Get Adobe Flash player
Gordan Maras govori srpskim standardnim jezikom!

Gordan Maras govori srpskim standardnim jezikom!

SDP-ov čelnik loše govori hrvatskim standardnim...

Izjava Komisije Iustitia et pax HBK

Izjava Komisije Iustitia et pax HBK

Države imaju obvezu poštovati pravo na priziv savjesti svakoga...

Plenković u izjavi može naći poruku i za sebe

Plenković u izjavi može naći poruku i za sebe

Pravo na priziv savjesti zadnja je crta obrane...

Dražen Lalić - sociolog ili ostrašćeni navijač

Dražen Lalić - sociolog ili ostrašćeni navijač

Podržavajući navijačke udruge, kao supkulturu, podržao je izljev najnižih...

Podjela Hrvatske na šest izbornih jedinica

Podjela Hrvatske na šest izbornih jedinica

Ništa od Radne skupine za decentralizaciju i regionalni preustroj...

 • Gordan Maras govori srpskim standardnim jezikom!

  Gordan Maras govori srpskim standardnim jezikom!

  četvrtak, 21. lipnja 2018. 08:09
 • Izjava Komisije Iustitia et pax HBK

  Izjava Komisije Iustitia et pax HBK

  srijeda, 20. lipnja 2018. 11:10
 • Plenković u izjavi može naći poruku i za sebe

  Plenković u izjavi može naći poruku i za sebe

  srijeda, 20. lipnja 2018. 11:05
 • Dražen Lalić - sociolog ili ostrašćeni navijač

  Dražen Lalić - sociolog ili ostrašćeni navijač

  srijeda, 20. lipnja 2018. 11:01
 • Podjela Hrvatske na šest izbornih jedinica

  Podjela Hrvatske na šest izbornih jedinica

  nedjelja, 17. lipnja 2018. 09:36

Slovačka odustala od ratifikacije Istanbulske konvencije: ‘Postoje proturječja s definicijom braka kao zajednice muškarca i žene’

 
 
Slovačka ne će ratificirati Istanbulsku konvenciju, objavio je na konferenciji za medije slovački premijer Robert Fico i istaknuo da je to zajedničko stajalište svih triju stranaka vladajuće koalicije, navodi Postoj.sk. Premijer Fico, inače vođa socijaldemokratske stranke, rekao je da ako postoje proturječja Konvencije s ustavnom definicijom braka kao zajednice muškarca i žene, ne slaže se da Slovačka ratificira Istanbulsku konvenciju.
https://www.eurocathinfo.eu/images/news/slovakia.bc/0_Slovakia.jpg
“Ne možemo prihvatiti nešto na međunarodnoj razini što je u suprotnosti s Ustavom Republike Slovačke”, istaknuo je, dodavši da je u 2014. godini glasovalo više zastupnika nego što je bila potrebno za promjenu ustava kako bi se donijela ustavna definicija braka. “Sve dok sam ja premijer i dok nema sumnje u tumačenje kontroverznih odredbi Istanbulske konvencije, osim ako se ne osigura kompromis između odredbi Istanbulske konvencije i definicije braka kao zajednice muškaraca i žene [tj. promijeni ili Konvencija ili slovački ustav], nikad ne ću pristati na to da vlada uputi ovu Konvenciju na ratifikaciju. Ponavljam – nikada”, rekao je slovački premijer. Također, obvezao se da će sve pozitivne odredbe koje sadrži Istanbulska konvencija, a koje poboljšavaju zaštitu žena od nasilja, biti uključene u slovačko zakonodavstvo.
 
“Prihvaćam obvezu, budući da je 98-99 posto odredbi ove Konvencije korisno, da usporedimo ove odredbe sa slovačkim zakonodavstvom i gdje smatramo da je naše zakonodavstvo slabije od međunarodnog, odmah ćemo poduzeti sve potrebne zakonske izmjene kako bi zaštita žena po pitanju nasilja, ugnjetavanja, zastrašivanja, bila na principijelnoj europskoj razini “, kazao je Fico. Prema riječima premijera Fica, njegova vlada ima pravo ne ratificirati Konvenciju, za što Slovačka ne će trpjeti međunarodne sankcije. Smatra da Europa ne može poduzeti mjere protivne uvjerenjima i osjećajima ljudi u pojedinim zemljama članicama.
 
Pritisak slovačke javnosti i kampanja organizacija civilnog društva protiv Istanbulske konvencije pokazali su se uspješnima. Organizatori kampanje protiv ratifikacije podržavaju stav premijera Roberta Fica, ali i dalje zahtijevaju povlačenje potpisa Istanbulske konvencije od strane Slovačke. Slovačka nacionalna stranka, članica vladajuće koalicije, objavila je danas kako će nastojati da Slovačka povuče svoj potpis Konvencije. U Slovačkoj su se i vjerske zajednice aktivno uključile u zagovaranje protiv Istanbulske konvencije te će se ove nedjelje u svim crkvama čitati zajedničko stajalište kršćanskih crkava o braku, obitelji i Istanbulskoj konvenciji. Podsjećamo, prije tjedan dana bugarski premijer Bojko Borisov izjavio je da njegova vladajuća stranka GERB ne će nastaviti s ratifikacijom Istanbulske konvencije zbog nedostatka podrške političkih stranaka, uključujući i koalicijske partnere, te pritiska javnosti. (Unatoč pritiscima EU, Bugarska potpuno odustala od ratifikacije Istanbulske konvencije)
 
Hrvatski predsjednik Vlade, Andrej Plenković, najavio je ratifikaciju Istanbulske konvencije krajem 2016. iako je njegova stranka, HDZ, prije parlamentarnih izbora izjavila da se “protivi nametanju bilo koje, pa i rodne ideologije”. U međuvremenu su se protiv ratifikacije izjasnili mnogi političari, eurozastupnici, organizacije civilnog društva, Znanstveno vijeće za obrazovanje i školstvo Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, hrvatski biskupi i drugi javni uglednici – upravo jer Istanbulska konvencija sadrži rodnu ideologiju. Ipak, premijer Plenković još nije najavio da Hrvatska, koja u svom zakonodavstvu ima većinu pozitivnih odredbi Konvencije, ne će ratificirati Istanbulsku konvenciju.
 

Blanka Magdić, narod.hr/postoj.sk; https://narod.hr/eu/slovacka-odustala-ratifikacije-istanbulske-konvencije

Komentari   

0 #1 teo trostmann 2018-03-05 17:19
Bravo braćo Slovaci
Citat

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osvježi

Anketa

Tko će postati prvak svijeta u nogometu?

Nedjelja, 24/06/2018

Tko je Online?

Trenutačno aktivnih gostiju: 1123 gostiju i nema članova online

 

AIPK Trgovine d.o.o.

 

Registar Branitelja

 

Udruga Zavjet

 

 

Grawe osiguranje

 

 

 

Veliko srce malom srcu

 

Facebook

 

 

Optika Kraljević