Hrvatski Fokus
Znanost

Dr. Robert Malone: ​​Čini se da maske pogoršavaju COVID

Izoliranje malog djeteta od neopasnih mikroba u njegovoj okolini ugrožava ‘imunoregulatorne’ komponente njihovog imunološkog sustava

 

Objavljena je nova studija koja je istaknula opasnost maski za lice za nositelja, sugerirajući da, suprotno popularnom narativu, maske predstavljaju rizik a ne korist za korisnika. Stoga je dr. Robert Malone javnosti ukratko predstavio rezultate provedene studije poznate pod naslovom: „Fögenov učinak“ („The Foegen effect“), a dio u nastavku preuzet je iz studije:

Sažetak: Opsežni dokazi u literaturi podupiru obveznu upotrebu maski za lice u svrhu smanjenja stope infekcije teškim akutnim respiratornim sindromom uzrokovanim koronavirusom 2, koji uzrokuje koronavirusnu bolest (COVID-19). Međutim, učinak korištenja maske na tijek bolesti i dalje je kontroverzan. Ova studija imala je za cilj utvrditi je li obvezna uporaba maski utjecala na stopu smrtnosti u Kansasu, SAD, između 1. kolovoza i 15. listopada 2020.

Ova studija primijenila je sekundarne podatke o ažuriranim slučajevima, obvezi nošenja maski i demografskom statusu koji se odnose na državu Kansas, SAD. Na temelju tih podataka provedena analiza paralelizacije odn. usporedna analiza temeljena je na županijskim podatcima. Rezultati su kontrolirani provođenjem višestrukih analiza osjetljivosti i negativnom kontrolom.

Usporedna analiza (tzv. analiza paralelnih algoritama) koja se temelji na podatcima na županijskoj razini pokazala je da su u Kansasu županije s obvezom nošenja maske imale značajno veće stope smrtnosti od okruga bez obveze nošenja maske, s omjerom rizika od 1,85 (95 postotni interval pouzdanosti [95 % CI]: 1,51–2,10 ) za smrtne slučajeve povezane s COVID-19. Čak i nakon prilagodbe za broj „zaštićenih osoba,“ odnosno za broj osoba koje nisu bile zaražene u skupini s obaveznom maskom u odnosu na skupinu bez maske, omjer rizika ostao je značajno visok na 1,52 (95 % CI: 1.24–1.72). Analizom viška smrtnosti u Kansasu, ova studija utvrđuje da se više od 95 posto ovog učinka može pripisati isključivo COVID-19.

Ovi nalazi upućuju na to da bi korištenje maske moglo predstavljati još nepoznatu prijetnju korisniku umjesto da ga štiti, čineči tako obvezu nošenja maske diskutabilnom epidemiološkom intervencijom.

Uzrok ovog trenda ovdje je objašnjen korištenjem teorije „Fögenovog učinka“; odnosno duboko ponovno udisanje hiperkondenziranih kapljica ili čistih viriona uhvaćenih u maske za lice jer kapljice mogu pogoršati prognozu i mogu biti povezane s dugoročnim učincima infekcije COVID-19. Dok je „Fögenov učinak“ dokazan ‘in vivo’ na životinjskom modelu, potrebna su daljnja istraživanja kako bi se u potpunosti razumio.

Potom dr. Robert Malone čitateljima predstavlja značajan tekst čiji autor je njegov  prijatelj dr. Byram W. Bridle, izvanredni profesor virusne imunologije na Sveučilištu Guelph (University of Guelph, Ontario, Kanada): „Dr. Bridle napisao je sjajan članak na temu koja mi je bliska i draga. Toplo preporučam da pročitate cijeli njegov članak. Ovdje možete pročitati odlomak iz njegovog djela: „Prestanite maskirati djecu koja trebaju interakciju s mikrobnim svijetom“ („Stop masking children – they need to interact with the microbial world“).

Dr. Bridle između ostalog, napisao je sljedeće: Izolacija djece iz mikrobnog svijeta potiče razvoj kroničnih bolesti. Mala djeca trebaju ‘komunicirati’ sa svijetom mikroba. To je apsolutno neophodno za pravilan razvoj njihovog imunološkog sustava. Ovdje neću ulaziti u previše znanstvenih detalja jer sam o tome pisao u članku koji sam objavio u The Conversation  u ožujku 2021. Tekst je objavljen pod naslovom: „Godina karantene/lockdowna COVID-19 djecu dovodi u opasnost od alergija, astme i autoimunih bolesti.” („A year of COVID-19 lockdown is putting kids at risk of allergies, asthma and autoimmune diseases“; https://theconversation.com).

Ukratko, rođeni smo s prirodnim i nezrelim imunološkim sustavom. Naš imunološki sustav ne sazrijeva u potpunosti sve do duboko u tinejdžerske godine, pri čemu se većina tog razvoja događa između rođenja i oko šeste godine života.

