Get Adobe Flash player
William Engdahl razotkrio nevladine udruge

William Engdahl razotkrio nevladine udruge

Manifest istine: Demokracija kao kognitivna...

Manjak legitimiteta = nedemokratska vlast

Manjak legitimiteta = nedemokratska vlast

U crkvi sv. Marije Magdalene u Svirču Plenković je doživio prvi...

Pelješki most treba graditi

Pelješki most treba graditi

U EU-u bit ćemo stabilna polukolonija...

Hrvatska nije sajam rabljene robe!

Hrvatska nije sajam rabljene robe!

Sve manje je razlika između političkih...

Smije im se Zoka

Smije im se Zoka

Velika Istanbulska konvencija, oprostite...

 • William Engdahl razotkrio nevladine udruge

  William Engdahl razotkrio nevladine udruge

  srijeda, 11. travnja 2018. 15:23
 • Manjak legitimiteta = nedemokratska vlast

  Manjak legitimiteta = nedemokratska vlast

  srijeda, 11. travnja 2018. 15:19
 • Pelješki most treba graditi

  Pelješki most treba graditi

  utorak, 10. travnja 2018. 20:30
 • Hrvatska nije sajam rabljene robe!

  Hrvatska nije sajam rabljene robe!

  srijeda, 11. travnja 2018. 15:15
 • Smije im se Zoka

  Smije im se Zoka

  četvrtak, 12. travnja 2018. 10:20

Maletićka je jedno govorila na predizbornim skupovima, a drugo danas

 
 
I Željka Markić i Vigilare bi trebali ispitati koliko se drže katoličkog nauka. Ako je i stoti dio istinit od onoga što se može čuti članova Opus Dei, morali bi se oni itekako zabrinuti. Predsjednik HBK ima doktorat iz psihologije. On je sigurno dobronamjeran, ali je moguće da ni on nije pročitao koncilski dokument Gaudium et spes u kojem se jasno definiraju odnosi Crkve i političke zajednice te izričito kaže da su Crkva i politička zajednica neovisne i autonomne, svaka na svom području djelovanja.
https://i.ytimg.com/vi/3O0BlbQVK-A/maxresdefault.jpg
Nitko nije do sada objasnio zašto nije bilo pobune kad je Zoran Milanović potpisao Istanbulsku konvenciju. Ivana Maletić se pravi nevještom, a na stranačkim predizbornim skupovima HDZ-a govorila je drukčije. Ni Miroslav Tuđman eto sada kaže da nije bio informiran o programu HDZ-a. I kamo idemo sada? Predati državu Sinčiću, Pernaru, Marasu, Bulju, Grmoji... a medije Bujici? I u HNS vratiti Vesnu Pusić?
 

Milan Horvat, Zagreb

 

Tekstovi u rubrici GLEDIŠTA mišljenja su autora i ne moraju biti u skladu sa stajalištima Uredništva

Istinski život Hrvata ovdje odvija se još jedino u hrvatskim kulturnim udrugama

 
 
Otvoreno pismo Središnjem državnom uredu za Hrvate izvan Republike Hrvatske, Veleposlanstvu Republike Hrvatske u Beogradu, Konzulatu Republike Hrvatske u Subotici, Hrvatskoj matici iseljenika, HNV-u, DSHV-u, Zavodu za kulturu vojvođanskih Hrvata, RTV Novi Sad (Redakciji Informativnog programa na hrvatskom  jeziku), hrvatskim udrugama u Srijemu, Hrvatskom kulturnom centru u Novom Sadu, „Hrvatskoj riječi“, „Hrvatskim novinama“, „Hrvatskom fokusu“, „Zovu Srijema“, i dr., a povodom stanja u hrvatskoj nacionalnoj zajednici u Repulici Srbiji.
http://4.bp.blogspot.com/-rzZev5RCpZk/VKc6RkDHcSI/AAAAAAAAUpg/j7jEa-E8YxI/s1600/Four%2BHorsemen%2B1.jpg
Stanje u hrvatskoj nacionalnoj zajednici u Republici Srbiji može se jednostavno definirati: petnaestak tisuća Bunjevaca koji kažu da nisu Hrvati, na čelu s Suzanom Kujundžić Ostojić i Mirkom Bajićem, i petnaestak tisuća Bunjevaca koji kažu da su i Hrvati, na čelu s Slavenom Bačićem i Tomislavom Žigmanovim, već dugi niz godina siluju jedni druge pitanjem tko su zapravo vojvođanski Bunjevci. KOBBŽ – Kujundžić, Ostojić, Bačić, Žigmanov. Napisana su brda knjiga i utrošen silan novac na to pitanje, a i sve drugo je izpolitizirano po toj osnovici, pa time i jedni i drugi siluju sve druge Hrvate koji nemaju dilemu oko svog identiteta. Takvi Hrvati su, međutim, od gore navedenih marginalizirani i preti im potpuni nestanak, posebno što je veliki broj još devedesetih godina prošlog stoljeća prinudno izgnan. Bunjevcima, i jednima i drugima, se to nije dogodilo, a posebno je tragično što, jedni i drugi, prešućuju stradanje srijemskih Hrvata.
 
