Get Adobe Flash player
Dokle će hrvatske vlasti financirati četnički dernek?

Dokle će hrvatske vlasti financirati četnički dernek?

Pupovčev SDSS osnovali su ratni zločinci i rušitelji hrvatske...

Slavljenje u Srbu nastavak velikosrpske politike

Slavljenje u Srbu nastavak velikosrpske politike

U Srbu se slavi pokolj nad hrvatskim...

Zagreb – posvojeni grad

Zagreb – posvojeni grad

I bez potresa sa starih zgrada padala je žbuka, kamenje, dijelovi...

Austrijska zabrana komemoracije na Bleiburgu

Austrijska zabrana komemoracije na Bleiburgu

Miroslav Škoro špekulira prema Jasenovcu i prema...

Prvi politički program Velike Srbije

Prvi politički program Velike Srbije

Namjere Srbije bile su jasne, dominirati u zajedničkoj...

 • Dokle će hrvatske vlasti financirati četnički dernek?

  Dokle će hrvatske vlasti financirati četnički dernek?

  srijeda, 29. srpnja 2020. 17:48
 • Slavljenje u Srbu nastavak velikosrpske politike

  Slavljenje u Srbu nastavak velikosrpske politike

  srijeda, 29. srpnja 2020. 17:53
 • Zagreb – posvojeni grad

  Zagreb – posvojeni grad

  četvrtak, 30. srpnja 2020. 11:31
 • Austrijska zabrana komemoracije na Bleiburgu

  Austrijska zabrana komemoracije na Bleiburgu

  četvrtak, 30. srpnja 2020. 11:26
 • Prvi politički program Velike Srbije

  Prvi politički program Velike Srbije

  četvrtak, 30. srpnja 2020. 16:42

Više od 600 milijuna kuna za hrvatske građane i gospodarstvo

 
 
Već je sada jasno da ovu godinu nitko neće pamtiti po dobru. Ipak, Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost još je od početka godine krenuo ambiciozno. Tako su građanima i tvrtkama na raspolaganju brojni programi poticanja, što mnogo znači u vrijeme borbe s koronavirusom i uklanjanja posljedica potresa u Zagrebu i okolici. Sve te programe i njihove pojedinosti, ali i neke planove za budućnost predstavila je v.d. načelnice Sektora za energetsku učinkovitost Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, Suada Mustajbegović, dipl. ing.
https://lh3.googleusercontent.com/proxy/U-Ets_Mmd5wNX320PFf_t-30RTpSnZDl2vYX217p7u8kcPLzeo8AKehZ05s76y98gy23sVfimOb-M7obJIqAByGOn7TSWkjRb3ByMkzIwYn9oop2-ewyjqLuPaA9lReA2EOylz4XASZULqY
• Jesu li brojni programi Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost za poticanje energetske obnove, korištenje obnovljivih izvora, elektromobilnost itd. bili planirani već i prije svih katastrofa koje su nas zadesile u prvoj polovici godine ili je odlučeno da će se i na taj način pomoći hrvatskim građanima i gospodarstvu?
- Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost je od samog svog osnutka glavni financijer projekata zaštite okoliša i energetske učinkovitosti, što se manifestira i u samom nazivu naše institucije. Sredstva kojima raspolažemo namijenjena su poticanju projekata održivog gospodarenja otpadom, energetske učinkovitosti u zgradarstvu, potičemo korištenje obnovljivih izvora energije, želimo poticati i korištenje naprednih tehnologija i u tome se upravo ogleda naša uloga, da ono što je naprednije učinimo i dostupnijim. 
Naše programe za 2020. smo planirali krajem prošle godine, no naravno da je situacija sa koronakrizom i potresom u Zagrebu utjecala na naše planove. Za početak je poremetila prvotno planiranu dinamiku objave javnih poziva, a naknadno smo uveli i mogućnost subvencija za kupnju kondenzacijskih bojlera za kuće i stanove pogođene potresom. Usprkos svim izazovima s kojima smo bili suočeni željeli smo što prije krenuti s našim programima jer su ona u ovim kriznim vremenima itekako potrebna našim građanima i gospodarstvu. 
 
• Koliki je zapravo ukupni iznos sredstava na temelju javnih poziva Fonda za projekte energetske učinkovitosti na raspolaganju građanima i gospodarstvu do kraja godine? Kod projekata energetske učinkovitosti u zgradarstvu (mjere poboljšanja građevinsko fizikalnih svojstava, zamjene termotehničkih sustava, primjene obnovljivih izvora) koliki je udio dodijeljenih sredstava po krajnjim korisnicima: građana (fizičkih osoba), tvrtki i obrtnika i drugih organizacija (raznih udruga, lokalne samouprave i sl.)?
- Samo u ovoj godini, Fond je osigurao više od 600 milijuna kuna bespovratnih sredstava koje planira dodijeliti građanima i gospodarstvu za programe poticanja energetske učinkovitosti i korištenja obnovljivih izvora energije, od čega je oko 300 mil. kuna osigurano isključivo za građane. To se odnosi na program energetske obnove obiteljskih kuća, nabavu kondenzacijskih bojlera, sufinanciranje sustava za korištenje obnovljivih izvora energije te nabavu električnih vozila. 
Sredstva će, naravno, biti dostupna i drugim korisnicima - lokalnim jedinicama, tijelima državne uprave, trgovačkim društvima, turističkom sektoru (obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima, iznajmljivačima), neprofitnim organizacijama... Svaki od naših programa ima definiran tip korisnika koji se može prijaviti. Ove godine nastavljamo s poticanjem čistijeg prometa pa će se sredstva, osim za električna vozila, moći dobiti i za vozila s pogonom na vodik, ali i za postavljanje punionica i za kupnju vozila za gradski prijevoz i brodove koji koriste alternativna goriva. Sufinancirat ćemo i ostale mjere integriranog i inteligentnog prometa i razvoja infrastrukture za alternativna goriva, ali i ugradnju sustava za korištenje obnovljivih izvora u javnim zgradama i objektima u turizmu. 
U planu nam je i program namijenjen industriji, ali i sufinanciranje obnove zgrada pod zaštitom spomenika kulture, u suradnji s Vladom. 
 
