Hrvatski Fokus
Društvo

Otac Klausa Schwaba za Hitlera proizvodio njemačku nuklearnu bombu

Bio je direktor Escher Wyss AG, koja je proizvodila tešku vodu za njemačku neostvarenu nuklearnu bombu

 

Otac Klausa Martina Schwaba, Eugen Wilhelm Schwab (Roggwill kod Berna, Švicarska, 27. IV. 1899. – Ravensburg, Njemačka, 17. VII. 1982.), je iz Švicarske došao u Njemačku da bi bio direktor Escher Wyss AG, koja je između ostaloga proizvodila tešku vodu za njemačku neostvarenu nuklearnu bombu. Tijekom Drugog svjetskog rata, tvrtka je bila dobavljač za njemačke ratne napore, proizvodeći turbine za Norsk Hydro, i isporučujući bacače plamena. Osim toga, tvrtka je bila sastavni dio istraživanja i razvoja turbina za proizvodnju teške vode za stvaranje nuklearnog oružja za naciste. Tvrtka je ostala postojati sve dok je 1969. nije preuzeo Sulzer AG, sada unutar grupe Andritz AG.

Escher Wyss & Cie., također poznat kao Escher Wyss AG, bila je švicarska industrijska tvrtka s naglaskom na inženjering i izgradnju turbina. Sjedište mu je bilo u četvrti Escher Wyss u Zürichu, koja je ime dobila po tvrtki. Tvrtku su, kao Escher Wyss & Cie., 1805. godine osnovali Hans Caspar Escher i Salomon von Wyss. Nakon što su izvorno pokrenuli tvrtku kao posao predenja tekstila, njih dvoje proširili su svoje poduzeće na strojarnicu koja je proizvodila tekstilne strojeve, vodene kotače, vodene turbine, opremu za prijenos snage, a počevši od 1835. godine, brodove, uključujući kotlove i parne strojeve. 

Nakon 1860. godine, pod vodstvom Hansa Zoellyja, tvrtka se koncentrirala na hidrauličke sustave, parne strojeve i sustave hlađenja. Između 1904. i 1929. godine proizvedene su parne turbine za termoelektrane, brodove i lokomotive. Tvrtka je također proizvela hidrauličke sustave hidroelektrana. Tijekom Drugog svjetskog rata tvrtka je bila dobavljač njemačkih ratnih napora, proizvodeći turbine za Norsk Hydro, i opskrbljujući bacače plamena. Osim toga, tvrtka je bila sastavni dio istraživanja i razvoja turbina za proizvodnju teške vode za stvaranje nuklearnog oružja za naciste. Tvrtka je ostala u postojanju sve dok je 1969. nije preuzeo Sulzer AG, sada unutar grupe Andritz AG.

Značajni proizvodi

Dizajn lansiranja nafte (1890.)

Parobrodi za veslanje na jezeru Zürich Stadt Zürich (1909.) i Stadt Rapperswil (1914.) izgrađeni za Dampfbootgesellschaft, obojica su navedeni u švicarskom inventaru kulturnog dobra od nacionalnog i regionalnog značaja kao objekti klase A

Dva jezera Lucerne veslaju parobroda Unterwalden i Gallia (1902./1913.)

Propeleri za Hispano Aviación HA-1112

Vid Hinković

Povezane objave

AFORIZMI – Do konačnog suda

HF

Upucavanje

HF

EPIGRAMI – Četrdeseta i ljepota

hrvatski-fokus

Poštujmo naše znakove!

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više