Ovu situaciju podržava i vješto koristi Beograd, a (p)održava je i Zagreb, jer ne razumije suštinu i njenu pogubnost te ova bunjevačka apokaliptična četvorka čvrsto sjedi u svojim sedlima (foteljama) i čvrsto drži svoje funkcije i pozicije, odnosno drži baš sve konce u svojim rukama kada su u pitanju Hrvati u Republici Srbiji. Pri tom svatko od njih, i pojedinci koje su skupili oko sebe (uglavnom poltrone iz Subotice), imaju osobnu korist i interesi 57.000 Hrvata u Republici Srbiji ih ne zanimaju.
 
Za ovo ima bezbroj dokaza koje sam ranije iznio u svojim otvorenim pismima, a najaktuelnija je živa kampanja Tomislava Žigmanova u kojoj na sve moguće načine sili Republiku Srbiju (pa i preko Republike Hrvatske) da ova izmjeni zakon o garantiranom predstavniku ovdašnjih Hrvata u svojoj Skupštini, računajući da će baš on biti taj sa svojih stotinjak glasova Bunjevaca (koji kažu da su i Hrvati).
 
Svjestan da se na slijedećim parlamentarnim izborima ne može više prišljamčiti ni jednoj srpskoj stranci koja bi prešla cenzus, Žigmanov se sada grčevito i grozničavo bori za „garantiranu stolicu“ u Skupštini Republike Srbije. A da je za petnaestak godina svog navodnog angažmana za Hrvate ovdje obišao sve te Hrvate od Niša, Beograda i Srijema, do Banata, Novog Sada, Sombora i Subotice, i razgovarao s njima, dobio bi više glasova nego što mu je potrebno. No, njega ti Hrvati ne zanimaju.
 
Umjesto toga sjedio je uSubotici i u udobnoj fotelji prvog čovjeka kulture ovdašnjih Hrvata i djelio nas, zajedno sa Slavenom Bačićem, prdsjednikom Hrvatskog nacionalnog vijeća, po svim mogućim i nemogućim šavovima. Zato Tomislav Žigmanov ne može nigdje i nikako predstavljati 57.000 Hrvata u Republici Srbiji, a to važi i za Slavena Bačića.
 
Da su Žigmanov i Bačić tandem pokazali su, također na bezbroj primjera, nažalost samo loših po hrvatsku zajednicu ovdje. Pravi skandal na prošlom izboru za ravnateljia/cu Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata bio je s gospođom Aleksandrom Prćić, koju su ne samo bezočnim smicalicama diskriminirali, već su je ponizili i uvrijedili kao osobu. To je inače manir  tandema Bačić-Žigmanov u odnosu na svoje neistomišljenike. A pokazali su se beskrajno beskarakterni, bahati, samohvalisavi, sujetni i osvetoljubivi.
 
Žigmanov je izmislio svoj „časopisu za književnost i umjetnost“ „Nova riječ“ samo da bi u njemu mogao da piše što mu je volja i pri tom uzdizao svoje poltrone i unižavao svoje neistomišljenike. Drastičan primjer je uzdizanje Mile Markov Španović, plagijatorice stihova najpoznatijih pjesnika (čak i Ive Andrića!), do kandidatkinje za nagradu „A.G.Matoš“ (koju također dodjeljuje Žigmanov), da bi na osnovu toga „Hrvatska riječ“ tiskala zbirku tih plagijata, a prave hvalospjeve o njoj izrekla „poznata“ subotička pjesnjikinja Želka Zelić! Poslije ovog skandala svi koji imaju i mali prst u njemu trebali su podnijeti ostavke na sve svoje funkcije u kulturi!
 
