Hrvatski Fokus

IZJAVE TJEDNA

– Islamska zajednica BiH u suradnji sa SDA ne intervenira u političke procese i njezinom zaslugom Željko Komšić nije već tri puta izabran za člana Predsjedništva BiH kao Hrvat. Ja to nikada nisam, niti bih učinio.

Reis Husein Kavazović, vjerski poglavar hercegbosanskih muslimana, Direktno 

 – Način na koji je stvorena država Izrael nije presudan za ono što možemo naučiti i primijeniti u vlastitoj budućnosti, iako ga ne treba zanemariti kao dokaz da se države mogu stvoriti i održati silom. Naime, prvenstveno nas treba zanimati kako je Izrael uspio preživjeti okružen izrazito neprijateljski raspoloženim susjedima? Fokus na vojnu moć, snažan kapitalistički sustav s otvorenim gospodarstvom, integracija dijaspore u društvo i odnos sa SAD-om su ono što BiH treba kopirati od Izraela. Naša bi elita trebala konačno shvatiti da međunarodno pravo, koje je nedvojbeno na našoj strani, ne znači ništa ako nema snage koja bi to jamčila.

Reuf Bajrović, bošnjački ultranacionalistički političar, Istraga.ba

– Ako netko ima senzibilitet za Bleiburg, onda sam to ja. Vi se niste još ni rodili kad sam ja išao gore, i to vrlo često. Razgovarao sam s ministrom Schallenbergom, ali njihova lijeva vlada je uklonila taj grb. No, bit će vraćen.

Gordan Grlić Radman, hrvatski ministar vanjskih poslova u Saboru

– Ne, nisam očekivao ovakav napad na Schmidta, naprotiv, šokiran sam. U bh. politici svašta se može očekivati, ali ovakvu reakciju na pokušaj Christiana Schmidta da pomogne premošćenje nesporazuma u funkcioniranju bh. društva, nisam očekivao. OHR je ovdje da pomogne BiH na putu europskih integracija i da je otrgne od balkanske uskogrudnosti i pogrješna je svaka radikalna opstrukcija nastojanja OHR-a. Pogotovu sam

Fra Ivo Marković, katolički teolog iz središnje Bosne, Oslobođenje

– Hrvati BiH iz ovoga bi trebali izvući pouke za vlastitu budućnost. Godinama pasivno promatramo kako nam se oduzimaju politička prava – i jedva da progovorimo, a kamoli da poduzmemo neku, u demokratskim okvirima, dozvoljenu reakciju. Jer, dok se – što je samo po sebi pohvalno – na manifestaciji ‘Tisuću Ivana’ na Kupresu može okupiti ‘sto tisuća’ Hrvata, a na dočeku izbornika Dalića u Livnu 40.000, dotle nismo u stanju izaći na bilo kakve prosvjede zbog težnji da nas se dekonstituira. Očito je da, nažalost, nemamo onih koji bi stali na čelo naroda u jednom takvom demokratskom činu. Nadam se samo da se ne očekuje, kao za turskoga vakta, da svećenici povedu narod i na tom polju.

Josip Vajdner, vlč., glavni urednik Katoličkog tjednika o protuhrvatskim demonstracijama protiv Hrvata, Dnevnik.ba

– Za bošnjačke političare dobrodošlo je samo ono što se nameće izvana, a omogućava hegemoniju nad druga dva naroda u BiH jer oni BiH vide isključivo kao zemlju Bošnjaka u kojoj Srbi i Hrvati trebaju izgubiti sva prava ili da sačuvaju ona minimalna folklorna prava nekakvih nacionalnih manjina.

Radovan Kovačević, savjetnik srpskog člana Predsedništva BiH Milorada Dodika, Politika, Beograd

– Očekujemo kako će se provesti Odluka Ustavnog suda BiH U-23/14 i time zaustaviti grubo kršenje osnovnih načela demokracije i vladavine prava. Sustav pariteta i podjele vlasti između predstavnika konstitutivnih naroda i svih drugih građana u skladu s Washingtonskim sporazumom i Daytonskim sporazumom temelj su političke stabilnosti Bosne i Hercegovine.

