Get Adobe Flash player

Nakon svećenika Mate Križanca, napad na svećenika Josipa Vranješa

 
 
Dva mjeseca nakon što je netko u melbournški dnevni list The Age ubacio članak „Melbourne sex abuse priest Mato Krizanac returns to church in Bosnian parish“, taj dnevni list je objavio članak „Catholic priest escapes punishment for drunk-driving death“. Autori prvog članka su novinari Cameron Houston i Chris Vedelago. Autori drugog članka su Cameron Houston, Chris Vedelago i Saša Leković.
http://www.uimedrzave.com/images/sasa_lekovic.jpg
Saša Leković
 
O svećeniku Mati Križancu navedeni novinari napisali su da je bio optužen za nedolično seksualno ponašanje prema jednoj ženi. O svećeniku Josipu Vranješu da je izbjegao kaznu za prometnu nesreću sa smrtnom posljedicom vozeći auto pod utjecajem alkohola. Neobičnom brzinom u Hrvatskoj je Večernji list prenio loš prijevod teksta o Mati Križancu. U Večernjem listu svećenik Mato Križanac je prikazan kao pedofil. Na svojim facebook profilima Večernjakov loš prijevod prenijeli su Antun Babić, bivši generalni konzul u Melbourneu i Dinko Dedić, bivši urednik Hrvatskog tjednika koji je izlazio u Melbourneu.
 
Odvjetnik Mate Križanca Darko Markušić uputio je Večernjem listu zahtjev za ispravak ali Večernji list je odbio objaviti taj zahtjev. Čini se da je tek nekima bilo čudno kako je moguće da u Australiji netko tko je počinio kazneno djelo pedofilije, nije morao odležati kaznu zatvorom. Zar je Australija neka banana država?! Neki su ipak primjetili da jest čudno to što je članak iz The Agea neobično brzo prenijet u Večernji list. Istom brzinom iz The Agea članak o svećeniku Josipu Vranješu prenio Jutarnji list i neke druge publikacije. Po sebi ta brzina ne bi bila čudna jer je koautor Saša Leković. Zna hrvatski i mogao je lako komunicirati s Hrvatima u Melbourneu i od njih dobiti informacije o svećeniku Vranješu.
 
Čudno je međutim to što je Saša Leković u novinarstvu preko 30 godina, od toga 14 godina u SFRJ, vodi svoj Centar za istraživačko novinarstvo, drži predavanja novinarima Jugoistočne Europe o istraživačkom novinarstvu i manipulacijama u medijima a nije si dao truda istražiti  i dokumentirati  priče o svećeniku o kojem piše. Ako je istina da dotični svećenik nosi skupa odijela, skupe satove, da odlazi u kockarnicu, mogao je barem pribaviti neku njegovu fotografiju iz kockarnice u kojoj kocka obučen u skupo odijelo u društvu sumnjivih ljudi. Mogao se informirati  što je taj svećenik radio preko dva desetljaća u Melbourneu.
http://www.blic.rs/data/images/2013-12-05/408690_uns-logo_kf.jpg?ver=1409141089http://www.zenska-mreza.hr/press/HND_060307_files/logo1a.gif
NEMA RAZLIKE - UNS = HND
 
Ne znam koliko Hrvata u Australiji ima mogućnosti čitati The Age te i istovremeno dnevne novine i druge medije koji izlaze u Hrvatskoj a k tomu još pratiti što neki objavljuju na svojim facebook profilima. Na jednom od portala na hrvatskom jeziku svakako vrijedi pročitati što je napisao Mate Bašić, bivši urednik Hrvatskog vjesnika koji izlazi u Melbourneu. Bašić je reagirao i na ono što je na svom facebook profilu o svećenicima Mati Križancu i Josipu Vranješu objavio Dinko Dedić ali je otvoreno pismo upravio Saši Lekoviću. Bašić je uočio isto na što je Hrvatski fokus prije ukazao da se naime u neke poznate strane tjednike i dnevnike iz Hrvatske i susjednih zemalja ubacuju članci a onda se ti članci prenose ne navodeći autore nego tek strane dnevnike i tjednike. HF je za primjer naveo članak objavljen u Economistu.
 
Otvoreno pismo Mate Bašića je opširno  ali ga vrijedi pročitati jer se može očekivati da će se u strane medije nastaviti ubacivati napadi ne samo na hrvatske svećenike nego i na druge Hrvate koji se ne uklapaju u nečije tuđe interese. Nanosi se šteta i nepravda te i sramote ne samo hrvatski svećenici koji desetljećima rade u hrvatskim zajednicama nego i cijelom hrvatskom narodu. Vjerojatno crkveni poglavari melbournške nadbiskupije koji ne razumiju hrvatski teško mogu razumijeti što se to događa u hrvatskim katoličkim zajednicama i tko sve vuče konce iz pozadine i s kojim ciljem.
 

Pavao Blažević, http://www.hrvatski-fokus.hr/index.php/iseljenistvo/12155-nakon-svecenika-mate-krizanca-napad-na-svecenika-josipa-vranjesa

Ponedjeljak, 30/11/2020

Tko je Online?

Trenutačno aktivnih gostiju: 2079 gostiju i nema članova online

 

AIPK Trgovine d.o.o.

 

Registar Branitelja

 

Udruga Zavjet

 

 

Grawe osiguranje

 

 

 

Veliko srce malom srcu

 

Facebook

 

 

Optika Kraljević