Get Adobe Flash player
Poguranci i projekt Orešković-Letica-Cerjan

Poguranci i projekt Orešković-Letica-Cerjan

Uskoro "lijevo-liberalna" kandidatkinja kod Velimira...

Dirigirani napad na srbijanske vaterpoliste

Dirigirani napad na srbijanske vaterpoliste

Dok mi moramo stalno dokazivati da nismo fašisti, zlatousti Vučić...

Karađorđevićanska politika razjeda Hrvatsku

Karađorđevićanska politika razjeda Hrvatsku

Srpska politika petokrakom je otkrila svoje maskirano lice...

Svjedok istine i glas savjesti

Svjedok istine i glas savjesti

Dr. Esther Gitman Hrvati prihvatili čista i otvorena...

Amsterdamska koalicija - velika podvala i obmana

Amsterdamska koalicija - velika podvala i obmana

Mediji stvaraju uljepšanu sliku druga...

 • Poguranci i projekt Orešković-Letica-Cerjan

  Poguranci i projekt Orešković-Letica-Cerjan

  četvrtak, 14. veljače 2019. 14:45
 • Dirigirani napad na srbijanske vaterpoliste

  Dirigirani napad na srbijanske vaterpoliste

  srijeda, 13. veljače 2019. 19:12
 • Karađorđevićanska politika razjeda Hrvatsku

  Karađorđevićanska politika razjeda Hrvatsku

  četvrtak, 14. veljače 2019. 19:33
 • Svjedok istine i glas savjesti

  Svjedok istine i glas savjesti

  srijeda, 13. veljače 2019. 19:07
 • Amsterdamska koalicija - velika podvala i obmana

  Amsterdamska koalicija - velika podvala i obmana

  srijeda, 13. veljače 2019. 19:01

Zašto hrvatska policija krije imena 'huligana' koji su napali beogradske vaterpoliste u Splitu?

 
 
Ne ćete vjerovati, ja ovo žigosanje mlade Albanke u Zadru s velikim slovom U povezujem s nedavnom propovjedi nadbiskupa Josipa Bozanića o Jasenovcu. Kao i s najavom zajedničkog dokumentarnog filma o blaženom Stepincu. Čini mi se da Kaptol i SPC (Srpska pravoslavna crkva) rade zajednički dokumentarni film o Stepincu, s naglaskom „Je li Stepinac mogao učiniti više u obrani Židova, Srba i Roma“? Što treba čitati kao potvrdu laži o NDH (Jasenovcu). Jer je to sugestivno pitanje iz teorije o genocidnosti Hrvata (NDH). Pa se bojim da je NDH žrtva svetosti Alojzija Stepinca. Što bi moglo biti tragično za Hrvate. I što bi moglo biti u kontekstu gore spomenute propovjedi nadbiskupa Bozanića. I s onom o „najvećoj mrlji na Hrvatima“. U kojoj neprijatelj Hrvata, naprosto uživa.
https://encrypted-tbn0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcTwwW4PBzeeatTeIWTWFp5ubNbpJ6dlwQ5V-N67AFfHK9Ayj2nb
Da je blaženi Stepinac znao tko će ju koristiti, to sigurno ne bi rekao. Uostalom, je li on to rekao, i je li on bio u Jasenovcu? Kao da onda nije bilo Labradora i Opere? Kao da onda nije bilo oblačenja ustaške odore kao u Gruborima? Dakle, svetost Alojzija Stepinca bi trebala biti njegova odanost svetom Petru, što nije dao da se Katolička Crkva odvoji od Vatikana, zašto je i optužen.
 
Nadalje, kada biskup čita (čini mi se da je nadbiskup Bozanić čitao navedenu propovijed) propovijed, on šalje poruku da mu je to netko napisao. Valjda to može više puta pročitati i zapamtiti, pa propovijed govoriti. Što bi se možda moglo povezati sa „slučajem Grgur Ninski“. Jer su strategija i interes konstanti, samo se taktika mijenja. Sigurno se nadbiskup Bozanić boji da bi mogao završiti kao Grgur Ninski. Pa pristaje biti ortak Eframa Zuroffa i Hrvoje Klasića o Jasenovcu.
 
