Hrvatski Fokus
Kultura

Iva Hraste – nova intendantica HNK u Zagrebu

Predstavljanje nove kazališne sezone 2022.-2023.

 

Imenovana intendantica HNK u Zagrebu Iva Hraste Sočo predstavila nadolazeću sezonu 2022./2023., repertoar i posebne kazališne programe. Na konferenciji za medije u foyeru Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu imenovana intendantica dr. sc. Iva Hraste Sočo predstavila je, nakon što ga je Kazališno vijeće jednoglasno usvojilo, repertoar nove, 162. kazališne sezone središnje nacionalne kazališne kuće.
„U novoj sezoni čeka nas kanonski repertoar koji će se čitati na moderan i inovativan način, u dijalogu sa svijetom u kojem živimo, ali i suvremeni naslovi koji su se nametnuli svojom umjetničkom vrijednošću. Mjesto na sceni pronaći će velika imena, kao i mladi umjetnici. Vjerujem da će spoj klasičnog i modernog, iskustva i mladosti rezultirati sjajnim i rado gledanim naslovima“, najavila je Iva Hraste Sočo.
Novu sezonu otvorit će 18. rujna 2022. veliki Operni gala koncert kojim će ravnati eminentni hrvatski dirigent Ivan Repušić, a nastupit će operni solist međunarodne reputacije koji u Zagreb dolazi nakon nastupa na svjetskim opernim pozornicama – tenor Piotr Beczala, i to uz soliste, Zbor i Orkestar HNK u Zagrebu. Publika će imati priliku uživati u izvedbama brojnih opernih arija i ansambala u interpretacijama tenorske operne zvijezde i hrvatskih solista. Nastupom Piotra Beczale na ovom Gala koncertu zagrebački HNK dobit će posve novo mjesto i vidljivost u europskom opernom kontekstu.
Prvu opernu premijeru – Verdijev „Nabucco“ očekujemo u listopadu s umjetnicima zavidne svjetske karijere – dirigentom Pier Giorgiom Morandijem i režiserom Giancarlom del Monacom. Nakon gotovo četrdeset godina od posljednje premijere u Zagrebu, „Nabucco“ će pokazati svu raskoš i domete zagrebačkog opernog ansambla.
Postavljanjem „Šišmiša“ Johanna Straussa ml. zagrebački HNK pridružit će se brojnim svjetskim opernim kućama koje ovu komičnu operetu u tri čina tradicionalno imaju na svome repertoaru. „Die Fledermaus“ se na zagrebačku pozornicu vraća uoči božićnih i novogodišnjih blagdana pod ravnanjem Srboljuba Dinića i u režiji Krešimira Dolenčića.
„U ovoj sezoni osim velikih inozemnih naslova koji su dio operne tradicije, želimo skrenuti pozornost na hrvatske skladatelje 20. i 21. stoljeća. Smatram da moramo njegovati svoju kulturnu baštinu i educirati, posebno mladu publiku, o sjajnim djelima domaće operne literature“, istaknula je Hraste Sočo. Nastavljajući dugogodišnju plodnu suradnju s Muzičkim biennaleom Zagreb, koja seže do samih početaka te međunarodne manifestacije, HNK u Zagrebu će u koprodukciji s MBZ, praizvesti djelo suvremena hrvatskog skladatelja Ive Josipovića – operu „Lennon“ na libreto Marine Biti. Praizvedba će biti na zatvaranju MBZ-a 22. travnja 2023. godine, a cijeli taj dan bit će obilježen bijenalskim događanjima u kazalištu.
Na opernom repertoaru naći će se i djela dvojice velikana – Borisa Papandopula i Jakova Gotovca. Nakon više od osamdeset godina, opera „Amfitrion“, temeljena na duhovitom libretu Mije Štimca i Enrica Goliscianija, napisana prema istoimenom Molièrovom djelu, bit će postavljena na sceni HNK u Zagrebu u koprodukciji s umjetničkim akademijama, predvođenima zagrebačkom Muzičkom akademijom.
U opernom smislu, sezonu će obilježiti i jedan od najvećih hrvatskih opernih skladatelja – Jakov Gotovac. Jednočinku „Stanac“, napisanu u suradnji s libretistom Vojmilom Rabadanom prema Držićevoj komediji „Novela od Stanca“, operni ansambl premijerno će izvesti u atriju Klovićevih dvora. Izvedbom će ravnati maestro Ivo Lipanović, a režiju potpisuje mladi redatelj Hrvoje Korbar. Također, u tijeku je dogovor oko gostovanja hrvatskih umjetnika svjetske reputacije u predstavama HNK, npr. uz već spomenutog Ivana Repušića, s Renatom Pokupić, Maxom Cenčićem, Evelin Novak, Jelenom Kordić, Goranom Jurićem, Leonom Košavićem, Katarinom Livljanić s produkcijom Hekuba, itd.
„U dramskom repertoaru naglasak smo željeli staviti na svjetsku i hrvatsku klasiku te domaći i međunarodni suvremeni tekst. Kroz pet premijera publika će ponovno na sceni vidjeti djela Molièra i Krleže, kao i Marine Vujčić, Hanocha Levina i Éric-Emmanuela Schmitta“, objasnila je svoj koncept dramskog repertoara nova intendantica.
