Hrvatski Fokus
Znanost

Pfizer traži odobrenje za cijepljenje male djece

Pfizer-BioNTech nastoji razviti dostupnost svog cjepiva protiv COVID-19 slijedeći odobrenje Uprave za hranu i lijekove za malu djecu

 

Cjepivo za djecu u dobi od 6 mjeseci do 4 godine, jedina skupina koja još uvijek ne ispunjava uvjete za cijepljenje protiv COVID-19, mogla bi dobiti odobrenje Američka agencija za hranu i lijekove (FDA) za hitnu uporabu za dobnu skupinu kasnije ovog mjeseca. Očekuje se da će se savjetodavna skupina FDA pod nazivom Savjetodavni odbor za cjepiva i povezane biološke proizvode sastati 15. lipnja kako bi ponudila smjernice o pedijatrijskim dozama, piše NBC News.

Primjena Pfizer-BioNTech-a na FDA uključivala je podatke o kliničkim ispitivanjima koji su otkrili da su tri cjepiva protiv COVID-19 za malu djecu sigurne i vjerojatno će generirati snažan imunološki odgovor. Prva dva cjepiva protiv COVID-19 dobila bi se u razmaku od tri tjedna, a treće najmanje dva mjeseca kasnije. Sva tri cjepiva bit će samo tri mikrograma svaki, jedna desetina cjepiva koja se daje odraslima.

Tri cjepiva Pfizer-BioNTech-a bila su oko 80 posto učinkovita u sprječavanju simptomatske infekcije u djece mlađe od 5 godina

i smatrana su sigurnim u ispitivanju gotovo 1700 djece u dobi od 6 mjeseci i 5 godina, navela je tvrtka u svibnju. FDA je ranije dala Pfizeru odobrenje za primjenu niskog pojačanja cjepiva protiv COVID-19 djeci u dobi od 5 do 11 godina.

Kolega programer cjepiva protiv COVID-19 Moderna već je zatražila odobrenje za davanje cjepiva protiv COVID-19 u dva cijepljenja djece mlađoj od 5 godina u travnju. Oko 77,9 % Amerikanaca primilo je barem jedno cjepivo protiv COVID-19, a od srijede je 66,7 % potpuno cijepljeno. Otprilike 46,8 % primilo je cjepivo, prema Centrima za kontrolu i prevenciju bolesti.

Režim cjepiva je dva cijepljenja, dana u razmaku od tri tjedna, nakon čega slijedi treće cjepivo najmanje dva mjeseca kasnije. Snimke su 3 mikrograma, svaka, jedna desetina cjepiva koja se daje odraslima.

Međutim, sastanak Savjetodavnog odbora na kojem se razmatra režim dvaju cjepiva pomaknut je nakon što je Pfizer rekao da dva cjepiva nisu pružila dovoljno snažan imunološki odgovor u tekućem ispitivanju djece u dobi od 2 do mlađe od 5 godina. Pfizer je rekao da će pričekati svoje podatke o seriji cjepiva s tri cijepljenja prije nego što zatraži odobrenje.

Moderna je krajem travnja podnijela zahtjev za dvostruki režim cjepiva za djecu mlađu od 6 godina, iako je tvrtka priopćila kako očekuje da će tražiti odobrenje za povećanje cijepljenja za dobnu skupinu. To cjepivo se daje dvaput od 25 mikrograma u razmaku od četiri tjedna. Savjetodavni odbor FDA razmotrit će Moderninu prijavu zajedno s Pfizerovom na sastanku 15. lipnja.

Roberta Elliot, https://www.blabber.buzz/national-local-news/1038919-get-your-shots-kids-pfizer-seeking-approval-for-toddlers?utm_source=c-alrt&utm_medium=c-alrt-email&utm_term=c-alrt-GI&utm_content=6OtVUtz3ZAFsbQmzqFv05O9JBM6RGr_SAMYdGrQMQaGQ.A

Povezane objave

Veća fleksibilnost u primjeni za europske fondove

HF

Projekt CoSMass Vernese Smolčić

HF

Znanstvene osobnosti i znanstvenici

HF

Najveći prosvjedi poljoprivrednika u povijesti Poljske

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više