Get Adobe Flash player
Zdravka nagraditi, a ne progoniti

Zdravka nagraditi, a ne progoniti

Hrvatsko pravosuđe s USKOK-om i tajnim službama najodgovornije je za...

'Antifašizam' - sredstvo protiv hrvatske države

'Antifašizam' - sredstvo protiv hrvatske države

Na djelu je negacionizam, revizionizam, krivotvorenje povijesti,...

(Ne)ljudska prava naših 'drukčijih'

(Ne)ljudska prava naših 'drukčijih'

Udomljavanje nevine dječice kod 'tople braće' i 'toplih...

Rapsodija u narančastom ili rapsodija apsurda

Rapsodija u narančastom ili rapsodija apsurda

Ostatak od HNS-a pretvara se u travestiju, operetu i...

Nigdje nema roditelja i obitelji

Nigdje nema roditelja i obitelji

Građanski odgoj i obrazovanje     Čitajući Prijedlog...

 • Zdravka nagraditi, a ne progoniti

  Zdravka nagraditi, a ne progoniti

  četvrtak, 06. prosinca 2018. 11:06
 • 'Antifašizam' - sredstvo protiv hrvatske države

  'Antifašizam' - sredstvo protiv hrvatske države

  četvrtak, 06. prosinca 2018. 11:03
 • (Ne)ljudska prava naših 'drukčijih'

  (Ne)ljudska prava naših 'drukčijih'

  srijeda, 05. prosinca 2018. 14:43
 • Rapsodija u narančastom ili rapsodija apsurda

  Rapsodija u narančastom ili rapsodija apsurda

  srijeda, 05. prosinca 2018. 14:38
 • Nigdje nema roditelja i obitelji

  Nigdje nema roditelja i obitelji

  četvrtak, 06. prosinca 2018. 21:07

Slovačka odustala od ratifikacije Istanbulske konvencije: ‘Postoje proturječja s definicijom braka kao zajednice muškarca i žene’

 
 
Slovačka ne će ratificirati Istanbulsku konvenciju, objavio je na konferenciji za medije slovački premijer Robert Fico i istaknuo da je to zajedničko stajalište svih triju stranaka vladajuće koalicije, navodi Postoj.sk. Premijer Fico, inače vođa socijaldemokratske stranke, rekao je da ako postoje proturječja Konvencije s ustavnom definicijom braka kao zajednice muškarca i žene, ne slaže se da Slovačka ratificira Istanbulsku konvenciju.
https://www.eurocathinfo.eu/images/news/slovakia.bc/0_Slovakia.jpg
“Ne možemo prihvatiti nešto na međunarodnoj razini što je u suprotnosti s Ustavom Republike Slovačke”, istaknuo je, dodavši da je u 2014. godini glasovalo više zastupnika nego što je bila potrebno za promjenu ustava kako bi se donijela ustavna definicija braka. “Sve dok sam ja premijer i dok nema sumnje u tumačenje kontroverznih odredbi Istanbulske konvencije, osim ako se ne osigura kompromis između odredbi Istanbulske konvencije i definicije braka kao zajednice muškaraca i žene [tj. promijeni ili Konvencija ili slovački ustav], nikad ne ću pristati na to da vlada uputi ovu Konvenciju na ratifikaciju. Ponavljam – nikada”, rekao je slovački premijer. Također, obvezao se da će sve pozitivne odredbe koje sadrži Istanbulska konvencija, a koje poboljšavaju zaštitu žena od nasilja, biti uključene u slovačko zakonodavstvo.
 
“Prihvaćam obvezu, budući da je 98-99 posto odredbi ove Konvencije korisno, da usporedimo ove odredbe sa slovačkim zakonodavstvom i gdje smatramo da je naše zakonodavstvo slabije od međunarodnog, odmah ćemo poduzeti sve potrebne zakonske izmjene kako bi zaštita žena po pitanju nasilja, ugnjetavanja, zastrašivanja, bila na principijelnoj europskoj razini “, kazao je Fico. Prema riječima premijera Fica, njegova vlada ima pravo ne ratificirati Konvenciju, za što Slovačka ne će trpjeti međunarodne sankcije. Smatra da Europa ne može poduzeti mjere protivne uvjerenjima i osjećajima ljudi u pojedinim zemljama članicama.
 
Pritisak slovačke javnosti i kampanja organizacija civilnog društva protiv Istanbulske konvencije pokazali su se uspješnima. Organizatori kampanje protiv ratifikacije podržavaju stav premijera Roberta Fica, ali i dalje zahtijevaju povlačenje potpisa Istanbulske konvencije od strane Slovačke. Slovačka nacionalna stranka, članica vladajuće koalicije, objavila je danas kako će nastojati da Slovačka povuče svoj potpis Konvencije. U Slovačkoj su se i vjerske zajednice aktivno uključile u zagovaranje protiv Istanbulske konvencije te će se ove nedjelje u svim crkvama čitati zajedničko stajalište kršćanskih crkava o braku, obitelji i Istanbulskoj konvenciji. Podsjećamo, prije tjedan dana bugarski premijer Bojko Borisov izjavio je da njegova vladajuća stranka GERB ne će nastaviti s ratifikacijom Istanbulske konvencije zbog nedostatka podrške političkih stranaka, uključujući i koalicijske partnere, te pritiska javnosti. (Unatoč pritiscima EU, Bugarska potpuno odustala od ratifikacije Istanbulske konvencije)
 
Hrvatski predsjednik Vlade, Andrej Plenković, najavio je ratifikaciju Istanbulske konvencije krajem 2016. iako je njegova stranka, HDZ, prije parlamentarnih izbora izjavila da se “protivi nametanju bilo koje, pa i rodne ideologije”. U međuvremenu su se protiv ratifikacije izjasnili mnogi političari, eurozastupnici, organizacije civilnog društva, Znanstveno vijeće za obrazovanje i školstvo Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, hrvatski biskupi i drugi javni uglednici – upravo jer Istanbulska konvencija sadrži rodnu ideologiju. Ipak, premijer Plenković još nije najavio da Hrvatska, koja u svom zakonodavstvu ima većinu pozitivnih odredbi Konvencije, ne će ratificirati Istanbulsku konvenciju.
 

Blanka Magdić, narod.hr/postoj.sk; https://narod.hr/eu/slovacka-odustala-ratifikacije-istanbulske-konvencije

Komentari   

0 #1 teo trostmann 2018-03-05 17:19
Bravo braćo Slovaci
Citat

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osvježi

Anketa

Sviđa li vam se Tuđmanov spomenik Kuzme Kovačića?

Ponedjeljak, 10/12/2018

Tko je Online?

Trenutačno aktivnih gostiju: 1497 gostiju i nema članova online

 

AIPK Trgovine d.o.o.

 

Registar Branitelja

 

Udruga Zavjet

 

 

Grawe osiguranje

 

 

 

Veliko srce malom srcu

 

Facebook

 

 

Optika Kraljević