Hrvatski Fokus
Religija

Obustavljen sudski progon poljskoga svećenika Dariusza Okoa

Otac Oko može bez problema objaviti i svoju knjigu “Mafija od lavande” u Njemačkoj, koja će, zahvaljujući glasnom suđenju, vjerojatno naširoko doprijeti do njemačkih čitatelja

 

Dragi prijatelji, završen je predmet katoličkog svećenika profesora optuženog pred njemačkim sudom za širenje mržnje prema osobama s homoseksualnim sklonostima u znanstvenom članku objavljenom u znanstveno-teološkom časopisu. Nije se našao hrabri njemački odvjetnik koji bi branio svećenika u takvoj situaciji. Obranu je poduzeo Hrvat na radu u Njemačkoj na zahtjev poljske organizacije.

Sada je njemački tužitelj odustao od progona vlč. prof. Dariusza Okoa, kojemu je prijetila kazna do 5 godina zatvora zbog objave članka u znanstvenom časopisu „Thelogisches”.

Zahvaljujući potpori odvjetnika Ordo Iurisa i glasu tisuća ogorčenih Poljaka, zabrana izdana prije godinu dana izgubila je na snazi, a vlč. prof. Dariusz Oko je nevin. Ono što je najvažnije, članak koji opisuje mafijašku skupinu počinitelja pedofilskih zločina u Crkvi može se dalje objavljivati i čitati. Otac Oko može bez problema objaviti i svoju knjigu “Mafija od lavande” u Njemačkoj, koja će, zahvaljujući glasnom suđenju, vjerojatno naširoko doprijeti do njemačkih čitatelja.

Glasno lobiranje za LGBT organizacije i promjene katoličkog morala, vlč. Wolfgang Rothe, čija je denuncijacija pokrenula slučaj, tražio je osuđujuću presudu na sudu i priznao da je rješenje osim osude vlč. Oko uopće nije uzimao u obzir. Nezadovoljan je napustio sud, s prijezirom je pred sudnicom za medije govorio o “poljskom bataljunu koji moli krunicu” pred sudnicom.

Slučaj vlč. prof. Dariusza Okoa započeo je u srpnju 2021., kada ga je Okružni sud u Kölnu osudio za navodno “poticanje mržnje”. Poljski svećenik i znanstvenik trebao je platiti kaznu od 4800 eura ili provesti 120 dana u njemačkom zatvoru.

Odluka suda bila je u formi propisane kazne – odnosno one u kojoj osuđenik nema priliku niti se mož braniti, a za samo suđenje saznaje tek nakon izricanja kazne. Zahvaljujući brzoj reakciji odvjetnika Ordo Iurisa, presuda je ukinuta i počelo je normalno suđenje u kom je vlč. Oko dobio stručnu podršku od odvjetnika koji djeluje u Njemačkoj – dugogodišnji suradnik Ordo Iurisa.

Navodno “poticanje na mržnju” bio je znanstveni tekst, objavljen u uglednom znanstvenom časopisu „Theologisches”- koji izlazi više od 50 godina. Članak je bio ulomak iz knjige “Mafija od lavande”. Vlč. prof. Oko u njemu otkriva djelovanje skupine homoseksualnih svećenika koji – koristeći svoj položaj u Katoličkoj crkvi – skrivaju zločine svećenika koji zlostavljaju djecu i sjemeništaraca u sjemeništima. Tekst je bio opskrbljen bogatom bibliografijom i fusnotama – citirao je, među ostalim, Benedikta XVI., koji se za vrijeme pontifikata sv. Ivana Pavla II. bavio objašnjavanjem slučajeva seksualnih zločina u Crkvi, i koji je otvoreno govorio o činjenici da su “homoseksualne klike nastale u raznim sjemeništima”.

Istina o tomu, međutim, nije se svidjela vlč. Wolfgangu Rotheau, čiji lik potvrđuje teze sadržane u knjizi vlč. Okoa. U prošlosti je bio prorektor sjemeništa u St. Pöltena, o kojem je talijanski dnevnik „Corriere della Sera” napisao da je to „špilja monstruoznih pedofila, kazalište perverzije, habsburška Sodoma. Sjemeništarci i njihovi poglavari, umjesto molitve, rado su sudjelovali u homoseksualnim orgijama, erotskim igrama i ispunjavali noći alkoholom i seksom”.

Brzo se pokazalo da su te snažne riječi imale svoju osnovu. Vlč. Rothe je izgubio poziciju kada su mediji objavili slike koje ga kompromitiraju. Austrijska policija pronašla je preko 40 tisuća slika i videa na seminarskom računalu.

