Hrvatski Fokus
Iseljeništvo

U Beogradu živi veliki broj Hrvata iz južnoga Banata i okupiranog dijela Srijema

Žigmanovljevo isključivanje Hrvata iz Srbiji je kulturološki  i politički nonsens

 

Sustavno obmanjivanje hrvatskog puka u Republici Srbiji, a time i svih Hrvata u Hrvatskoj i cijelom svijetu, traje najmanje petnaestak godina unazad, odnosno od kako je sve što je hrvatsko u Republici Srbiji u svoje ruke uzeo Tomislav Žigmanov.

Ovaj najveći prevarant među „bunjevačkim Hrvatima“ je manipulacijama, prijevarama, lažima i falsifikatima uspio postati nezamjenjivi ravnatelj Zavoda za kulturu Vojvođanskih Hrvata (ZKVH) u Subotici i predsjednik „jedine relevantne hrvatske političke stranke u Srbiji, Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini (DSHV)“ sa sjedištem u Subotici.

Već to što obje ove institucije ne pokrivaju sve Hrvate u Srbiji, no samo vojvođanske, je nedopustivo i osnovica je za manipulaciju ovdašnjim (i svim drugim) Hrvatima.

Iako Hrvata zaista ima najviše u Vojvodini, treba znati da Beograd, koji zahvaća značajni teritorij Srijema i Banata na kojem živi preko deset tisuća Hrvata nije u Vojvodini, a isključiti i ostale Hrvate u Srbiji je kulturološki (ZKVH) i politički (DSHV) nonsens, odnosno ove institucije (čitaj: Tomislav Žigmanov) nisu kompetentne da zastupaju sve Hrvate u Srbiji, kakvim ih Žigmanov predstavlja, još gore, on je personifikacija tih institucija!

DSHV jest jednako Tomislav Žigmanov i ZKVH jest jednako Tomislav Žigmanov!!!

Da sve bude još tragičnije Žigmanov je i vojvođanske Hrvate sveo na one koji žive u Subotici i okolici, uglavnom na takozvane „bunjevačke Hrvate“, te i među njima na one koji su mu lojalni, odnosno one koji mu otvoreno poltronišu.

O takvima govori, piše, hvali ih iznad njihove vrijednosti i uzdiže i preko ostale dvije ovdašnje krovne hrvatske institucije: Hrvatskog nacionalnog vijeća (HNV), koje je isključivo „posložio“ preko svojih elektora, a za predsjednicu postavio blisku mu osobu, Jasnu Vojnić, te preko Novinsko izdavačke kuće „Hrvatska riječ“ (NIU „Hrvatska riječ)“, čiji su svi djelatnici također njegovi ljudi, a za ravnatelja je postavio supruga svoje rođene sestre, Ladislava Suknovića.

Hrvati u Srbiji koji nisu članovi DSHV-a, nisu „bunjevački Hrvati“, nisu Žigmanovljeni istomišljenici ili mu ne poltronišu, potpuno su isključeni iz javnog prostora hrvatske manjinske zajednice u Srbiji, bez obzira na svoje kvalitete. Tako je Žigmanov, sustavno eliminarujići sve koji mu ne odgovaraju, potpuno kultorološki i politički uništio našu zajednicu, svodeći je na svim poljima djelatnosti na sve manji i manji broj sve manje i manje kvalitenih ljudi!

Po istom principu u Subotici niču „hrvatske“ udruge kao gljive poslije kiše, čiji predsjednici su također Žigmanovljevi poltroni, a to Žigmanov uspjeva i sa nekoliko predsjednika hrvatskih udruga van Subotice i okolice. Te udruge su privilegirane, dok se sve ostale guše bez materijalne i stručne pomoći „hrvatskih“ institucija (nedostatak novca, prostora, bilo kakve druge pomoći i sl.).

Osnovica svega ovoga je novac kojim Žigmanov raspolaže (s par svojih ljudi: Vojnić, Cvijin, Suknović), a dobija ga zakonskim normativima od Republike Srbije, ali i velikim manipulacijama, velikim obmanama i velikim lažima od Republike Hrvatske, pri čemu se ne ustručava lagati najviše političke ličnosti, čelnike HDZ-a, hrvatske župane i gospodarstvenike!!!

Najveća laž je do sada neponovljivi uspjeh IV saziva HNV-a gdje se na prvom mjestu ističe gradnja takozvane „Hrvatske kuće“ u Subotici.