Svoju prvu izvedbu u povijesti zagrebačkog HNK u listopadu će doživjeti Molièrov „Don Juan“, kojeg će režirati nagrađivani redatelj Dejan Projkovski. U godini obilježavanja 400. obljetnice smrti čuvenog pisca, Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu prikazat će njegov poznati rukopis kroz ovu veliku ansambl predstavu, uz pokroviteljstvo francuskog veleposlanstva u Zagrebu.
Druga dramska premijera bit će „Plodna voda“ – novi dramski tekst suvremene hrvatske spisateljice Marine Vujčić, koji je 2020. nagrađen najvažnijom hrvatskom nagradom za neobjavljeni dramski tekst, prvom Nagradom Marin Držić. Premijera je predviđena za prosinac, a režirat će ga Nenni Delmestre, redateljica koja potpisuje niz uspješnih hrvatskih premijera suvremenih svjetskih tekstova, te svjetskih praizvedbi hrvatskih tekstova, sveukupno osamdesetak predstava koje su na domaćim i međunarodnim festivalima dobile velik broj nagrada. Iako napisan još 1997. godine, „Ubojstvo“ Hanocha Levina svojom radnjom o vremenu u kojemu se međuljudski i međudržavni odnosi rapidno zaoštravaju sve više dobiva na aktualnosti, a ovu dramu o nasilju, osveti i neprekinutu lancu kažnjavanja režirat će Ido Rosenberg, nagrađivani izraelski redatelj i profesor telavivskog sveučilišta. Predstava će biti odigrana pod pokroviteljstvom i sponzorstvom izraelskog veleposlanstva u Zagrebu.
Poslije više od dva desetljeća, na sceni HNK u Zagrebu premijerno će biti izvedena Krležina „Leda“, koja kao završni dio Glembajevskoga ciklusa groteskno predstavlja zrcalo uspona i potpuna raspada jedne obitelji. Svojevrsnu zagrebačku vizuru ovog djela unijet će režija Franke Perković.
Još jednu dramsku premijeru sezone 2022./2023. režijski potpisuje doajenka hrvatskog glumišta Neva Rošić, koja je predstavom „Enigmatske varijacije“ Éric-Emmanuela Schmitta doživjela veliki uspjeh u Talijanskoj drami HNK Ivana pl. Zajca Rijeka. Ovo uprizorenje izvest će se u koprodukciji s riječkim nacionalnim kazalištem, a bit će izvedeno u intimnom okruženju Tonske dvorane HNK u Zagrebu u siječnju 2023.
Baletnu sezonu otvara Baletna gala večer na kojem će, uz baletne soliste i ansambl te Orkestar HNK u Zagrebu nastupiti internacionalno proslavljeni baletni umjetnici: Roberto Bolle, Melissa Hamilton, Nicoletta Manni, Timofej Andrijashenko, Daniil Simkin i Tatiana Melnik. Intencija je da Baletni gala proizvede isti učinak u međunarodnom kontekstu kao Operni početkom sezone te privuče novu publiku i pruži joj uvid u predivni svijet ove vrhunske umjetnosti“, pojasnila je Iva Hraste Sočo.
Prva baletna premijera je koprodukcija s riječkim HNK Ivana pl. Zajca – balet „Spartak“ Arama Hačaturjana. U zagrebačkom Baletu „Spartak“ nikada nije izvođen kao cjelovito baletno djelo te će ova koreografija Jirija Bubeničeka 27. siječnja 2023. biti prvo cjelovito uprizorenje ovoga baleta na našoj pozornici. Inspirativna drama Henrika Ibsena „Peer Gynt“ zahvaljujući Edwardu Griegu postala je tzv. evergreen klasične glazbe. Ovo slavno djelo u svojoj kultnoj koreografiji, koprodukciju sa SNG Maribor, koreograf Edward Clug kao novu veliku ansambl predstavu postavit će u zagrebačkom Baletu u ožujku 2023.
Još jedna koprodukcija s riječkim nacionalnim kazalištem bit će balet „Čajkovski“. Životno putovanje Čajkovskog svojom koreografijom prikazat će mladi španjolski plesač i koreograf Cayetano Soto. U ovoj koprodukciji u zagrebačkom HNK sudjelovat će Orkestar Opere HNK u Zagrebu uz baletni ansambl HNK Ivana pl. Zajca Rijeka.
Krajem sezone zagrebački će Balet u jednoj večeri predstaviti čak tri suvremena baletna djela (Triple Bill): „Prelaženje linije“, renomiranih europskih koreografa mlađe generacije Francesca Nappe, Massimiliana Volpinija i Philippa Kratza. Plesači zagrebačkog Baleta, iako klasično obrazovani, već su mnogo puta dokazali kako suvereno vladaju i suvremenim pokretom, tako će i ovi novi dekonstruirani plesni koraci praćeni akustičnim instrumentima i digitalnim zvukovima biti nov i drugačiji izazov za njih.