• Nedavno je objavljen natječaj za sufinanciranje ugradnje kondenzacijskih kotlova u kućama i zgradama koje su oštećene u potresu u Zagrebu i okolici. To je namijenjeno građanima kao pojedincima u čijem je stambenom prostoru kotao koji treba zamijeniti. No, što je sa sufinanciranjem projekta rekonstrukcije dimnjaka ako se radi o stambenoj zgradi, gdje osim kotlova, svakako treba prilagoditi na njih spojene dimnjake?
- Rekonstrukcija dimnjaka nije vezana samo uz zamjenu energenta, već je riječ o puno kompleksnijem zahvatu koji se reflektira i na statiku same zgrade, ovisno o stupnju oštećenosti nakon potresa. Iz tih razloga je Vlada, dok se ne donese Zakon o obnovi grada Zagreba, donijela mjeru kojem se preko Fonda i Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja građanima čiju su domovi pogođeni potresom daje po kućanstvu pomoć do 20 000 kuna. U skladu s tim, MGIPU je osigurao je do 12 000 kuna za uklanjanje opasnih dijelova zgrade, sanaciju dimnjaka, popravak ili zamjenu zabatnog zida i popravak dizala, dok Fond s maksimalnih 8000 kuna sufinancira kupnju kondenzacijskog bojlera po stambenoj jedinici. 
Do sada nam se na javni poziv Fonda prijavilo oko 2600 kućanstava, obrada prijava je intenzivna, a potpisujemo i prve Ugovore s korisnicima. 
 
• Ranije su bile česte primjedbe zbog prijava na natječaje prema načelu 'najbrži prst'. Je li se u međuvremenu nešto promijenilo?
- Postoji više modaliteta prema kojima Fond može dodjeljivati sredstva - kod nas su to javni pozivi i javni natječaji. S obzirom da je procedura kod javnih poziva puno jednostavnija, većinu programa odlučili smo provesti na ovaj način. Prvenstveno, cijeli proces traje kraće i pojedini projekti se ne rangiraju prema kompleksnim načinima ocjenjivanja, već se sredstva dodjeljuju svim projektima koji zadovoljavaju obavezne kriterije za sufinanciranje: tehničke i administrativne. U tom smislu sustav e-prijave kronološki rangira prijave za provjeru i oni koji se prije prijave, naravno uz pretpostavku da zadovoljavaju sve uvjete i imaju svu potrebnu dokumentaciju, imaju prednost. 
Ne postoji idealan model koji bi zadovoljio sve korisnike jer svaki javni poziv ima limitiran budžet, no smatramo kako je to optimalan način jer omogućava brzu dodjelu sredstava i jednostavnu prijavu. S druge strane, ako bismo išli u provedbu javnih natječaja, izgubili bismo znatno više vremena na samu proceduru, a rezultat ne bi bio značajno bolji.  Pitanje je što bismo točno time postigli i na koji bismo način evaluirali, primjerice, kupnju električnog vozila. No, kako bi svi bili na vrijeme upoznati s dinamikom objavljivanja poziva i uvjetima za dobivanje poticaja, proaktivno radimo na informiranju javnosti. Zbog toga smo ove godine sve javne pozive objavili prije, kako bi svima bile dostupne informacije i kako bi se i građani i tvrtke mogli pripremiti za prijavu. Datum početka zaprimanja prijava usklađen je s našom procjenom potrebnog vremena za pripremu pa se nadamo kako će na taj način svi potencijalni prijavitelji imati veću mogućnost za ostvarivanje sufinanciranja. Vjerujemo kako je i kontinuitet u provedbi programa također važan jer, kad se jednom naviknu na naše programe, korisnici će imati jasnija očekivanja i moći će lakše planirati investicije. Dodala bih i da važnu ulogu u informiranju ima i naša odlična suradnja s medijima na komunikaciji svih ovih programa, a svi bitni sadržaji su dostupni i na službenim stranicama Fonda (www.fzoeu.hr). 
 