Pismo Hrvatskoga narodnog sabora BiH svjetskoj javnosti

– Ako današnju Rusiju usporedite s Kinom, može se reći da je veoma, veoma različita. Kina ima veliku Komunističku partiju s 90 milijuna članova, ima dosta unutarnje discipline. U slučaju Rusije nema te vrste institucionalizacije i zbog toga ne mislim da je to stabilan režim. Nema jasne ideologije koju Putin može širiti izvan zemlje i smatram da su u tom režimu jednostavno ljudi koji iz različitih razloga ne vole Zapad.

Francis Fukuyama, američki filozof, politolog i ekonomist u razgovoru za njemački Deutsche Welle

TVRDNJE

– U Sarajevu se na prosvjedu protiv Hrvata okupila nahuškana, unitaristička rulja. Za njih nema drugog naziva. Sada rade ono što sam mjesecima najavljivao. Visoki predstavnik je u svojim pomutnjama i sanjarenjima na kraju došao na ideju da se pozabavi tim problemom. Na kraju će ispasti da sam ga ja na kraju na to natjerao.

Zoran Milanović, hrvatski predsjednik o unitarističkim organiziranim džihadističkim prosvjedima u gradu sjedištu Vrhbosanske nadbiskupije, Al Jazeera

– Komšićevu izboru pomogla je IZ u BiH instruirajući vjernike kako će glasati. Iz kuće dva glasa idu za Džaferovića, jedan za Komšića. Tako je Komšić postao praktički SDA kadar, Hrvati u BiH ga nisu mogli doživljavati kao svoga, ogadio je Hrvatima BiH kao domovinu.

Fra Ivo Marković, katolički teolog iz središnje Bosne, Oslobođenje

– Trenutačno ne postoje nikakve političke integracijske silnice, smatra. koje bi, uvažavajući nacionalne identitete, stvarale zajednički državni identitet – kao preduvjet opstanka države.

Josip Vajdner, vlč., glavni urednik Katoličkog tjednika o protuhrvatskim demonstracijama protiv Hrvata, Dnevnik.ba

– Bilo bi šteta ukoliko bi visoki predstavnik Schmidt odustao od korekcije Izbornoga zakona. Zašto? Zato što će ionako ubrzo uvidjeti da je sve bio vrlo prozirni politički teatar koji su bošnjačke stranke organizirale više jedna protiv druge nego protiv korekcije onoga što je umanjilo prva jednoga konstitutivnoga naroda.

Dr. fra Luka Marković, svećenik, Katolički tjednik, Sarajevo, Nedjelja

– Zabrinuti smo zbog alarmantne količine ekstremizma i govora mržnje koju šire pojedini bošnjački politički lideri, dobro uigrane skupine na društvenim mrežama, ali nažalost i predstavnici pojedinih medija. Pozivi na nasilne prosvjede i sukobe ne smiju se tolerirati. Izražavamo zabrinutost zbog mogućih nasilnih izgreda, pogotovo znajući za sve učestalije napade na hrvatske povratnike i njihove simbole u Srednjoj Bosni te drugim miješanim područjima. Militarističke izjave poništavaju sav dosadašnji napredak u promociji demokracije te izgradnji mira i države Bosne i Hercegovine u interesu svih njenih konstitutivnih naroda, manjina i svih građana.

Pismo Hrvatskoga narodnog sabora BiH svjetskoj javnosti

– Partizani nisu 1945. prefarbali prvo bijelo polje na grbu na krovu crkve svetog Marka u Zagrebu, poštovali su povijest.

Gordan Grlić, Radman, hrvatski ministar vanjskih poslova, Novi list

– U Hrvatskoj postoji sudska presuda prema kojoj hrvatski grb s prvim bijelim poljem nije ustaški. Nju je krajem prošle godine donio Visoki prekršajni sud, usvajajući žalbu jednog Međimurca koji je 2018. prvostupanjski kažnjen zbog nošenja beretke s grbom s prvim bijelim poljem. U ovoj se presudi konstatira da se taj grb pojavio već u XV. stoljeću i da ga se zato ne može smatrati ustaškim obilježjem. »Jednako kao i grb s prvim crvenim poljem, tako je i grb s prvim bijelim poljem kroz povijest bio višekratno u uporabi i obje varijante su povijesni hrvatski grb«.

Obrazloženje u presudi Visokoga prekršajnog suda, Novi list

– Bošnjački politički predstavnici nikada nisu pristali na ono što je bit Daytonskog mirovnog sporazuma, a bit je ravnopravnost tri konstitutivna naroda, bez obzira na njihovu brojnost.

