Get Adobe Flash player

Prikazan film Jakova Sedlara o Vinku Vici Ostojiću

 
 
U subotu, 6. svibnja u 18 sati u kinu Cinestar Branimir centar u Zagrebu održana je svečana premijera dugometražnoga dokumentarnog filma SVE ZA BOGA I HRVATSKU, priča o Vinku Vici Ostojiću, redatelja Jakova Sedlara u trajanju od 52 minute. Film je priča o jednome od najistaknutijih hrvatskih emigranata uopće, koji je od 1945. do 1964. robijao u Titovim komunističkim kazamatima. Kao mladić 1941. godine odlazi u Hrvatsku vojsku i bori se za svoju jedinu Domovinu Hrvatsku. Koncem rata 1945. bježi pred Hrvatima najopasnijim neprijateljima – jugopartizanima. Samo srećom preživljava bleiburški pakao i križne putove. Nakon izdržane zatvorske kazne šalju ga u zloglasnu JNA. Kako se nikad ne miri s postojećim kolonijalnim stanjem za Hrvate, Vinko Vice Ostojić ponovno završava u zatvoru 1951. godine. Svoje robovanje završava u Zenici 1964. godine. Izdržao je zbog svoje vjere u Boga i Domovinu.
Vinko Vice Ostojić sa kćerkom Jadrankom i redateljem filma Jakovom Sedlarom
 
Na „ispraćaju“ s robije tadašnji „komandant zatvora“, dakako Srbin, priprijetio mu je: „Znaš Ostojiću, mi te više ne ćemo da zatvaramo jer negativno utječeš na ostale robijaše, ali ja ti garantujem da ćemo te ubiti na putu ko kera“! Vice je to dobro znao i kriomice otišao u Zagreb, jer je znao da bi ga u rodnim Bijakovićima, zaselku Međugorja, dočekala Udba i likvidirala. Dakako bez svjedoka. U Zagrebu se skriva, bojeći se Udbine likvidacije. Svaku noć spava na drugom mjestu.
 
Vinko – bez ikakvih dokumenata a i bez novca, bojeći se da ga netko pod batinama ne izda – tada odlazi do Trsta, gdje ilegalno prelazi granicu. Odlazi u Rim. Javlja se hrvatskim svećenicima, koji ga baš nisu najbolje prihvatili. Ponovno bez novca i dokumenata vlakom iz Rima, preko Torina, stiže do talijansko-francuske granice koju ilegalno prelazi. Vlakom iz NIce stiže u Pariz ovaj put kod dobrih svećenika. Dobiva nešto novca i odlazi put Njemačke preko Strasbourga. Kada je ilegalno prešao francusko-njemačku granicu, iz Njemačke ga vraćaju njemački granični policajci. No, ne odustaje. U drugom pokušaju uspijeva i sa srećom na izmučenom licu odlazi u Stuttgart. Prema „vezi“ iz Zagreba trebao se javiti u jedan restoran koji drži neki Hrvat. Kada dolazi na „mjesto spasa“ čeka ga veliko iznenađenje. Vlasnik restorana je Hrvat koji ga je 1951. izdao u Sarajevu, a sada odrađuje posao za Udbu u Njemačkoj. U Stuttgartu svaku noć spava na drugom mjestu i samo zahvaljujući dragome Bogu srećom preživljava svakonoćne pokušaje atentata. Sve ostalo je povijest za ovoga velikog domoljuba i robijaša u jugoslavenskim kazamatima. Unatoč svemu 30. srpnja ove godine navršit će 93 godine života. Sa stalnim smiješkom na licu i vjerom u Boga i svoju jedinu – Hrvatsku.
 
Nakon nekoliko mjeseci rada i snimanja u Zagrebu, Međugorju, Njemačkoj i Kanadi, film je završen i nakon Zagreba slijede projekcije u Međugorju, Njemačkoj, Americi i Australiji.
 

Marijan Majstorović

Subota, 28/11/2020

Tko je Online?

Trenutačno aktivnih gostiju: 2305 gostiju i nema članova online

 

AIPK Trgovine d.o.o.

 

Registar Branitelja

 

Udruga Zavjet

 

 

Grawe osiguranje

 

 

 

Veliko srce malom srcu

 

Facebook

 

 

Optika Kraljević