• Koje su najčešće pogreške koje primjećujete kod prijava na natječaje za dodjelu sredstava? Koliki je prosječan udio odbijenih u ukupnom broju prijava? Što biste preporučili prijaviteljima?
- Najčešća pogreška je, sasvim sigurno, dostavljanje prijave bez potpune dokumentacije. U Fondu doista nastojimo minimizirati popis potrebnih dokumenata, potvrda i obrazaca. Međutim, sve ono što tražimo, tražimo s razlogom. U nekim programima sufinanciranja, barem 10% prijava bude nepotpuno, dok je u nekima taj postotak i puno veći, ovisno o kompleksnosti projekata. Onima koji se prijavljuju uvijek savjetujemo da detaljno pročitaju prvo što je to što sufinanciramo i tko se može prijaviti. Potičemo i građane i tvrtke da prvo sve dobro prouče, a zatim nas kontaktiraju ukoliko imaju bilo kakvih nejasnoća. Tu smo zbog naših korisnika i nastojimo što prije odgovoriti na sve upite, kako bi mogućnost pogrešaka bila što manja. U planu nam je bilo organizirati i javne tribine za građane, no s obzirom na povećani broj oboljelih od koronavirusa, nisam sigurna da ćemo to uspjeti realizirati. No, aktivni smo sudionici svih virtualnih konferencijama na ovu temu, a razmišljamo i o organiziranju raznih webinara i 'on-line' edukacija. 
 
• Može li se ista fizička osoba prijaviti na natječaj za energetsku obnovu obiteljske kuće i za ugradnju sunčane elektrane na krov te iste kuće?
- Načelno, ne postoji nikakvo ograničenje u smislu korištenja više programa Fonda za građane ni za pravne osobe. No, napomenula bih dvije stvari. Prva je da se sustavi za korištenje obnovljivih izvora sufinanciraju kroz program energetske obnove obiteljskih kuća kao jedna dodatna mjera cjelovitog projekta energetske obnove za kuće nižeg energetskog razreda od D u kontinentalnoj, odnosno C u primorskoj Hrvatskoj. Drugo, postoji poseban program sufinanciranja sunčanih elektrana, no za taj program se mogu prijaviti oni građani čija kuća je minimalno energetskog razreda C u kontinentalnoj, odnosno B u primorskoj Hrvatskoj. Istaknula bih da taj program osigurava da se sufinanciraju energetski učinkovite kuće i da se na taj način dodatno poboljšaju njihova energetska svojstva. U proteklom razdoblju smo građanima s 20 mil. kuna sufinancirali oko 430 fotonaponskih elektrana.   
 
• Hoće li uskoro biti natječaja za sufinanciranje primjene drugih obnovljivih izvora: solarnih toplinskih sustava, dizalica topline i kotlova na biomasu u obiteljskim kućama i stambenim zgradama? 
- Da, u planu nam je nastaviti sa sufinanciranjem sustava za korištenje obnovljivih izvora u obiteljskim kućama. Ovaj program bi građanima trebao biti dostupan od rujna i za njega smo osigurali čak 30 mil. kuna. Samo za ilustraciju, u protekle dvije godine smo građanima s 23 mil. kuna sufinancirali 541 takav sustav. Osim za građane, imali smo dostupan i program za javne ustanove, a koji smo ove godine proširiti i na sve javne zgrade. Također, ovakve smo sustave sufinancirali i iznajmljivačima i OPG-ovima u turističkom sektoru, s čim također nastavljamo i u 2020. godini, što vjerujemo da će im pomoći u ovoj situaciji s koronavirusom. Programima Fonda nisu obuhvaćene višestambene zgrade, s obzirom da za njih postoji poseban program sufinanciran iz Europske unije, a za čiju provedbu je nadležan MGIPU.
 
• Što je s poticanjem, odnosno sufinanciranjem projekata energetske učinkovitosti u industriji?
- Projektima energetske učinkovitosti u industriji su u prethodnim godinama također bila dostupna europska sredstva. Za 77 projekata je iz Europskog fonda za regionalni razvoj tako osigurano 270 mil. kuna. U najavi je i novi sličan natječaj, koji bi trebao biti objavljen u srpnju ili kolovozu, u nadležnosti Ministarstva zaštite okoliša i energetike, a u kojem Fond ima ulogu Posredničkog tijela 2. Uz to Fond, s druge strane, i nacionalnim sredstvima planira sufinancirati mjere energetske učinkovitosti i korištenje obnovljivih izvora u industrijskim sustavima, obrtničkim manufakturama i OPG-ovima, a koji neće biti u mogućnosti za svoje projekte dobiti europska sredstva. Međutim, u ovom trenutku još ne možemo precizirati točan termin pokretanja takvog programa. 
 
