Get Adobe Flash player

Sada su Katalonci protiv metoda ovakve Europe

 
 
Odmah na početku da jasno kažem i preciziram: Referendum u Kataloniji ne može biti predmet jednostavnih objašnjena. Ovo je pitanje koje se dotiče jedne vrlo senzibilne teme španjolske povijesti i glasovanje za DA na referendumu ne može se gledati kao na jednu antieuropsku gestu jer znamo da katalonski separatisti žele izaći iz Španjolske, ali žele ostati u Europi.
http://www.lapresse.it/sites/default/files/styles/737x415/public/damiel_images/2017-10-01t081831z1145204330rc13373acc70rtrmadp3spain-politics-catalonia_0.jpg?itok=dMozuxTN
Način na koji je referendum tretiran od strane vlade u Madridu je neprihvatljiv i vidljivo kontraproduktivan. Slike koje dolaze iz Barcelone ne ostavljaju puno mjesta za različite, tendenciozne i sofisticirane interpretacije. Ono što prikazuju slike i snimke su stotine nenaoružanih građana, mladih, žena, djevojaka, čak i starijih osoba koje mirnim putem traže da im se omogući njihovo demokratsko pravo, a umjesto toga doživljavaju nasilno protjerivanje od strane uznemirenih policajaca u crnim odorama i punoj ratnoj spremi. Policijski djelatnici udaraju, gaze nogama, guraju, ispaljuju gumene hice, ne na opasne black bloc nego na normalne, nenaoružane i mirne građane koji protestiraju golim rukama, metaforički mašući glasačkim listićem kao jedinom „opasnim“ oružjem. 
 
Danas Katalonci u očima svijeta izgledaju kao nevini narod koji je žrtva neprihvatljive zlouporabe nasilja od strane centralne vlasti koja je tako slaba da je posegnula za ekstremnim i najmanje prihvatljivim instrumentom kojim raspolaže, a to je fizička snaga. Danas su Katalonci kao Gandhi, a Madrid je tlačitelj. Barcelona je pobijedila, a Madrid je izgubio. Od sutra će katalonski slučaj zadobiti važnost, poznatosti i plemenitost koje do jučer nije imao. Sada više nitko ne može predvidjeti koji će biti krajnji rezultat sukoba Madrida i Barcelone, ali za španjolsku vladu će biti jako teško zadržati status quo praveći se da se ništa nije dogodilo.
 
Indirektno je izgubila i Europska unija jer su dramatični događaju u Barceloni pokazali da načelo autodeterminacije naroda, koji se tako često zaziva u međunarodnim krizama, ne vrijedi u civiliziranoj i naprednoj Europi. U svemu tome je malo važno je li pravo na odcjepljenje spada među stečena prava, kako to objašnjavaju neki pravni stručnjaci. U ovim trenucima, činjenice govore više od riječi. Danas Madrid i s njim jedna popustljiva EU, negiraju i ignoriraju jedno od najvažnijih prava, a to je suverenitet naroda. Na taj način se još jednom pokazuje da se u ovakvoj Španjolskoj i Europi pravila igre nameću odozgo i imaju jaču snagu od volje naroda koja dolazi odozdo. To je baš ono što se nikada ne bi trebalo dogoditi u jednoj pravoj demokraciji.
 
Događaji iz Barcelone su katastrofa i za vladu premijera Rajoya, i za Bruxelles, a i mnoge Europljanine, posebno one koji su umjereni i natjerani da stanu na stranu žrtava i da u svom srcu poviču: „Svi smo mi Katalonci“.
 

Marcello Foa, Il Giornale, Milano

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osvježi

Anketa

Tko je Andreju Plenkoviću draži?

Četvrtak, 17/01/2019

Tko je Online?

Trenutačno aktivnih gostiju: 840 gostiju i nema članova online

 

AIPK Trgovine d.o.o.

 

Registar Branitelja

 

Udruga Zavjet

 

 

Grawe osiguranje

 

 

 

Veliko srce malom srcu

 

Facebook

 

 

Optika Kraljević