Hrvatski Fokus
Znanost

Indija uvela nova ograničenja na izvoz pšenice i šećera

Upozorenje o „razornom učinku“ dok Indija kreće prema odluci o zaustavljanju izvoza RIŽE, što vodi prema globalnom masovnom gladovanju

 

Ekonomisti su oglasili uzbunu nakon što je Indija uvela nova ograničenja na izvoz pšenice i šećera. Radhika Piplani, ekonomistica i potpredsjednica u „Yes Bank Ltd.“ upozorila je krajem svibnja da bi riža mogla biti sljedeća, jer Indija počinje štititi svoju lokalnu zalihu hrane (Bloomberg: „India’s Protectionist Moves Spark Concern Rice May Be Next“; 26. 5. 2022.; www.bloomberg.com/news/articles/2022-05-26/).

„Vlada je već uvela ograničenja na izvoz pšenice; pitanje je vremena kada bi se mogla razmotriti ograničenja izvoza riže“, rekla je Radhika Piplani.

Ako se indijski izvoz riže ograniči, do 40 posto svjetske ponude riže bilo bi ugroženo. To je prema procjeni „USDA Foreign Agricultural Service“. Analitičari upozoravaju da bi taj potez imao „razoran učinak“ na globalnu trgovinu, što bi dovelo do još većeg poskupljenja i sve većeg gladovanja diljem svijeta.

Indija bi mogla blokirati izvoz riže samo kako bi održala sigurnost hrane u cijeloj zemlji

Međuministarski odbor koji prati cijene osnovnih roba raspravljao je o rezervama riže u Indiji. Zaključili su da nije potrebno uvoditi izvozna ograničenja kako bi se zaštitila opskrba rižom. Doista, Indija već ima velike zalihe riže, ali to nije problem. Indija bi mogla ograničiti svoj izvoz riže kako bi zemlja mogla iskoristiti svoje rezerve riže za kompenzaciju gubitaka pšenice i zaštitu od inflacije i zabrinutosti za sigurnost hrane.

„Ograničenje izvoza riže je mogućnost“, rekla je Poornima Varma, docentica u Centru za menadžment u poljoprivredi na Indijskom institutu za menadžment, Ahmedabad. „Vlada bi mogla smatrati da postoji potreba zamjene pšenice rižom kako bi se obuzdala domaća inflacija i zaštitila sigurnost hrane“, rekla je.

U gusto naseljenoj Indiji, riža i pšenica glavne su namirnice u vladinom programu pomoći u hrani. Riža i pšenica smatraju se bitnim dijelom indijske prehrane i sustava obroka hrane. Vlada očekuje da će ponuda pšenice biti manja od polovice onoga što je bila prije samo nekoliko godina. „Vlasti se pripremaju podijeliti više riže u programu pomoći u hrani nego prethodnih godina kako bi nadoknadile nedostatke pšenice nastale zbog sukoba Rusije i Ukrajine“.

Suvodeep Rakshit, viši ekonomist u ‘Kotak Institutional Equities’, vidi mogućnost za ograničenja izvoza riže u nadolazećim mjesecima. „Riža je pred sjetvom, a prinos ovisi o vremenu. Ako je monsun nestalan i cijene riže se povećaju, izvoz će vjerojatno biti zaustavljen“, rekao je.

Ako Indija još više ograniči izvoz žitarica, druge zemlje bi mogle slijediti taj primjer, držeći se domaće opskrbe samo kako bi preživjele

Cijena pšenice skočila je gotovo 80 posto u proteklih 12 mjeseci. Cijena kukuruza počela je rasti početkom 2022. i porasla je za 20 posto. Opskrba rižom, s druge strane, ostala je stabilna. Shirley Mustafa, ekonomistica UN-ove Organizacije za hranu i poljoprivredu (FAO) vjeruje kako su rezerve riže u Indiji dovoljne da zadovolje potrebe zemlje „čak i uz povećanje obroka riže zbog prevladavanja situacije s pšenicom“. No kako opskrba pšenice globalno opada, potražnja za rižom će rasti, što će zemlje dovesti do toga da će opstanak stanovništva ovisiti o žitaricama.

Okrug Colusa u sjevernoj Kaliforniji najveći je proizvođač riže u dolini Sacramento. No, Kalifornija slatkovodnu vodu preusmjerava u Tihi ocean te time uzgajivačima riže uskraćuje vodu neophodnu za navodnjavanje. Ova politička odluka usvojena je zbog zaštite jedne ugrožene endemične vrte riba, male zrakoperke (lat. Hypomesus transpacificus) iz porodice smelica (lat. Osmelidae) čije prirodno stanište je delta rijeka Sacramneto – San Joaquin. O tomu sam također već ranije pisala („Nalazi li se iza kalifornijske vodene krize zlokobni program?“; Hrvatski fokus br. 576. od 2. 7. 2021.).

Udruga izvoznika riže (‘Rice Exporters Association’) prihvaća potencijalna ograničenja riže zbog „nacionalnog interesa“ Indije. Predsjednica udruge, B. V. Kirshna Rao rekla je da nema potrebe zabranjivati ​​izvoz riže, ali „ako vlada i dalje želi nametnuti kvantitativno ograničenje, to može biti politički poziv i trgovina će to pozdraviti u svrhu nacionalnog interesa“.

Nastavi li Indija ograničavati svoj izvoz kako bi zaštitila svoju domaću zalihu hrane, druge zemlje bi mogle smatrati da je u njihovom nacionalnom interesu da učine isto. I tada je vrlo vjerojatna pojava domino učinka: „Poput domina koje padaju jedna za drugom, zemlje bi mogle početi racionirati svoje zalihe hrane i čvrsto držati svoje rezerve, odlučivši živjeti samo s onom hranom koju poljoprivrednici mogu proizvesti unutar svojih granica“.

Izvor:

  1. Lance D. Johnson: „Devastating impact warning as India moves toward halting RICE exports, leading to global mass starvation“; Preparedness News, 2. 6. 2022.
  2. Ethan Huff: „Engineered famine: California diverting water flows into the ocean, depriving rice farmers of necessary irrigation to grow food“ Natural News, 31. 5. 2022.

Rodjena Marija Kuhar, dr. vet. med.

Povezane objave

ChatGPT veliča totalitaristički komunizam

hrvatski-fokus

Poljskoj prijeti liberalizam i ljevica

hrvatski-fokus

Svestrani Dragutin Hirc

HF

Obrazovni sustav je značajan generator gospodarskog rasta i razvoja

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više