• Kada je riječ o energetskoj učinkovitosti u prometu, osim sadašnjeg natječaja za sufinanciranje nabave vozila na alternativni pogon (električni, na stlačeni ili ukapljeni prirodni plin, vodik) i gradnje punionica, najavljen je skori natječaj za održivi gradski promet. Znači li to da uskoro možemo očekivati i natječaje za autobuse i taksije na električnu energiju, CNG, LNG, vodik i sl.?
- Možete očekivati i takve projekte. Prometni sustav ima puno više elemenata od osobnih vozila, a svojim aktivnostima nastojimo potaknuti transformaciju na svim poljima. Potrebno je na pravi način razviti infrastrukturu za alternativne oblike mobilnosti, poput biciklističkih staza, sustava javnih gradskih bicikala i 'car sharing' shema, ali i građanima ponuditi energetski učinkovitiji gradski promet. U tom smislu planiramo sufinancirati električne autobuse i slične kategorije vozila s pogonom na električnu energiju i vodik, za koje smo osigurali oko 100 mil. kuna. Ove godine ćemo po prvi put objaviti poziv za jedinice lokalne i regionalne samouprave za poticanje inteligentnih rješenja u prometu koja će doprinijeti smanjenju onečišćenja u gradskim središtima te optimiziranju logistike prometa. U pogledu čistijeg prometa, pored svega navedenog, dodatno smo osigurali 30 mil. kuna za sufinanciranje nabave električnih plovila, kojima želimo potaknuti zaštitu i očuvanje našeg Jadrana.
 
• I za kraj, možete li već sada najaviti neke planove za sljedeću godinu? U kojem će smjeru dalje ići programi sufinanciranja u području energetske učinkovitosti?
- Ova je godina i u strateškom smislu bila prijelomna jer s novom godinom kreće i nova perspektiva EU-a, ali i nacionalnog financiranja. Započet će intenzivna provedba mjera definiranih Integriranim nacionalnim energetskim i klimatskim planom (NECP) za razdoblje 2021.- 2030. godine, koji će doprinijeti ostvarenju globalnih i europskih ciljeva u značajnijem smanjenju emisija ugljičnog dioksida te dekarbonizaciji u svim sektorima. Aktivnosti koje je Fond provodio do sad na tom su tragu, no aktivno pratimo potrebe građana, gospodarstva i lokalne zajednice te ćemo pokrenuti i neke nove programe u skladu sa strateškim i zakonodavnim okvirom. Vjerujemo u nastavak svih kvalitetnih programa i ne sumnjamo da će kontinuitet u provedbi doprinijeti njihovoj uspješnosti te zaštiti i očuvanju okoliša, što nam je primarna zadaća.
 

B. L., www,energetika-net.com

Naftna goriva još čine oko 92 posto globalne potrošnje energije u prometu

 
 
Goriva na osnovi nafte dominiraju u svim oblicima prijevoza više od stoljeća. No, iako su desetljećima poznata, tri alternativna goriva posljednjih su godina sve prisutnija na tržištu: biogoriva, prirodni plin i električna energija. Unatoč tome, potpuno naftna goriva još čine oko 92 % globalne potrošnje energije u prometu. S obzirom na globalno deklarirane javne politike prelaska na obnovljive izvore, na niskougljično gospodarstvo i sl., postavlja se pitanje kako rafinerije nafte odgovaraju na te izazove?
https://cdn.vox-cdn.com/thumbor/m_0dkL8PjPsH5dwSfnh3wZZEzd4=/0x0:5186x3456/1200x800/filters:focal(2214x1772:3042x2600)/cdn.vox-cdn.com/uploads/chorus_image/image/65373652/shutterstock_1439441798.0.jpg
Jedan od najznačajnijih trendova koji utječe na rafinerijsku industriju u posljednjih 30 godina jest proizvodnja što čišćih goriva. Glavni aspekt tzv. čistih goriva, koje inače odlikuje vrlo niska razina sumpora, fokusiran je još i na reduciranje ostalih onečišćivača iz ispušnih plinova vozila poput ugljičnog monoksida, dušičnog oksida, ugljikovodika i krutih čestica. Taj ‘svijet’ s malo sumpora i ostalih onečišćivača u gorivu nikako nije jeftin. Potrebne su milijarde dolara za nova postrojenja za proizvodnju visokokvalitetnih goriva koja zadovoljavaju specifikacije najstrožih europskih standarda Euro IV, a posebice Euro V i Euro VI.
 
Sve strože norme
 
Naime, mnoge zemlje širom svijeta usvojile su u vlastitim standardima specifikacije tih europskih standarda, budući da je Europa vodeća u propisima za čista goriva u prometu. Zbog toga se ta goriva s ultraniskom razinom sumpora (ULS) rade po standardima Bharat Stage 6 (BS-6) u Indiji, National 5 i Beijing 6 u Kini, Level 3 u Sjedinjenim Američkim Državama i AFRI 4 u dijelovima Afrike. Najkraće rečeno, te specifikacije uključuju ograničenja u vidu smanjenja količine sumpora u gorivima u prometu mjerenima u dijelovima na milijun (ppm). Da bi zadovoljile takve stroge propise za smanjenje količine sumpora u benzinu, dizelu, mlaznom gorivu itd., rafinerije su uložile stotine milijardi dolara u proteklih 30 godina u nove proizvodne jedinice, nadogradnje i proširenja kako bi ispunile sve strože propise o sumporu i emisijama plinova.
Ta su ulaganja u razdoblju od 1993. (prije pojave standarda Euro II) do danas snizila razinu sumpora u gorivima u prometu s 2000 na 10 ppm (Euro V i Euro VI). I dalje se radi na tome da se udio sumpora još smanji. Prema zadnjim izvješćima Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) i Međunarodne agencije za energiju (IEA), predviđa se da će se globalni kapaciteti desulfurizacije u rafinerijama znatno povećati već ove godine i da će do 2025. novi kapaciteti premašiti 4 mil. bbl/d (prema IEA-u), odnosno gotovo 6 mil. bbl/d (prema OPEC-u).
 
