Get Adobe Flash player

Europski dan sjećanja na žrtve totalitarnih i autoritarnih režima u Maclju

 
 
Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća kod spomen-grobnice u koju su položeni posmrtni ostaci ekshumiranih žrtava u Maclju je u srijedu, 23. kolovoza 2017. godine, započelo obilježavanje Dana europskog sjećanja na žrtve totalitarnih i autoritarnih režima. Obilježavanju ovog spomen-dana nazočio je, u ime predsjednika Vlade Republike Hrvatske, ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved koji se obiteljima ubijenih i okupljenima obratio prigodnim govorom.
https://branitelji.gov.hr/userdocsimages//FOTOGRAFIJE/Kolovoz/Macelj/Macelj%20foto%203.jpg?width=1500&height=1000&mode=max
„Puno je simbolike u tome što ovaj Dan obilježavamo danas upravo ovdje u Maclju, mjestu na kojem su počinjeni strahoviti komunistički zločini u Drugom svjetskom ratu i poratnom razdoblju“, rekao je osudivši sve totalitarne režime prošlog stoljeća koji su bili obilježeni masovnim ubojstvima, zločinima i povredama ljudskih prava. Odavši počast nevinim žrtvama i suosjećanje njihovim obiteljima, poručio je kako ne treba okretati glavu od prošlosti, ali ne kako bi se produbljivale podjele, izazivali novi sukobi i razdori već kako bi se svi jače zauzimali za zajedničke vrijednosti i načela te kako bi mlade generacije mogle učiti iz nje i graditi suživot na temeljima demokracije i uvažavanja temeljnih ljudskih prava i sloboda.
 
„Svijest o povijesnim zbivanjima jedan je od preduvjeta za izbjegavanje sličnih zločina u budućnosti. Upravo na to podsjeća Europski dan sjećanja na žrtve totalitarnih i autoritarnih režima koji Hrvatska, kao i većina zemalja članica Europske unije, danas obilježava. Osvijestiti na lekcijama iz prošlosti da sadašnjost i budućnost Hrvatske i čitave Europe možemo graditi jedino na vrijednostima tolerancije, razumijevanja i uvažavanja“, zaključio je ministar hrvatskih branitelja pozvavši sve prisutne na zajedništvo pri rješavanju problema hrvatskog društva danas, kako bi se stvorila dostojna i ponosna zajednička budućnost.

Okupljene kod crkve i spomen-grobnice ubijenih žrtava je u molitvi poveo župnik Vlado Mustač. Prema nekim procjenama u Maclju i okolnim šumama stradalo je oko 13 tisuća osoba. Po točno utvrđenom broju od 1163 ekshumirane žrtve čiji su ostaci položeni u spomen-grobnicu uz crkvu, Macelj je do sada najveće stratište komunističkog režima u Republici Hrvatskoj. Među žrtvama su civili, razoružani vojnici i 21 svećenik.
 

https://branitelji.gov.hr/vijesti/europski-dan-sjecanja-na-zrtve-totalitarnih-i-autoritarnih-rezima-u-maclju/1793

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osvježi

Anketa

Sviđa li vam se Tuđmanov spomenik Kuzme Kovačića?

Srijeda, 12/12/2018

Tko je Online?

Trenutačno aktivnih gostiju: 886 gostiju i nema članova online

 

AIPK Trgovine d.o.o.

 

Registar Branitelja

 

Udruga Zavjet

 

 

Grawe osiguranje

 

 

 

Veliko srce malom srcu

 

Facebook

 

 

Optika Kraljević