Get Adobe Flash player
POPIS PUČANSTVA - Srbi će sami sebe popisivati

POPIS PUČANSTVA - Srbi će sami sebe popisivati

Riječ "samodopisivanje" sama po sebi najbolje govori kakvo nas...

Infantilno nadmudrivanje dvojice predsjednika

Infantilno nadmudrivanje dvojice predsjednika

Sjetite se svih putovanja bivših predsjednika. Osim toga, tko...

Dvojica eksponenta velikosrpske politike u Hrvatskoj

Dvojica eksponenta velikosrpske politike u Hrvatskoj

Kardinal Stepinac i tadašnja hrvatska država organizirali su...

Hrvatskom vladaju potomci ubojica 1945.

Hrvatskom vladaju potomci ubojica 1945.

Oni koji blokiraju proglašenje svetim bl. Stepinca blokiraju i...

Odricanje valjanosti primjene odluka KPJ

Odricanje valjanosti primjene odluka KPJ

Komunistička Partija Jugoslavije donosila je odluke suprotne postojanju i...

 • POPIS PUČANSTVA - Srbi će sami sebe popisivati

  POPIS PUČANSTVA - Srbi će sami sebe popisivati

  srijeda, 16. rujna 2020. 17:30
 • Infantilno nadmudrivanje dvojice predsjednika

  Infantilno nadmudrivanje dvojice predsjednika

  ponedjeljak, 14. rujna 2020. 15:00
 • Dvojica eksponenta velikosrpske politike u Hrvatskoj

  Dvojica eksponenta velikosrpske politike u Hrvatskoj

  četvrtak, 17. rujna 2020. 18:43
 • Hrvatskom vladaju potomci ubojica 1945.

  Hrvatskom vladaju potomci ubojica 1945.

  četvrtak, 17. rujna 2020. 09:45
 • Odricanje valjanosti primjene odluka KPJ

  Odricanje valjanosti primjene odluka KPJ

  četvrtak, 17. rujna 2020. 09:55

O Književnom klubu HKUPD "Stanislav Preprek" mogu se napisati knjige, ali…

 
 
Središnjem državnom uredu za Hrvate izvan Republike Hrvatske, Veleposlanstvu Republike Hrvatske u Beogradu, Konzulatu Republike Hrvatske u Subotici, Hrvatskoj matici iseljenika, HNV-u, DSHV-u, RTV Novi Sad (Redakciji Informativnog programa na hrvatskom  jeziku), hrvatskim udrugama u Srijemu, Hrvatskom kulturnom centru u Novom Sadu, „Hrvatskoj riječi“, „Hrvatskim novinama“, „Hrvatskom fokusu“, „Zovu Srijema“ i dr., a povodom neobjavljivanja reportaže o kulturnoj manifestaciji Hrvata Novog Sada „Preprekova jesen 2019.“ od 19. listopada 2019. godine na Dnevniku na hrvatskom jeziku RTV2.
https://upload.wikimedia.org/wikipedia/en/thumb/9/9c/%D0%A0%D0%B0%D0%B4%D0%B8%D0%BE_%D0%A2%D0%B5%D0%BB%D0%B5%D0%B2%D0%B8%D0%B7%D0%B8%D1%98%D0%B0_%D0%92%D0%BE%D1%98%D0%B2%D0%BE%D0%B4%D0%B8%D0%BD%D0%B5.svg/1200px-%D0%A0%D0%B0%D0%B4%D0%B8%D0%BE_%D0%A2%D0%B5%D0%BB%D0%B5%D0%B2%D0%B8%D0%B7%D0%B8%D1%98%D0%B0_%D0%92%D0%BE%D1%98%D0%B2%D0%BE%D0%B4%D0%B8%D0%BD%D0%B5.svg.png
Prije mjesec dana pisao sam o diskrimimaciji Redakcije na hrvatskom jeziku RTV2 Novi Sad u odnosu na Hrvatsko kulturno umjetničko i prosvjetno društvo „Stanislav Preprek“ iz Novog Sada, a sve se ponovilo i u vezi još jedne kulturne manifestacije ovog društva! Ovakav otvoreni bojkot jednog hrvatskog kulturnog društva od institucije zadužene za praćenje i objavljivanje događaja vezanih za život Hrvata na ovim prostorima, posebice kulturnih,  u najmanju ruku spada u neprofesionalnost plaćenih ljudi za to, ali sada već i u akt podmukle izdaje hrvatskog naroda ovdje. Naime, izuzetan kulturni događaj „Preprekova jesen 2019.“ u organizaciji Književnog kluba HKUPD u održan 19. listopada 2019. godine u Kulturnom centru Novog Sada, gradu europske kulture, pokazao je još jednom u praksi, kao i bezbroj puta do sada, razorno djelovanje na hrvatsku zajednicu u Republici Srbiji bunjevačkog lobija na čelu sa „bunjevačkim Hrvatom“ Tomislavom Žigmanovim.
 