Imenovana intendantica Iva Hraste Sočo u repertoar središnje nacionalne kazališne kuće uvest će i nekoliko novih programa. „Operni festival Zagreb“ uvest će se u HNK u Zagrebu kao kazalište s dugogodišnjom opernom tradicijom i pjevačima koji su svoj ugled potvrdili i na stranim opernim pozornicama. Na kraju svake sezone predstavit će se najbolje produkcije hrvatskih nacionalnih kazališta i europskih teatara iz Srednje i JI Europe. Publika će imati priliku susresti se s recentnom produkcijom opernih kuća iz okruženja te moći usporediti dosege zagrebačke Opere. Festival će poslužiti i kao platforma za bolje povezivanje generički sličnih opernih kuća iz regije s potencijalom još boljeg pozicioniranja vlastitoga Kazališta. U sezoni 2022./2023. planira se u festival uvrstiti, osim HNK u Zagrebu, operne uspješnice HNK Ivana pl. Zajca Rijeka, HNK Osijek, HNK Split, SNG Maribor i Teatro Verdi Trieste, uz koncert prvonagrađenih na Natjecanju Zinka Milanov“, pojasnila je Hraste Sočo.
Važnost suradnje vodećih hrvatskih glazbenih institucija nova intendantica želi naglasiti kroz „Komorni ciklus koncerata Zagrebačke filharmonije i HNK u Zagrebu“. Glazbenici Zagrebačke filharmonije, ali i Orkestra HNK u Zagrebu, u ciklusu komornih koncerata koji će se održavati nedjeljom ujutro u foyeru kazališta omogućit će publici novi oblik orkestralnog zvuka i djelovanja članova oba orkestra. HNK u Zagrebu i ZF će nastaviti suradnju i na drugim projektima.
Kako nacionalno kazalište treba imati sluha i za druge vrste umjetnosti kojima se veliča operna, baletna i dramska umjetnost, pokazat će projekt „Filmski trezor HNK“.„Filmski trezor HNK redovita je serija projekcija koje će se održavati jednom mjesečno, tri večeri za redom, u Tonskoj dvorani kazališta. Svaka je od tri večeri posvećena operi, drami ili baletu.
Projekcijama prethodi uvod povjesničara filma Daniela Rafaelića, ali i razgovor s nekim od aktera filmova i emisija koje se prikazuju. HNK program ostvaruje u suradnji s drugim relevantnim institucijama, a sve u cilju dodatne promocije hrvatske kazališne i filmsko-televizijske baštine“, naglašava intendantica Hraste Sočo.
Dodatni sadržaj pružit će teatrološke, muzikološke i baletne tribine u suradnji sa strukovnim udrugama koje će se organizirati u foyeru kazališta. Teatrološki dio bit će posvećen pojedinim glumcima, piscima i djelima iz dramskog repertoara i odvijati se u redovitim razmacima, uz povezanost s dramskim premijerama. Muzikološke tribine i okrugli stolovi iz područja baletne umjetnosti na kojima će sudjelovati hrvatski, ali i inozemni znanstvenici i umjetnici, tematizirat će relevantne teme iz glazbeno-scenske umjetnosti, od baštinske do suvremene estetike, prateći program glazbeno-scenskog dijela HNK u Zagrebu.