S druge strane autor ovih redaka je u istom časopisu osobno izvrijeđan kao čovjek, pri čemu se Žigmanov ne libi vrijeđati ni njegovu suprugu (koju ne poznaje), a sve tobože kroz „književnu kritiku“ zbirke pjesama na srpskom jeziku. Apsurd je još veći i zla namjera jasnija time što Žigmanov inače knjige Hrvata na tom jeziku ne smatra napisanim!!!
 
Posljednji primjer takvog nečega je i Žigmanovljeva knjiga „Vivisekcije književnosti“, za koju se ima utisak da je napisana samo da bi Žigmanov brutalno izvrijeđao otrovnim riječima svoju sabraću Bunjevce (koji kažu da nisu Hrvati) i osobno Tomislava Kopunovića (str. 55-91). U sve je upetljana i stranačka politika DSHV-a. U posljednjem broju „Hrvatske riječi“ (781. od 6. travnja 2018) Slaven Bačić na pune tri stranice lamentira na depolitizaciji nacionalnih vijeća, jer neće moći ubuduće, kao sada, sa nadpolovičnim brojem svojih vijećnika (Bunjevaca koji kažu da su i Hrvati i ujedno su članovi DSHV-a), nadglasati sve želje 57.000 Hrvata ovdje, pri čemu osobnu korist imaju samo on, odnosno grupacija oko njega i Žigmanova.
 
Simptmatičan je i primjer gdje je s jedne strane tiskano dvanaest tomova „Biografskog leksikona Bunjevaca i Šokaca“ (glavni akter Slaven Bačić i fantomsaka subotička udruga HAD), na čijoj izradi je angažirano preko 160 suradnika (novca za to ima na pretek), i s druge strane gdje je prvi tom „Biografskog leksikona Hrvata istočnog Srijema“ zapeo još 2011. godine na slovu „G“! Naime, po Bačićevoj i Žigmanovljevoj osobnoj „kulturnoj i politčkoj“ ideologiji u Srijemu nema pravih Hrvata i što bi se onda bacao novac na njih, kad ga može više ostati u Subotici, za sebe i one oko sebe! I poslije ovog svi koji imaju imalo udjela u bojkotu srijemskog Leksikona trebali bi podnijeti ostavke na sve svoje funkcije. A toga ima još i još...
 
Ali ne! Svi jahači Apokalipse još čvršće su u svojim sedlima, pa tako i Tomislav Žigmanov i Slaven Bačić. Do posljednjeg Hrvata ovdje. Tako najtragičnija podjela Hrvata ovdje (jer prouzrokuje i sve druge), na Bunjevce koji kažu da nisu Hrvati i Bunjevce koji kažu da su i Hrvati, a jednima i drugima je glavni grad Subotica sa epicentrom u Tavankutu, te politizacija svega, pa i kulture, što sve potenciraju Bačić i Žigmanov, kao rak rana iznutra izjeda cijelu hrvatsku zajednicu ovdje i ona je u nestajanju. Hrvatski puk ovdje je namjerno neinformiran, bolje reći dezinformiran, i zato, inače s tragičnim iskustvom, nezainteresiran, apatičan i obezglavljen, jer ne vidi da itko zaista štiti njegove interese.
 
Istinski život Hrvata ovdje odvija se još jedino u hrvatskim kulturnim udrugama zahvaljujući nekolicini velikih entuzijasta u svakoj od njih. Oni daju sve od sebe: svoje vrijeme, svoj novac i svoju ljubav. No, uz politiku svojih čelnika, Tomislava Žigmanova i Slavena Bačića, i njih je sve manje, a entuzijazam splašnjava.
 

