Get Adobe Flash player
Ne se 'ograditi' – Acu treba – nagraditi

Ne se 'ograditi' – Acu treba – nagraditi

Stanković nijednom nije niti spomenuo Domovinski...

Vojarna Lora nosi ime Svete Letice!?

Vojarna Lora nosi ime Svete Letice!?

Početkom 1990. tadašnji oficir JNA nije se nimalo razlikovao od...

Srbin koji voli domovinu!

Srbin koji voli domovinu!

Peđa Mišić: "Branili smo obitelj, djecu, kuću, ulicu,...

Gubavci, šljam, ološi i ljudski talog

Gubavci, šljam, ološi i ljudski talog

Sramotan odnos Hrvatske prema šestorici Hrvata u Den...

Ljevičarima je sve dozvoljeno

Ljevičarima je sve dozvoljeno

U Hrvatskoj možeš svaki dan pljuvati po Hrvatima iz...

 • Ne se 'ograditi' – Acu treba – nagraditi

  Ne se 'ograditi' – Acu treba – nagraditi

  četvrtak, 23. studenoga 2017. 00:05
 • Vojarna Lora nosi ime Svete Letice!?

  Vojarna Lora nosi ime Svete Letice!?

  četvrtak, 23. studenoga 2017. 00:01
 • Srbin koji voli domovinu!

  Srbin koji voli domovinu!

  utorak, 21. studenoga 2017. 13:25
 • Gubavci, šljam, ološi i ljudski talog

  Gubavci, šljam, ološi i ljudski talog

  utorak, 21. studenoga 2017. 13:21
 • Ljevičarima je sve dozvoljeno

  Ljevičarima je sve dozvoljeno

  srijeda, 22. studenoga 2017. 23:57

Hvatanje koraka Hrvatske s ostalima usporit će se ako se reforme ne provedu

 
 
Povodom predstavljanja nove Strategije za Hrvatsku za razdoblje 2017.-2021., razgovaramo s vodećim ekonomistom za regiju Peterom Tabakom iz Mađarske.
http://www.ebrd.com/image/1395253687439.jpg
• Kako ocjenjujete hrvatsku ekonomiju u usporedbi sa susjednim zemljama?
= Hrvatska se nakon krize vrlo slabo oporavljala sve donedavno kad je rast dosegnuo oko 3 posto. To je dobro, ali je još uvijek premalo za brzu konvergenciju. U nekim CEE zemljama vidimo rast između 3,5 i 4 posto tako da Hrvatska ima veliki prostor za napredak. Trenutačna razina investicija od oko 20 posto BDP-a je preniska za razinu razvijenosti ekonomije. Dakle, treba povećati investicije, u tome veće iskorištenje EU sredstava može puno pomoći. Privatni sektor isto treba više pridonijeti ulaganjima, no za to treba bolja poslova klima.
 
• Naglašavate problem prezaduženosti.
= Razina korporativnog duga doseže oko 90 posto BDP-a i druga je najviša u CESEE regiji nakon Bugarske. Velik dio tog duga otpada na prezadužene kompanije, oko 35 posto BDP-a (bez Agrokora). Iznimno je važno povećati efikasnost i smanjiti financijsku polugu, a to je moguće uz više vlasničkog ulaganja u te kompanije. Za početak, one moraju smanjiti svoj dug.
 
• MMF upozorava da će bez reformi potencijalni rast pasti ispod dva posto u narednih pet godina. Koje su po vama prioriteti?
= Osim ulaganja, korporativnog duga i rješavanja loših kredita, ključno je poboljšati korporativno upravljanje u državnim, ali i privatnim kompanijama. Također, poboljšati javnu administraciju, efikasnost tržišta rada kako bi se omogućilo tvrtkama da mogu zapošljavati više i u konačnici zadržavati talentirane ljude u Hrvatskoj. Vlada je svjesna mnogih od tih problema s obzirom na Nacionalni program reformi (NPR) i sada fokus treba biti na pravovremenoj implementaciji.
 
• Može li zbog sporih reformi Hrvatska postati najsiromašnija država u EU?
= Definitivno postoji rizik da će hvatanje koraka Hrvatske s ostalima usporiti ako se reforme ne provedu ili budu provedene s odgodom, no nadam se da je Vlada toga svjesna. Nismo u detalje proučavali proračunske planove, no posljednjih godina situacija je vrlo dobra, na strani prikupljanja prihoda, kao i držanja rashoda pod kontrolom. Fokus bi sada trebao biti na strukturi proračuna za snažniju potporu reformama.
 