Kao što vidite, ja uzrok žigosanja ove djevojke u Zadru tražim u dalekoj hrvatskoj prošlosti. Pa ne mogu zaobići ni britanskog političkog aktivistu Roberta Williama Seton-Watsona (1879.-1951.) koji je srpskom ministru Nikoli Pašiću ponudio liniju: Karlobag-Karlovac-Virovitica. Kao ni Versailles 1919. i 1920. ne mogu zaobići. Zbog toga ovo žigosanje mlade djevojke u Zadru moramo povezati i s miniranjem židovskog groblja u Zagrebu 1991., HOS-ovom pločom u Jasenovcu, svastikama u Splitu i Livornu, Bandićevim nagrađivanjem Budimira Lončara. I s Ahmićima to moramo povezati. Kao i s Malaparteovom „zdjelom srpskih očiju na Pavelićevu stolu“. Kao kontru svemu tome imamo otimanje putničkog zrakoplova u SAD-u i Zvonka Bušića. Ako ovako gledamo na stvar, lako je doći do odgovora na pitanje: Zašto je Hrvatska 1990. bila „nepoželjno dijete“? Zato što je to i danas, i 1941. i u X. stoljeću je to bila. Zbog toga, zbog pokušaja uspostave države nakon 800 godina, zbog okolnosti uspostave, gdje Hrvatska nije mogla birati saveznika (morala je biti s Njemačkom). Pa zbog Holokausta, s obzirom na interes izvana uz pomoć izdajnika, hrvatskoj vlasti iz Drugog svjetskog rata se pripisuje „zdjela ljudski očiju“, genocidnost i antisemitizam. I danas.
 
S obzirom da se hrvatski vojnik u Drugom svjetskom ratu zvao ustaša, danas je dovovoljno samo istaknuti veliko slovo U, ili viknuti Za dom ili nositi jednu kapu, za stigmu, hipoteku i etiketu nacizma, genocidnosti i antisemitizma Hrvata. Nakon čega na scenu stupaju čuvari teorije o genocidnosti Hrvata za koje je rezerviran javni prostor. Tako oni vrše pritisak na sve društvene znanosti i oblikuju svijest mladih (a ono su njihovi koji ističu veliko slovo U). Pričom kako svi znamo, kako sve moramo znati tko je bio ustaša. Kažu da mladi moraju znati da je to bila Hitlerova vojska itd. Tako se cementira teorija o genocidnosti Hrvata. Pa jedno u javnosti istaknuto slovo U koriste kao rampu reviziji Jasenovca. U korist Budimira Lončara, Josipa Manolića, Stjepana Mesića, Borisa Jokića i svih onih koji govore moramo znati.
 
Dok hrvatski muževi (Goran Vekić) ginu po svijetu čisteći minska polja, i donose dolare u Hrvatsku, masovni ubojica (Hrvata) Budimir Lončar - stup hrvatskih elita, uživa u tim dolarima. A njegovi u Zadru zbog onog slova U, u Zadru traže apsolutnu vlast. Inače, ovaj slučaj žigosanja mlade Albanke u Zadru, osim crne propagande ima još jednu negativnu kariku. I može ga se povezati s Ahmićima. Kao što je izazvan sukob u Ahmićima imao tragične posljedice, kao da netko „zabija klin“ između Hrvata i Albanaca. Jer se Milorad Pupovac pojavljuje kao zaštitnik nacionalne manjine Albanaca u Hrvatskoj. Pa i još neke „ugledne glave“ to tumače kao napad na manjinu u Hrvatskoj. A gdje su tu autoriteti? Pored toga što ovaj slučaj žigosanja jedna prozirna konstrukcija, „žigosanje“ inducira i političku intervenciju. Zbog „žigosanja“ jedna politička stranka (u Zadru) traži ostavku aktualne vlasti. Onda je nekome tako lako doći na vlast. Plus toga, to je prozirna konstrukcija. Jer u veljači, da bi se moglo žigosati na golom ramenu, potrebno je skinuti zimsku odjeću. I ovo je napad  na hrvatsko školstvo i obrazovanje.
 
I ovdje čuvari teorije genocidnosti Hrvata napadaju hrvatsko školstvo, obrazovanje. Traže ostavku ravnatelja škole jer djeca u njegovoj školi ne uče što je, tko je bio ustaša. Ne samo da djeca u njegovoj školi, reći će oni, ne uče tko je bio ustaša, ravnatelj škole odgaja ustaše. I otac „žigosane“ djevojke napada ravnatelja škole, ne onoga tko je žig stavio na njegovo dijete. I svi kriju ime onoga tko je žig stavio. Zbog toga ću biti konkretan, pa ću pitati ministre policije (bivše i sadašnjega) Davora Božinovića, Šimu Lučina, Ranka Ostojića... tko je postavio HOS-ovu ploču u Jasenovcu? Labrador? Zato opet kažem da i za ovo „žigosanje“ mlade Albanke u Zadru važno ono otimanje putničkog zrakoplova u SAD-u koje je izvršio Zvonko Bušić. Jer da je, najprije u SAD-u dozvoljena istina o Jasenovcu, zbog čega je Zvonko Bušić i oteo zrakoplov, isticanje velikog slova U u Hrvatskoj ne bi značilo ništa. A ovako je ono stigma, etiketa i hipoteka nacizma Hrvatima. A zašto hrvatska policija krije imena „huligana“ koji su napali beogradske vaterpoliste u Splitu? Opet Labrador? Sigurno jest.
 

