Hrvatski Fokus
Kultura

OSJETI HARMONIJU – slogan je pod kojim je Zagrebačka filharmonija predstavila novu koncertnu sezonu 2022./2023.

Crveni i Plavi ciklus i ove sezone najavljuju uistinu svjetska glazbena imena

 

„OSJETI HARMONIJU“ – slogan je pod kojim je Zagrebačka filharmonija predstavila novu koncertnu sezonu 2022./2023.

Zagrebačka filharmonija koncertnu sezonu otvorit će u petak, 30. rujna 2022. godine, koncertom pod ravnanjem šefa dirigenta Dawida Runtza. Uz gostovanje mladog hrvatskog pijanista Lovre Marušića koji je i dobitnik brojnih nagrada, Zagrebačka će filharmonija izvesti uvertiru operi Borisa Papandopula, Koncert za klavir i orkestar u C- duru Wolfganga Amadeusa Mozarta i Alpsku simfoniju Richarda Straussa i na impozantan način obilježiti početak nove sezone.

Prije samog otvaranja sezone posebno izdvajamo „Koncert na dar“ za sve pretplatnike, koji će se održati 23. rujna. Koncertom ćemo obilježiti 30 godina diplomatskih odnosa Republike Čilea i Republike Hrvatske, a Zagrebačkom filharmonijom dirigirat će šef dirigent Nacionalnog simfonijskog orkestra Čile.

Zagrebačka filharmonija tradicionalno će gostovati u Vukovaru te svečano obilježiti 24. godišnjicu prvog poslijeratnog koncerta u „Gradu heroju“.

Crveni i Plavi ciklus i ove sezone najavljuju uistinu svjetska glazbena imena. Koncert kojim će ravnati omiljeni dirigent Zagrebačke filharmonije, glasoviti Evan Alexis Christ uz nastup izvrsnog Jasena Chelfia, vođe dionice violončela Zagrebačke filharmonije, jedan je od koncerata Crvenog ciklusa za koji će se zasigurno tražiti karta više.

Violončelistica Monika Leskovar, senzacija je gdje god se pojavi, a njeno ime i djelo dobro su znani široj javnosti. Upravo će ona pod ravnanjem dirigentice Joanne Fallette višestruke Grammy dobitnice, glazbene direktorice Buffalo filharmonijskog orkestra i  glazbene ravnateljice laureata Simfonijskog orkestra Virginije predstaviti pravu žensku interpretaciju Dvořákovog čelo koncerta.

U sezoni 2022./2023. očekuju vas brojni noviteti, ali i tradicionalni koncerti poput onih u sjećanje na maestra Milana Horvata gdje će se izvesti izvedba popularne Carmine Burane uz Akademski zbor Ivan Goran Kovačić, koncert u sjećanje na maestra Lovru von Matačića kojim će ravnati cijenjeni bivši šef dirigent Zagrebačke filharmonije, glasoviti Kazushi Ono i izvesti Mahlerovu 7. simfoniju. Prvim koncertom u sjećanje na maestra Pavla Dešpalja, skladatelja, akademika i dirigenta, bivšeg šefa dirigenta i počasnog dirigenta Zagrebačke filharmonije, ravnat će njegov posljednji student maestro Pavle Zajcev.

Ljubitelje Off ciklusa u sezoni 2022./2023. iznenaditi će maestro Jan Latham Koenig uz sopranisticu Mariju Vidović te izvesti atraktivan program „Viva Mexico“, pun popularne glazbe te po svemu posebne države, opisane u raznim umjetničkim poljima poput filma, glazbe i karaktera. Na koncertu „Pamtim samo sretne dane“ pod ravnanjem i uz orkestralne aranžmane maestra Josipa Cvitanovića izvest će se popularni hitovi legendarnih hrvatskih bendova i skladatelja koji će nesumnjivo publiku vratiti u neke sretne dane.

Na samom početku nove koncertne sezone Zagrebačka filharmonija planira gostovanje u Svetoj zemlji, gdje će naš orkestar po drugi puta nastupiti u Jeruzalemu.

Zagrebačka filharmonija nastavlja s dobrom praksom koncerata u kojima kao solisti nastupaju upravo članovi Zagrebačke filharmonije. Koncertni majstor Orest Shourgot (violina), Matko Smolčić (fagot), Jasen Chelfi (violončelo), Krunoslav Babić (tuba) – solističkim nastupima u prvi plan stavljaju individualnu kvalitetu glazbenika koji potom njome doprinose izvrsnosti orkestra u cjelini.

Nakon prošlogodišnjeg izdanog CD-a hrvatskih skladatelja na prijelazu milenija (u izdanju Cantusa) – The Wonderful Monster of Time, ove godine smo snimili još dva CD-a u izdanju Croatia Recordsa. Na prvom CD-u su skladbe Dore Pejačević – Pjesme za alt/mezzosopran i orkestar, te Koncert za klavir i orkestar op.33. Zagrebačkom filharmonijom ravnao je maestro Jan Latham Koenig, a solistice su Marija Vidović i Mia Pečnik. Iduća godina o stotoj obljetnici smrti skladateljice Dore Pejačević, koja se uspjela etablirati i u inozemstvu, možda više nego kod nas, povod je Zagrebačkoj filharmoniji za sveobuhvatnije izvođenje djela ove skladateljice, što su dodatno potaknule i suvremene edicije njezinih skladbi.

Drugi CD također hrvatskih skladatelja u izvedbi Zagrebačke filharmonije – Uvertira Dore Pejačević, Divertimento Brune Bjelinskog, te Samba brevis i Pater Petronius Millenium Celebrat Ive Josipovića, snimljen je tijekom svibnja, te upravo čekamo to novo izdanje (izdavač Croatia Records).

Najavljujemo i novi Komorni ciklus koncerata komorne glazbe u suradnji s Hrvatskim narodnim kazalištem u Zagrebu.

MINIMINI ciklus nastavlja svoj uspješni niz pa će tako u novoj koncertnoj sezoni ponuditi novi naslov „Napokon orkestar“ uz reprize „Ježeve kućice“ i „Božića kod Zimogroznih“ koji su se s punim pravom i razlogom, brzo i lako izborili za stalno mjesto u repertoaru ciklusa za najmlađe Zagrebačke filharmonije.

Za govorničkim stolom bili su v.d. ravnatelja Zagrebačke filharmonije Mirko Boch, šef dirigent Zagrebačke filharmonije Dawid Runtz,  koncertni majstor Orest Shourgot i v.d. ravnateljice Parka Maksimira Nika Dolenc i gđa Jasna Tomažić, pomoćnica pročelnice u Gradskom uredu za kulturu, međugradsku i međunarodnu suradnju i civilno društvo koja je pozdravila sve prisutne.

Anđelka Felja

Povezane objave

Poema

HF

One nisu stale

hrvatski-fokus

Kritika u sedam točaka

hrvatski-fokus

Dubrovački slikar u Cannesu

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više