U takozvanom Dnevniku na takozvanom hrvatskom jeziku RTV2, čija je glavna urednica „bunjevačka Hrvatica“ Jelena Tumbas iz Subotice, nije objavljeno ama baš ništa u vezi ovog događaja jer snimatelji i reporteri ove redakcije, udaljene svega nekoliko stotina metara, nisu ni bili na ovom događaju!!!
 
O Književnom klubu HKUPD „Stanislav Preprek“ mogu se napisati knjige, jer je do sada izdao deset zbirki pjesama grupe autora pod nazivom „Preprekovo proljeće“, čija promocija svake godine spada u već tradicionalnu kulturnu manifestaciju Hrvata Novog Sada na pokrajinskoj razini, četiri zbirke kratkih priča grupe autora pod nazivom „Preprekova jesen“, čija promocija svake godine također spada u već tradicionalnu kulturnu manifestaciju Hrvata Novog Sada na pokrajinskoj razini, šest zbirki pjesama pojedinih autora i jednu zbirku kratkih priča jednog autora. Uz to, tridesetak članova ovog Književnog kluba su za desetak godina izdali preko šestdeset naslova svojih knjiga. I umjesto da se iskoristi taj potencijal i ovog puta je „Preprekovu jesen“ finansijski pomogao jedino Grad Novi Sad i tako u Europi i cijelom svijetu ubrao nove poene kao grad multikulturalnosti!
 
Posebna priča je što se rad Književnog kluba, kao i druge manifestacije ovog društva, odvijaju u krajnje nepovoljnim radnim uvijetima, bez svojih prostorija i bilo kakvih sredstava za rad te krajnje nedostatnim finansiskim sredstvima i umjesto da, prije svega Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata, pomaže ovo društvo bar u stručnom pogledu (savjeti, lektorisanje, mogućnost izlaganja i prezentacije knjiga i sl.), jer iza njega ostaje trajna pisana hrvatska riječ na ovom prostoru, od strane tog Zavoda, čiji je ravnatelj Tomislav Žigmanov i jedini službenici Katarina Čeliković i Josip Bako, manifestira se odbojni, čak neprijateljski stav, sa otvorenom namjerom da Književni klub HKUPD „Stanislav Preprek“ nestane!!! U tu svrhu, kao i uopće u negativnu selekcju svega što je vezano za Hrvate u Republici Srbiji (o tome sam mnogo pisao u svojim otvorenim pismima), služi i ponašanje Jelene Tumbas, glavne urednice takozvanog Dnevnika na takozvanom hrvatskom jeziku, i sada se već postavlja pitanje njene ostavke, ali prije svega ostavki na sve svoje funkcije g. Tomislava, od koga ovo sve i potiče! U negativnu selekciju spada i pompezno najavljivanje petodnevne igrarije u Subotici oko godišnje književne produkcije Hrvata u Republici Srbiji. Uz netransparentan  prikaz knjiga i autora, nejasne kriterije i imenovanje žirija od strane g. Tomislava (o čemu sam također detaljno pisao), ova manifestacija u trajanju od pet dana je napuhana do granica pucanja (a dobrano košta).
 
To je već vidno u startu njenom najavom na „konferenciji za štampu“, naravno u Jeleninom „dnevniku na hrvatskom jeziku“. Vrh eksperata za hrvatsku i inu književmost na toj „konferenciji“ su Bernadica, Katarina i Margareta, a novinari Davor i četiri flaše kisele!
             

Branimir Miroslav Tomlekin

 

Tekstovi u rubrici GLEDIŠTA mišljenja su autora i ne moraju biti u skladu sa stajalištima Uredništva

Anketa

Vjerujete li da će Vas maske spasiti od zaraze?

Četvrtak, 24/09/2020

Tko je Online?

Trenutačno aktivnih gostiju: 1627 gostiju i nema članova online

 

AIPK Trgovine d.o.o.

 

Registar Branitelja

 

Udruga Zavjet

 

 

Grawe osiguranje

 

 

 

Veliko srce malom srcu

 

Facebook

 

 

Optika Kraljević