Get Adobe Flash player
Svjetski koronski rat

Svjetski koronski rat

Urota nevidljivog neprijatelja     U tijeku...

Nije znao za brojne koruptivne nepodopštine?

Nije znao za brojne koruptivne nepodopštine?

Dajte svoj glas svakome, samo ne za Cosu...

I dalje se slavi zločinac Tito i njegova partizanija

I dalje se slavi zločinac Tito i njegova partizanija

"Antifašisti" opet bi ponovili Bleiburg, Križni put,...

Hej Pit, i to je Amerika!

Hej Pit, i to je Amerika!

Kada je američka policija ubila natporučnika Jasena Drnasina američki...

Prešućivanja i iskrivljavanja prošlosti i sadašnjosti

Prešućivanja i iskrivljavanja prošlosti i sadašnjosti

Iskrivljavanje činjenica i laganje javnosti traje posljednje četiri...

 • Svjetski koronski rat

  Svjetski koronski rat

  četvrtak, 04. lipnja 2020. 15:58
 • Nije znao za brojne koruptivne nepodopštine?

  Nije znao za brojne koruptivne nepodopštine?

  četvrtak, 04. lipnja 2020. 15:53
 • I dalje se slavi zločinac Tito i njegova partizanija

  I dalje se slavi zločinac Tito i njegova partizanija

  srijeda, 03. lipnja 2020. 08:58
 • Hej Pit, i to je Amerika!

  Hej Pit, i to je Amerika!

  četvrtak, 04. lipnja 2020. 15:48
 • Prešućivanja i iskrivljavanja prošlosti i sadašnjosti

  Prešućivanja i iskrivljavanja prošlosti i sadašnjosti

  srijeda, 03. lipnja 2020. 09:02

Kad jajački efendija zaboravi

 
 
Muslimani-Bošnjaci su u članku „Tematska hutba MIZ Jajce“ oni koji su izdali Jajce 1992. i prognali Bošnjake 1997., danas dijele lekcije o suživotu. Možda je najbolje napisati jedan sat povijesti za uvaženoga jajačkoga efendiju.
Slikovni rezultat za volim jajce
Rat u Jajcu započinje velikosrpskom agresijom, točnije operacijom ”Vrbas 92”, koja je započela u ožujku 1992. godine. Situacija se pogoršava u travnju. 7. travnja 1992. biva proglašeno izvanredno stanje, a samo dan poslije (8. travnja) pada i prva žrtva rata u Jajcu – Franjo Ladan Pancer. Dok je grad već okupiran srpskim snagama JNA, događa se i prvi topnički napad – 27. svibnja 1992. granatiranje, agresorsko topništvo i projektili su bili sve jači i češći. U srpnju je formirana nova postrojba, 1.jajačka bojna Tomislavgrad. Tada Jajce brane 4 jajačke bojne, 1. bojna Kotor Varoš i TO BiH. (Stanje na bojovnici 80% Hrvati; 20% Muslimani).
12. kolovoza – prvi zrakoplovni napad na Jajce (128 napada u 46 dana). Jajačka bojišnica, tada je duga oko 125 km, a Jajce brani 7 jajačkih bojni, Duvanjska bojna, Pougarska bojna, 1. bojna Kotor Varoš, postrojbe iz Lašvanske doline, postrojbe HOS-a i TO BiH. (broj hrvatskih branitelja je tada oko 3500).
 
JNA - neprijatelj jači opremom i snagom, usprkos tome branitelji su izdržali do jeseni. Logistička potpora, oružje, lijekovi i hrana se sve teže probijala (putem Rama-Jajce). Napominjemo kako su opskrbu često ometale pojedine muslimanske postrojbe. Pripadnici Armije BiH poduzimaju masovna razoružavanja pripadnika HVO-a. 19. listopada u Šenkovićima (Novi Travnik) - Armija BiH napada zapovjednika HVO Jajce, Stjepana Blaževića i predsjednika HVO-a Jajce, Nikolu Bilića, koji su tražili pomoć od Hercegovine i Hrvatske.
20. listopada po nalogu Envera Hadžiosmanovića (zapovjednik 3. Korpusa ABiH) vojnici iste blokiraju glavnu prometnicu i odbijaju propustiti pripadnike HVO-a potrebne za obranu Jajca. Osam dana poslije, zapovjednik HVO-a Ante Prkačin osniva u Grudama postrojbu ”Vitez Bosne Srebrene” namijenjenu za obranu Jajca. ABiH susreće vojsku na predjelu između Bugojna i Donjeg Vakufa i blokiraju prometnicu. Jajce tada biva izolirano i odsječeno od svih. Iako izmoreni, izmučeni, ranjavani i gladni, branitelji su izdržali do 30. listopada 1992. godine.
 
HV i HVO, nakon 1049 dana prognanstva i toliko dana njihove krvave borbe uspijeva osloboditi Jajce i njegovu okolicu. Zaboravili ste kad su ehli-kitabije primali u svoje katoličke i hrvatske domove vaš narod, efendija. Zaboravili ste kako je HV i HVO, 13. rujna 1995. donio slobodu svim Jajčanima, pa je logičnim slijedom, 14. rujna 1995.. bilo lako ući i slaviti slobodu. Možda i nije zamjeriti čovjeku, koji je u svemu zadnji osim u govorima mržnje. Mrziti, jedino to niste zaboravili…
 

volimjajce.com, http://volimjajce.com/index.php/2019/08/03/kad-jajacki-efendija-zaboravi/?fbclid=IwAR3BdErvG9W2rLkI3d6hD9dF2-qKdE0NBlvZs_X5i2GPBYIv36qFtqrGyBY

Anketa

Tko nadzire DORH?

Subota, 06/06/2020

Tko je Online?

Trenutačno aktivnih gostiju: 2120 gostiju i nema članova online

 

AIPK Trgovine d.o.o.

 

Registar Branitelja

 

Udruga Zavjet

 

 

Grawe osiguranje

 

 

 

Veliko srce malom srcu

 

Facebook

 

 

Optika Kraljević