja Mladena Žunjića

Slikar oslobađa temeljne oblike koji se rasprostiru na njegovim mnogim slikama i prepušta ih njihovoj vlastitoj sudbini

 

Na mnoge je likovne izazove strastveno odgovarao suvremeni hrvatski likovni umjetnik, slikar Mladen Žunjić, autor opsežnog i slojevitog opusa koga čine brojni ciklusi ulja i akrila izvedeni na velikim formatima.

Osim kontinuirane odanosti velikom formatu, Žunjić je neumorni i neustrašivi istraživač kompleksnog svijeta boja, otkrivatelj raznolikih kolorističkih tajni s kojima se često i uporno suočavao na svojim slikama.

U najnovijem ciklusu tekućih akrila na uobičajenom formatu (110 x 100 cm, 100 x 100 cm), slikar samo naizgled prepušta kretanje boji samoj, u očekivanju zanimljivog ishoda u kreiranju novih odnosa, drugačije atmosfere.

Uistinu, slikar oslobađa temeljne oblike koji se rasprostiru na njegovim mnogim slikama, prepušta ih njihovoj, rekli bi, vlastitoj sudbini, vješto koristići tijekove, pravce, nakupine obojanih površina u stvaranju novoga.

Energija je nazočna, no ona je umjerena, izrazito profinjena. Pred nama je svijet u kreaciji nastanka novoga, oslobođen svega staroga.

Istodobno valja ukazati na intenzitet kolora, snažan no odmjeren, slikar posve kontrolira erupciju boja.

Tekući akrili Mladena Žunjića nose u sebi iznimnu živopisnost povijesti vlastitoga nastanka, stvaranja novoga i odbacivanja staroga.

Miroslav Pelikan

Povezane objave

Začetak novoga ciklusa Bojana Doleneca

hrvatski-fokus

Cilj mi je stvoriti iluziju realnosti

HF

Mjesec kraljice skandinavskih krimića Camille Läckberg

hrvatski-fokus

Maske Duška Šibla

hrvatski-fokus

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više