Nakon ovog glasnog skandala mjesni biskup je želio zabraniti vlč. Rothe vršenje svećeničke službe, ali se duhovnik sklonio u Münchenu. Danas je vlč. Rothe slavna osoba u Njemačkoj. Redovito se pojavljuje u njemačkim medijima, gdje izravno kaže da je homoseksualac i priznaje da nije u celibatu. Protivno nauku Crkve, blagoslivlja i homoseksualne parove – za što je već dobio “kanonsko upozorenje”. Jednom je na društvenim mrežama podijelio fotografiju ispred gay saune, na kojoj je napisao: “Ako me netko želi prijaviti Kongregaciji za nauk vjere ili negdje drugdje: Da, istina je: bio sam evo danas u homoseksualnoj sauni.” Svećenik je čak otišao u svojim spekulacijama tako daleko da je nagađao o temi … Isusove seksualne orijentacije, objašnjavajući da o tome ne znamo ništa.

Činjenica da vlč. Wolfgang Rothe još uvijek obnaša svećeničku dužnost dokaz je velikog izazova s kojim smo se suočili. Nisu samo njemački mediji presudili i osudili vlč. Okoa, ali čak i njemačka crkva, koja godinama ne reagira na njezine šokantne aktivnosti

Tijekom suđenja pročitan je cijeli članak vlč. Okoa. Zahvaljujući tome, sudac je mogao shvatiti da je, pišući o “raku” ili “parazitu”, vlč. Oko nije govorilo o homoseksualcima, nego o seksualnim prijestupnicima koji djeluju u Crkvi. Vlč. No, Oko je priznao da su gornje riječi u prijevodu na njemačkom zvučale tri puta jače nego na poljskom.

“Takva homomafija, kao i svaka mafija, ponaša se kao nemilosrdni parazit, kao rak koji je spreman čak i ubiti svog domaćina, isisati iz njega posljednje resurse i rezerve, makar samo da bi osigurao ugodnu egzistenciju” – napisao je vlč. Oko u svom članku.

Smatrati da ovakva rečenica vrijeđa sve homoseksualce je isto kao da kažete da članak koji cilja na sicilijansku mafiju vrijeđa sve Sicilijance.

Sutkinja je izričito rekla da ne dovodi u pitanje rezultate istraživanja o homoseksualnoj mreži koja skriva pedofile unutar crkvenog ustroja. Sud je samo skrenuo pozornost na mogućnost zamjene najoštrije formulacije (“parazit”) pojmom koji ne bi izazivao negativne povijesne asocijacije u slučaju njemačkog čitatelja. S obzirom na takav razvoj događaja, tužitelj se predao, pristao odustati od optužnice pod uvjetom da dobrovoljno uplati 3.000 eura u fond za žrtve kriminaliteta. To je takoreći postala cijena zatvaranja slučaja i mogućnost izdavanja cijele knjige bez pravnih prepreka.

Nije stoga ni čudo da iako su naši odvjetnici bili spremni voditi dugi spor oko odustajanja tužitelja i od ove simbolične isplate, vlč. prof. Dariusz Oko odlučio je prihvatiti prijedlog nagodbe i brzo okončati slučaj. Kako je naglasio, želio bi podržati žrtve seksualnih kriminalaca, jer je upravo u njihovo ime godinama vodio neravnopravnu borbu s “mafijom od lavande” te je zadovoljan odlukom suda, jer se cijeli slučaju prvenstveno odnosio na slobodu govorenja istine, koja je konačno obranjena.

Sada će knjiga “Mafija od lavande” konačno biti objavljena na njemačkom jeziku, a cijeli proces postao je njezina izvrsna promocija. Za brzi prijevod knjige na njemački i njezina izdanja, kardinal Gerhard Müller, jedan od najistaknutijih hijerarha njemačke Crkve, zabrinut za razvoj tzv. njemačkog sinodalnog puta.

Mnogi poljski i njemački mediji fokusiraju se na iznos koji je vlč. Oko dobrovoljno prihvatio uplatiti. Također sugeriraju da je kao tobože osuđen poljski svećenik. Međutim, ništa od ovoga nije istina. Odbačena je prošlogodišnja skandalozna odluka suda i optužba za “poticanje mržnje”, a prigovori na objavljivanje tekstova vezanih uz “mafiju od lavande” ocijenjeni su neutemeljenima.

Nije onda ništa čudo što je vlč. Oko izrazio zadovoljstvo okončanjem slučaja i nazvao ga “remi koji je pobjeda”. To je postalo moguće zahvaljujući podršci koju dobivamo od naših donatora.

Ako je i vama važna sloboda savjesti, govora i istraživanja u Europi, možete podržati našu borbu klikom na donji gumb.

Podržavam!

Također nas možete podržati tako što ćete ovu poruku proslijediti svojim prijateljima ili rodbini i pretplatiti se na popis primatelja mjesečnog biltena na engleskom ili hrvatskom jeziku odabirom donje poveznice ili tjednog newslettera na poljskom.

Jerzy Kwaśniewski, Ordo Iuris, kontakt@ordoiuris.pl

Povezane objave

Knjiga o crkvi Sv. Vlaha

HF

Život i djelo dr. Vilka Anderlića (1882.-1957.)

hrvatski-fokus

Hvala ti, Kriste!

hrvatski-fokus

Religija i praznovjerje u dubrovačkoj okolici

hrvatski-fokus

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više