Jure Vukić, Tribanj

 

Tekstovi u rubrici GLEDIŠTA mišljenja su autora i ne moraju biti u skladu sa stajalištima Uredništva

Četka po četka - palača na Krku

 
 
Sjetimo se kako je nekad zadrti ateist Stipe Mesić želio Crkvu strpati u sakristiju a tako ga danas u Saboru oponaša i punašna Anka Mrak Taritaš: „Vjeroučitelji dobivaju mandat od biskupa, a plaću od države. Vjeronauku je mjesto u crkvi“ premda, nasuprot tome kaže ministrica Divjak: 'Mislim da je vjeronauk u školama kao izborni predmet primjereno rješenje s obzirom na hrvatski kontekst i određenje većine stanovnika te ne planiram nikakve promjene po tom pitanju'.
http://i58.tinypic.com/nwn8si.jpg
Hrvatski sabor ovih je dana raspravljao o prijedlogu Ankinog Kluba zastupnika Glasa i penzićkog HSU-a, kojim bi obvezao Vladu u pokretanju postupka revizije Vatikanskih ugovora, pozivajući se pritom i na podatak kako hrvatska država temeljem tih, te s njima povezanih ugovora s Hrvatskom biskupskom konferencijom, za potrebe Katoličke crkve godišnje izdvaja oko 900 milijuna kuna. Sasvim je jasno, glasnogovornica revizije Vatikanskih ugovora, Anka Mrak Taritaš smatra da je taj iznos previsok te ga treba podvrći reviziji, revidirati, odnosno reducirati. Kakve li samo licemjerne brige jedne notorne raspikuće oko štednje državnog novca! O čemu se radi? Kad god netko spomene navedenu gospođu isti tren nam na um padnu one 'zlatne' četkice za zahod iz potopljene Gunje; komad je evidentno stajao 281,84 kuna umjesto 'redovnih' četki deset puta jeftinijih! A ovo što slijedi puno je ozbiljnije od zahodskih četki.
 
„U međuvremenu je (2017.) u javnost izašla i informacija da je sin Anke Mrak Taritaš,  Ivan Taritaš (27), vlasnik više luksuznih nekretnina u strogom centru Zagreba vrijednih više milijuna kuna! Nije jasno otkud mladiću toliko bogatstvo“; dodao bih, ta nije zajedno s mamicom švercao s WC-četkama? „Prema Vlasničkom listu Zemljišno-knjižnog odjela u Zagrebu Ankin sinčić vlasnik je luksuznog penthousa od 154,54 m2 u zagrebačkoj Vlaškoj ulici, u samom centru Zagreba. Vrijednost stana bez sumnje iznosi oko 300.000 eura! Uz to, poduzetni mladac, Ivan Taritaš ima još i stan u Ulici Kneza Posavskog 26, gdje je prijavljen. Radi se o novom stanu kojeg je gradilo poduzeće Tehnika. Cijena kvadratnog metra u tom dijelu grada (radi se o centru Zagreba) iznosi minimum 2.000 eura. Zanimljivo je da te vrijedne nekretnine nisu navedene u imovinskoj kartici Anke Mrak Taritaš”, (naveo i dokumentirao portal Pouzdano.hr. ; do danas te informacije nisu demantirane….ali ni način stjecanja tih nekretnina nije 'revidiran'!). Ima toga još.
 
Četka po četka palača na Krku, odnosno šlag na kraju ove MRAK-priče: „Nekako u isto vrijeme s početkom obnove poplavljene županjske Posavine u javnosti su se počele probijati vijesti o kupnji nekretnine s „botaničkim vrtom“ u Malinskoj na otoku Krku vrijedne 700 tisuća eura od strane istaknute (bivše) članice HNS-a i bivše ministrice Anke Mrak Taritaš. No, bivša ministrica brzopotezno je izjavila kako njena obitelj na otoku Krku ima samo kuću u vlasništvu roditelja njenog supruga. Međutim, na tragu te izjave utvrđeno je da je riječ o kući u Riječkoj ulici na broju 19 i da je ona darovnim ugovorom prenesena na suprugovu sestru u čemu nema, osim povoda, ništa spornog“; narod bi kazao sasvim prosto muljaža! „Kako Riječka ulica u Malinskoj u tom dijelu nema izgrađenu desnu stranu ceste, kućni brojevi idu u krugu od broja 16 do broja 19 i dalje u dijelu slijepe ulice, tako da je kuća s broja 19 fizički spojena s kućnim brojem 16, tj. sporne kuće s botaničkim vrtom, a koju je prodala njena bivša vlasnica, gospođa Živka Gorički iz Zagreba.“ (listopad 2016. Panopticum, autor D. Sremiš)
 
Dakako, više je novinskih redakcija poslalo upite na ovu temu i temu 'mračnih' poslova iz poplavljene Posavine u DORH. Glavni državni odvjetnik Dinko Cvitan na sve to se oglušio i ignorirao cijeli suspektni slučaj oko gospođe Anke Mrak Sataraš, pardon, Taritaš. A što reći nego kako to već kod nas ide spustila se gusta Cvijanova magla pa pokrila botanički vrt u Malinskoj i zahodske četke u Gunji, ili po onoj narodnoj  ugriza vuk magare!
 
