Get Adobe Flash player

U Splitu predstavljena knjiga Rivellijeva zavjera laži Blaženi Alojzije. Stepinac i Srpska Pravoslavna Crkva

 
 
U prepunoj velikoj dvorani Nadbiskupskog sjemeništa u Splitu, u utorak 27. listopada 2015., predstavljena je knjiga "Rivellijeva zavjera laži. Blaženi Alojzije Stepinac i Srpska Pravoslavna Crkva" postulatorai promicatelja kauze blaženog kardinala Alojzija Stepincadr. sc. mons. Jurja Batelje, u organizaciji nakladnika Postulature blaženog Alojzija Stepinca - Zagreb. Uz autora, o knjizi su govorili prof. dr. sc. Ante Mateljan i doc. dr. sc. Josip Dukić. Promociju je pjevanjem obogatio mješoviti zbor Nadbiskupijske klasične gimnazije iz Splita pod ravnanjem s. Lidije Matijević, a program je vodila Ivana Župa.
http://www.laudato.hr/cmstemplates/files/b4/b4b7e045-c2ac-4ef5-bda8-86b93c0f0fbe.jpg
Objavljivanje knjige mons. Batelje gotovo je herojski čin koji sa 691 vjerodostojnim dokumentom i brojnim svjedočanstava stoji u obrani Stepinčeva lika i djela - kazao je don Josip Dukić. Knjigu talijanskog autora Marca Aurelija Rivellija koji ocrnjuje lik bl. Stepinca, ali i hrvatskog naroda u cjelini, dr. Dukić naziva tvornicom laži i slaže se s mons. Bateljom da se radi o zločinu, a ne samo krivotvorini. Predstavio je sadržaj knjige koja obuhvaća 380 stranica, u kojoj autor pobija Rivellijeve laži, a posebno se osvrnuo na neka poglavlja u kojima se govori o aktivnost kardinala Stepinca prije Drugoga svjetskog rata, o njegovom odnosu prema Srbima, Židovima  i Romima, ali i o odnosu Srpske pravoslavne crkve prema istima, o Stepinčevom odnosu prema NDH i Nijemcima, o njegovim intervencijama za ljude po zatvorima i logorima te o vjerskim prijelazima za vrijeme rata.
 
Prof. dr. sc. don Ante Mateljan kritički se osvrnuo na presedan u stoljetnoj praksi proglašenja svetim u Katoličkoj Crkvi, da se neka druga crkva i država miješa u kanonizaciju blaženika kao što Srbija i Srpska pravoslavna crkva opstruiraju kanonizaciju bl. Alojzija Stepinca. Smatra da ovo nije samo proceduralni korak nakon kojeg će se sve nastaviti kao da se ništa nije ni dogodilo već kao da je netko prešutno priznao da postoje argumenti koji se trebaju ponovno promotriti. Dotaknuvši se teme uspostavljanja zajedničke komisije Katoličke Crkve i Srpske pravoslavne crkve istaknuo je kako ekumenski dijalog smatra nužnim, ali je ujedno važno razlučiti radi li se o dijalogu ili o farsi i podmetanju. Svoje predstavljanje zaključio je da nam jedino ostaje pouzdanje u Boga te da je duboko uvjeren da će Gospodin i ovo okrenuti, na paradoksalan ali zato još dojmljiviji način, u pobjedu istine te da će se dogoditi čudo i iz Srpske pravoslavne crkve ipak doći priznanje svetosti kardinala Stepinca. Okupljene je pozvao da knjigu pročitaju, nad njom razmišljaju i da o tome govore. „Nemojte dozvoliti da glas istine umukne. Ne dopustite da laž, ma koliko mračna i podla bila, ugasi svjetlo istine“.
http://www.karlovac.hr/slike/Clanci/DSC_0033.JPG
Mons. Juraj Batelja
 
Autor knjige, mons. Juraj Batelja na početku svoj govora je naglasio kako je bl. Stepinac bio najveći u protivnostima te da je uvijek izašao kao pobjednik, stoga da vjeruje da će se i ova oluja koja se sada čini snažnom, skršiti pred istinom i njegovom svetošću. Izrazio je uvjerenje da je Rivelli samo bio pijun koji je poslužio u svrhu politikanstva i kojemu je tekst dan, te da se njegova knjiga ne može smatrati znanstvenim djelom zbog toga što je puna netočnosti, krivotvorina i kleveta. Pojasnio je kako Rivelli kardinala Stepinca smatra nedostojnim oltara jer je svojim stavom podržavao vlast NDH, šutnjom podržavao ustaške zločine nad srpskim, židovskim i drugim narodima, da je poticao vjerske prijelaze i nije osudio rasnu ideologiju, da je osobno sudjelovao u zločinima nad nevinim ljudima te s Pavelićem dogovarao njegov povratak nakon izlaska iz zemlje, da je sakrivao ustaško blago i pomagao raznim zločincima izmaći sudu pravde. „Laž se izgoni istinom. Rivelli se poslužio povijesnim falsifikatima, no mi imamo dokumente, koji su sabrani u ovoj knjizi, i koji dokazuju da je bl. Alojzije Stepinac pravovremeno, hrabro i razgovjetno osudio svaki zločin i svaku nepravdu, ali po moralnom i međunarodnom pravu nije smio ni mogao ignorirati zakonitu vlast koju nije postavljao on nego svjetski moćnici, a čežnja hrvatskog naroda za vlastitom državom sigurno nije zločin“.
 
Istaknuo je kako ne moramo biti uznemireni jer papa Franjo ne dovodi u pitanje proglašenje svetim bl. Alojzija Stepinca te da naslućuje da je njegova želja da srpsku stranu suoči s činjenicama s kojima se oni ne žele suočiti te da svi ljudi, ako je to moguće, o njemu stvore objektivan, istinit i pravedan sud. „Knjigu sam počeo pisati potaknut vjerničkim polazištem, a njezin je cilj da čitatelj još više zavoli i uzvjeruje u Onoga koji je za nas visio i umro na križu, Krista Gospodina, te da još više izljubi Crkvu, Kristovu zaručnicu. To je poslanje Crkve bez obzira na njezinu denominaciju. Ako je povijest učiteljica života, onda je na ovim prostorima doista potrebno ići u školu ljubavi ući u školu istine, pravde i ljubavi“. Čitateljima je zaželio da dođu do spoznaja koje će im omogućiti pravu prosudbu povijesnih događaja povezanih uz Drugi svjetski rat i odnos Hrvata i Srba u njemu, te osobu bl. Alojzija Stepinca koji je te odnose oplemenila kršćanskim zazivom mira i darom kršćanske ljubavi. Zahvalio je svima koji su dali doprinos u pripremi i objavi knjige te svim okupljenima na pozornosti i ljubavi prema bl. Alojziju Stepincu.
 

Ivica Luetić

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osvježi

Anketa

Tko će profitirati od smjene Lovre Kuščevića i ostanka u vlasti HNS-a?

Utorak, 23/07/2019

Tko je Online?

Trenutačno aktivnih gostiju: 1403 gostiju i nema članova online

 

AIPK Trgovine d.o.o.

 

Registar Branitelja

 

Udruga Zavjet

 

 

Grawe osiguranje

 

 

 

Veliko srce malom srcu

 

Facebook

 

 

Optika Kraljević