Velika ulaganja širom svijeta
 
Američko tržište goriva u prometu najveće je na svijetu. Do 2017. specifikacija standarda Tier 2 udio sumpora u benzinu ograničavala je na 30 ppm, što je otprilike odgovaralo europskom standardu Euro IV, a od 2017. godine na snazi je specifikacija Tier 3 koji je udio sumpora u benzinu ograničio na 10 ppm, što odgovara zahtjevima iz Euro V. Smatra se da je ta specifikacija znatno utjecala na smanjenje emisija vozila pa se procjenjuje da je, npr. emisija NOX u SAD-u smanjena za oko 260 000 t godišnje.
S američkim propisima potpuno je usklađena i Kanada, čije su rafinerije u posljednjem desetljeću uložile 8 mlrd. dolara u snižavanje razine sumpora u benzinu i dizelskim gorivima.
 
S druge strane svijeta, kako bi pomogla suzbijanju onečišćenja zraka, Kina je za vozila postavila agresivne standarde ekonomičnosti potrošnje goriva do 2020. godine. Od 2017. godine Kina provodi svoj standard kvalitete National 5, ekvivalentan Euro V, što znači da je udio sumpora u benzinu i dizelu 10 ppm. Da bi to postigle, najveće kineske rafinerije morale su investirati više od 7 mlrd. dolara.
U Indiji su rafinerije u posljednjih 15 godina uložile više od 30 mlrd. dolara kako bi do 2020. mogle zadovoljiti specifikacije Bharat Stage 4 (BS-4),što odgovara Euro IV (s udjelom sumpora 50 ppm). Štoviše, u planu je sredinom ove godine uvođenje specifikacije BS-6, što odgovara Euro VI (udio sumpora 10 ppm).
Indonezija je kao najveće gospodarstvo Jugoistočne Azije svjetski lider u proizvodnji palminog ulja i promiče njegovu uporabu kao biogoriva.Tako je 2016.povećan udio primješavanja palminog ulja u dizelsko gorivo na 20%, a ove godine ga se planira povećati na 30%. Indonezijska vlada očekuje da će takva pojačana upotreba biogoriva značajno smanjiti emisije iz vozila, čime bi postigla sličan cilj kao s ULS gorivima (s malim udjelom sumpora).
 
Na afričkom kontinentu su dobro poznati veliki problemi s opskrbom čistim gorivima. Malo je zemalja usvojilo propise o ULS gorivu, ali je više zemalja na jugu Afrike najavilo proizvodnju čistijih goriva već ove godine. Njihov je cilj bio do danas proizvesti gorivo sa specifikacijama AFRI-4 što je ekvivalent Euro IV. To bi značilo maksimalni udio sumpora u dizelu od 50 ppm i benzinu od 150
ppm. Da bi ispunile taj cilj, afričke rafinerije morale su uložiti više od 7 mlrd. dolara u dodatna postrojenja. Vlada Južne Afrike je pri tome otišla najdalje. Njezin državni program CF2 podrazumijeva da se od ove godine proizvode goriva sukladno specifikaciji Euro V, s udjelom sumpora 10 ppm ili manje, a uz smanjenje udjela benzena s 5 na 1% i udjela aromata s 50 na 35%. Program CF2 je izvorno trebalo provesti još 2017., ali je rok pomaknut na ovu godinu zbog nužnosti velikih ulaganja koja se opet mjere milijardama dolara. Međutim, južnoafričke rafinerije oklijevaju s potrebnim investicijama za nadogradnju zbog malog povrata.
 
I druge velike afričke zemlje, poput Egipta i Alžira, planiraju projekte poboljšanja kvalitete goriva. Međutim, s obzirom na to da se u Aziji i na Bliskom istoku grade ultramoderne rafinerije, afričke države bi mogle nastaviti uvoziti visokokvalitetne rafinirane proizvode kako bi zadovoljile potražnju, umjesto da same ulažu u kapitalno intenzivne projekte. Naime, države Bliskog istoka i dalje povećavaju kapacitete rafiniranja kako bi diverzificirale izvoz kvalitetnijih rafiniranih naftnih proizvoda na globalnom tržištu.Tradicionalno, te su rafinerije imale jednostavne konfiguracije i visoke prinose loživog ulja, dijelom i zbog velikih potreba za proizvodnjom energije koristeći loživo ulje. To se danas uvelike mijenja. Nova generacija visokosloženih postrojenja, koje uključuju hidrokreking, katalitičko krekiranje i hidrotretiranje u kombinaciji s nadogradnjom i proširenjima postojećih postrojenja, a koje su projektirane za minimiranje proizvodnje loživog ulja i maksimiranje proizvodnje srednjeg destilata s malim udjelom sumpora, dizela i benzina, radikalno mijenjaju paletu proizvoda. 
 