Radovan Kovačević, savjetnik srpskog člana Predsedništva BiH Milorada Dodika, Politika, Beograd

– Jugoslavija je kršila prava nacionalnih manjina, a u izvješću Europskog parlamenta Srbija se poziva da skine oznaku tajnosti s arhiva jugoslavenske ‘Kontraobavještajne službe’ (KOS) i Uprave državne sigurnosti (UDBA) kako bi se otkrila povijesnu istinu o sudjelovanju tih obavještajnih službi u maltretiranjima i zločinima nad Bugarima, Bošnjacima, Hrvatima i Slovencima.

Angel Džambaski, bugarski eurozastupnik u Europskom parlamentu iz VMRO-a, Maxportal

– Bojim se da se u Srbiji razvija Putinov narativ. Vidite da mediji u Srbiji nisu slobodni, da se tisak jako cenzurira, da Vlada kontrolira medije. Možda je i to jedna loša stvar koju je Vučić preuzeo iz Miloševićeve ere. On je ipak dvije godine bio Miloševićev ministar informiranja, a samim time zadužen i za cenzuru tiska.

Alexander Korb, njemački povjesničar i jedan od vodećih istraživača Jasenovca i NDH, Deutsche Welle

– Očigledno je da je kratkoročna potreba za energentima dovela do oživljavanja fosilnih goriva i usporila napredak u smanjenju emisija ugljičnog dioksida. Ali, to je privremeni zastoj. Mislim da se oba ta problema moraju rješavati, nije to izbor između jednog ili drugog. Zaista se oba moraju shvatiti ozbiljno. Ali klimatska kriza se postupno pogoršava i ostat će s nama i za buduće generacije. Zato ne mislim da je činjenica da se sada krećemo unazad nužno i konačna pozicija u kojoj ćemo završiti.

Francis Fukuyama, američki filozof, politolog i ekonomist u razgovoru za njemački Deutsche Welle o utjecajima ruske agresije na Ukrajinu na globalna pitanja

– Izvjestitelj njemačkih socijaldemokrata za zapadni Balkan Adis Ahmetović vrlo dobro je iskoristio njemačku politiku prema BiH i nekako se uspio prikazati kao da je on izlobirao neke stvari u Bundestagu. Istina je pak da Njemačka bar 20 godina vodi neprijateljsku politiku prema Hrvatima i Srbima u BiH.

Jurica Gudelj, hrvatski novinar u BiH, Direktno, Dnevnik.ba

– Neki to zovu marksizam – ja to zovem judaizam.

Rabin Stephen S. Wise, u American Bulletinu od 15. svibnja 1935.

– Dok svakodnevno cijene osnovnih životnih namirnica divljaju, i dok je platežna moć građana u slobodnom padu, Vaši dubiozni poslušnici ubiru milijunske nagrade koje nisu zaslužili. Tako Vaša poslovna suradnica iz slučaja Borg, Martina Dalić, koju ste bez ikakvih kriterija imenovali za direktoricu Podravke, ubire milijunski bonus u toj Podravci, a njezin muž, kojeg ste imenovali za člana Uprave INA-e, također ubire milijunski bonus. Dok platežna moć liječnika, poljoprivrednika, zaposlenika u svim proizvodnim segmentima te svih drugih marljivih građana pada, Vaši odabranici ubiru milijunske nagrade i, naravno, visoke plaće.

Karolina Vidović Krišto, saborska zastupnica u pismu predsjedniku Vlade Andreju Plenkoviću

– Samo u društvu glupih se klanja pametnim budalama i njihovom fah-idiotizmu; u društvu mudrih se znanje fah idiota podvrgava skepsi i stalno propituje. Jer, bez tog propitivanja, u opasnosti smo da sudbinu svijeta i vlastitu budućnost prepustimo u ruke fah-idiota.
Borislav Ristić, novinar Večernjega lista, https://www.vecernji.hr/vijesti/hocemo-li-sudbinu-svijeta-i-vlastitu-buducnost-prepustiti-u-ruke-fah-idiota-1595190

– Ne treba nam globalna trgovina, potrebna nam je puna zaposlenost. Trebamo naše industrije. Imamo 25 milijuna nedovoljno zaposlenih. Imali smo srednju klasu potpuno uništenu od strane Clintonove administracije. Postali smo odlagalište svjetskih proizvoda i to je naše ljude ostavilo bez posla. Jednog dana ne bismo trebali biti ništa bolji od zemlje trećeg svijeta.

