Get Adobe Flash player

U Zagrebu održan Tjedan turske kave

 
 
U Zagrebu je u Diana baru hotela Westin u Zagrebu održana konferencija za medije na kojoj je, uz omiljeni crni napitak i neizostavni lokum, predstavljen put turske kave. Povod za organizaciju konferencije za medije je Tjedan turske kave koja se obilježava od 16. do 21. listopada u Zagrebu, a cilj joj je promocija turske kulture i običaja. Turska kava zasigurno je najpoznatiji turski brend, koji se na ovim prostorima već stoljećima njeguje i prenosi na nove generacije. Upravo je iz tog razloga Institut Yunus Emre u Zagrebu odlučio organizirati i gostovanje uglednog turskog stručnjaka za kavu te pomoćnika predsjednika Društva za istraživanje i kulturu turske kave, g. Osmana Serima koji je prisutnim novinarima otkrio dosad nepoznate detalje o povijesti turske kave, načinu pripreme i običajima povezanima s ispijanjem kave.
Tako je, primjerice, istaknuo da turska kava kakvu piju Hrvati i ostali narodi u okruženju, zapravo nije originalna turska kava.  G. Serim je rekao kako ljudi piju kavu zbog zdravstvenih razloga, ali i  zbog sve veće prisutnosti  javne svijesti o važnosti porijekla hrane i pića koje konzumiramo.
 
Originalna turska kava se priprema od srednje prženih zrna, a ne preprženih zrna kave, kako se to radi u Hrvatskoj i drugim zemljama u kojima je turska kava popularna. Pravilna preprženost zrna, kavi daju osebujan miris, okus te posebnu aromu.  U početcima nastajanja trenda ispijanja kave, njezin okus je bio izrazito gorak. Zbog siromaštva, šećer se nije se mogao svakodnevno koristiti pa je uz gorku kavu prijalo sušeno voće i voda, od čega je kasnije nastala poznata poslastica lokum. U turskoj je tradiciji uvriježeno pravilo da djevojka svojem budućem suprugu kod kuhanja kave doda i malo soli. Ako njezin odabranik ispije kavu do dna i pritom ne spomene slanoću kave, buduća mladenka može biti sretna jer je to znak da je njezin budući muž poštuje. Osim toga, g. Serim je rekao i kako je nepisano pravilo u Turskoj da se najbolja kava uvijek priprema za punicu. Osman Serim je inače  priznati gastronomski stručnjak koji je upravljao s više od 180 projekata vezanih za hranu i piće, s posebnim fokusom na tursku kavu koja već odavno predstavlja mnogo više od običnog napitka.
 

Anđelka Felja

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osvježi

Anketa

Treba li obustaviti postojeće sudski neutemeljene postupke protiv Zdravka Mamića?

Utorak, 17/07/2018

Tko je Online?

Trenutačno aktivnih gostiju: 944 gostiju i nema članova online

 

AIPK Trgovine d.o.o.

 

Registar Branitelja

 

Udruga Zavjet

 

 

Grawe osiguranje

 

 

 

Veliko srce malom srcu

 

Facebook

 

 

Optika Kraljević