Bivšoj ministrici i njezinom suprugu osim skupih nekretnina velika je strast i jedrenje. „Prijatelji su imali jedrilicu, a mi smo s njima 1984. bili na jedrenju i zaljubili se u jedrenje. 1985. kupili smo svoju vlastitu jedrilicu i s njom prošli cijeli Jadran. Kupili smo je od jednog Slovenca i o jedrenju nismo znali ništa. I onda smo važno isplovili da nas nitko ne vidi i uzeli knjigu 'Sve o jedrenju'“, ispričala je Mrak Taritaš. A kod jedrenja najveći joj je gušt uglas zapjevati onu borbenu, partizansku „Po šumama i gorama…!“ Teško je ovome povjerovati, vjerojatno se ne radi o lakoj jedrilici jer obzirom na nosivost vjerojatno je u pitanju bio osrednji trabakul! Jasno, svi napisi po medijima glede mogućih afera poduzetne Anke Mrak Taritaš ne moraju u cijelosti odgovarati istini, naša Anka je nakon svega ostala s (hrvatske) pravne točke gledišta 'neokrznuta', premda, vrijedi i ona pučka: 'gdje ima dima ima i vatre'!
 
Bilo bi jako interesantno podvrći reviziji i njene veoma podozrive ugovore od Gunje do Malinske i dr. pa onda kazniti ili medijske klevetnike ili mračne štetočine!? U svakom slučaju kad je u pitanju revizija pogotovo 'štetnih ugovora' po Republiku Hrvatsku Anka Mrak Taritaš je zadnja koja ima pravo o tome i pisnuti… pa makar bile u pitanju samo one bizarne, de luxe-zahodske četke! A što se vjeronauka tiče bilo bi dobro da Anka-Partizanka obnovi znanje, posebno X. Božju zapovijed: Ne poželi kuće bližnjega svoga... ni vola njegova, ni magarca njegova, niti išta što je bližnjega tvoga!
 

Damir Kalafatić

 

Tekstovi u rubrici GLEDIŠTA mišljenja su autora i ne moraju biti u skladu sa stajalištima Uredništva

Nemoguće je da je za 118 dana 281.739 državljana s prebivalištem u Hrvatskoj steklo biračko pravo punoljetnošću

 
 
Mr. sc. Edo Zenzerović, dipl. ing. elektr.
Ožujska 12, 10 000 Zagreb
 
HRVATSKI SABOR
Odbor za Ustav, Poslovnik i politički sustav i
Odbor za unutrašnju politiku i nacionalnu sigurnost
Trg Svetog Marka 6, 10 000 Zagreb
 
Predmet: Kršenje prava na referendumsko izjašnjavanje birača grubom manipulacijom Registrom birača s prebivalištem u Hrvatskoj
 
Poštovani članovi Odbora,
kao potpisnik peticije GIUIO-i za održavanje referenduma o izbornim pravilima  molim Vas da preispitate odluku Vlade Zorana Milanovića o zabrani referenduma o izbornim pravilima za izbor zastupnika u Hrvatski sabor i predložite da sadašnja Vlada RH i Hrvatski sabor raspišu referendum za promjenu izbornih pravila kako bismo izašli iz ustavne krize. Sadašnja Vlada nakon preslagivanja nema izborni legitimitet. To je prijevara birača HDZ-a i SDP-a. Bilo bi pametno od Vas da se ispričate potpisnicima peticije "Birajmo zastupnike imenom i prezimenom" kojih ima više od svih članova velikih parlamentarnih stranaka zajedno zbog odugovlačenja s nužnim promjenama izbornog zakonodavstva i Zakona o referendumu. Prema Zakonu o pravu na pristup javnim informacijama zatražili smo da nam Ured predsjednika Hrvatskog sabora dostavi ispravu o broju potrebnih potpisa birača za održavanje referenduma s tabličnim prikazima brojeva birača po županijama gradovima i općinama na dan 21. rujna 2014. godine u 00 sati na temelju koje su Hrvatski sabor i Ustavni sud uskratili pravo na referendumsko izjašnjavanje birača o izbornim pravilima. Ustavni sud nam nije dostavio tražene podatke, a Ured predsjednika Hrvatskog sabora je napisao da Hrvatski sabor nema tog dokumenta.
https://uimeobitelji.net/wp-content/uploads/2014/10/potpisi.jpg
Ustavni sud Republike Hrvatske, u sastavu Jasna Omejec, predsjednica, te suci Mato Arlović, Marko Babić, Snježana Bagić, Slavica Banić, Mario Jelušić, Davor Krapac, Ivan Matija, Antun Palarić, Aldo Radolović, Duška Šarin i Miroslav Šeparović, u postupku pokrenutom na zahtjev Hrvatskog sabora radi utvrđivanja jesu li ispunjene pretpostavke za raspisivanje referenduma iz članka 87. stavaka od 1. do 3. Ustava Republike Hrvatske (»Narodne novine« broj 56/90., 135/97., 113/00., 28/01., 76/10. i 5/14.), na sjednici održanoj 10. prosinca 2014. donio je
 