John Coleman, svjetski poznati publicist, autor knjige Komitet 300

 – Svi podižemo novac na bankomatima i možemo se uvjeriti da uvijek i isključivo podižete potpuno nove novčanice. Tako je i u EU, a što znači da se radi o enormnom štampanju novca, nešto slično kao što smo svjedočili u Jugoslaviji. Bezgranično štampanje eura, ali i stvaranje fiktivnog (digitalnog) eura ima za posljedicu stvaranje enormne inflacije, za koju kažu da trenutno iznosi oko 10 %. No ako odete u trgovinu, vidjet ćete da je sve poskupjelo 20-30 %, tako da je ovih 10 % zapravo fiktivno.

Mislav Kolakušić, hrvatski europarlamentarac, https://provjeri.hr/mislav-kolakusic-na-jesen-nas-vode-u-rat-ili-u-nastavak-pandemije/ 

– Mađari nisu i ne žele postati miješana rasa. Zemlje u kojima se rase miješaju više nisu nacije.

Viktor Orbán, mađarski predsjednik vlade za posjeta rumunjskim Mađarima, Euobserver

GOVOR MRŽNJE

– Visoki predstavnik Schmidt nametnut će Izborni zakon, jer zapadna politika ne voli islam – muslimane.

Željko Komšić, drugi bošnjački član Predsjedništva BiH, Nedjelja

– Bošnjaci ne smiju dopustiti da ih se ponovo pobrojava po masovnim grobnicama te imaju pravo na obranu i to im nitko ne može uskratiti.

Bakir Izetbegović, ratoborni čelnik militantne islamske Stranke demokratske akcije na facebooku nakon izjave da će ratovati protiv Hrvata i Srba

– Nije nepoznanica da HDZ BiH uz ohrabrenje iz vlasti Hrvatske već duži period prijeti nasiljem protiv teritorijalnog integriteta BiH ukoliko do izbora ne bude izmijenjen izborni zakon po njihovim zahtjevima. Radi se o nedopustivim prijetnjama koje je trebalo u startu odbaciti. Pozivam države-članice Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira u BiH (PIC) da ne toleriraju takvo ponašanje i da pred njim ne popuštaju.

Šefik Džaferović, bošnjački predsjedatelj Predsjedništva BiH, Novi list

– Neugodno smo iznenađeni njegovim pokušajem da u ime Republike Hrvatske traži da se na ionako kontroverzni spomenik na Bleiburškom polju vrati hrvatski grb s prvim bijelim poljem. Dijeliti lekcije austrijskim vlastima, pozivajući se na heraldiku iz vremena Austro-Ugarskog Carstva, ili na krov crkve sv. Marka u Zagrebu, uvreda je zdravom razumu. Najodlučnije odbacujemo i osuđujemo izjave ministra Grlića Radmana koje idu u smjeru etabliranja ‘ustaške verzije’ hrvatskog povijesnog grba. Teško je to doživjeti drukčije nego kao nastavak sustavne politike uvođenja ‘na mala vrata’ ostavštine najmračnijeg poglavlja u hrvatskoj povijesti u život demokratske i europske Hrvatske.

Priopćenje Saveza antifašističkih boraca i antifašista Hrvatske protiv ministra vanjskih poslova Gordana Grlića Radmana

– Danas se u Srbu slavi ustanak protiv okupatora i terora. Oni koji to poriču su strašila, probisvijeti i neradnici koji dolaze u Srb i pričaju stvari koje s istinom veze nemaju. Za to je kriva vlast koja ne zaustavlja one koji okreću kotač povijesti i tiskaju knjige koje su čisti falsifikati. Smrt fašizmu, sloboda narodu.

Stjepan Mesić, bivši jugoslavenski komunist i predsjednik Predsjedništva SFRJ u Srbu, Tportal

– Šovinistički i gotovo rasistički stav Milanovića prema stanovnicima BiH, najkonkretnije prema Bošnjacima, je dugo uvježbavana taktika, koja je nastala pretvaranjem makar deklarativno jednog građanskog Europejca u klasičnog hrvatskog nacionalisti i kvazielitisti.

