Get Adobe Flash player

Današnji litvanski glavni grad bio je važan duhovni centar rabinskog judaizma

 
 
U sklopu projekta revitalizacije jidiš kulture na ovim prostorima, u Zagreber yidish-krayzu na Mažuranićevu trgu 6 u Zagrebu u četvrtak, 12. veljače 2015. u 19 sati dr. sc. Gabi Abramac održat će predavanje o jidišu u Litvi, a napose o jidiškoj kulturi u Vilniusu.
http://www.viv.lt/images/big/vg3.jpg
Vilnius ili na jidišu Vilne-Yerushalayim d’Lite grad je povijesnog značaja. Za Židove je to bio važan duhovni centar rabinskog judaizma čime je stekao naziv Jeruzalema Litve. Vilnius je stoljećima bio jedan od glavnih središta židovskog stvaranja. Godine 1812., nakon zauzimanja Vilniusa, Napoleon je hodajući uskim srednjovjekovnim uličicama Vilniusa, izjavio je da ga podjećaju na Jeruzalem. Od tada je jedna od ulica postala poznata kao Jeruzalimska Ulitsa (ili na jidišu, Ruzele), a dva kvarta nazvana su ”novi” i ”mali” Yeruzalimki (na jidišu: Yerusholayimkes).
 
O razvijenosti jidiške kulture govori podatak da je između 1906. i 1940. godine u Vilniusu je izlazilo 30 dnevnih novina na jidišu. Njemačke trupe ušle su u Vilnius 26. lipnja 1941. godine i utemeljile geto u Vilniusu. Židovski pokret otpora pod imenom Fareynikte Partizaner Organizatsye (Ujedinjena partizanska organizacija), osnovan je u getu 21. siječnja 1942. godine i organizirao je oružani otpor nacistima Geto u Vilniusu bio je zvan Jeruzalemom svih getoa jer je bio poznat po svojem intelektualnom i kulturnom duhu. U getu je postojalo kazalište koje je odigralo 111 predstava. Drugi svjetski rat zauvijek je izbrisao židovsku zajednicu Litve i njihov jezik - jidiš.
 

Hrvoje Korbar

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osvježi

Anketa

Za koga ćete glasati na izborima za Europski parlament?

Srijeda, 24/04/2019

Tko je Online?

Trenutačno aktivnih gostiju: 893 gostiju i nema članova online

 

AIPK Trgovine d.o.o.

 

Registar Branitelja

 

Udruga Zavjet

 

 

Grawe osiguranje

 

 

 

Veliko srce malom srcu

 

Facebook

 

 

Optika Kraljević