ODLUKU
 
I. U povodu zahtjeva Organizacijskog odbora Građanske inicijative »U ime obitelji« za raspisivanje referenduma o prijedlogu izmjene članka 73. [72.] Ustava Republike Hrvatske pod nazivom »Birajmo zastupnike imenom i prezimenom«, koji je dostavljen predsjedniku Hrvatskog sabora 22. listopada 2014., a koji je u Hrvatskom saboru zaveden pod ur. brojem: 363-14-02, klasa: 014-01/14-02/09 od 22. listopada 2014., 
Ustavni sud utvrđuje:
– da je ispunjena pretpostavka iz članka 87. stavka 1. Ustava,
– da nije ispunjena pretpostavka iz članka 87. stavka 3. Ustava.
II. U povodu zahtjeva Organizacijskog odbora Građanske inicijative »U ime obitelji« nije dopušteno raspisivanje referenduma iz točke I. ove izreke jer je prema očitovanju tog odbora raspisivanje referenduma zatražilo 380.649 birača, a njegovo raspisivanje trebala su zatražiti 404.252 birača s obzirom da su na dan 21. rujna 2014. u Republici Hrvatskoj bila registrirana 4.042.522 birača.
Grubom manipulacijom brojem birača ( vidi priložene tablične prikaze) tadašnja je saborska većina spriječila referendumsko izjašnjavanje o izbornom zakonodavstvu za izbor zastupnika u Hrvatski sabor i time uz pomoć ustavnih sudaca prekršila I. članak Ustava Republike Hrvatske.
 
Na drugim izborima za EU parlament održanim 25. svibnja 2014. godine bilo je registrirano na biralištima u Hrvatskoj 3 760 783 birača, a samo 118 dana kasnije bivši ministar uprave Arsen Bauk je trebao potpisati ispravu da je na dan početka skupljanja potpisa na peticiju građanske inicijative "Glasujmo imenom i prezimenom" 21. rujna 2014. godine u 00 sati bilo 4 042 522 birača s prebivalištem u Hrvatskoj te da je potrebno 404 252 potpisa za održavanje referenduma. Ispravu nismo dobili!
 
Nemoguće je da je za 118 dana 281 739 naših državljana s prebivalištem u Hrvatskoj steklo biračko pravo punoljetnošću više nego ih je umrlo.  Dakle građanska inicijativa " Glasujmo imenom i prezimenom"  je skupila dovoljno potpisa birača na peticiju za održavanje Referenduma o izbornim pravilima. Kako se broj birača s prebivalištem u Hrvatskoj iz evidencije u Registru birača od 21. rujna 2014. do 30. svibnja 2015. godine u 00 sati prema Rješenju koje je potpisao bivši ministar Arsen Bauk smanjio za samo 251 dan za 225.430 birača sa 4 042 522 na 3.817.092 neka nama hrvatskim biračima dokažu: ministar Lovro Kuščević , bivši ministar Arsen Bauk i ustavni sudci? Jedan od ova dva podatka sigurno nije istinit, a to je podatak na ispravi (ako postoji) koji su prihvatili ustavni sudci za 21. rujna 2014. godine u 00 sati. Za takvo smanjenje broja birača treba godišnje da preko 327 816 birača umre više nego ih punoljetnošću stekne biračko pravo. Prema podatcima DZS-u tijekom razdoblja od 21. rujna 2014. do 13. svibnja 2018. godine umrlo je manje od 212 293 stanovnika ( uglavnom birača ), a prema Rješenju ministra uprave Lovre Kuščevića za 13. svibnja 2018. godine u 00 sati broj birača s prebivalištem u Hrvatskoj je pao na 3-747.409 birača za 1330 dana za 295.113 birača. Iz toga zaključujemo da je godišnje više od 80.989 birača trebalo umrijeti nego ih je stjecalo biračko pravo punoljetnošću. Nikada godišnje u Hrvatskoj nije umrlo više od 56 tisuća državljana! Ovo je dokaz da vlade Republike Hrvatske grubo manipuliraju registrom birača, a to  je kazneno djelo udruženog zločinačkog pothvata gušenja neposredne demokracije Vlade Zorana Milanovića i Andreja Plenkovića? Vlada Andreja Plenkovića nastavlja gušiti neposrednu demokraciju provjerom potpisa i manipulacijom registrom birača s prebivalištem u Hrvatskoj.
 
