Get Adobe Flash player

Kinu ne smijemo ignorirati, jer ona nas zasigurno ne će

 
 
Na IEDC-Poslovnoj školi Bled održana je 13. ljetna konferencija pod naslovom „Kina i Europa: izazovi vodstva u globaliziranom 21. stoljeću“, na kojoj sudjeluje više od 80 poslovnih i političkih lidera iz 12 država. Konferencija, koju organizira Europski centar za vodstvo pri IEDC – Poslovnoj školi Bled u suradnji s kineskim veleposlanstvom u Sloveniji, ističe značaj Kine na globalnoj mapi svijeta, posebice tzv. novi Put svile. Također se otvara pitanje krhkosti ove gospodarske velesile; Kina na raspolaganju ima tek 7 posto zemlje primjerene za proizvodnju hrane, dok njezino stanovništvo predstavlja čak 19 posto svjetskoga stanovništva. Dok se potrebe za hranom povećavaju u smislu kvalitete hrane, Kina također nije samodostatna u smislu opskrbe pitkom vodom i energijom. 
http://croatian.cri.cn/mmsource/images/2015/06/08/d499bfef9f24465fba85a5fe750ad107.jpg
Poslovna suradnja između Kine i Europe, kao i Slovenije, neizbježna je. Slovenija je najveći trgovački partner Kine iz regije nekadašnje Jugoslavije, gospodarska bilateralna razmjena godine 2014. dosegnula je novi vrh: 2,3 milijarde dolara. Premda je veleposlanik Narodne Republike Kine u Sloveniji Ye Hao naglasio da pozdravlja otvorenost slovenske vlade prema stranim ulaganjima, poduzetnici ipak tvrde da Slovenija nema pravu strategiju za suradnju s ovom najbrže rastućom gospodarskom velesilom.
 
Dr. Danica Purg, dekanica i ravnateljica IEDC – Poslovne škole Bled, na otvorenju 13. međunarodne konferencije, na kojoj sudjeluju predstavnici 12 država, izjavila je: „Kina se naglo i brzo pretvara u vodeću svjetsku silu. Još godine 2000. Kina je bila jedna od 12 najrazvijenijih država svijeta, a danas, samo 15 godina kasnije, u samome je vrhu, na prvome odnosno drugome mjestu. U skladu s time mijenjaju se odnosi na globalnoj geopolitičkoj mapi svijeta, čega smo svjesni također i u Europskome centru za vodstvo (ELC) sa sjedištem na IEDC – Poslovnoj školi Bled, gdje se već od 2002. godine temeljito bavimo izazovima i mogućnostima vodstva u Europi.“
 
Okupljenima se obratio veleposlanik Narodne Republike Kine u Sloveniji, gospodin Ye Hao: „Kina i Europa (skupa) predstavljaju veliki dio svjetske populacije, što znači da se suradnja mora temeljiti na cilju uključujućega i trajnoga razvoja, dobrih diplomatskih odnosa i prije svega na političkome povjerenju.“
 
Mr. Darja Kocjan, generalna ravnateljica Ravnateljstva za infrastrukturu pri Ministarstvu za infrastrukturu, naglasila je da je Slovenija svjesna značaja transporta i infrastrukture, što je razlog ubrzanog ulaganja u modernizaciju. „Ako smo posljednjih 20 godina bili usmjereni prema izgradnji autocesta, sada se usredotočujemo na željeznice.“ Sljedeći se okupljenima obratio prof. dr. Jean-Pierre Lehmann, profesor međunarodne političke ekonomije na poslovnoj školi IMD u Lausannei, dugogodišnji gostujući profesor na IEDC – Poslovnoj školi Bled i jedan od dvaju glavnih govornika na konferenciji Europskoga centra za vodstvo.
http://www.quantum21.net/upload/userfiles/1433109234konf.jpg
Profesor je istaknuo: „Dvadesetprvo stoljeće najsnažnije je obilježila strateška odluka Kine da se priključi procesima globalizacije. Dogodilo se tzv. kinesko čudo, pri čemu je Kina iz tzv. stoljeća poniženja (1839. – 1949.) kao žrtva zapadnoga imperijalizma izišla kao pobjednik. Kina je već prije manje od 30 godina bila jedna od najsiromašnijih država svijeta, s BDP-om na razini afričkih država, dok već danas uspješno slijedi svoju viziju 2013.: postati država visokoga dohotka po stanovniku, država koju pokreću kreativnost i mir.“ Upravo se ovdje pojavljuje središnje pitanje ove konferencije, naime, kako će se Europa prilagoditi ubrzano razvijajućem kineskom gospodarstvu – i obratno. Moramo biti svjesni da je „uspon Europe s početkom u XV. stoljeću svoj vrhunac dosegnuo u XX. stoljeću, a sada – po prvi puta u 500 godina – globalna snaga Europe opada. U središte se pozornosti probijaju azijski divovi, posebice Kina,“ naglašava prof dr. Jean-Pierre Lehman, s IMD-a i IEDC-a.
http://www.iedc.si/images/default-source/news/kitajski-veleposlanik.jpg?sfvrsn=0
Ye Hao i Danica Purg
 
