Get Adobe Flash player

Iz proteklih loših poteza, HDZ treba crpiti snagu na sljedećim izborima

 
 
Ivo Sanader je 23. 12. 2003. godine izabran za predsjednika Vlade Republike Hrvatske. Nedjeljko Mihanović u knjizi „Tuđmanova baština“, str. 601., kaže da je on bio „udbaški suradnik ubačen u HDZ“, koji je nastavio rušiti Hrvatsku tamo gdje je Račan stao. Pritom, Sanader je djelovao kao predsjednik Vlade i kao predsjednik HDZ-a. Dovoljno se sjetiti njegovog „remek“ djela što je uspio Branimira Glavaša strpati u tamnicu. Sanader je, na predsjedničkim izborima 2005. godine, za protukandidata Stipi Mesiću postavio Jadranku Kosor, znajući da ona tada neafirmirana ne može pobijediti  Stipu Mesića.
http://dalje.com/slike/slike_3/r1/g2007/m12/x66158551186239775_26.jpg
Stipe Mesić i Ivo Sanader
 
Kod drugih predsjedničkih izbora, samostalni kandidat je bio Andrija Hebrang, Sanader ispred HDZ-a ga nije podržao, a za protukandidate mu je namjestio svoje istomišljenike Nadana Vidoševića i Dragana Primorca. Da ova dva nisu bili u igri sigurno bi pobijedio Andrija Hebrang i danas ne bi imali to što imamo. Zato, HDZ je bio i ostao stožerna nacionalna prohrvatska stranka i na tome treba ustrajati. Pritom treba reći da su pravaške stranke teoretski domoljubne, ali njihovom razjedinjenošću, ti domoljubni glasova otišli su Milanovićevom SDP-u. Dakle, po rezultatu glasovanja, možemo reći da na predsjedničkim mjestima tih pravaški strančica sjede oni kojima je važnija fotelja od hrvatskih nacionalnih interesa. Kako je Ivo Sanader ubačen u HDZ, da napravi to što je napravio, a uz direktnu štetu, svojom krađom, otvorio je široko vrata da svatko može pljuvati po HDZ-u, pa čak i Zoran Milanović koji sjedi na fotelji koju je naslijedio od ortodoksnog komuniste Ivice Račana, čiju politiku je nastavio voditi.
 
Ako se, do slijedećih parlamentarnih izbora, pravaši ne dogovore o zajedničkom izlasku na izbore, s pravom se treba postavite pitanje koju političku struju zastupaju ili tko ih plača. Sanader je Mladena Bajića ostavio na dužnosti glavnog državnog tužitelja Hrvatske, koju je funkciju obavljao i za vrijeme Račana. Sanader je čistio HDZ od istaknutih prohrvatskih kadrova kao što je bio splitsko-dalmatinski župan prof. Branimir Lukšić, Drago Krpina i dr. Sanader je isključio obitelj Tuđman iz HDZ-a.
 
Sanader je igrao dosta otvorenu antihrvatsku igru jer je za pravašku stranku Ante Đapića rekao „glas za Đapića, glas je za SDP“ (Večernji list – Obzor, 14. 8. 2010.). Potom je koalirao s Miloradom Pupovcem i pritom zaključio štetni sporazum u kojem je stajalo da će Vlada financirati obnovu četničkog spomenika u Srbu i puno drugih uvjeta koje je Milorad Pupovac tražio. Potom je Sanader, postavio Milorada Pupovca za predsjednika Odbora za međunarodnu suradnju ispred Hrvatskog sabora. Četvrtoga veljače 2004. Milorad Pupovac je u Washingtonu, u razgovoru s Charlesom Englishom, direktorom Odjela za južnu i srednju Europu najavio progon generala Branimira Glavaša. Dokument koji je to potvrdio je „Bilješka“ Veleposlanstva Republike Hrvatske u SAD-u, koja je poslana na odgovarajuće adrese visokih dužnosnika RH, Uredu predsjednika RH, Uredu predsjednika Hrvatskog sabora, Ministarstvu vanjskih poslova, Vladi itd., a potpisali su ju Damir Kušan, privremeni otpravnik poslova u Veleposlanstvu i drugi tajnik Mario Škunca. Sve to govori kako je Pupovac bio povjerljivi kadar Ive Sanadera, kada su se zajedno dogovarali o programu progona Glavaša.
 
Sanader je i Vesnu Pusić postavio za predsjednicu Odbora za suradnju sa EU institucijama. Sanader je donio Akcijski plan za hvatanje hrvatskog generala Antu Gotovinu. Potom je proveo da Dunja Gotovina dobije otkaz u Ministarstvu obrane i ostane bez primanja. Sanader je 29. ožujka 2008. godine u Bukureštu izjavio: „Hrvatska ne će bježati iz regije“. Sanader je 2009. godine obećao predsjedniku Srbije  Borisu Tadiću da: „Hrvatska ne će postavljati nikakva pitanja teritorijalne naravi, pri srpskom pristupu EU-u“. Dakle, dok HDZ ima preko 200 tisuća svojih članova domoljuba vjerni Tuđmanovoj politici i samostalnoj Hrvatskoj, to treba pozdraviti kao stožernu prohrvatsku stranku. Sve što je u njemu loše treba nastojati izmijeniti ili poboljšati.
 
(Nastavak slijedi)
 

Ivan Runje

Anketa

Buduća Hrvatska vlada bit će najljevija od 1945. godine. Slažete li se?

Četvrtak, 09/07/2020

Tko je Online?

Trenutačno aktivnih gostiju: 1199 gostiju i nema članova online

 

AIPK Trgovine d.o.o.

 

Registar Branitelja

 

Udruga Zavjet

 

 

Grawe osiguranje

 

 

 

Veliko srce malom srcu

 

Facebook

 

 

Optika Kraljević