Hrvatski Fokus
Religija

Ciklus posvećen blaženiku

U središtu moga zanimanja je Kristov lik, njegova muka, smrt, vrijeme njegova djelovanja

 

Suvremeni hrvatski likovni umjetnik, istaknuti akademski kipar i donedavni redoviti prodesor na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, autor impozantnog djela, Kruno Bošnjak, i s osamdeset i šest godina kontinuirano radi na ciklusu posvećenom blaženiku kardinalu Alojziju Stepincu.

  • Kada ste započeli na ovom ciklusu?

– Ja se spremam već godinama raditi na tom ciklusu, posvećenom našem blaženiku kardinalu Alojziju Stepincu. Krenuo sam, baš dan prije potresa u Zagrebu. Zakratko sam moram prekinuti rad da bi ubrzo nastavio, nesmanjenim tempom. U središtu moga zanimanja je Kristov lik, njegova muka, smrt, vrijeme njegova djelovanja. Ciklus je posvećen Stepincu, a Krist je sinonim.

  • Ciklus sadrži niz crteža, niz varijacija na temu Kristovog raspeća.Crteži su međusobno slični ali se istodobno i svi razlikuju.

– To je ključ ovoga ciklusa izvedenog na različitim veličinama papira, u olovci, temperi, pastelu. Ovdje nema lika Stepinca. Samo ću spomenuti  kako mjesecima modeliram lik Alojzija Stepinca.

  • Ciklus sadrži nekoliko desetaka crteža.

– Da, crteži su rezultat mojih brojnih promišljanja, nastajali su u proteklih nekoliko godina, na raznovrsnim podlogama.

  • Kada ćemo imati prigodu vidjeti izbor iz Vašeg kompleksnog opusa, izloženog na jednom mjestu?

– I ja se nadam, uskoro.

Miroslav Pelikan

Povezane objave

Posvećene crkva i oltar Gospe Hrvatskoga Krsnog Zavjeta

HF

Armenija danas slavi Božić

HF

Fatima i Treći svjetski rat

HF

Solinske jaslice

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više