Kako se broj birača od 12. svibnja 2017. do 13. svibnja 2018. godine povećao za 28.252 birača s prebivalištem u Hrvatskoj? Prema izjavi zastupnika Vlahe Orepića u emisiji "Dogmatica" na Z1 televiziji 4. prosinca 2018. godine da vlasti Republike Hrvatske sprječavaju načelnike policijskih stanica u sređivanju Registra birača u graničnim područjima s BiH i Srbijom provjeravanjem prebivališta. Demografi prof. dr. sc. Stjepan Šterc i prof. dr. sc. Anđelko Akrap tvrde da u Hrvatskoj ima između 3,3 i 3,4 milijuna birača s prebivalištem u zemlji. Prema izjavi bivšeg ministra unutarnjih poslova Vlahe Orepića za Slobodnu Dalmaciju trebalo je iz Registra birača s prebivalištem u Hrvatskoj izbrisati 269 516 birača. Građanska inicijativa "Narod odlučuje" je skupila više od 10% potpisa birača s prebivalištem u Hrvatskoj i bez potpisa birača koje je Kuščevićevo Povjerenstvo proglasilo nevažećim.
 
Obveza je Hrvatskog sabora da izmjeni Zakon o izbornim jedinicama za izbor zastupnika u Hrvatski sabor. Hrvatski sabor i Vladu upozorio je Ustavni sud 8. prosinca 2010. godine zbog odstupanja broja birača u osam od deset općih izbornih jedinica. U Federaciji BiH su treći puta hrvatima majorizacijom nametnuli kao člana predsjedništva Željka Komšića, a u Hrvatskoj Milorad Pupovac i Furio Radin članove Vlade Andreja Plenkovića. Izborni zakon treba prvo mijenjati u Hrvatskoj i tražiti provedbu odluke Ustavnog Suda BiH za promjenu izbornog zakona u Bosni i Hercegovini.
S poštovanjem!
 
U Zagrebu 27. prosinca 2018. godine.
 
HDZ i SDSS sklopili novi pakt i zaustavili brisanje lažnih birača? 'Odjavili smo ih 300 tisuća, a oni su im dopustili da se opet prijave!' (Izvor "Narod.hr" 25. svibnja 2017. godine)
Evo iznenađenja: Vlaho Orepić složio se sIvanom Zvonimirom Čičkom! U broj se slažu, ali tu otprilike svako njihovo slaganje i prestaje.
- Točno je ono što u Hrvatskom helsinškom odboru tvrde, iz popisa birača u posljednje tri godine izbrisano je 269.510 osoba, a ne 90.000 kako sam bio izjavio prije dva tjedna - za "Slobodnu Dalmaciju" kaže Orepić, dodajući kako je razlika nastala zbog sporog ažuriranja podataka, pri čemu je on kao ministar unutarnjih poslova mogao baratati samo službenim brojkama. Odakle, pak, Čičku podaci, i to, kako će se ispostaviti, točni podaci, koje u trenutku prve objave nema ni sam ministar, Orepić ne zna, baš kao što, reče, ne zna ni odakle Čičku popis izbrisanih po nacionalnosti (Čičak navodi da je izvor Ministarstvo uprave). No, to, veli, i nije prava tema, prava je tema, naglašava, neprovođenje Zakona o prebivalištu u sprezi HDZ-a i SDSS-a, odnosno Andreja Plenkovića iMilorada Pupovca.
- Čim sam smijenjen, 1. svibnja izdan je usmeni nalog da se u svim policijskim postajama obustavi proces brisanja lažno prijavljenih birača. Također, od 1. svibnja, prema informacijama, ništa se nije činilo da se spriječi ponovno prijavljivanje otprije izbrisanih građana - tvrdi Orepić.
"Mene zanimaju samo činjenice, a prva od njih kaže da je Zakon o prebivalištu donesen u prosincu 2012. godine te da je potom dana godina za prilagodbu te još jedna godina za javnu kampanju kako bi se problem što bezbolnije riješio". Također, bitno je znati da prebivalište označava adresu na kojoj se neka osoba trajno nastanila iz čega onda nastaju i njezina biračka prava – objašnjava Orepić.
Osobno je, kaže, kao ministar samo nastojao provoditi zakon, nikakav drugi motiv nije imao, sve što je želio bilo je svesti biračke popise na stvarno stanje.
- Čim sam počeo raditi, dakle provoditi zakon i ništa drugo, počele su opstrukcije. U Hercegovini su HDZ-ovci lijepili plakate s mojim prekriženim likom, a nakon toga je krenuo i udar iz Pupovčeva SDSS-a jer se među izbrisanima našlo i dosta ljudi srpske nacionalnosti. A o čemu se tu radi najbolje se vidjelo nekidan iz reportaže RTL-a sa Srbima koji čekaju da im se plati to što su došli glasati. S obzirom na sve rečeno, jasno je da ni trenutačni saziv Sabora nema nikakav legitimitet. Analiza podataka o broju birača na dan 13. svibnja slaže se s tvrdnjama bivšeg ministra Vlahe Orepića da Vlada Andreja Plenkovića opstruira provedbu Zakona o prebivalištu odnosno reviziju evidencije birača s prebivalištem u Hrvatskoj ( vidi priložene tablice ). Hrvatski sabor treba hitno raspisati referendum o izbornim pravilima za izbor zastupnika u Hrvatski sabor ili upisati u izborno zakonodavstvo bitne zahtjeve građanskih inicijativa  "Glasujmo imenom i prezimenom" i "Narod odlučuje" i nakon toga raspisati izbore za Hrvatski sabor.
 
