Hrvatski Fokus
Religija

Srijem se ne nalazi u Srbiji, nego ga je 3. listopada 1929. okupirala Srbija slijedom ništetne uredbe izvjesnog Aleksandra Karađorđevića

Pismo nadbiskupu đakovačko-osječkom Đuri Hraniću, kardinalu Josipu Bozaniću i apostolskom nunciju Giorgiju Linguai

 

URED REGENTA KRALJEVINE HRVATSKE, SLAVONIJE I DALMACIJE

Zagreb, 6. lipnja 2022.

Broj: 032/2022

                                    mons. dr. Đuro Hranić

                                   Nadbiskup đakovačko-osječki

                                  Strossmayerov trg 6, 31 400 Ðakovo

                                        Apostolska nuncijatura u RH

                                       Nadbiskup Giorgio Lingua

                                       Ksaverska cesta 10 A – 10000 Zagreb

                                                  Kardinal Josip Bozanić

                                                  Nadbiskup zagrebački

                                                 Kaptol 29 – 10000 Zagreb

Predmet: Pojašnjenje prije proširenja tužbe

Preuzvišena i ugledna Gospodo,

Veliko mi je zadovoljstvo poslati Vam preslik svoje tužbe na Općinskom građanskom sudu u Zagrebu br. 50.P-2060/2022, sudac: Violeta Veselić, od 11. travnja 2022. Međutim, ujedno je to i PRIJEDLOG ZA POJAŠNJENJE PRIJE proširenja moje tužbe na dodatne tuženika (dotično na Vas osobno).

Naime, na internetu držite sljedeće netočne informacije: “Srijemska biskupija je biskupija u Srbiji. Obuhvaća dio Vojvodine i dio Beograda.” (hr.wikipedia.org)

“Biskupija obuhvaća područje čitavoga istočnog Srijema s gradom Petrovaradinom (Novi Sad pripada Subotičkoj biskupiji) u današnjoj Vojvodini, ali i župe koje se danas nalaze izvan granica te pokrajine u Srbiji (Zemun i Novi Beograd).” (hr.wikipedia.org)

“Granice obnovljene Srijemske biskupije sačuvale su cjelovitost Srijema u Vojvodini, prirodno omeđenog rijekama Dunavom i Savom na istoku, sjeveru i jugu, a na zapadu državnom granicom između Republike Hrvatske i Republike Srbije.” (https://hbk.hr)

“Srijemska biskupija sufragan je Đakovačko-osječke nadbiskupije.” (www.enciklopedija.hr)

“18. lipnja 2008. odlukom pape Benedikta XVI. ponovno je uspostavljena Srijemska biskupija, a ostali dio Đakovačke i Srijemske biskupije podignut je na razinu nadbiskupije i preimenovan u Đakovačko-osječku nadbiskupiju. Nadbiskupija je ujedno i metropolija đakovačko-osječka, a sufraganske su mu biskupije Požeška i Srijemska.” (hr.wikipedia.org)

“Mons. Gašparović član je Međunarodne biskupske konferencije svetog Ćirila i Metoda i ne pripada Hrvatskoj biskupskoj konferenciji. Uspostavio je i Đakovačko-osječku crkvenu pokrajinu te uzdigao Biskupiju đakovačko-osječku na metropolitansko sjedište, dokidajući naslov bosanska, a dodavši joj osječka, jer je Osijek najveće središte Slavonije; dodijelio joj kao sufraganske biskupije Srijemsku i Požešku biskupiju, koje su do sada pripadale Hrvatsko–slavonskoj crkvenoj pokrajini, a mons. Marina Srakića, biskupa đakovačkog i srijemskog, imenovao je za prvog nadbiskupa i metropolita đakovačko-osječkog. Mons. Srakić svoju službu obavljao je do 5. srpnja 2013. kada je umirovljen, a papa Franjo za novoga nadbiskupa i metropolita imenovao je dotadašnjeg pomoćnog biskupa, mons. Đuru Hranića.” (https://djos.hr)

Srijem se ne nalazi u Srbiji, nego ga je 3. listopada 1929. okupirala Srbija slijedom ništetne uredbe izvjesnog Aleksandra Karađorđevića.

Smatram da Vam je dovoljno 60 dana za provedbu tražene korekcije.

S poštovanjem

Dr. sc. Tomislav Dragun, regent Kraljevine Hrvatske, Slavonije i Dalmacije

P.S.

Molim Vas da o ovome pismu obavijestite Svetog Otca Franju.

Tomislav Dragun

Povezane objave

Dan Hrvatske dominikanske provincije

HF

Vatikan se pridružio Pariškom klimatskom sporazumu unatoč uključivanju pobačaja i programa kontrole stanovništva

hrvatski-fokus

Armenski Surb Zatik

HF

Za Hrvatsku nespremni!

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više