Saudijska Arabija i Kuvajt vodeći su u projektima novih čistih goriva u regiji. Saudijska Arabija nastoji smanjiti udio sumpora u dizelu i benzinu na 10 ppm, a benzena u benzinu na 1%. To predstavlja dramatičan pomak razine sumpora od 2012. godine, kada je maksimalna razina sumpora u dizelu bila veća od 500 ppm. Kuvajt investira više od 30 mlrd. dolara u ambiciozne planove za remont rafinerijskog sektora. Plan je smanjiti udio sumpora u proizvodnji benzina s 500 ppm na manje od 10 ppm uz smanjivanje koncentracije benzena i aromata. Također će se smanjiti i udio sumpora u loživom ulju s 4,5 na 1 ppm.
Na drugoj strani svijeta, zemlje Srednje i Južne Amerike, koje se uvelike oslanjaju na prihode od izvoza nafte, teško su pogođene padom cijena nafte jer im zbog toga nedostaje novac za financiranje modernizacije kapaciteta za proizvodnju ULS goriva. Međutim, u toj regiji postoje druge inicijative za čista goriva. Još 2014. godine Brazil je povećao udio primješavanja etanola u benzinu s 5 na 7%, a u dizelu s 25 na 27%. Bili su najavljeni i dodatni planovi modernizacije rafinerija, ali golemi dugovi, problemi s korupcijom i prekoračenje troškova nepovoljno su se odrazili na završetak takvih projekata.Veliki proizvođač nafte Meksiko također želi od ove godine udvostručiti proizvodnju benzina s ultraniskim sumporom i niskosumpornog dizelskog goriva,a državna naftna tvrtka Pemex je u to uložila oko 20 mlrd. dolara.
 
Rusija kao donedavno najveći proizvođač nafte na svijetu proizvodi više nego dovoljno rafiniranih proizvoda za zadovoljavanje domaće potražnje,ali joj još nedostaju napredni kapaciteti za proizvodnju goriva visoke kvalitete kao što su ona prema standardu Euro IV i s niskom razinom sumpora prema Euro V. Ruska vlada je 2011. godine postavila ambiciozan plan za modernizaciju postojećih rafinerijskih postrojenja i poticanje izvoza visokokvalitetnih proizvoda. Plan vrijedan 55 mlrd. dolara zahtijevao je izgradnju ukupno 130 novih proizvodnih jedinica do ove godine. Međutim, od 2015. godine u više je navrata odgađan zbog pada cijena nafte i sankcija, koje su ruskim tvrtkama ograničile mogućnost financiranja. Unatoč tim poteškoćama, brojne veće i manje ruske naftne rafinerije, koliko mogu, nastavljaju s programom modernizacije usmjerene na proizvodnju goriva prema Euro V.
 
Za europske rafinerije, od kojih mnoge već proizvode goriva prema Euro V i VI, danas je najveći izazov zadovoljavanje propisa o gorivima za brodove. Ono čini oko 7% proizvodnje europskih rafinerija, a dosadašnji su im propisi omogućavali da za taj proizvod koriste manje kvalitetna i jeftina goriva ili loživa ulja s više sumpora. S početkom ove godine, u cilju zaštite okoliša novi propisi nalažu da brodovi u određenim područjima kontrole emisija (ECA) moraju koristiti goriva sa samo 0,1% sumpora. To znači da sada brodska goriva trebaju praktično biti jednaka gorivima za vozila s niskom razinom sumpora. Pri tome ECA uključuju Baltičko i Sjeverno more, obalna područja SAD-a i Kanade i američki dio Karipskog mora. Međunarodna konvencija o sprječavanju onečišćenja s brodova (MARPOL) također postavlja ograničenja za brodska goriva na područjima izvan ECA-a. Počevši od ove godine udio sumpora u brodskim gorivima koja se koriste izvan ECA-a smanjit će se s 3,5% na samo 0,5%.
 
Čista goriva su budućnost
 
Svi ti stroži propisi i uložene milijarde dolara u njihovo zadovoljavanje, ali i usporena elektrifikacija prometa, jasno ukazuju da bi čista naftna goriva vjerojatno još nekoliko desetljeća mogla biti temelj prometa u svijetu ili barem u tome imati vrlo važnu ulogu.
Naime, stručnjaci se uglavnom slažu u procjeni da bi se u doglednoj budućnosti za razne svrhe i namjene mogla koristiti vozila s različitim vrstama pogona i goriva. Po nekima bi tako na kratkim udaljenostima unutar gradova električna vozila mogla dominirati i više će se koristiti električna energija. Za prijevoz teških tereta na velike udaljenosti mogao bi dominirati vodik koji bi dugoročno mogao postati i osnovno gorivo. Biogorivo kao nusproizvod poljoprivrednog i drugog otpada bi dijelilo udio s naftnim gorivima. Neki drugi stručnjaci se slažu da bi električna energija zadovoljavala lokalni prijevoz automobilom, a možda i teretna vozila do 16 t na lokalnom prijevozu. Međutim oni očekuju da bi plin bio najbolje rješenje za one kamione i autobuse koji se na kraju radnog dana ili smjene vraćaju u svoju bazu. Po njima bi naftna goriva, benzin ili dizel, bila najbolja za automobile, autobuse i kamione na putovanjima na duge udaljenosti ili koji se na kraju svakog dana ili radne smjene ne vraćaju u bazu.
Što će točno donijeti budućnost, ovisit će na kraju o brojnim čimbenicima. Hoće li budući tehnološki razvoj primjene vodika kao motornog goriva moći ispuniti sva dosadašnja velika obećanja vezana uz njega? Hoće li razvoj baterija moći dati odlučujuću prednost korištenju električne energije?
Na kraju, ostaje vidjeti i kako će djelovati tržišni čimbenici poput dostupnosti i cijene pojedinih alternativnih goriva budući da rast cijena, npr. naftnih goriva ostale alternative odmah čini poželjnijima. Ono što je za sada sigurno je da će se idućih desetljeća vjerojatno paralelno koristiti kombinacije više alternativa goriva u prometu, iako je sada teško točno procijeniti kakvi će biti tržišni udjeli pojedinih goriva.
 

