Hrvatski Fokus
Hrvatska

CENZURA I DIKTATURA – Mediji objavili pa povukli tekstove o SOA-i i partnerima šefa PPD-a

Otkud visokopozicioniranom pripadniku SOA-e novac za luksuzni stan u centru Zagreba

 

Sandra Benčić je u četvrtak u svojoj raspravi kazala da je saborsko Vijeće za građanski nadzor Sigurnosno-obavještajne agencije propustilo propitati mogući sukob interesa u privatnim poslovima djelatnika SOA-e apostrofirajući poslovno-kumske veze Davora Franića, predstojnika ureda ravnatelja SOA-e, i Romea Krešića, poduzetnika koji s bivšim zamjenikom šefa SOA-e Josipom Jurčevićem i s vlasnikom Prvog plinarskog društva (PPD) Pavlom Vujnovcem ima niz firmi specijaliziranih za kupnju parcela po Dalmaciji.

Tijekom rasprave o prijedlogu imenovanja novog saziva Vijeća za građanski nadzor Benčić je upitala koliko je to Vijeće propitivalo moguć sukob interesa djelatnika SOA-e u njihovim privatnim poslovima, aludirajući ponovo na zagrebačku luksuznu zgradu u kojoj žive Franić iz SOA-e i spomenuti poslovni partneri Pavla Vujnovca Jurčević, Krešić te Mario Radić iz Domovinskog pokreta, o čemu je u saboru nedavno govorila i zastupnica Urša Raukar iz istog zeleno-lijevog bloka.

“Kolegica Raukar je tada postavila jednostavno pitanje SOA-i: da pojasni otkud visokopozicioniranom pripadniku SOA-e novac za luksuzni stan u centru Zagreba”, poručila je Benčić.

Podsjetila je potom da je novinar Novosti Hrvoje Šimičević nastavio istraživati temu koju je, pišući o zagrebačkoj vili, otvorila Đurđica Klancir na portalu Net.hr dopunjujući kako su neki od tih pojedinaca, uključujući i Franića iz SOA-e, potom gradili nekretninu i u Pločama. Po njenom mišljenju, lokacija novog zajedničkog nekretninskog pothvata je “dosta zgodna jer znamo da je Luka Ploče većim dijelom kupljena od vlasnika PPD-a”.

“Ponovno imamo luksuzne stanove i iznimno lukrativne poslove u kojima se preko trostruke kumske trgovine postižu trostruko veće cijene niskovrijednih nekretnina, i ponovno miris plina i ista uhodana ekipa”, rekla je Benčić, koja se nakon toga referirala na odgovor koji je SOA nedavno poslala Novostima. Na pitanje vide li potencijalni sigurnosni problem u tome što njihov pripadnik ulazi u gradnju nekretnina sa spomenutim poduzetnicima kratko su odgovorili da “Sigurnosno-obavještajna agencija, sukladno Zakonu o sigurnosnim provjerama i drugim zakonskim i podzakonskim propisima, redovito provodi sigurnosne provjere svojih zaposlenika”.

“Moramo reći da je dosta čudno da SOA ne vidi nikakvo sigurnosno pitanje oko toga da njihov djelatnik, i to visokopozicionirani, ostvaruje financijsku korist od utjecajnih grupa vezanih za plinski biznis ruskog porijekla u Hrvatskoj”, rekla je Benčić dodajući da je činjenica da se o tome ne govori u medijima. “Činjenica je i da nas je zvalo stotine građana koje ova tema zanima. Postavljam izazov sada i pitam tko će pisati o ovome”, kazala je Benčić.

Na nekim portalima nestala vijest o Benčić koja priča o SOA-i

Na to joj je odgovorio zastupnik Domovinskog pokreta Danijel Spajić istaknuvši da potpredsjednik njegove stranke Mario Radić nije nikakav vlasnik plinskog biznisa te je zatražio da se provjeravaju udruge koje su financirale platformu Možemo, dok je Stipo Mlinarić kazao da bi se SOA trebala pozabaviti članovima Možemo i da nije važno gdje je tko kupio stan.

