Hrvatski Fokus
Bosna i Hercegovina

Matthew Palmer i “etnički prefiks”

I u SAD-u su kongresni okruzi (congressional districts) je kod izbora određeni “etničkim prefiksom”

 

Unazad nekoliko dana (29. rujna 2021.) sredstva javnog priopćavanja izvijestila su da je Matthew Palmer, specijalni američki izaslanik za Bosnu i Hercegovinu, u razgovoru za Glas Amerike izrazio podršku ukidanju “etničkog prefiksa” u izbornom sustavu Bosne i Hercegovine, ali je u istom razgovoru podržao ideju “legitimnog predstavljanja” naroda. Možda je on pronašao magičnu formulu kako ove dvije ideje “pomiriti”! Ne bih zalazio u njegove namjere i razumijevanje prilika u BiH jer puno je sličnih stručnjaka za BiH dolazilo i odlazilo sa svojim “ekspertnim” idejama, modelima i eksperimentiranjima, ali “luđačka košulja”, koju su takvi nametnuli, ostaje!

Ovdje ću Palmera samo upozoriti, a hrvatske čitatelje upoznati da etnički i rasni “prefiks” u Americi je itekako na snazi. Naime, budući da je SAD prava “građanska država” i granice izbornih kongresnih okruga (congressional districts) bi trebale biti definirane ni “po babi ni po stričevini”, nego praktičnom “građanskom” logikom. Ali ne ide to tako. U mnogim slučajevima rasni i etnički “prefiks” je glavni izborni faktor.

Budući da sam zadugo živio u Chicagu, donijet ću ovdje presliku samo nekih izbornih kongresnih okruga u tom gradu i okolici. Neka Palmer rastumači Hrvatima (i drugima) u BiH zašto su granice tih okruga tako čudne i “građanski” ne logične. Dat ću samo natuknicu: Htjelo se zadovoljiti rasne i etničke “prefikse”! One su nastale iz potrebe da u Kongres budu izabrani zastupnici rasnih i etničkih skupina koje su glasovale za “svoje” predstavnike i nisu se držale “građanskih” principa. Etnički “prefiks” im je bio i ostao štit protiv diskriminacije. Evo primjera takvih kongresnih izbornih okruga na slici!

Neka Palmer i svi koji dolaze “pronaći” rješenja problemima u BiH budu vođeni istinom i pravdom, a ne trenutačnim interesima, simpatijama, geopolitikom i slično. Ako im je do isprobavanja nečijih društvenih teorija i modela, neka eksperimentiraju tamo odakle su došli, a ne na životima ljudi i naroda u Bosni i Hercegovini.

Ante Čuvalo

Povezane objave

Bošnjaci su u Neumu ustrajali na unitarnoj državi

hrvatski-fokus

Abdulah Sidran: BiH je “državni kostur”

HF

Masovna tučnjava masona u Sarajevu

hrvatski-fokus

Plan “izbacivanja” Hrvata iz BiH

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više