Samo je Gradu Zagrebu i Istarskoj županiji porastao broj stanovnika zbog unutarnjih migracija, a ostalim županijama je pao prema procjeni DZS-u sredinom 2017. godine u odnosu na popis stanovnika 2011. godinu. Najveći pad izražen u postotcima od broja stanovnika popisanih 2011. godine imaju Sisačko-moslavačka i Vukovarsko-srijemska županija. Broj maloljetnika je smanjen za 74 273 ili 9,31 posto, a punoljetnika za 86 085 odnosno 2,47 posto. Broj birača se morao smanjivati od 2007. godine, a prema podatcima Ministarstva uprave grubo odstupa od prirodnog i migracijskog kretanja stanovništva. Prema podatcima DIP-a na lokalnim izborima 21. svibnja 2017. godine bilo je registrirano 3 719 556 birača s prebivalištem u Hrvatskoj odnosno 323 577 više od broja punoljetnika. Prema dobivenim podacima od Ministarstva uprave 13. svibnja 2018. godine u 00 sati bilo je prema Registru birača 3 747 409 odnosno 351 430 više od punoljetnika prema procjeni DZS-u sredinom 2017. godine.
Broj punoljetnih državljana s prebivalištem u Hrvatskoj se 13. svibnja 2018. godine u odnosu na sredinu 2017. godine sigurno smanjio za više od 39 446 koliko se smanjio od sredine 2016. i 2017. godine. Prema izjavi bivšeg ministra unutarnjih poslova u vladama Tihomira Oreškovića danom Vlahe Orepića u emisiji "Dogmatica" Željka Matića na Z1 televiziji u utorak 4. prosinca 2018. godine da Vlada Andreja Plenkovića opstruira provedbu Zakona o prebivalištu Državno odvjetništvo bi po službenoj dužnosti moralo provesti istragu nad odgovornim ministrima u Vladi Andreja Plenkovića i nad predsjednikom Hrvatskog sabora Gordanom Jandrokovićem zbog sprječavanja referenduma za promjenu izbornih pravila i otkazivanju Istanbulske konvencije.
 
Navedeni su gradovi i općine s više od tri tisuće stanovnika prema popisu 2011. godine kod kojih je trebalo iz evidencije birača s prebivalištem u Hrvatskoj izbrisati 500 ili više birača. Manje birača od punoljetnih stanovnika popisanih 2011. godine imaju: Dvor, Glina, Ogulin, Vojnić, Đulovac, Beli Manastir, Darda, Kneževi Vinogradi, Kistanje i Borovo zbog brisanja viška birača i smanjenja broja stanovnika.
Na prvim izborima za Europski parlament održanim 14. travnja 2013. godine više birača od broja stanovnika imali su u Sisačko-moslavačkoj županiji: Donji Kukuruzari, Dvor, Gvozd, Hrvatska Dubica, Jasenovac, Majur, Sunja i Topusko; u Karlovačkoj: Slunj, Cetingrad, Krnjak, Plaški, Saborsko i Vojnić; u Primorsko-goranskoj: Crikvenica, Novi Vinodolski, Baška, Dobrinj, Malinska-Dubašnica i Punat; u Ličko-senjskoj: Donji Lapac, Karlobag, Lovinac i Udbina; u Brodsko-posavskoj: Okučani i Stara Gradiška; u Zadarskoj: Benkovac, Nin, Obrovac, Gračac, Jasenice, Kali, Kukljica, Lišane Ostrovičke, Pašman, Polača, Preko, Privlaka, Sali, Starigrad, Vir, Vrsi i Zemunik Donji; u Šibensko-kninskoj: Drniš, Knin, Vodice, Biskupija, Civljane, Ervenik, Kistanje, Rogoznica i Tribunj; u Osječko-baranjskoj Šodolovci; u Splitsko-dalmatinskoj: Komiža, Makarska, Supetar, Baška Voda, Bol, Cista Provo, Gradac, Lečevica, Lokvičići, Okrug, Podgora, Selca, Sućuraj, Sutivan i Šolta; u Dubrovačko-neretvanskoj: Janjina i Trpanj; u Istarskoj Medulin; te Vukovar u Vukovarsko-srijemskoj županiji. 
Na izborima za Europski parlament održanim 14. travnja 2013. godine imali su: Dvor 6 483, Glina 8 981, Vojnić 5 329, Beli Manastir 9 260, Belišće 8 900, Darda 6 306, Kneževi Vinogradi 4 349, Drniš 7 548, Kistanje 3 898, Knin 15 700, Borovo 4 527, Imotski 8 849, Vrgorac 6 232 i Metković 13 723 birača, a dana 13. svibnja 2018. imaju znatno manje, ali većina ostalih općina i gradova imaju i dalje više birača od punoljetnih stanovnika popisanih 2011. godine. Većini općina i gradova smanjio se broj stanovnika i broj punoljetnika od popisa 2011. godine i pa je na sto stanovnika više birača 13. svibnja 2018. godine i veća je razlika između broja birača i broja punoljetnih stanovnika.
 