Hrvati su kao svoja mjesta kulturnih i političkih zbivanja gradili HRVATSKE DOMOVE (posebno u Srijemu, u Rumi se takva zgrada i danas tako zove), a „bunjevački Hrvati“ u Subotici grade Hrvatsku kuću! Da je i taj nazib samo jedna velika laž, za koju Hrvatska daje milione kuna, dokazuje tabla na gradilištu ovog objekta, na kojoj stoji naziv KULTURNI CENTAR, bez ikakvog hrvatskog predznaka!!! 

Spominje se kao uspjeh i uređenje rodne kuće bana Jelačića u Petrovaradinu, ali je ono palo u neizvjesno vrijeme stavljanja ovog objekta u funkciju, čime se, između ostalog, blokira i rad tri velike hrvatske udruge u Novom Sadu i Petrovaradinu!

Druga velika laž je da su Tomislava Žigmanova na regularan način izabrali ovdašnji Hrvati da ih zastupa u srbijanskom parlamentu, a što spada u povijesnu manipulaciju „bunjevačkih Hrvata“ Hrvatima u Srbiji, pa tako i onima u Hrvatskoj i cijelom svijetu. Lažnom koalicijom ovdašnjih Hrvata s Rusinima te organizacijom izbora i glasovima članova LSV, Tomislav Žigmanov se dokopao zastupničke plaće, što mu je jedini cilj!!!

Žigmanov je (kao i Petar Kuntić) već bio godinama u srbijanskom parlamentu kao „zastupnik“ ovdašnjih Hrvata, gdje niti jednom nije ni spomenuo bilo koji njihov problem, a kamoli da ga je riješio!

To mu ne smeta da u oči gospodinu Jandrokoviću (i svima drugima) laže o koaliciji Hrvata s nekoliko manjinskih stranaka u Srbiji!!!

Treća velika laž je uspjeh ove garniture subotičkih „bunjevačkih Hrvata“ u vezi obrazovanja na hrvatskom jeziku. Primjerice, nekoliko učenika iz okolice Subotice s plaćenim prevozom do škole je „uspjeh“ koji „pokriva“ sve manji upis hrvatske djece na nastavu na hrvatskom jeziku, a i o prevozu do škole sva hrvatska djeca u Srbiji osim ove u Subotici mogu samo sanjati!

Za to vrijeme je bunjevački jezik upravo u Subotici proglašen službenim jezikom i sve što je bunjevačko prelazi ovom narodu, dok se u školskim udžbenicima u Srbiji negira uopće postojanje hrvatskog jezika!

Da ne nabrajam još sve druge „uspjehe“ (obmane i laži) Žigmanovljevog saziva HNV-a, grafikon sa posljednjeg sastanka HNV-a (objavljen u „Hrvatskoj riječi“ br. 996 od 20 svibnja 2022.) o raspodjeli sredstava u 2021. godini hrvatskim udrugama po područjima i gradovima, najbolje govori o čemu se u suštini radi. Pri tom tu nisu one ogromne direktne uplate Vlade Republike Hrvatske, hrvatskih županija i godpodarstvenika na račun HNV-a, ZKVH-a, NIU „Hrvatske riječi“ i „podobnih“ subotičkih udruga.

Da usput kažem da je na toj sjenici HNV-a usvojena izmjena Pravilnika o naknadama za rad u tijelima HNV-a, te preporuka za naknade za rad u ustanovama i fondacijama čiji je osnivač HNV, što znači da novca ima! No, koliki su iznosi naknada ne ćemo nikada saznati, kao ni o tome zašto su toj sjednici HNV-a prisustvovali Tomislav Žigmanov i njegovi elektori, s kojima je poslije sjednice imao razgovor „iza zatvorenih vrata“!?

Sve manji broj ljudi u našoj zajednici raspolaže sa sve većim novcem što uzrokuje nedostatak bilo koje masovnosti ovdašnjih Hrvata u kulturnim i političkim zbivanjima!

Hrvati u Srbiji, upišite se u poseban birački spisak da se HNV nikada više ne bira preko izabranih elektora manipulanata!

Miroslav Cakić

Povezane objave

Zadnjih godina odnosi s domovinom su prilično pobrkani, blago rečeno zbunjujući

hrvatski-fokus

George Mikan – jedan od najvećih košarkaša u povijesti

hrvatski-fokus

Ivo Martinović izabran za predsjednika

hrvatski-fokus

Diljem svijeta pripreme za HSI 2017.

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više