Dragan Bursać, srpski novinar iz Bihaća sa stalnoim mjestom boravka u Banjoj Luci za islamističku katarsku Al Jazeeru

JUGONOSTALGIJA

– Ustanak u Srbu prerastao je u općenarodni ustanak Srba i Hrvata. Tu je pokrenuta lavina ustanka u Hrvatskoj. To nije bio četnički ustanak nego ustanak kroz koji je u četiri godine ratovanja udaren temelj nove federativne Jugoslavije u kojoj je Hrvatska, kao federalna jedinica bila država. Ti su ljudi udarili temelje poslijeratnoj Hrvatskoj koja će 50 godina kasnije u tadašnjim AVNOJ-evskim granicama postati neovisna država u ratu u kojem se rušila Jugoslavija.

Franjo Habulin, predsjednik tzv. Saveza antifašističkih boraca i antifašista u Srbu na slavljenju četničkoga pokolja Hrvata u sjevernoj Lici i jugozapadnoj Bosni u srpnju i kolovozu 1941., Tportal

– Francuska i Njemačka već 32 godine imaju zajednički TV kanal koji se bavi kulturom, taj čuveni ARTE, a mi sa Srbijom nemamo ni zajedničku, barem jednom mjesečno, kulturnu emisiju na javnoj TV, ni željezničku vezu, a linija je bez mostova i planina, ravna kao strijela, idealna za super brzi vlak. Mogli bismo ga nazvati Tesla, a samo je na političarima da pokrenu taj korak stvarnog zbližavanja država i naroda, o radnim mjestima koja bi se otvorila takvim međudržavnim projektom, ne treba ni govoriti.

Emil Matešić, kustos, umjetnički voditelj KIC-a i autor provokativne izložbe jugoslavenske jezikoslovke Snježane Kordić, Jutarnji list

– Hrvatska i svaka druga država koja je nastala raspadom Jugoslavije može samo sanjati vanjskopolitički ugled koji je imala Jugoslavija, kao i stope gospodarskog rasta koje je imala od 1945. do 1965. godine, iako je bio puno teži rat i poginulo je puno više ljudi i živjelo se u puno opterećenijem svijetu u kojem Jugoslavija nije imala prijatelja pa je uspijevala u nekim stvarima. Neke se stvari moglo preuzeti kao dobre i poboljšati ih, a one stvari koje su bile loše trebali smo pokušati ne ponoviti ih.

Hrvoje Klasić, povjesničar i predavač suvremene hrvatske i svjetske povijesti na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, Slobodna Dalmacija

– U sklopu partizanskog pokreta bila su uspostavljena i djelovala su tijela državne vlasti koja su očuvala hrvatski državni suverenitet. Vlast na teritoriju pod partizanskim nadzorom imali su narodnooslobodilački odbori, vrhovna vlast pripadala je ZAVNOH-u na čelu kojeg je bio Vladimir Nazor, koji je u Topuskom 9. svibnja 1944. godine proglasio Federalnu državu Hrvatsku (FDH). U travnju 1945. u Splitu je osnovana vlada FDH na čelu s Vladimirom Bakarićem.

Rudolf Frančula, “javni tužioc Hrvatske”, jugoslavenski režimski sudac, puljski odvjetnik i publicist, Glas Istre

ATEISTIČKI TOTALITARIZAM

– Vjerske slobode i obredi su u Hrvatskoj često samo oblik društvenog farizejstva.

Viktor Gotovac, šef zagrebačkog SDP-a u razgovoru s Berislavom Jelinićem za Nacional

DEMAGOGIJA

– Za mene je važno da se u BiH poštuje korpus vitalnog nacionalnog interesa svakog naroda, ali je još važnije da se poštuju ljudska, građanska prava.

Husein Kavazović, prvi čovjek Islamske zajednice BiH, Saff.ba

– Ja sam u BiH ‘ostali’, ja sam Bosanka i Hercegovka koja ne može ostvariti ono što može bilo koji Hrvat, Srbin ili Bošnjak, nemam jednaka prava. Nemam jer Dayton je tako koncipiran da ja, primjerice, nikad ne mogu biti predsjednica Bosne i Hercegovine jer židovi, Romi i ostali to ne mogu postati. Taj je Ustav napravljen posve pogrješno.

