Get Adobe Flash player
Pupovac i Teršelič vršljaju i lažu po Banovini

Pupovac i Teršelič vršljaju i lažu po Banovini

U glinskoj pravoslavnoj crkvi 1941. nije ubijen niti jedan...

Plenkoviću, a šest mjeseci moratorij na ovrhe?

Plenkoviću, a šest mjeseci moratorij na ovrhe?

U Hrvatskoj na djelu opet stari udbaški i kosovski...

I točno je da imamo hrvatsko-četničku Vladu

I točno je da imamo hrvatsko-četničku Vladu

Plenković iskoristio pucanje da se totalitaristički obračuna s...

Predsjednik države je u pravu!

Predsjednik države je u pravu!

Ovo je vrijeme za zajedništvo,...

U Plenkoviću čuči - diktator

U Plenkoviću čuči - diktator

Šef jugoslavenskih terorista slobodno šeće...

 • Pupovac i Teršelič vršljaju i lažu po Banovini

  Pupovac i Teršelič vršljaju i lažu po Banovini

  srijeda, 21. listopada 2020. 18:56
 • Plenkoviću, a šest mjeseci moratorij na ovrhe?

  Plenkoviću, a šest mjeseci moratorij na ovrhe?

  četvrtak, 22. listopada 2020. 12:15
 • I točno je da imamo hrvatsko-četničku Vladu

  I točno je da imamo hrvatsko-četničku Vladu

  srijeda, 21. listopada 2020. 18:44
 • Predsjednik države je u pravu!

  Predsjednik države je u pravu!

  srijeda, 21. listopada 2020. 18:38
 • U Plenkoviću čuči - diktator

  U Plenkoviću čuči - diktator

  srijeda, 21. listopada 2020. 18:34

Misu zadušnicu predvodio vojni biskup Tomo Vukšić

 
 
U povodu 20. obljetnice vojnih operacija „Ljeto '95.“ i „Oluja“ koje su donijele slobodu i mir našoj Domovini, u Bosanskom Grahovu je 13. kolovoza obilježen Dan sjećanja na 21 pripadnika HV-a (od toga njih 15 iz 141. brigade HV-a) koji su prije točno 20 godina, 13. kolovoza 1995. poginuli u neposrednoj blizini Bosanskog Grahova u neprijateljskom kontraudaru na položaje HV-a. Široj javnosti malo je poznato kako se nakon veličanstvene „Oluje“ na širem području Bosanskog Grahova vodila teška i odlučna bitka za konačno slamanje srpskih snaga, čije su elitne i specijalne postrojbe pod osobnim zapovijedanjem generala Ratka Mladića u noći 12. kolovoza izvele jedini pravi protuudar na položaje koje su držali pripadnici 141. brigade, nastojeći povratiti izgubljene položaje i presjeći komunikaciju Knin – B. Grahovo ovladavanjem strateški važne točke „prevoja Derale.U toj bitci u jednom danu 13. kolovoza Hrvatska vojska je imala dvadeset poginulih, jednog nestalog i preko 50 ranjenih pripadnika.
Na ovogodišnjem Danu sjećanja koji se održava od 1996 godine u Bosanskom Grahovu svakog 13. kolovoza, Svetu Misu zadušnicu za poginule hrvatske branitelje predvodio je u župnoj crkvi sv. Ilije u Bosanskom Grahovu vojni biskup u BiH mons. Tomo Vukšić, u zajedništvu s dekanom livanjskim i župnikom lištanskim preč. Adolfom Višatickim i domaćim župnikom drvarsko-grahovskim don Davorom Klečinom. Na komemoraciju je došao veliki broj rodbine, prijatelja i suboraca poginulih branitelja, najviše iz Splita, Solina i Kaštela, predvođenih predsjednicima Udruga veterana i prijatelja 141. brigade te 158. brigade i 6. domobranske pukovnije bojnicima Nediljkom Burazinom i Ivicom Bubićem, te predstavnicima 4. i 7. gardijske brigade te 84. gardijske bojne, a od dužnosnika vlasti iz tih gradova bili su – među ostalim – zamjenik župana splitsko-dalmatinskog Luka Brčić, gradonačelnik Kaštela Ivan Udovičić, zamjenik predsjednika Gradskog vijeća Splita Petar Škorić. Nazočni su bili i službeni predstavnici Šibensko-kninske županije, Grada Knina, te predstavnici Vlade Hercegbosanske županije iz Livna, izaslanik ministrice obrane OS BiH bojnik Zvonimir Duvnjak, kao i generalni konzul Republike Hrvatske u Mostaru Drago Matijević.
U svojoj propovijedi biskup Tomo Vukšić je pozvao na molitvu za sve poginule branitelje ali i za brojne žrtve  Drugoga svjetskog rata s toga područja, među kojima je i ubijeni župnik Grahova don Juraj Gospodnetić. U duhu evanđelja pozvao je vjernike da – iako pogođeni ratnom tragedijom – nikada ne posustanu da budu slobodni: od grijeha, mržnje, od želje i napasti za osvetom i nanošenjem zla drugima. Govoreći zatim o nužnosti kršćanskoga oprosta, biskup je rekao: „Božja providnost je dopustila da stradalnici iz ovoga kraja svoje živote ugrade u konačnu vojnu i političku pobjedu, koje su temelj istinske slobode. No njihov dar života pretvorit će se u našu istinsku slobodu samo ako dopustimo Isusu da nas iz ovog stanja predvodi u duhovnu pobjedu moleći ga da nam dadne snagu oprosta. No program kršćanskoga subjektivnog oprosta, kako nas uči Crkva, nikako nije poziv na suspenziju i neprovođenje pravednoga zakona od strane društva i države, a još manje isključuje istinu“, nastavio je biskup i pozvao sve nazočne da primjer Isusa Krista Patnika bude trajno nadahnuće u životnim borbama, posebno svim stradalnicima, koji mole i za svoje progonitelje.
 
Nakon misnog slavlja svi su se uputili u središte Bosanskog Grahova gdje je nastavljena komemoracija pred nedavno obnovljenim spomen-križem podignutim u znak sjećanja na sve poginule branitelje. Najprije je biskup Vukšić blagoslovio križ i predvodio molitvu odrješenja (opijelo) za pokojne, a potom su predstavnici brojnih udruga i izaslanstava položili vijence ispred spomen-križa. Prilikom polaganja vijenaca pred križem je stajao počasni vod hrvatske komponente OS BiH te je zasvirala i počasna truba. Nakon komemoracije svi su gosti bili počašćeni ručkom u dvorištu župne crkve, a za vojnički grah pobrinuli su se vojnici OSBIH iz vojarne „Ante Bruno Bušić“ u Livnu.
Dan sjećanja na poginule branitelje održava se od 1996. u Bosanskom Grahovu svakog 13. kolovoza, na poticaj prof. Slavka Galiota, predsjednika Udruge za očuvanje kulturne i povijesne baštine „Don Juraj Gospodnetić“ iz Bosanskog Grahova, koja je organizator ovih okupljanja. 
 

Ivica Luetić

Anketa

Tko je u pravu: Zoran Milanović ili Andrej Plenković?

Petak, 23/10/2020

Tko je Online?

Trenutačno aktivnih gostiju: 2224 gostiju i nema članova online

 

AIPK Trgovine d.o.o.

 

Registar Branitelja

 

Udruga Zavjet

 

 

Grawe osiguranje

 

 

 

Veliko srce malom srcu

 

Facebook

 

 

Optika Kraljević