Get Adobe Flash player

Napadi na mene su neopravdani

 
 
Nakon udarničkih i neutemeljenih napada na prof. dr. sc. Sanda Ham od strane Željka Jozića, i nakon što ju je ministar znanosti, obrazovanja i športa Predrag Šustar imenovao na dužnost predsjednice Upravnoga vijeća Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje, uvažena jezikoslovka se oglasila priopćenjem koje objavljujemo u cijelosti.  
http://www.glas-koncila.hr/photos/velika/1338375789_5_30_photo.jpg
Sanda Ham
 
Priopćenje
"Prije svega želim zahvaliti ministru Šustaru na imenovanju na tako važnu dužnost na tako važnoj ustanovi kao što je Institut za Hrvatski jezik i jezikoslovlje. Upotrijebit ću sva svoja znanja i dosadašnje dugogodišnje iskustvo u području Hrvatskog jezika kako bih opravdala ministrovo povjerenje. Na tu sam dužnost i izabrana zbog svojih znanstvenih prinosa hrvatskomu jezikoslovlju, osobito kroatistici, opisnoj i normativnoj. Što se tiče neutemeljenih napada ravnatelja Instituta na mene, višednevnih i zastupljenih u najtiražnijim hrvatskim novinama, iz njih se vidi ravnateljev strah. Zaista ne vidim razloga za strah ukoliko je dobro vodio Institut i ukoliko nije radio štetne radnje i poteze za Institut. Napokon, o poslovnim stvarima valja raspraviti unutar Instituta, na takav način raspravljanja obvezuje nas Zakon, tako da ne mogu, a i ne želim, davati bilo kakve ocjene ili smjernice rada po novinama.
 
Moja osobna stručna i profesionalna mišljenja o stručnom radu nekih pojedinaca unutar i izvan Instituta ostaju čvrsta. Kao dugogodišnja članica akademske zajednice, sveučilišna profesorica i znanstvenica imam, ne samo pravo, nego i moralnu obvezu iznostiti svoje stručno i znanstveno mišljenje. Međutim to se nikako ne može nazvati sukobom interesa. Osobito kada je o pravopisnim pitanjima riječ, Upravno vijeće ne donosi odluke o tom koji će pravopis biti školski, o tome se odlučuje u Ministarstvu znanosti, a ne u Upravnom vijeću Instituta. O pravopisnim rješenjima odlučuje Znanstveno vijeće Instituta, a ne Upravno Vijeće kojemu sam predsjednica. Isto tako, samo sam jedna od članica Upravnog vijeća te moje stručno mišljenje mogu, ali i ne moraju prihvatiti ostali članovi. Uz to, Upravno se vijeće još nije ni sastalo ni započelo s radom pa doista ne razumijem strahove gospodina ravnatelja. Što se mene tiče, posve su neopravdani".
 

Vid Hinković

Anketa

Buduća Hrvatska vlada bit će najljevija od 1945. godine. Slažete li se?

Četvrtak, 09/07/2020

Tko je Online?

Trenutačno aktivnih gostiju: 1219 gostiju i nema članova online

 

AIPK Trgovine d.o.o.

 

Registar Branitelja

 

Udruga Zavjet

 

 

Grawe osiguranje

 

 

 

Veliko srce malom srcu

 

Facebook

 

 

Optika Kraljević