Get Adobe Flash player

U Boričevcu nije ga zaboravio spomenuti biskup Mile Bogović

 
 
Imali su ga hodočasnici u svojoj sredini za dan obljetničke tragedije Hrvata u Boričevcu, one strašne četničke ustaničke pobune u NDH 1941. godine. Od dvije tisuće hrvatskih žitelja, dio starijih godina nije pobjegao i pobijen je od strane četnika, a dio mlađeg naraštaja je pobjegao i više se nije mogao vratiti. Tek nakon pobjede u Domovinskom ratu, pri svečanim prigodama u Boričevcu se nađu na svetim misama u ovome sada pustom zavičaju svojih pređa. Na žalost za vrijeme jugotvorevine nije bilo omogućen povratak onima koji su se željeli vratiti i vrijeme je učinilo svoje pa su se raseljeni Boričevljani nastanjivali u novim prostorima Hrvatske a i svijeta, kakva je sudbina bila zahvatila toliki hrvatski narod iz popaljenih krajeva. I ovog puta u Boričevcu je održana svata misa na dan obilježavanja one hrvatske tragedije četničkog uništenja hrvatskog Boričevca one 1941. godine.
Vice Ostojić s don Antom Bakovićem u Rimu 1972. i janjevačkim Bijelim anđelima
 
Među brojnim Boričevljanima našlo se i podosta hrvatskih hodočasnika među kojima i devedesetjednogodišnji Vinko Ostojić, koji je cijelo vrijeme bio veseo, čio i razgovijetan pripovijedajući o svome burnom životu branitelja NDH, dugogodišnjoj robiji kao i hrvatskoj emigraciji. Biti četiri godine u ustaškoj vojnici te u tri navrata ukupno četrnaest godina robije i dvadesetak godina emigracije nije obična stvar u životu jednoga Hrvata iz Međugorja. Davno su bila ona vremena kada je cijela zapadna Hercegovina ključala od sreće u svojoj NDH i kada su tisuće mladića odlazile u obranu domovine, među kojima se našao i ovaj mladi Vinko Vice Ostojić koji je tek ispunjavao svoju zrelost punoljetnosti. Ponosu nije bilo kraja. Otac i majka su mu u suzama govorili: "Sine časno je braniti svoju domovinu Hrvatsku i neka te dragi Bog čuva!". Zaista su te roditeljske želje i molitve imale svoga velikog utjecaja na ovoga mladića, kojega je Marija stalno čuvala da preživi te sve strahote u životu i da se evo nalazi pred 91. rođendan na hodočašću među ovim puno mlađim hodočasnicima za Boričevac, ovoga nedjeljnoga dana 26. srpnja, samo četiri dana prije Vinkova novog rođendana 30. srpnja.
Toga se sjetio i biskup Bogović pri svetoj misi, te nije zaboravio spomenuti da se među hodočasnicima nalazi i ovaj 91-godišnji hrvatski branitelj NDH, dugogodišnji robijaš i emigrant Vinko Vice Ostojić. Neka nam živi još dugo i sretno u s slobodnoj državi RH koju neizmjerno voli i želi joj svaki napredak i slogu među svim Hrvatima kao i svim žiteljima ove lijepe zemlje u domovini Hrvatskoj. Pri povratku nije bilo kraja razgovorima sa Vinkom, koji je potpuno mladenački pripovijedao svoje godine životne borbe za slobodu hrvatskoga naroda i Domovine Hrvatske. A posebice se rado osvrće razgovorom na svoje poznate Bijakoviće i Međugorje nakon što je njegovim stanovnikom postala Gospa Marija Majka Isusova, u što Vinko s toliko vjere vjeruje i pridržava se svega, neovisno od svojih godina, što su vidioci prenašali i prenose u Marijinim porukama. Tako on posti po dva dana u svakome tjednu s puno radosti i molitve za domovinu i narod hrvatski kao i za cijeli svijet. Ne da Vinko niti jedne riječi bilo kakve kritike na bilo kojega crkvenog dostojanstvenika sve do Svetoga Oca Pape Franje, za kojega se moli svaki dan posebno. Neka nam još dugo poživi ovaj živi hrvatski suvenir kako ga neki od milja zovu.
 

Hrvoje Hrvatin

Anketa

Tko je u pravu: Zoran Milanović ili Andrej Plenković?

Utorak, 20/10/2020

Tko je Online?

Trenutačno aktivnih gostiju: 1857 gostiju i nema članova online

 

AIPK Trgovine d.o.o.

 

Registar Branitelja

 

Udruga Zavjet

 

 

Grawe osiguranje

 

 

 

Veliko srce malom srcu

 

Facebook

 

 

Optika Kraljević