Branimir Miroslav Tomlekin

 

Tekstovi u rubrici GLEDIŠTA mišljenja su autora i ne moraju biti u skladu sa stajalištima Uredništva

Ne odričemo se Isusa Krista radi Kajfe i Istanbulske konvencije

 
 
Moderni Kajfa i njegovo Vijeće Europe su osudili Isusa Krista. Presuda je sadržana u dokumentu koji nazivaju Istanbulska konvencija (IK). Na prijedlog Plenkovićeve vlade Sabor treba ovu konvenciju ratificirati, prihvatiti da je ona iznad Ustava RH itd. Na prosvjednom skupu protiv ratifikacije Istanbulske konvencije u Zagrebu prosvjedovalo je nekoliko desetaka tisuća hrvatskih građana. Na prosvjednom skupu u Splitu 12. travnja 2018. na splitskoj Rivi opet je hrvatski narod izišao na prosvjed.
https://hdz-imotski.com/wp-content/uploads/2017/05/plakat-kolodvor.png
„Hrvatske vrjednote su Bog, Obitelj, Dom i Domovina. To nema cijenu i niti jedna konvencija ne smije biti iznad- niti jedna nametnuta ideja, koja rastače te vrjednote – nije poželjna“, poručuju svima jasno i odlučno Zagrebački branitelji Vukovara. “Tko god glasuje za Istanbulsku konvenciju, glasovao je protiv svoje obitelji, svoje djece, svoje Vjere, Domovine, države i naroda… radi se o pokušaju rušenja civilizacije koju živimo, radi se o svjetskom sukobu i drugih argumenata nema: pobijedit će onaj tko bude jači i ustrajniji“, vrlo su jasne riječi i stavovi branitelja iz Splita i Splitsko-dalmatinske županije. Jasan stav traži jasan postupak.  Ovakvi stavovi o Istanbulskoj konvenciji  zahtijevaju borbu protiv nje.
 
Andrej Plenković, predsjednik HDZ-a i Vlade RH, također ima jasan stav o ratifikaciji IK-a u Hrvatskom saboru. Zato traži ostavku Davora Ive Stiera, političkog tajnika stranke, koji u Saboru ne će glasovati za ratifikaciju. Međutim, Stier ne želi dati ostavku. Radi se o sudbonosnim pitanjima o kojima predsjednik i politički tajnik stranke ne mogu voditi dvije različite politike. To je jasno i Stieru i drugim protivnicima  ratifikacije Istanbulske konvencije unutar HDZ-a. Razlika je među njima u tom što se Stier i ostali nisu usudili zatražiti Plenkovićevu ostavku kad je krenuo u ratifikaciju.
 
Plenković i stranački vrh se hvale da su svi županijski odbori podržali Plenkovićevu politiku ratifikacije. No, to nije tako. Pouzdano znam da u jednom od  županijskih odbora HDZ-a nije bilo glasovanja o povjerenju ovoj politici Andreja Plenkovića. Navodna podrška koju je Plenković dobio odigrala se kao predstava na jednom čudnom sastanku. Bila je to odglumljena podrška, predstava. Znajući ovo otvorio sam internetske stranice spomenute županijske organizije. Piše da se vodila argumentirana rasprava da su otklonjene sve dvojbe i da je Plenković dobio podršku. Zamislite, otklonjene sve dvojbe!? Treba li nas čuditi što tamo piše da od više desetaka sudionika sastanka navodno nitko nije bio protiv? Znam više osoba koji su nazočili spomenutom sastanku, ne podržavaju ratifikaciju IK-a i tvrde da nije bilo glasovanja. Režiseri ove glume su se očito bojali rasprave i glasovanja. Vrh stranke se razotkrio kao strano tijelo unutar stranke koje ucjenama i trikovima pokorava stranku. Ne ćemo se valjda odreći Isusa Krista i države radi Kajfe, Junckera i IK-a. Hrvatski narod na prosvjednim skupovima ne viče raspni Isusa Krista, već on viče odbacite Istanbulsku konvenciju.
 

Vlatko Ljubičić

 
Tekstovi u rubrici GLEDIŠTA mišljenja su autora i ne moraju biti u skladu sa stajalištima Uredništva

Anketa

Kako treba nazvati 13. travanj 2018.?

Četvrtak, 19/04/2018

Tko je Online?

Trenutačno aktivnih gostiju: 955 gostiju i nema članova online

 

AIPK Trgovine d.o.o.

 

Registar Branitelja

 

Udruga Zavjet

 

 

Grawe osiguranje

 

 

 

Veliko srce malom srcu

 

Facebook

 

 

Optika Kraljević