Get Adobe Flash player

Nedavno mi je rekao kako o nekakvoj suradnji Karamarka s Udbom nije nikada čuo

 
 
Hrvatski iseljenik u Parizu, Marin Tomulić, od 1990. godine u prijateljskim je odnosima s Josipom Manolićem. Prijateljstvo je nastalo u najtežim vremenima stvaranja i obrane Hrvatske. I kada god iz Francuske dolazi u Hrvatsku, Tomulić posjećuje Manolića. Tako je bilo i nedavno kada su razgovarali o Manolićevim memoarima koji, izgleda, nikada niti ne će ugledati svjetlo dana. Iako nam je poznato da se je zadnjih godina 95-godišnji Manolić vratio „hrvatskoj ljevici“, ipak je donekle bilo začuđujuće da je optužio čelnika HDZ-a Tomislava Karamarka da je bio suradnik Udbe, stoga smo Marina Tomulića upitali za njegov komentar.
Marin Tomulić i Josip Manolić
 
• Kako tumačite najnoviju izjavu Josipa Manolića da je predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko radio za Udbu. Je li Vas to iznenadilo?
- Manolićeva izjava me zapravo ni nije iznenadila. Uoči drugog kruga predsjedničkih izbora nazvao sam ga i zapitao hoće li glasovati za Kolindu Grabar Kitarović, našu kandidatkinju. Odgovorio mi je da će glasovati za kandidata naše ljevice, Ivu Josipovića. Bio sam uistinu šokiran tim odgovorom te sam mu rekao da ne smije zaboraviti da je bio suosnivač HDZ-a te da smo obojica bili članovi te stranke.
 
• Budući ste s Manolićem od 1990. godine uvijek bili u jako dobrim odnosima, je li vam to ikada prije spomenuo?
- Tijekom mog nedavnog boravka u Hrvatskoj razgovarali smo između ostalog i o Tomislavu Karamarku. Postavio sam mu pitanje o Karamarkovoj prošlosti i nekim pričama o njegovoj navodnoj suradnji  s Udbom. Rekao mi je da je Karamarko rođen u Zadru, da je iz poštene katoličke obitelji te da je bio vrlo aktivan u organizacijama katoličke mladeži pri Kaptolu. O nekakvoj suradnji Karamarka s Udbom nije nikada čuo. Spomenuo je da ga je tadašnji MUP imao na oku. Njegov odgovor me nije iznenadio budući da sam istu imformaciju dobio i od francuskih kolega!
 
• Otkuda sada ta Manolićeva takozvana „naknadna pamet“?
- Nakon operacije srca, prije dvije godine, Manolić se je naprosto preporodio. I fizički i psihčki. Njegova želja da nadoknadi sve što je propustio u zadnjih 15 godina napokon se realizira nakon razgovora s odvjetnikom Josipa Perkovića, Antom Nobilom, koji mu nude glavnu ulogu u njemačkim i hrvatskim časopisima.
      
• Na pitanje novinara ima li argument za takvu tvrdnju protiv najvjerojatnije budućeg predsjednikaHrvatske vlade, Manolić kaže: „O agentima se nisu vodili papiri“. Nije li to krajnje neozbiljno?
- Manolić je dosljedan!
 
• Prije nekoliko tjedana bili ste u Zagrebu s Manolićem. Kako napreduju njegovi memoari?
- Nakon „krađe“ memoara Franjo Maletić i Manolić su krenuli u revidiranje povijesti. Ja u tomu ne želim sudjelovati.
 
• Znači li to da ipak Joža Manolić ne će dočekati tiskanje svojih memoara.
- Nakon svih ovih događaja ne vjerujem da bi ijedna ozbiljna izdavačka kuća prihvatila taj posao.
 

Pavao Blažević

Petak, 27/11/2020

Tko je Online?

Trenutačno aktivnih gostiju: 2664 gostiju i nema članova online

 

AIPK Trgovine d.o.o.

 

Registar Branitelja

 

Udruga Zavjet

 

 

Grawe osiguranje

 

 

 

Veliko srce malom srcu

 

Facebook

 

 

Optika Kraljević