„Kako bismo postigli homogenizaciju hrvatskoga kazališnog prostora i podizanje repertoarne kvalitete u svim hrvatskim nacionalnim kazalištima, bolju disperzivnost programa i veću ekonomičnost u poslovanju te razvoj publike, odlučili smo uvesti novosti i u kazališne pretplate. Po prvi put uvodimo pretplatu K-HNK kroz koju će zagrebačka, ali i publika ostalih hrvatskih gradova, moći vidjeti recentnu produkciju hrvatskoga glumišta. Suradnja će se odvijati na principu planiranja barem po jedne koprodukcije HNK u Zagrebu u sezoni s jednim od ostalih nacionalnih kazališta u Republici Hrvatskoj. Također, suradnja će biti ostvarena i kroz velike projekte koje nije moguće samostalno izvesti, kao i kroz tematsku suradnju koja će rezultirati razmjenom predstava“, najavila je nova intendantica. Također, pretplatnicima će biti ponuđena i Europska pretplata koju ćemo sljedeće sezone provoditi sa SNG Mariborom kako bi hrvatska i slovenska publika imala prilike vidjeti najnoviju produkciju naših kazališta.
U novoj sezoni Iva Hraste Sočo naglasak želi staviti i na obiteljske odlaske u kazalište, zbog čega je odlučila uvesti posebnu pretplatu – Kazalište za obitelj. „Program i pretplata Kazalište za obitelj realizirat će se u Drami, Operi i Baletu kako bi se djeci i mladima približila umjetnost u cjelini. Programi su usmjereni edukaciji mlađe populacije (djeca i mladi) kao radionički programi vezani uz repertoarne naslove i to tako da se mladim gledateljima omogući prisustvovanje na određenim probama, uz organizaciju radionica i programskih predavanja prilagođenih uzrastu. Dio programa će se sufinancirati kroz suradnju s vrtićima koji koriste sredstva iz Europskog socijalnog fonda – Unaprjeđenje usluga u sustavu ranog i predškolskog odgoja. Time će se aktivno raditi na razvoju publike, ali i povećanju broja posjetitelja. Dijelom ovog programskog pravca bit će i projekt Opera za bebe koji će se realizirati u suradnji s Hrvatskim društvom skladatelja. Tijekom ožujka i travnja 2023. u foyeru kazališta bit će izvedene opere za malu djecu (0 – 3 g.)“, istaknula je Hraste Sočo u svom razgovoru s moderatoricom Janom Haluzom.
Upis pretplate krenut će 1. rujna 2022. godine na blagajni HNK, kao i online na stranici www.hnk.hr. „Raduje me prilika da našoj publici pokažemo koliko je umjetnost i kulturno uzdizanje ne samo želja, već i potreba suvremenog čovjeka. Umjetnost obogaćuje i oplemenjuje svakoga i zato od srca pozivam sve da dođu u naše kazalište i ispune svoju dušu umjetnošću“, pozvala je Iva Hraste Sočo.

Anđelka Felja

Povezane objave

Melankolija svijeta Mladena Žunjića

HF

Dominacija crnila Mladena Žunjića

hrvatski-fokus

Stjepan Gračan izlaže u Splitu

HF

José Ortega Y Gasset ili dehumanizacija umjetnosti

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više