Get Adobe Flash player

Otkuda "Zajednica Srba u Istri"?

 
 
„Sa Manjače krenuli su vuci…“, Manjače, starog četničkog vojničkog brloga poviše Banja Luke, kojega je kasnije posvojila JNA. Tamo je 1991. za hrvatske dragovoljce, redarstvenike i civile, zarobljene  uglavnom na Banovini i u Pounju, formirala poznati logor - Manjaču. I kako su „ti vuci“ hitri stigli su ovih dana skoro do Pule, ustvari, kako stvari stoje, tamo i u „okolici“ su – odavno. Drugi krak priče, za drugu zgodu.
https://i.ytimg.com/vi/MIx0e3UgirE/hqdefault.jpg
O Manjači, pored ostaloga, popijeva taj Bora Drljača, zatim o Karadžiću, kapetan' Draganu i drugim novim i starim četnicima. Ovdje ljudi ne razumiju: ne možete Srbijancima, pa ni Srbima prečanima ništa čak ih ni uvrijediti - nazivajući ih „četnicima“. Oni tu svoju tradicijsku terorističku bandu drže herojima i važnom sastavnicom identiteta. Sad kad su još rehabilitirali Čiču, Dražu Mihailovića, u redu za rehabilitaciju su Milan Nedić i Dimitrije Ljotić, nedićevci i ljotićevci - kojima aktualni srbijanski povjesničari tepaju kako su bili samo, srbijanski „germanofili“(!); Srbiji i Srbijancima se čini kako su se „očistili“. Pa mogu, naročito ako malo popričekaju, navaliti opet. Po onoj njihovoj staroj „i opet će, ako bude sreće“ Srbija ratovati.
 
Saga o četnicima je zanimljiva, nama odavde osobito kao neka trajna tinjajuća prijetnja. Ali ako Srbijanci deru četničke po Srbiji, baš me - koga briga - „daleko im lepa kuća“ (stara srbijanska). Poslušao sam, brzo prelazeći preko i još neke, uključivo i Drljačine „lirske“ novokomponirane  prastare narodnjake. Ajme majko, glede melosa ne bih se miješao - neslušno mi. Zlo mi od pjesme. Ne mogu. Tko voli, nek izvoli. Rado su ga slušati i Tito i Jovanka i pop Đujić, kojemu je pjevao njegovu „dinarsku“, pa se vojvodi suze slijevale niz bradu. Kako sam, na brzinu, uvidio Drljačina muzika je jedna od onih muzika koje su srušile i „sistem“ i Jugoslaviju. I to je novi krak priče.  
 
Sve u svemu taj stari Drljača je u ovom puljskom slučaju potpuno nebitan. Pa sam, eto, „politički korektan“. Pustimo Boru Drljaču, tko voli neka ga sluša, nego zanima me tko ga je u Pulu pozvao. Kako sam vidio „Zajednica Srba u Istri“. Multi kulti Srbi koji žive u Istri volu bre da  slušaju Boru Drljaču i njegove pjesme o kapetan' Draganu i o „Sa Manjače vucima“. Neka njih, ali kakva je to „zajednica Srba“ registrirana - transgranično, dakle u „Istri“ - koja je barem u dvije države odjednom, pri čemu su tamošnji Srbi, podrijetlom, iz tko zna koliko država, trenutno barem preko nekoliko. Čistom formalno pravno gledano ta „zajednica Srba“ morala bi biti registrirana u Županiji istarskoj. Pa se tako i nazvati, recimo, „Zajednica Srba u Županiji istarskoj“, a ne ovako „čačkati mečku“. Meni je to svejedno, al' ipak nas se nešto nađe koji takve stvari vidi i iz zraka. Doduše možda je registrirana za doba istarskog po-glavara  Jakovčića. Dobro je neki dan rekao Bora Drljača kako je „u Istri“ pjevao sto puta „na zabavama i vašarima“, jerbo je to - „druga država“.
 
Tako je tamo i moguće u Domu branitelja u Puli, koji je u vlasništvu Ministarstva obrane, da za srpsku Novu godinu zavijaju vuci s Manjače. I dosad su zavijali, po hotelima, kaže Jeremić, šef te „Zajednice Srba u Istri“, a i opet će – ako bude sreće. Samo Thompson ne će moći pjevati, ne sme bre da peva u Puli - iako je, što sam vam već ovdje pisao - Marko Perković Thompson „Srbin“ -„katoličke vjere“. Ti  tipovi iz Županije istarske, Pule, eto, neki Srbima pjevati daju, a nekima, kao što je Marko - ne daju. Ne zapjeva li uskoro Marko Perković Thompson u Puli, Hrvatska ne će biti slobodna. Stvar je jednostavna „Sa Manjače najprije su krenuli vuci“, pa je Marko stao, uzmimo samo pjesme, u obranu - „na izvoru Čikole“.
 