Jasmila Žbanić, bošnjačka militantna redateljica i osvjedočena mrziteljica kršćana, a posebice Hrvata, Jutarnji list

– Institut pomilovanja je relikt prošlosti koji se zadržao nakon rata.

Stjepan Mesić, bivši političar za Dnevno

GLOBALIZACIJSKI FAŠIZAM

– Rusija ide prema tomu da injekcije COVID-a postanu obvezne u nacionalnom kalendaru cijepljenja. Ministar zdravstva Mihail Muraško kaže da surađuje sa zastupnicima na provedbi obveznog cijepljenja protiv COVID-a na saveznoj razini.

Edward Slavsquat, novinar Komsomoljskaje Pravde, 16. VI. 2022., https://edwardslavsquat.substack.com/p/russia-moving-towards-making-covid

 – Cijepljenje protiv zaraze koronavirusom može postati obvezno u Nacionalnom kalendaru preventivnog cijepljenja. Sada moramo steći određeno iskustvo, dobiti podatke o daljnjem razvoju procesa, ali idemo prema tomu. Danas vidimo da brojni strani kolege počinju kombinirati cjepivo protiv gripe i cjepivo protiv COVID infekcije, to je također u tijeku.

Mihail Muraško, ruski ministar zdravstva, Komsomoljskaja Pravda

– Kao što je Faktograf ranije pisao, znanstveno je dokazano da se ti bijeli tragovi, tzv. contrailsi ili kondenzacijski tragovi, pod određenim uvjetima stvaraju iza ispuha mlaznog motora aviona. Uobičajeno nastaju pri letu aviona iznad 8000 metara gdje je temperatura zraka ispod – 40 °C. Zbog toga se tragovi ne pojavljuju pri polijetanju ili slijetanju zrakoplova, osim u slučajevima vrlo niskih temperatura na tlu.

Lažni demant na Faktografu, faktograf.hr/2022/07/13/svecenik-netocno-tvrdi-da-je-iznad-hercegovine-snimio-misterioznu-maglu-na-nebu

KOMENTARI

– Nije baš do kraja jasno otkuda Predsjedniku Vučiću naprasna ideja da posjeti Jasenovac privatno i da o tome obavijesti baš Pupovca? Mislim da to nije u skladu s njegovim drzavničkim rangom niti je u skladu s diplomatskim procedurama. I to se sve dogodilo bas u vrijeme pada ukrajinskog aviona sa srpskim naoružanjem, što samo po sebi zahtijeva mnoge odgovore. Otuda Selaković (zasto on) zakazuje konferenciju za medije a Ana Brnabić je već gostovala na TV Pink. Gdje je Predsjednik da se obrati osobno?

Vladimir Milinković, https://www.politika.rs/sr/clanak/512191/Hrvatski-mediji-Vucicu-nece-biti-dozvoljena-poseta-Jasenovcu

– Dok je Korade kao običan dragovoljac marširao na stadionu u Krančevičevoj Stipetić je bio čvrsto u JNA, a o uspjesima 7. gardijske brigade koju je vodio taj isti Korade da i ne govorimo, od Knina do Banja Luke.

Joe Carbonara, https://www.index.hr/vijesti/clanak/umro-je-karl-gorinsek/2384053.aspx?index_ref=naslovnica_vijesti_ostalo_d

– E, da… “stručan Čovjek”: “kao časnik JNA upisuje te završava Političku školu i Visoku vojno-političku školu JNA-a”… pa što je on mogao sa ovom svojom “strukom”!?… stati na čelo satnije pa jurišati put Vukovara, “kao što je i činio”!!??… kao i ostali oficiri JNA: “izginuše ko muhe, jurišajući u prvim redovima”… ili prodajući bozu o svojim neuspjesima, ko cerekaš Petar Stipetić (Posavina)… Bog te mazo…

IvDa IvDa, https://www.index.hr/vijesti/clanak/umro-je-karl-gorinsek/2384053.aspx?index_ref=naslovnica_vijesti_ostalo_d

– Njemu je sve bilo dobro. Juga, Hrvatska… 1991. završava ratnu školu u Beogradu. Najvažnija je karijera. I kao podoban završio sve moguće škole u JNA. I u rujnu 1991. kad je svima jasno da Juge više nema, pristupa Hrvatskoj vojsci. Slovenac koji je zaljubljen u Hrvatsku. Malo čudno. A i nije. Zna da će u Hrvatskoj biti rata. A di je rata tu je za profesionalnog vojnika mogućnost brzog napredovanja. I eto KOS rasporedio svu svoju djecu po nacionalnom vojskama. Da sve može držati pod kontrolom. Pa na kojem je on terenu bio u opasnosti. Korade je za takve junak a ovakvi su ljigavi jugoslaveni i kako vitar puše.