Mr. sc. Ivo Tokić, www.energetika-net.com

Tvrtke širom svijeta razmatraju rješenja za proizvodnju električne energije za udaljena naselja

 
 
Udaljena naselja i objekti postala su izazov za inovativne energetske projekte. Kako se povećava potreba za istraživanjem i eksploatiranjem geografski udaljenih nalazišta energenata, minerala i ruda, obavljanjem znanstvenih istraživanja i održavanjem vojnih baza, tako rastu i njihovi energetski zahtjevi. No, iako je riječ o udaljenim i izoliranim lokacijama, u takvim je slučajevima od geografske udaljenosti još važnija energetska izoliranost.
https://www.njuskalo.hr/image-w920x690/mrezna-oprema/micronet-sp2500rsw-v2-mrezna-kartica-slika-62712744.jpg
Stručnjaci uočavaju da problem s dostupnošću energije ne postoji samo kod naselja i objekata (vojnih baza, istraživačkih postaja, rudnika i sl.) na Antarktiku, u arktičkom pojasu Sibira, na Aljasci, usred Sahare ili na nekom otoku u Tihom oceanu, već se s tim problemom susreću i naselja i objekti koja su često na udaru prirodnih nesreća poput oluja ili požara koja oštećuju energetsku mrežu. I jednima i drugima zajedničko je to da se stalno ili često nalaze izvan dosega javne (elektro)energetske mreže, zbog čega im je otežana opskrba električnom energijom. Zbog toga naselja i razni objekti na udaljenim i izoliranim područjima tradicionalno
koriste fosilna goriva, najčešće dizelsko gorivo ili loživo ulje, a ponekad i prirodni plin. Pri tome na više troškove opskrbe energijom, osim nestabilnih cijena, utječu i problemi s prijevozom goriva. Stoga tvrtke širom svijeta razmatraju rješenja za proizvodnju električne energije za udaljena naselja i objekte uz uklanjanje tih negativnih utjecaja, uključujući i veće emisije stakleničkih plinova.
 
Obnovljivi izvori, nuklearne elektrane i mikromreže
 
U obećavajuće projekte za osiguravanje trajno dostupnih i autonomnih izvora elekrične energije za udaljena naselja i objekte ubrajaju se nuklearne mikroelektrane i razna rješenja koja se osnivaju na obnovljivim izvorima. Međutim, primjena obnovljivih izvora do sada je pokazala određene nedostatke koji su vezani za problem proizvodnje i distribucije električne energije kada je potrebna i njezinu pohranu kada postoje viškovi. Dio tih problema moguće je riješiti boljim upravljanjem proizvodnjom i distribucijom u lokalnoj elektroenergetskoj mreži.
Za rješavanje problema opskrbe energijom u udaljenim područjima ponekad čak treba graditi lokalni (elektro)energetski sustav od početka, dok je u nekim slučajevima dovoljno samo dodati primjerena rješenja postojećem sustavu. Ključ je u omogućavanju lokalne proizvodnje energije i povećanju kontrole nad proizvodnjom i distribucijom.
Dva novija takva projekta, u australskom gradu Onslowu i na južnokorejskom otoku Jeju, pokazuju koje mogućnosti pruža primjena novih rješenja u upravljanju mrežom i koncepta mikromreže radi osiguranja pouzdanijeg napajanja energijom. Takva rješenja već se koriste u Sjedinjenim Američkim Državama, posebice u područjima pogođenima prirodnim katastrofama. Tako je Savezna država New Jersey nakon devastacije javne elektroenergetske mreže tijekom superoluje Sandy 2012. godine financirala studije izvedivosti za uspostavu mikromreža u 13 stradalih gradova, dok Kalifornija na mikromreže gleda kao na sredstvo osiguranja isporuka energije u područjima gdje pustoše šumski požari.
 
Primjer iz Australije
 
Gradić Onslow nalazi se na sjeverozapadnoj obali Australije, a električnu energiju u njemu distribuira velika australska elektroenergetska tvrtka Horizon Power. Radi se o tvrtki koja distribuira električnu energiju udaljenim gradovima i naseljima na obali Zapadne Australije i poljoprivrednim područjima u njezinoj unutrašnjosti i to na ukupnoj površini oko 2,3 milijuna km2. Međutim, na tom nepreglednom području ima samo 47 000 potrošača! To znači da Horizon Power ima najveće područje za pružanje svojih usluga s najmanjim brojem potrošača na svijetu. Cilj tvrtke stoga je sniziti troškove proizvodnje i pružiti održiviju isporuku električne energije. U tu je svrhu tvrtka počela s gradnjom sunčanih elektrana i baterijskih sustava za pohranu električne energije kako bi energetske potrebe područja koje pokriva u još većoj mjeri zadovoljila obnovljivim izvorima.
 