Mato Dretvić Filakov

Komentari   

0 #6 Jure 2018-01-30 11:45
Druže"Gguest",d a li ti kmečiš za svoomj "hanumom", kojoj ja, po njenom ukusu,kada si ti van kuće,izvlačim vrućicu mojim TOPOM iz "vrsnice"njene i po stražnjici tucam je točkićima svoga TOPA,ili možda tebi fali Top,kao i njoj kod tebe,pa sada i ti kmečiš, tražeći pomoć, za svoje "dupence" na svojoj stražnjici? E,ako je ovo zadnje u pitanju, noge u opanke i vija svrbija tamo se češkaju pederi i osunaćeni ili kupi bananu i pođi svojim majmunima u kavez na "guznu" masažu, sam vaš peder tito, vama drugovima je rekao:" snađi se druže" !
Citat
-1 #5 Guest 2018-01-28 05:39
Mora da je Jure "fetivi rvat" jer samo rvat može biti toliko tup.
Citat
0 #4 Jure 2018-01-10 19:35
Osunaćeni druže "guest", doktori su zaključili, da za tebe nema pomoći, boluješ od šizofrenije, a družiš se sa "Mesićem", preskačeš sa Mula na četnika "Boru" i na "talijansku glumicu i na seks o njoj", pa su doktori zaključili: da bi mogao biti opasan za okolicu, pa će te oni spremiti u Vrapče, mislili su na Ugljan, doli ima dosta magarica, pa se boje, ti kao poremećeni četnik da bi ih mogao silovati, a one bi onda mogle "okotiti" umno bolesne i zaostale četnike, kao što je "Drljača" i ti ! ps. zabrinuti su i za to:jednom se zoveš Jusuf pa Zlatko i sada Guest, pa kažu da si naskroz poremećen, jer ni ime svoje upamtiti nemožeš ! Dobro da si se navrijeme javio i da nisi silovao kakvu kozu, pa bi imali još jedan problem sa novim "Miloradom"! pozdrav od "RVATIĆA",netri baš se više javljati tebi pomoći nema, u "svrbiji" četnici jebu bukve i kobile,pa ako prizdraviš poslat ćemo te tamo, da obavljaš svoj četnički zanat!
Citat
-2 #3 Guest 2018-01-10 14:09
Bora Drljača: Istra je druga država!

Tačno (Istra nije srbija), samo što nije država, ali nije ni u tzv. rvatskoj.

Otkuda "Zajednica Srba u Istri"?
Pa došli su (trenutno se straše Mesića, hoće li morati vaditi opanke iz ormara/podrumov a i skidati zakoreno srbijansko blato s opanaka?), kažu iz srbije, doveo ih JNA; pa srbija je sve i svuda.
Uostalom, da rvatići kojim slučaju dobiju Istru, što bi s njom?
Podsjetili bi me na jedan talijanski film (Boccaccio 70.), kada je Sofiju Loren dobio na lutriju neki "mulac" (i on ne će prodati srećku lokalnim jebačima, nego hoće sam Sofiju). Sofija bujna (jebezovna) i dolazi malac... ali nije bilo ništa... pred jutro izlazi, a prije ga je Sofija razbarušila, namazala šminkomm itd. Lokalni jebci su mislili da je mali obavio stvar, ali nije - a oni su mislili da je i ipak je postao muško.
I počeo se ponašati kao muško.
Ali rvatićima ne bi ni to pomoglo.
Citat
0 #2 Jure 2018-01-10 09:46
Dok ne prepoznaje svoju pasminu,siguro ga je napravio "voja ćosavi", negdje na slami u "čačku",zato "guest" i obožava "voju ćosavoga"! "klokane četnički" , takovi se zovu jugaši, ili jugo mule ,ili srbo mule, a ne, "klokane", kako ih ti prozivaš "tupavi rvatići"! Nego ti nama napiši, što te muči,da te izvedemo iz depresije, koja te snašla! Od danas zapamti, parenjem dvju različitih sorta dobije se treća koja se zovu Mule i njihovo životinjsko carstvo jest, titina jugoslavija i prijestolnica "beograd" ,tu žive suncokretne MULE! ĆUS "GUEST JUSUFE I ZLATANE"!
Citat
-2 #1 Guest 2018-01-08 20:32
I, Mata, št'aš sad? Ništa! Srbi sve i svuda, zapravo dokle im dopuste "tupavi rvatići". Iako je pola rvatića koćeno sa srbima, to znači d aje sve to isto. Šrot!
Citat

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osvježi

Anketa

Jesu li hrvatske vlasti dobro postupile što su dozvolile da se u Muzeju Mimara slavio Dan agresorske "Vojske Srbije"?

Nedjelja, 24/02/2019

Tko je Online?

Trenutačno aktivnih gostiju: 1154 gostiju i nema članova online

 

AIPK Trgovine d.o.o.

 

Registar Branitelja

 

Udruga Zavjet

 

 

Grawe osiguranje

 

 

 

Veliko srce malom srcu

 

Facebook

 

 

Optika Kraljević