Marko Baleta, https://www.index.hr/vijesti/clanak/umro-je-karl-gorinsek/2384053.aspx?index_ref=naslovnica_vijesti_ostalo_d

– Pupovac je, kao i ostalih sedam manjinskih zastupnika, izabran u Hrvatski sabor na način koji je Ustavni sud ocijenio neustavnim. Oni podržavaju Plenkovićevu diktaturu i kriminal njegove vlasti, sve na štetu hrvatskog naroda.

Galaktički Kralj, https://www.index.hr/vijesti/clanak/komemoracija-u-glini-za-ustaske-zrtve-muskarce-i-djecake-srbe-su-zapalili-u-crkvi/2383902.aspx

– Pa jebu nas u mozak non-stop, tako se održavaju na vlasti…

Alex Lazic, https://www.index.hr/vijesti/clanak/komemoracija-u-glini-za-ustaske-zrtve-muskarce-i-djecake-srbe-su-zapalili-u-crkvi/2383902.aspx

– Do kada će Pupovac obilaziti Hrvatsku i huška na nacionalnu netrpeljivost? Do kada će hrvatska politika dozvoliti raznim smutljivcima da siju sjeme zla lažući i izmišljajući navodne zločine i broj ubijenih? Do kada, će hrvatska javnost nasijedati Pupovcu da pod žrtve ubraja nedužne i zločince sa srpske strane, četnike i Vasilija Gaćešu koji su upadali u hrvatska sela, gdje su palili, silovali, klali, i poginuli u borbi s hrvatskom stranom… Do kada, ce javnost biti šutke na Pupovčeve velikosrpske propagande i laži… Dokada, ce hrvatska drzava financirati te tvorce smutnji i laži…? Zamisli, čak se i velikosrpkinja Teršelička uvukla u Drugi rat, i ona fabricira podatke i imena stvarno nevino stradalih i ubijenih četnika i partizana koji su poginuli u borbama s hrvatskom vojskom. Dokada hrvatska politiko…?

Marko Gal, https://www.index.hr/vijesti/clanak/komemoracija-u-glini-za-ustaske-zrtve-muskarce-i-djecake-srbe-su-zapalili-u-crkvi/2383902.aspx

– Ne razumijem zašto su dopustili Vučićevom izaslaniku da dođe? Ako podržavatelji četničkog koljaštva mogu dolaziti na ove komemoracije, onda treba zvati i bivše časnike Gestapoa, nekog iz Al Qa’ide i ISIL-a, nekog iz kluba obožavatelja Pol Pota itd.

Dirk Petn, https://www.index.hr/vijesti/clanak/komemoracija-u-glini-za-ustaske-zrtve-muskarce-i-djecake-srbe-su-zapalili-u-crkvi/2383902.aspx

– Jučer Srb, danas Glina, sutra? sutra? sutra?

Šime Vukoša, https://www.index.hr/vijesti/clanak/komemoracija-u-glini-za-ustaske-zrtve-muskarce-i-djecake-srbe-su-zapalili-u-crkvi/2383902.aspx

– Vi vjerujte srbima i pravite im komemoracije sramota od ove države jadne a index se dabogda ugasio za vijeke vjekova. Bit ce zora, bit će dana…

Warner Dros, https://www.index.hr/vijesti/clanak/komemoracija-u-glini-za-ustaske-zrtve-muskarce-i-djecake-srbe-su-zapalili-u-crkvi/2383902.aspx

LAŽ

– SNV se na komemoraciji u Banskom Grabovcu, u povodu 81. godišnjice prisjetilo tragične sudbine 1285 žrtava koje su stradale 25. i 26. srpnja 1941. kao žrtve ustaške NDH, kao i jednog od najvažnijih partizanskih ustanaka na cijelom području Hrvatske.