Onslow ima oko 850 stanovnika i oko 600 stambenih objekata od kojih neki imaju sunčane elektrane, a neki i baterijske sustave za pohranu energije. Ranije je gradić svoje potrebe za električnom energijom pokrivao proizvodnjom u dizelskim agregatima. No, 2016. godine su Horizon Power i vlada Zapadne Australije pokrenuli projekt Onslow, a američki energetski div Chevron je uložio više od 250 milijuna dolara. U prvoj fazi projekta izvedena je nova energetska infrastruktura, a u drugoj centralizirani baterijski sustav za pohranu energije i sunčana elektrana. Na kraju, lokalnu mikromrežu u Onslowu čini osam električnih generatora na prirodni plin ukupne snage 1 MW, jedan dizelski agregat snage 1 MW, sunčana elektrana snage 1 MW i baterijski sustavi ukupne snage 2 MW i kapaciteta pohrane 1,25 MW h.
 
Zahvaljujući novoj mikromreži Onslow može nadomjestiti veći dio proizvodnje dizelskih agregata. Istodobno je rješenje za upravljanje sustavom omogućilo povećanje udjela energije iz obnovljivih izvora na više od 50% godišnje, a ljeti i u pojedina doba dana čak i na 100%, čime se značajno smanjuje oslanjanje na fosilna goriva. Procjenjuje se da će se emisije ugljičnog dioksida tako smanjiti za više od 800 t godišnje.
Primijenjeno rješenje za upravljanje mikromrežom u praksi daje prednost proizvodnji i distribuciji energije iz obnovljivih izvora nad onom iz fosilnih goriva kada god to uvjeti dopuštaju. Kontroler mikromreže prikuplja podatke u realnom vremenu pomoću osjetnika, a u slučaju pojave oblaka, autonomni regulator reagira trenutačno, automatski osiguravajući pouzdanost opskrbe i kvalitetu napajanja. Tada se, primjerice, smanjenje proizvodnje sunčane elektrane nadomješta energijom iz baterijskog sustava i to u milisekundama. Uz to, moguće je predvidjeti i energetsko opterećenje i optimirati baterijski sustav s proizvodnjom u sunčanoj elektrani i plinskim generatorima.
 
Primjer iz Koreje
 
Projekt mikromreže na otoku Jeju u Južnoj Koreji pokazuje kako se suvremena rješenja mogu uključiti i u postojeća postrojenja za proizvodnju električne energije. Cilj projekta Jeju Haengwon Eco-Town DER Optimization bio je omogućiti koordinaciju i ravnotežu više obnovljivih izvora poput vjetroelektrana i sunčanih elektrana s baterijskim sustavom za pohranu energije.
Projekt Jeju uključuje sunčanu elektranu snage 500 kW, vjetroelektranu snage 600 kW i baterijski sustav za pohranu energije snage 1,2 MW i kapaciteta pohrane 1,0 MW h. Kontroler istog proizvođača kao u primjeru iz Australije konfiguriran je za pohranu energije
dobivene u vjetroelektrani i sunčanoj elektrani u baterije tijekom dana, kada je proizvodnja električne energije velika, a cijene niske i potom se energija iz baterija isporučuje noću, kada potražnja i cijene rastu. Na taj način baterijski sustav ima važnu ulogu u optimiranju učinkovitosti proizvodnje iz obnovljivih izvora uz održavanje pouzdane i kvalitetne isporuke energije. Uspjeh tog projekta pokazuje da velike količine energije iz obnovljivih izvora u kombinaciji s baterijskom pohranom i odgovarajućim upravljanjem mogu zadovoljiti potrebe za električnom energijom i na manjem otoku i na većem području.
 
Budućnost
 
Analitičari smatraju da će projekti za iskorištavanje obnovljivih izvora ubuduće sve češće biti kombinirani s baterijskom pohranom energije. To će se dogoditi istodobno s poboljšanjem tehnike pohrane i povećavanjem primjene obnovljivih izvora kod proizvođača, distributera i opskrbljivača električnom energijom. Primjeri iz Australije i Južne Koreje pokazuju da će mikromreže, pohrana energije i kombinacija obnovljivih i drugih izvora energije biti nezamjenjivi u energetskim mrežama budućnosti.
 

Mr. sc. Ivo Tokić, MB

Anketa

Što je po Vama odluka Stožera civilne zaštite da svi moramo nositi maske na ustima i nosu?

Utorak, 04/08/2020

Tko je Online?

Trenutačno aktivnih gostiju: 1241 gostiju i nema članova online

 

AIPK Trgovine d.o.o.

 

Registar Branitelja

 

Udruga Zavjet

 

 

Grawe osiguranje

 

 

 

Veliko srce malom srcu

 

Facebook

 

 

Optika Kraljević