• Je li Hrvatska spremna za euro?
= Hrvatska će definitivno imati niz koristi od uvođenja eura, no naglasak je na procesu i 'tajmingu'. Osim financijske, zemlje trebaju postići određen stupanj realne konvergencije da ostvare maksimalne benefite od eura. Taj stupanj može se dosegnuti u srednjem roku, ali naravno puno je neizvjesnosti. Vjerujem da zato dokument eurostrategije nije ni postavio određeni rok za uvođenje eura. Ako se reforme iz NPR-a implementiraju, Hrvatska će biti puno bolje pripremljena za euro.
 
Strategija EBRD-a do 2021.
• Poticanje konkurentnosti privatnog sektora
• Razvijanje tržišta kapitala
• Poticanje učinkovitijeg upravljanja u državnim i privatnim tvrtkama
 

Ana Blašković,http://www.poslovni.hr/hrvatska/u-fokusu-je-primjena-reformi-334498

Brojke po pojedinim stavkama, cjelinama i područjima govore same za sebe

 
 
Nije potrebno ništa govoriti, pisati, obrazlagati, opravdavati i pojašnjavati, da bi se vidjelo što su državni interesi i prioriteti. Dovoljno je samo pogledati Državni proračun za 2018., s projekcijama za 2019. i 2020. godinu. Brojke po pojedinim stavkama, cjelinama i područjima  govore same za sebe. Da bi se bolje razumjelo i shvatilo pravo “lice” proračuna dobro je navedene brojke staviti u određene omjere i razmjere, što su neki saborski zastupnici napravili. Na taj način su eksplicitno razotkrivene neke “prijevare”. Povećanje je  ispalo znatno umanjenje i svjesna obmana stručnjaka koji su računali na to kako mnogi ne znaju niti elementarnu matematiku, te će samo uspoređivati iznose po stavkama prethodnih godina. Osim toga, neke su stavke spojene ili preimenovane, da bi napravile pomutnju u ionako neprihvatljivom okruženju i insceniranoj klimi u sabornici.
https://www.cfracing.co.uk/image/cache/catalog/accessories/te125_2016/b10215cf-8860-43d4-aef9-a4f63ed90c35-600x500.png
Prikriti se nije moglo, ili se nije htjelo veliko povećanje za obranu, odnosno sredstva za MORH, gdje će se velik dio utrošiti za jačanje borbene moći i sigurnosti zemlje, koja je zbog mnogih ugroza u kriznom stanju. Svakom građaninu prosječne pameti i obrazovanja je sasvim jasno da nikakve ugroze ne postoje, ne dolaze, niti su u bilo kojoj i kakvoj projekciji, koje bi se moglo rješavati jačanjem vojnog sektora, naročito borebenom eskadrilom, što je glavna tema militantnih visokih dužnosnika, već dulje vrijeme, iako je razumljiva njihova opsjednutost avionima, helikopterima i oružjem. Prirodne je da svatko nastoji svoje mane i nekompetencije nadomjestiti onime o čemu mašta i sanja, naročito u rodnom smislu i mogućnosti natjecanja sa susjednim zemljama, u smislu tko ima bolje avione i helikoptere.
 
Možda bi se mogli natjecati u tome tko je manje siromašan, čija djeca imaju veće mogućnosti školovanja, čiji mladi obrazovani manje odlaze iz zemlje, gdje ima manje beskućnika, gdje je zdravija hrana i okruženje, gdje je bolja zdravstvena briga za građane, gdje se manje laže i krade, gdje je veće međusobno povjerenje, gdje je veće spontano zajedništvo, gdje je manja diskriminacija, gdje je veća demokracija, gdje čovjek čovjeku nije vuk… Istraživanja pokazuju das mo po mnogočemu lošem ispred mnogih, a po mnogo čemu dobrom na samom dnu.
 
Važni parametri u mnogim područjima rastu, gledajući na prethodne pokazatelje istoga, ali gledajući jednake parametre drugih država u susjedstvu, to je daleko iza njih. Ne možemo se više izvlačiti na rat, ratne nedaće i poslijeratnu izgradnju i obnovu. Ne možemo se izvlačiti niti na slom Agrokora, kakve god posljedice toga bile, jer to nije nastalo bez djelovanja upravljačkih struktura kako privatnih tako i državnih. Agrokor je zoran prikaz ustrojstva, rasta i propasti našeg gospodarstva i društva. Netko bi za to morao snositi adekvatnu odgovornosti i određene samkcije. To nije slučaj za skupljanje političkih bodova. To je naša stvarnost. Bezglavo “letimo u nebo” da bi se potom strmoglavili u bezdan, iz kojeg nas, osim nas samih neće i ne može nitko drugi izvuči. Sami smo sebi najveći neprijatelji. Sve dok toga ne postanemo svjesni biti ćemo na dnu kaljuže i gušiti se pod teretom grijeha, što vlastitih, što naslijeđenih od prethodnih generacija.
 