Na izborima za Hrvatski sabor 2015. i 2016. godine broj birača srpske i talijanske nacionalne zajednice bio je veći od broja pripadnika tih manjina popisanih 2011. godine (vidi V. tablicu). Birača srpske nacionalne zajednice je 41 742 više od punoljetnih pripadnika popisanih 2011. godine, talijanskih 3 494 i mađarskih 896. Prema Bivšem ministru unutrašnjih poslova iz registra birača trebalo je izbrisati 40 103 birača srpske nacionalne zajednice, 880 mađarske i 494 talijanske.
 
Treba raspraviti ukidanje izbora zastupnika nacionalnih manjina i zastupnika dijaspore u posebnim izbornim jedinicama jer je mali interes pripadnika nacionalnih manjina i dijaspore za izbor svojih zastupnika na posebnim listama. Posebno treba raspraviti način izbora zastupnika srpske nacionalne manjine. Sadašnji način izbora s jedan do tri glasa koji birači srpske nacionalne zajednice mogu dati daje prednost SDSS-u. Od 2003. godine SDSS je dobila sva zastupnička mjesta u Hrvatskom saboru. Broj zastupnika nacionalnih manjina kretao se od pet 2000. do osam od 2003. godine. To nisu stečena prava nego povlastice zastupnicima nacionalnih manjina koje su im uzurpatori boljševičkog mentalnog sklopa darovali pritiskom vanjskih političkih silnica (nametnute povlastice). Te povlastice naročito zlorabe više od dvadeset godina etnobiznismeni Milorad Pupovac i Furio Radin. Svaka je diskriminacija negativna pojava, a naročito diskriminacija zastupnika nacionalnih manjina nad većinom hrvatskih državljana. Zastupnici srpske nacionalne manjine bi se trebali birati većinskim izbornim sustavom poput ostalih zastupnika nacionalnih manjina u tri odnosno u onoliko izbornih jedinica koliko će imati zastupnika u Hrvatskom saboru. Zar zastupnike nacionalnih manjina nije nimalo sram zbog zlorabljenja svojih  zastupničkih mandata da većini hrvatskih građana nameću ministre u VRH- nakon što su zajedno sa zastupnicima: SDP-a, HNS-a, HSU-a i IDS-a uz pomoć Ustavnog suda spriječili održavanje Referenduma o izbornim pravilima i 13. veljače 2015. godine pomogli izglasati loš Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o izboru zastupnika u Hrvatski sabor kojim smo uzalud potrošili milijune kuna na zbirne izborne listine, a koje su poslužile samo kao anketa o (ne)popularnosti političara?
 
Zajedno s romskom nacionalnom manjinom u grupi su nacionalne manjine s vrlo malim brojem pripadnika odnosno birača pa nemaju nikakve šanse da izbore zastupničko mjesto. U toj grupi su pored romske nacionalne manjine sa 16 975 pripadnika prema popisu iz travnja 2011. godine, vlaška s 29, austrijska s 297,  bugarska s 351, turska s 367, rumunjska s 435, židovska s 509, poljska sa 672, ruska s 1 279, ukrajinska s 1 878, rusinska s 1 936 i njemačka s 2 965. Ova grupa nacionalnih manjina za izbor zastupnika u Hrvatski sabor ukazuje na apsurd ovakvog Zakona.
 

Mr. sc. Edo Zenzerović, dipl. ing. elektr.

 

Tekstovi u rubrici GLEDIŠTA mišljenja su autora i ne moraju biti u skladu sa stajalištima Uredništva

Anketa

Treba li M. Bandić podnijeti ostavku na dužnost gradonačelnika zbog odlikovanja Budimira Lončara?

Ponedjeljak, 18/02/2019

Tko je Online?

Trenutačno aktivnih gostiju: 1010 gostiju i nema članova online

 

AIPK Trgovine d.o.o.

 

Registar Branitelja

 

Udruga Zavjet

 

 

Grawe osiguranje

 

 

 

Veliko srce malom srcu

 

Facebook

 

 

Optika Kraljević