Hrvatski Fokus
Povijest

Vina u dubrovačkoj oblasti 1925. godine

Uz bolji postupak naša bi vina bila među najboljima u Europi

 

Članak “Vina u dubrovačkoj oblasti” objavio je Marko Marčić u Dubrovačkom listu od 17. listopada 1925., br. 41. Autor navodi da je prije filoksere u dubrovačkoj oblasti bilo 13.997 hektara vinograda.

Sada (1925.?) su vinogradi svedeni na 8.220 hektara, ali ipak uz tendenciju porasta. Vina se proizvodilo do 350.000 hl, danas znatno manje. Evo i tablice.

U “srezu” dubrovačkom korčulanskom makarskom metkovskom ukupno

  1.        27.695 hl   92.400              12.000           25.158       157.253
  2.       66.494      108.000             13.685             35.208      223.387
  3.       35.012      117.600               8.196             23.919      184.227

Od proizvodnje vina tek 1/6 otpada na bijela vina. S obzirom na brojnost sorti i različitost položaja vinograda teško je naći opće karakteristike vina, ali je lako naći mane u postupku dobivanja vina.

Uz bolji postupak naša bi vina bila među najboljima u Europi. Autor nalazi manu u skladištenju vina, preranom branju grožđa, slabom sortiranju, prekidanju alkoholnog vrenja mošta, lošim konobama i bačvama.

Unatoč lošem postupku južno sunce i strmi obronci nad morem i mršava kamenita i pjeskovita tla čine vina jakim, ugodnim i bogata okusa. Autor izdvaja dingač (kod Trstenika) na JZ obroncima brda Čučina (615 m). Dingač je obični plavac na aluvijalnom, vapnenastom tlu sa jakim postotkom detrita vapnenca (zrnasti pijesak i šljunak u kojem ima gline i kvarca op., T.T.).

Vegetacija loze je dosta slaba, pak i proizvodnja po hektaru. 818 – 25 hl). Dingač je “vrlo alkoholičan”, do 16 % već u jematvi! Vrlo je tamne boje, obiluje ekstrativnim tvarima i treslovinom koji ga čini oporim i trpkim, ali brzo iščezava. Oskudijeva vinskom kiselinom. Ljupkom okusu dingača aličnom vinu egejskih otoka su srodni okolni Bilopolje kod Orebića, Postup, Borje, Podobuče, Trstenik i Žuljana.

Budući su vinogradi Orebića slični onima kod Bordeauxa, godine 1906. je Marko Marčić na nagovor prof. Portele zasadio oveći vinograd s vrstama loze Cabernet Franc i Cabernet Sauvignon kod pokojnog kapetana Lovra Kosovića. Uspjeh je bio savršen, na 70 % plavca bio je dovoljno nadodati 30 % caberneta i dobio se pravi tip vina “Bordeauxa” sa onom markantnom aromom, ali su francuske loze slabo rađale, te se nije isplaćivalo držati ih. I na Korčuli ima sličnih lokacija Dingaču za plavac, kao Grščica, Potirna i dr.

Makarsko primorje rađa izvrsnim dingaču srodnim vinima Tučepa, Drašnica i Lapčana kraj Gra(d)ca. Vrste plavac, plavka i crni okatac daju osnovu tom vinu. Ova se vina ne bi smjela trošiti odmah prve godine, jer ukus postaje harmoničniji s vremenom. Bunjina kraj Vrgorca rađa izvrsnim vinom, koje kada se dobro priredi nalikuje talijanskom vinu iz Valle della Chiani (Chianti), ali je proizvodnja vrlo malena. U drugu skupinu spadaju vina samotoci (opoli), prema prilikama svjetliji ili tamniji.

Vela Luka i Blato na Korčuli su prije filoksere davali 80.000 hl takvoga vina godišnje, Smokvica, Čara i Račišće od 18.000 do 20.000 hl, polje Janjinsko i Popove Luke sa Motoružnicama, zatim cijeli Rat (općina Kuna bez Borja i Podobučja) i dvije Vrućice (Gornja i Donja, op., T.T.) sa ukupno 50.000 – 60.000 hl proizvodnje. Ovdje po autoru spadaju i rusa (crvena) vina sa otoka Mljeta i iz okolice Stona (ili misli na rose?).

Dubrovačko primorje, otoci i Župa produciraju malo vina koje nije dovoljno ni za vlastite potrebe domaćih. Slano i Majkovo (u Primorju) proizvode malo vina, osim pojedinaca koji rade vina nalik najboljim tamnim opolima Korčule ili Postupa. Ova su vina rubin crvena, sa 12 do 14 % alkohola. Vrlo je velika razlika u nijansi okusa tih vina, čak i onih koja su položajem vrlo blizu. Treću skupinu čine vina iz Neretvanske doline koja potječu od plavca, plavke, blatine i kadaruna.

(kadarun je bio vrlo čest prije 100 godina u južnoj Dalmaciji, danas se očuvao u Konavlima). Slab postotak alkohola, velika rodnost i otpornost su bili razlog njegove rasprostranjenosti; danas ga ponovo otkrivaju radi voćnog bukea (bouquet). Ravna, vodenasta tla rađaju svjetlija vina sa manjim postotkom alkohola (8 – 11 %).

Vino iz Komina (Neretva) je bolje vrste koje se približava korčulanskom opolu po slatkoći, ali sa manje alkohola.

Vina iz Konavoskoga polja su četvrta skupina; tu prevladava Kadarun (1925.). “Ovo je polje pravo čudovište za vinogradara, ne znam da li se igdje na svijetu goji loza u takvim prilikama. Vinogradi su podložni poplavi (melioracija izvedena tek iza II. svjetskoga rata, kao i na Neretvi) koja može trajati i preko osam mjeseci, i to takova poplava da loza ostane nekoliko metara pod vodom. Ima slučajeva kada Konavosko polje tako kasno presuši, da od rezanja loze pa do jematve proteku samo tri i pol mjeseca.” Konavoska vina nastaju iz nepotpuna i nepravilnog vrenja. Još im nedostaje i vinska kiselina. Autor hvali konavoski claret, osobito što se tiče boje, bistrine i izdržljivosti.

Marko Marčić ( ? – 1926.)  poljoprivredni referent dubrovačke oblasti. Osobito radio na maslinarstvu. Nije mi poznato kako je kao lojalan građanin primio svoj premještaj na Cetinje 1924., u lijepi planinski krš gdje nema maslina i vinograda ni sa dalekozorom na vidiku. Doduše vraćaju ga već u studenom 1924. natrag. Protiv crva na maslini preporučao arsen i melasu, za manje štete francuski “izum” sapuna od buhača. Zalagao se za uvođenje feioje (Acca selowiana) u naše krajeve. Ne znam koji rod mu je Lucijan Marčić, Dubrovčanin rapskih korijena, gimnazijski profesor i vrstan prirodoslovac. Čudi me da nema spomena posebne sorte bijelog vina nekoć popularne u Orašcu, Primorje.

Teo Trostmann

Povezane objave

Komunistički staljinistički zatvori (9)

HF

Nova teorija Vladimira Sokola

HF

Lili Marleen ili pjesma za sva vremena

HF

Agresija na Hrvatsku očima pukovnika JNA

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više