Vrijeme je da se najprije kaže istina o svemu i da se njome pomirimo kako god ona strašna bila. Ionako, “svi sve znaju”. Mnogi su to znali od samog početka stvaranja države, uništavanja industrije, specifičnom pretvorbom i privatizacijom, stvaranjem tajkuna i tajkunčića koji su se bez dinara ili marke, u vlastitom džepu, enormno obogatili, na račun svih ostalih. Takvi su dobivali poduzeća kako bi uspješno nastavili proizvodnjom i razvijali produktivnost, što je bila čista farsa i prevara. Uništili su proizvodnju, otpustili radnike, a atraktivne i vrijedne zgrade ili zemljište prenamijenili ili prodali. Uz put se redovno godinama povećim svotama novca i na druge efektne načine, oduživali onima koji su ih stvorili ili im pomagali, žmireći nad nezakonitim poslovanjem i svakojakim marifetlucima prijevara. Taj oblik suradnje je trajao punih četvrt stoljeća. Nastavio bi se unedogled da negdje nešto nije naprasno puklo, ili je pak netko izvana naredio kako je takvog “poslovanja” dosta u EU-u. ili su neke političke elite, uz podržajnog i pridržajnog “eksperta”, toliko ojačale da su za sebe i svoje osmislili strategiju i taktiku preuzimanja onoga što najviše vrijedi, prikazujući se spasiteljima gospodarstva, društva i države.
 
I tu brojke puno, zapravo govore sve, samo ih treba pratiti i stavljati u proporciju. Dovoljno je te brojke i njihovo kretanje, odnosno vrijednost, samo sukcesivno pratiti od siječnja ove godine do danas. Nešto se napuhuje, nešto se ispuhuje, nešto puca, a nešto je puklo do kraja. Nikakve pretumbacije, zamjene, nadopunjavanja ili prikrivanja to ne mogu zamagliti, barem ne na dulje vrijeme. Fizičkim pražnjenjem “tornja” ne će nestati, niti pasti u zaborav sve ono kime i čime se taj toranj godinama punio. Takvih tornjeva, volumenom manjih, ima još puno i predstavljaju veliki problem, bez čijeg rješenja se ne može krenuti naprijed, već tonuti sve dublje.
 
Čovjek se zapita: Ima li ikoga ovdje i sada tko će  pokušati riješiti naš najveći problem - neprekidne laži i obmane? Potrebna su djela, a ne riječi. Prepucavanja pojedinca, političkih stranaka, državnika, resornih ministara, medija, PR-ova, unutarnjim i vanjskim  hibridnim ratom, ništa se neće postići, osim još većih podjela, sijanja nove mržnje, poticanja osvete, neprekidnih svađa i objeda, za vrijeme čega se “makeri” bogate i postižu političke poene.
 
Poznata je istina da oni koji su nas doveli u problem i gotovo bezizlazno stanje, ne znaju i nemogu nas iz toga izvuči, niti uz najbolju volju, a kamoli kad ta volja ne postoji. Dosta smo se nagledali istih lica, koja se u vrhu samo rotiraju. Potrebni su novi obrazovani, sposobni, pametni, pošteni, istinoljubivi i dobri ljudi, ničim opterećeni iz dalje ili bliže prošlosti. Ima ih, samo se treba okrenuti oko sebe. Nisu svi otišli u tuđinu. Neki su se spremni vratiti, naročito znanstvenici, nositelji napretka i bolje budućnosti, koji donose velike koristi  za strane države, njihove ekonomije i razvoj društva.
 
Oni samo trebaju dobre uvjete za svoj rad, razumijevanje, bez uplitanja politike u njihova istraživanja, već pomoć u primjeni tih rezultata u svim područjima rada i života. Bilo bi mudro i dobro, zapravo nužno okrenuti se znanosti i obrazovanju, umjesto godinama naklapati o vojnoj spremnosti i borbenoj eksadrili.
 

