Get Adobe Flash player
Kako je jedan obijač postao šef stranke?

Kako je jedan obijač postao šef stranke?

Politički fušerizam i poltronstvo kao ključ...

Druga strana Sandrina petoga zlata

Druga strana Sandrina petoga zlata

Nakon pobjede u Berlinu najbolja svjetska diskašica ponovila...

Jakovčić obmanjuje i manipulira!

Jakovčić obmanjuje i manipulira!

Thompson je pjevao u Areni 1999. godine pjesmu Lijepa li si, a bogami i...

Nema razlike između Hitlera i Vučića

Nema razlike između Hitlera i Vučića

Hitler je htio svijet bez Židova, a Vučić je učinio Srbiju bez Hrvata,...

Pupovac nastavlja razarati Hrvatsku

Pupovac nastavlja razarati Hrvatsku

Djeca hrvatskih Srba u školi moraju učiti hrvatsku, a ne srpsku...

 • Kako je jedan obijač postao šef stranke?

  Kako je jedan obijač postao šef stranke?

  utorak, 14. kolovoza 2018. 15:51
 • Druga strana Sandrina petoga zlata

  Druga strana Sandrina petoga zlata

  četvrtak, 16. kolovoza 2018. 16:48
 • Jakovčić obmanjuje i manipulira!

  Jakovčić obmanjuje i manipulira!

  četvrtak, 16. kolovoza 2018. 16:44
 • Nema razlike između Hitlera i Vučića

  Nema razlike između Hitlera i Vučića

  utorak, 14. kolovoza 2018. 17:12
 • Pupovac nastavlja razarati Hrvatsku

  Pupovac nastavlja razarati Hrvatsku

  četvrtak, 16. kolovoza 2018. 16:40

Bitka za Zavrtaljku: Borba ne prestaje, ne zaboraviti žrtve

 
 
Brojni Kiseljačani u nedjelju su se na Brestovskom prisjetili Bitke za Zavrtaljku te povodom 24. obljetnice iste, odali počast svim hrvatskim žrtvama. Bitka za Zavrtalju smatra se jednom na najbriljantnijih bitki u Domovinskom ratu u Središnjoj Bosni. Zavrtaljka je kota na planini Zahor koja dominira Brestovskom i Bilalovcem, selima pretežno nastanjenim hrvatskim stanovništvom, smještenim na rubnim područjima općine Kiseljak prema Busovači.
http://mahalla.ba/images/zavrtaljka/22687872_141218759836336_313022713001830311_n-800x445_1_832x463.jpg
Zauzimanjem Zavrtaljke i kontroliranjem spomenutih sela, tzv. Armija BiH u ratu je presjekla komunikaciju između Lepeničke i Lašvanske doline i tako od jedne hrvatske enklave napravila dvije. Upravo zato, Zavrtaljka se, ma koliko se to činilo nemogućim, jer radilo se o izazito nepristupačnoj koti, morala zauzeti. Jer kontrolirati Zavrtaljku značilo je rasterećenje Lašvanske doline koja se nalazila u izuzetno teškom položaju, ali i spječavanje daljnjih zločina Armije BiH.
 
Biti za Zavrtaljku prethodio je zločin nad hrvatskim stanovništvom Medovaca i drugih sela koja gravitiraju Brestovsku i Bilalovcu. Poseban doprinos u Bitki za Zavrtaljku dali su pripadnici Postrojbi posebnih namjena čijom zaslugom je postrojbama HVO-a bez ikakvih topničkih priprema uspjelo zauzeti ovu strateški važnu kotu.
 
Nažalost, operacija zauzimanja Zavrtaljke nije prošla bez žrtava. Svima koji su stradali u ovoj bitci kao i na drugim kotama obrane Središnje Bosne, na 24. obljetnicu Bitke za Zavrtaljku pred spomen obilježjem u Brestovskom, uz članove obitelji stradalih, poklonili su se članovi Udruga proisteklih iz Domovinskog rata općine Kiseljak kao i hrvatski politički predstavnici .
 
Pred oltarom župne crkve u Brestovskom i ove godine, na 24. obljetnicu Bitke izložene su fotografije poginulih hrvatskih branitelja Kiseljaka. O njihovoj žrtvi u svojoj je propovijedi govorio i fra Gabrijel Tomić, župni vikar koji je uz župnika fra Iliju Jurića predvodio misu.
 
"Mrzitelji svega hvatskog ponovno se bude, stoga se moramo boriti i dalje jer premda je rat davno prestao, bitku još nismo dobili. Za pravdu se mora boriti jer nam je nitko neće dati. No nismo sami, osim Neba s nama su i duše naših poginulih branitelja" kazao je fra Gabrijel u svojoj propovijedi spomenuvši i uvijek aktualne izjave bošnjačkog člana Predsjedništva, Izetbegovića mlađeg, koji voli naglasiti kako je Bosna od strane njegova oca, ostavljena Turskoj u amanet.
 
"Ako itko ima pravo na BiH to je Sveta stolica, jer je upravo njoj, 500 godina prije Izetbegovića, bosanska kraljica Katarina ostavila svoju zemlju" kazao je fra Gabrijel te izveo jedan nesvakidašnji čin. Naime, u propovijedi se prisjetio i svog poznanstva sa pokojnim fra Stjepanom Buljanom (1918-2001) koji je formirao Udrugu hrvatskih vitezova i kneginja bosanske kraljice Katarine čiji je i fra Gabrijel član. On je danas stoga na svetoj misi sve poginule hrvatske branitelje općine Kiseljak, na simboličan način proglasio palim vitezovima kraljice Katarine, kazavši kako su sve suze žrtava ali i hrvatskih majki, svete.  
 
Na koncu svete mise, obratio se posebno mladima te poručio kako žrtvu ovih ljudi koji su njima i svojoj rodnoj grudi darovali svoje živote, ne smiju zaboraviti kao ni prodavati svoju zemlju za koju je tolika krv prolivena. Većina nazočnih, na poziv župnika ostala je poslije mise na druženju koje su uz župni ured organizirali općinski načelnik, brojni župljani te udruga "Fra Karlo Kujundžić".
 

(OO HDZ BiH Kiseljak), http://www.hdzbih.org/node/2294

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osvježi

Anketa

Tko mora podnijeti ostavku nakon smrti mladića u Zaprešiću?

Ponedjeljak, 20/08/2018

Tko je Online?

Trenutačno aktivnih gostiju: 1234 gostiju i nema članova online

 

AIPK Trgovine d.o.o.

 

Registar Branitelja

 

Udruga Zavjet

 

 

Grawe osiguranje

 

 

 

Veliko srce malom srcu

 

Facebook

 

 

Optika Kraljević