Anja Šimpraga, Plenkovićeva potpredsjednica njegove Hrvatsko-srpske koalicije u Banskom Grabovcu od Gline, Tportal

– Tito je prvi u Europi, s Komunističkom partijom, organizirao oružani otpor Hitleru kada je 1941. godine napao Jugoslaviju. Kroz sve vrijeme rata ustrojio je partizanske jedinice koje su oslobodile zemlju.

Rudolf Frančula, “javni tužioc Hrvatske”, jugoslavenski režimski sudac, puljski odvjetnik i publicist, Glas Istre

RASIZAM

– Za ovu tešku političku situaciju u kojoj se nalazi muslimanski, većinski narod, krivi su Hrvati. Od nas prave manjinu, a Hrvati stanu u dva vagona. Nas ima dva milijuna, a od nas prave manjinu. Prave nam državu a da je nemamo. Jedan treći narod, koji je najmanji, koji se može staviti u dva željeznička vagona… To je hrvatski narod, koji ima trećinu vlasti. On nam ovo radi, Čović nam to radi, zajedno sa Schmidtom.

Muslimanski prosvjednik u Sarajevu 25. VII. 2022., Face TV

UNITARNA BiH

– Jedan, tri, pet ili neki drugi postotak – potpuno je svejedno, prestrašno zvuči. Cementira postojeće stanje i šalje poruku da se etničke grupe dodatno homogeniziraju na prostoru na kojem žive, da se s drugim grupama ne miješaju.

Elmedin Konaković, predsjednik bošnjačke stranke NiP u poruci Visokom predsjedniku protiv Hrvata, Slobodna Bosna

– Christian Schmidt spominje izborni model cenzus od tri posto, što bi bilo ravno katastrofi, a jednostavnim matematičkim izračunom dolazimo do podijeljene BiH, tako bi agresorske politike kako ona četnička, tako i UZP-ovska mirnim putem ostvarile svoje ratne ciljeve!

Amina Čorbo-Zećo, novinarka, nap.ba/news/96155

 – Imajući u vidu trenutna (pa i demografska) kretanja koja idu u prilog probosanskim snagama, na političkoj eliti da odlučuje o Bosni i Hercegovini. Za tridesetak godina mogli bismo imati normalnu i uspješnu državu u kojoj demokratska većina nije talac želja demografske manjine. Zašto ne radimo na obnovi republičkog uređenja Bosne i Hercegovine 2043. godine? Ovaj cilj je ostvariv ako se napravi konsenzus u političkoj i društvenoj eliti!

Reuf Bajrović, bošnjački ultranacionalistički političar, Istraga.ba

– Osim secesionizma Republike srpske postoje još dva ozbiljna, iako nešto manja problema u političkom životu u zemlji. Prvi je latentno nastojanje hrvatske politike za uspostavom neke forme trećeg entiteta koji zapravo nikad nije ni ukinut i koji zbog svih ranije navedenih razloga izaziva nervozu među Bošnjacima. Drugi je sad već potpuno u javnom prostoru legalizirana ideja, koju stalno promovira Željko Komšić, a podržavaju je njegovi glasači, o tomu kako treba ukinuti konstitutivne narode i uvesti liberalnu demokraciju i sustav jedan čovjek jedan glas.

Dragan Markovina, hrvatski sveučilišni profesor i negator hrvatske državnosti, Telegram

VELIKOSRPSTVO

– Prvo što želim reći je da se ovakva situacija i ovakvo odlučivanje nisu smjeli dogoditi. Nije se smjelo dogoditi da predsjednik Republike Srbije ne posjeti Jasenovac. Nije se smjelo dogoditi da se traže alternativni načini kako bi se taj dolazak osigurao i prošao bez problema. Konkretno, to se nije smjelo dogoditi jer je dva puta u prošloj godini bilo komunikacije oko datuma kada bi se to moglo dogoditi, pa su se stranke dogovorile i odgodile. Ovaj put je ta komunikacija izostala.

Milorad Pupovac, velikosrpski političar iz Hrvatske i podeupiratelj Hrvatsko-srpske koalicije u izdajničkoj Vladi A. Planekovića, Kurir, Beograd

Povezane objave

IZJAVE TJEDNA

hrvatski-fokus

IZJAVE TJEDNA

HF

IZJAVE TJEDNA

HF

IZJAVE TJEDNA

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više