Ankica Benček

U Puli će biti ukinute sve dozvole ili koncesije koje je svojevremeno odobrila lokalna općinska vlast

 
 
Uber dolazi u Istru. Tvrtka već zapošljava vozače kako bi spremno dočekala iduću turističku sezonu. Petar Jovetić, predsjednik Ceha autotaksista ističe: „Jasna i ista pravila za sve“. Taxi Uber se „iskrcava“ u Hrvatsku uspješno prelazeći i zadnju birokratsku prepreku. U tome, odlučujuću ulogu ima novi Zakon o prijevozu u cestovnom prometu koji je vlada predložila i kojim se liberaliziraju usluge taxija i ukida ograničavanje broja dozvola, stavljajući tako van snage pravilnik o cijenama usluga koji su utvrdile lokalne vlasti. Uber Hrvatska, tvrtka koja predstavlja Uber u Hrvatskoj, već uvelike traži vozače, taksiste u svijetlu pripreme za novu turističku sezonu. Na stanicama portala Moj posao, objavljeni su oglasi u kojim se traži osoblje, a rok za prijavu je 31. prosinca.
https://bostonairportcab.com/blog/wp-content/uploads/2016/08/6358592534187764534355694_Uber-v-Taxi.jpg
Novi zakon koji liberalizira sektor taksija, trebao bi biti usvojen na početku iduće turističke sezone. U Puli će biti ukinute sve dozvole ili koncesije koje je svojevremeno odobrila lokalna općinska vlast. Isto se odnosi i na boju taksija koji su sada bijeli. U svijetlu novih zakonskih normi, gradovi će, na svom teritoriju, imati obvezu izdavati dozvole za vršenje taxi usluga, svima onima koji posjeduju licencu, bez posebnih ograničenja. Radi se zapravo o pravoj revoluciji, uzimajući u obzir da će, na primjer, taksisti iz cijele Hrvatske moći obavljati taksi usluge u Isti. Sasvim je sigurno da će dolazak Ubera prouzročiti reakciju taksista koji su navikli raditi po principu da oni imaju ekskluzivna prava na obavljanje taksi usluga u odnosu na druge pružatelje taksi usluga, kao što je to bio slučaj do sada sa tvrtkama City Car i Taxi Cammeo, koje su potom i propale.
 
Dolazak Ubera, bi pak mogao jako poremetiti trenutno stanje na tržištu imajući u vidu uspjeh koji je ova tvrtka ostvarila u svijetu. Predsjednik Ceha autotaksista Pule, Petar Jovetić ističe: „Moguće je da će sada biti više tržišnog natjecanja i konkurencije, što je pozitivno, međutim, pravila se trebaju temeljiti na zdravim principima i biti jednaka za sve. S druge pak strane, općinski suradnik gradonačelnika Pule Borisa Miletića, okreće pilu naopačke i ističe da nema potvrda o dolasku usluga Ubera. U međuvremenu, preko svoje internet platforme, Uber objašnjava da obavljanje taksi usluga će se moći na dva načina – Prvi način predviđa da zainteresirani vozač osobno ili otvori svoju tvrtku ili otvori obrt, postajući tako samostalni vozač koji sam sebe zapošljava. Drugi način predviđa da će vozač moći izvršavati uslugu kao ne samostalni djelatni zaposlen u nečijoj tvrtki ili obrtu. Zarada će ovisiti o broju sati koje vozač provede za upravljačem i dijelit će se jednom na tjedan. Jedini uvjet da se postane vozač Ubera je da se posjeduje vozačka dozvola i potvrda o nekažnjavanju.
 
Bez sumnje je da će Uberove usluge najviše konkurirati u onim dijelu koji se odnosi na niže cijene odnosu na one koje su trenutno na tržištu. Niže cijene omogućuju mobilne aplikacije koje direktno povezuju putnike i vozače i zahvaljujući kojima se skraćuje izgubljeno vrijeme i vožnja. Sigurno je također da će uzduž jadranske obale i iduću sezonu vratiti usluga Uber boat koja je protekle sezone ostvarila dobre rezultate.
 

Il Piccolo, Trst

Anketa

Istražno povjerenstvo za Agrokor pokazalo se krajnje primitivnim. Treba li ga ukinuti?

Petak, 24/11/2017

Tko je Online?

Trenutačno aktivnih gostiju: 1133 gostiju i nema članova online

 

AIPK Trgovine d.o.o.

 

Registar Branitelja

 

Udruga Zavjet

 

 

Grawe osiguranje

 

 

 

Veliko srce malom srcu

 

Facebook

 

 

Optika Kraljević