Sposobnost imunološkog sustava da se samoregulira ovisi o interakciji s mikrobnim svijetom; osobito kroz interakcije s drugim ljudima, naročito članovima obitelji. To omogućuje njihovom imunološkom sustavu da nauči razlikovati stvari koje su opasne od onih koje nisu. Zauzvrat, njihov će imunološki sustav postati sposoban / opremljen da odgovori na opasnosti, dok će spriječavati potencijalno štetne odgovore na stvari koje ne predstavljaju prijetnju, kao što su vlastite i inertne molekule okoliša i normalne bakterije koje žive u crijevima, itd .

Izoliranje malog djeteta od neopasnih mikroba u njegovoj okolini ugrožava ‘imunoregulatorne’ komponente njihovog imunološkog sustava. Disregulirani/poremećeni imunološki sustav često se očituje u obliku alergija, astme i autoimunih bolesti.

Osjećao sam se prisiljenim pisati o ovoj zabrinutosti u svibnju 2021. nakon što sam više od godinu dana svjedočio kroničnoj izolaciji djece. Jedna godina je bila vrijeme u kojem sam osjetio da bi se dječjem imunološkom sustavu mogla nanijeti znatna, potencijalno nepopravljiva šteta. Zgrožen sam što mnoga djeca to sada trpe već više od dvije godine, a tome se ne nazire kraj.

Maskiranje (tj. nošenje zaštitne maske na licu) je kontroverzno i, vjerojatno, uglavnom neučinkovito u sprječavanju širenja virusa na druge načine, a ne samo  kašljanjem i kihanjem. Međutim, mogu predstavljati razumnu prepreku većim česticama okoliša ( npr.  česticama prašine, peruti, peludi,  itd .) i bakterijama. Dodajte ovome prekomjernu upotrebu stvari kao što su antibakterijska sredstva za dezinfekciju ruku, zatvaranje u domove i nedostatak fizičkih interakcija, i sada smo na dobrom putu da imamo ‘mikro-generaciju’ djece koja su izolirana kao nijedna druga ljudska bića u povijesti. Nažalost, ova djeca će sada biti dio neočekivanog eksperimenta na globalnoj razini; jedan za stvarnu procjenu valjanosti takozvane ‘higijenske hipoteze‘. Iako bih volio da sam pogriješio u vezi s ovim, osnovna imunološka načela sugeriraju da bi vrlo mala djeca koja su morala izdržati politiku zatvaranja zbog COVID-19 mogla biti suočena s najvećom stopom autoimunih bolesti, alergija i astme u ljudskoj povijesti.

Dr. Bridle završava svoj članak sljedećom izjavom: Idemo naprijed

Pouka ove priče je prestati izolirati našu djecu od njihova mikrobnog svijeta. Neka se zaprljaju. Pustite ih da komuniciraju s drugom djecom. Neka grle članove obitelji i prijatelje. Razmislite o tome da nabavite mačku ili psa s kojima mogu blisko komunicirati. Vodite ih u šetnje po šumi ili selu. Svakako neka peru ruke običnim sapunom, ali smanjite upotrebu antibakterijskih sapuna i sredstava za dezinfekciju. Svaki put kada se na koži uništi normalna flora, postoji opasnost da normalnu floru zamjene patogeni mikrobi.

I, zaboga, neka djeca vide tuđa usta kako bi naučila pravilno govoriti.

U zadnje dvije i pol godine učinjeno je ono što je učinjeno. Ali, molim vas, nemojmo nastaviti zaključavati, fizički distancirati i maskirati našu djecu ad nauseum. Ne zbog SARS-CoV-2, ne zbog godišnje gripe, ne zbog majmunskih boginja. Ni za što osim ako se kroz transparentnu, objektivnu, javno objavljenu i otvorenu znanstvenu raspravu dokaže da predstavlja stvarnu prijetnju životima značajnog dijela djece.

Kao i dr. Bridle, tekst završavam mudrom izrekom svetog Augustina:

„ISTINA JE POPUT LAVA.

NE TREBAŠ JE BRANITI.

OSLOBODI JE.

OBRANIT ĆE SE SAMA.“

Izvor:

  1. Dr. Robert Malone: „Masks seem to make COVID worse“; LifeSiteNews, 6. 6. 2022.
  2. Zacharias Fögen, MD: „The Foegen effect: A mechanism by which face masks contribute to the COVID-19 case fatality rate“; Medicine, 18. 2. 2022., Vol.101(7); https://journals.lww.com/md-journal/
  3. Dr. Byram W. Bridle, PhD: „Stop Masking Children – They Need To Interact With The Microbial World“; https://viralimmunologist.substack.com/p/

Rodjena Marija Kuhar, dr. vet. med.

Povezane objave

IVERMEKTIN LIJEK PROTIV KORONE – Novi mikrobi i nove infekcije

hrvatski-fokus

Žele zaobići nacionalne sabore

HF

Propast braka i obitelji u Skandinaviji

HF

PRIRODA – vrijedan časopis iz onih vremena

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više