Get Adobe Flash player
Lignja nam mozak friga

Lignja nam mozak friga

Josipović bi trebao znati da su partizani pobili za i nakon Drugoga...

Lakše je izazivati kaos nego graditi odnose!

Lakše je izazivati kaos nego graditi odnose!

Američke intervencije i promašeni ratovi na Istoku stvorili su...

Plenković i HDZ uvjerljivo poraženi i poniženi

Plenković i HDZ uvjerljivo poraženi i poniženi

Plenković na izborima pobijedio Milinovića i izgubio od HDZ-a iz svibnja...

Jedva čekam da SDP dođe na vlast

Jedva čekam da SDP dođe na vlast

Pa da više ne bude korupcije, "ustaša" i...

Papa sluša četničke koljače

Papa sluša četničke koljače

Razočaravajući postupak Petrova...

 • Lignja nam mozak friga

  Lignja nam mozak friga

  srijeda, 20. ožujka 2019. 15:09
 • Lakše je izazivati kaos nego graditi odnose!

  Lakše je izazivati kaos nego graditi odnose!

  srijeda, 20. ožujka 2019. 14:58
 • Plenković i HDZ uvjerljivo poraženi i poniženi

  Plenković i HDZ uvjerljivo poraženi i poniženi

  srijeda, 20. ožujka 2019. 14:55
 • Jedva čekam da SDP dođe na vlast

  Jedva čekam da SDP dođe na vlast

  srijeda, 20. ožujka 2019. 14:50
 • Papa sluša četničke koljače

  Papa sluša četničke koljače

  četvrtak, 21. ožujka 2019. 12:14

Slovačka odustala od ratifikacije Istanbulske konvencije: ‘Postoje proturječja s definicijom braka kao zajednice muškarca i žene’

 
 
Slovačka ne će ratificirati Istanbulsku konvenciju, objavio je na konferenciji za medije slovački premijer Robert Fico i istaknuo da je to zajedničko stajalište svih triju stranaka vladajuće koalicije, navodi Postoj.sk. Premijer Fico, inače vođa socijaldemokratske stranke, rekao je da ako postoje proturječja Konvencije s ustavnom definicijom braka kao zajednice muškarca i žene, ne slaže se da Slovačka ratificira Istanbulsku konvenciju.
https://www.eurocathinfo.eu/images/news/slovakia.bc/0_Slovakia.jpg
“Ne možemo prihvatiti nešto na međunarodnoj razini što je u suprotnosti s Ustavom Republike Slovačke”, istaknuo je, dodavši da je u 2014. godini glasovalo više zastupnika nego što je bila potrebno za promjenu ustava kako bi se donijela ustavna definicija braka. “Sve dok sam ja premijer i dok nema sumnje u tumačenje kontroverznih odredbi Istanbulske konvencije, osim ako se ne osigura kompromis između odredbi Istanbulske konvencije i definicije braka kao zajednice muškaraca i žene [tj. promijeni ili Konvencija ili slovački ustav], nikad ne ću pristati na to da vlada uputi ovu Konvenciju na ratifikaciju. Ponavljam – nikada”, rekao je slovački premijer. Također, obvezao se da će sve pozitivne odredbe koje sadrži Istanbulska konvencija, a koje poboljšavaju zaštitu žena od nasilja, biti uključene u slovačko zakonodavstvo.
 
“Prihvaćam obvezu, budući da je 98-99 posto odredbi ove Konvencije korisno, da usporedimo ove odredbe sa slovačkim zakonodavstvom i gdje smatramo da je naše zakonodavstvo slabije od međunarodnog, odmah ćemo poduzeti sve potrebne zakonske izmjene kako bi zaštita žena po pitanju nasilja, ugnjetavanja, zastrašivanja, bila na principijelnoj europskoj razini “, kazao je Fico. Prema riječima premijera Fica, njegova vlada ima pravo ne ratificirati Konvenciju, za što Slovačka ne će trpjeti međunarodne sankcije. Smatra da Europa ne može poduzeti mjere protivne uvjerenjima i osjećajima ljudi u pojedinim zemljama članicama.
 
Pritisak slovačke javnosti i kampanja organizacija civilnog društva protiv Istanbulske konvencije pokazali su se uspješnima. Organizatori kampanje protiv ratifikacije podržavaju stav premijera Roberta Fica, ali i dalje zahtijevaju povlačenje potpisa Istanbulske konvencije od strane Slovačke. Slovačka nacionalna stranka, članica vladajuće koalicije, objavila je danas kako će nastojati da Slovačka povuče svoj potpis Konvencije. U Slovačkoj su se i vjerske zajednice aktivno uključile u zagovaranje protiv Istanbulske konvencije te će se ove nedjelje u svim crkvama čitati zajedničko stajalište kršćanskih crkava o braku, obitelji i Istanbulskoj konvenciji. Podsjećamo, prije tjedan dana bugarski premijer Bojko Borisov izjavio je da njegova vladajuća stranka GERB ne će nastaviti s ratifikacijom Istanbulske konvencije zbog nedostatka podrške političkih stranaka, uključujući i koalicijske partnere, te pritiska javnosti. (Unatoč pritiscima EU, Bugarska potpuno odustala od ratifikacije Istanbulske konvencije)
 
Hrvatski predsjednik Vlade, Andrej Plenković, najavio je ratifikaciju Istanbulske konvencije krajem 2016. iako je njegova stranka, HDZ, prije parlamentarnih izbora izjavila da se “protivi nametanju bilo koje, pa i rodne ideologije”. U međuvremenu su se protiv ratifikacije izjasnili mnogi političari, eurozastupnici, organizacije civilnog društva, Znanstveno vijeće za obrazovanje i školstvo Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, hrvatski biskupi i drugi javni uglednici – upravo jer Istanbulska konvencija sadrži rodnu ideologiju. Ipak, premijer Plenković još nije najavio da Hrvatska, koja u svom zakonodavstvu ima većinu pozitivnih odredbi Konvencije, ne će ratificirati Istanbulsku konvenciju.
 

Blanka Magdić, narod.hr/postoj.sk; https://narod.hr/eu/slovacka-odustala-ratifikacije-istanbulske-konvencije

Komentari   

0 #1 teo trostmann 2018-03-05 17:19
Bravo braćo Slovaci
Citat

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osvježi

Anketa

Treba li ministrica Gabrijela Žalac podnijeti ostavku?

Nedjelja, 24/03/2019

Tko je Online?

Trenutačno aktivnih gostiju: 960 gostiju i nema članova online

 

AIPK Trgovine d.o.o.

 

Registar Branitelja

 

Udruga Zavjet

 

 

Grawe osiguranje

 

 

 

Veliko srce malom srcu

 

Facebook

 

 

Optika Kraljević