I zaista, vijest o izlaganju Sandre Benčić prva je objavila državna agencija Hina. Rutinski su je prenijeli mediji koji i inače prenose Hinine informacije, ali je potom netragom nestala s njihovih portala. Redom su ostajali samo linkovi na portalima 24 sata, Večernjeg lista, Nacionala…, pišu Novosti.

Na zastupnicu Možemo u saboru se nadovezala i Dalija Orešković (Centar) izrazivši, kako je rekla, “opravdanu sumnju” na to da visokopozicionirani djelatnici SOA-e koriste svoje javne ovlasti i funkcije “u svrhe u koje ne bi trebali”. “Ako imamo jednu ovako moćnu instituciju, koja djeluje netransparentno i nezakonito, imamo razlog sumnjati u neke oblike podrivanja države”, ustvrdila je Orešković referirajući se na navodni nekretninski biznis bivšeg zamjenika šefa SOA-e Josipa Jurčevića, aktivnog djelatnika SOA-e Davora Franića te potpredsjednika Domovinskog pokreta Marija Radića, pišu Novosti.

Iako je predsjednik Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost Siniša Hajdaš Dončić naglasio kako to pitanje nije u djelokrugu rada Vijeća za građanski nadzor sigurnosno-obavještajnih agencija, Benčić se s njim nije složila. Ona smatra da u njegov djelokrug rada ulazi i zakonitost rada SOA-e, kao i prevencija ovakvih primjera sukoba interesa.

“Radi se o biznisu s vlasnikom tvrtke od sigurnosnog interesa za SOA-u. Riječ je o tvrtki koja drži ogroman udio na tržištu energenata, a njezin je vlasnik još i vlasnik najvećeg prodajnog lanca hrane. No oni koji su zaduženi za sigurnosne aspekte u gospodarstvu s tim istim ljudima imaju privatne biznise”, ustvrdila je Benčić.

Novosti prošli tjedan pisale o luksuznoj nekretnini u Pločama

Novosti su prošli tjedan objavile tekst o tome kako je spomenuti obavještajac Franić s kumom i poduzetnikom Krešićem, ujedno i Vujnovčevim poslovnim partnerom u nizu firmi, nakon one u Zagrebu sagradio i luksuznu nekretninu u Pločama. Pripadnik SOA-e je novac za ulaganje dobio prodajući dva stana u naselju u sastavu Ploča za 2000 eura po kvadratu, koje je dvije godine prije kupio za po 600 eura po kvadratu. Te je stanove za trostruko veću cijenu od kupovne prodao drugom kumu, čija supruga predstavlja mirovinske fondove u Nadzornom odboru Luke Ploče, u većinskom vlasništvu Pavla Vujnovca, također člana NO-a iste Luke.

Osim obitelji Romea Krešića, Franićev susjed u novoizgrađenoj, luksuznijoj zgradi u Pločama treći je član NO-a Luke Ploče Ivan Ostojić, također predstavnik mirovinskih fondova, koji je nedavno imenovan i članom uprave Podravke. Računi za struju u novoj zgradi i dalje navodno glase na Franića, dok Ostojić ne riješi vlasničke papire.

Novosti su, k tome, otkrile da Franićev brat, lokalni policajac, iznajmljuje poslovni prostor jednoj Vujnovčevoj firmi u Pločama, a njegova supruga radi u drugoj. Obavještajac Franić je, k tome, osnovao tvrtku na ime majke 2017. godine, koja je krenula u kupnju stare nekretnine u Zagrebu, nedaleko od Trga bana Jelačića. Firma je potom ubrzo prodana kumu Romeu Krešiću koji je ondje izgradio novu luksuznu zgradu prošle godine.

https://www.index.hr/vijesti/clanak/mediji-objavili-pa-povukli-tekstove-o-soai-i-partnerima-sefa-ppda/2376624.aspx

Povezane objave

Vanja Špiljak: Đurekovića nisam ni upoznao

HF

Jakovčić na vjetrometini bez imuniteta

HF

Zagrebački holding nas laže i vara

HF

Neprovediva zamisao Davora Ive Stiera

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više