Povijesnu je dinamiku razvoja Kine prikazao prof. Mitja Saje sa Sveučilišta u Ljubljani, a slijedi panel-diskusija o novome kineskom Putu svile, na kojoj će gospodarstvenici komentirati ovaj divovski projekt, koji je prvenstveno infrastrukturne prirode (prije svega brze željezničke veze, autoceste i infrastruktura zračnoga i pomorskoga prometa), te koji će Kini omogućiti bolju ekonomsku povezanost s Europom, Afrikom i Bliskim Istokom. Na panel-diskusiji sudjelovat će Wei Yan, potpredsjednik najveće građevinske korporacije u Kini „China State Construction Engineeering Corporation“, dr. Stanislav Raščan, generalni ravnatelj za gospodarsku diplomaciju, Suzana Zornada-Vrabec iz Luke Kopar i dr. Andrej Fištravec, gradonačelnik grada Maribora.
 
Prvi dio konferencije se završio sa umjetničkom izložbom Huiqin Wang, slovensko-kineske umjetnice, koja na svojevrstan način izražava pitanje relacije Kina – Europa, ovaj put na IEDC – Poslovnoj školi Bled, s provokativnim fotografijama na kojima pozira Marko Mandić, dok je kostimografiju pripremio Alan Hranitelj. „Kinu ne smijemo ignorirati, jer ona nas zasigurno neće“, izjavio je glavni govornik drugoga dana međunarodne konferencije „Kina i Europa: izazovi vodstva u globaliziranome 21. stoljeću“ dr. Hellmut Schϋtte, umirovljeni dekan poslovne škole China Europe International Business School iz Kine i predavač na IEDC – Poslovnoj školi Bled.
 
Wei Yan, potpredsjednik najveće građevinske korporacije na svijetu, China State Construction Engineeering Corporation (CSCEC), sudjelovao je na konferenciji koja se odvija na IEDC – Poslovnoj školi Bled, po prvi put u Sloveniji. Izjavio je sljedeće: „Internacionalizacija je naš središnji strateški cilj, na strana tržišta prodiremo agresivno!“ CSCEC planira projekte diljem svijeta, također i u našoj regiji. Svoja predstavništva imaju već primjerice u Albaniji i u Rumunjskoj – potonja su vezana uz izgradnju infrastrukturnih veza na prometnome pravcu tzv. novoga kineskog Puta svile. Za Sloveniju je posebice važno upravo to – Put svile naime započinje u trokutu: Venecija, Trst i Kopar.
 
Na konferenciji su svoja neposredna poslovna iskustva podijelili strani i domaći menadžeri.Dionis Taρja, direktor albanskoga poduzeća Megaterk koje sudjeluje u izgradnji veza Puta svile, istaknuo je primjerice: „Suradnja s Kinom zahtijeva strpljenje, potrebno je dobro poznavati njihovu kulturu, vrlo je poželjno također govoriti i jezik.“ Sličnoga mišljenja bio je i Fotios Samelis, Huawei Technologies: „Kina više ne podrazumijeva jeftino tržište. Poslovanje s Kinezima nadilazi uobičajenu gospodarsku razmjenu – Kinezi vole poslovati s ljudima koji im se sviđaju, kojima vjeruju, koje cijene. Ovo je primjerice posve različito od suradnje sa SAD-om – ondje je u prvome planu dobit. Ovo je također i razlog što Europa u Kini (pre)često vidi prijetnju, u suprotnosti sa SAD-om, koji u Kini prepoznaje važnoga investitora.“ Konferencija je završena panel-diskusijom o povezivanju Kine i Europe na području znanosti, na kojoj je također sudjelovao Dejan Roljič iz poduzeća ABC akcelerator. „Budućnost se ne seli na Zapad, već na Istok. Kina je željna inovativnoga znanja.“
 

Tonja Blatnik

Anketa

A. Plenković je u tajnosti dozvolio MOL-u da u Mađarskoj i Slovačkoj prerađuje hrvatsku naftu. Je li to izdaja nacionalnih interesa?

Srijeda, 27/05/2020

Tko je Online?

Trenutačno aktivnih gostiju: 1317 gostiju i nema članova online

 

AIPK Trgovine d.o.o.

 

Registar Branitelja

 

Udruga Zavjet

 

 

Grawe osiguranje

 

 

 

Veliko srce malom srcu

 

Facebook

 

 

Optika Kraljević