Get Adobe Flash player
Steve Bannon mijenja Europu na bolje

Steve Bannon mijenja Europu na bolje

Cilj mu je ujediniti sve desne europske stranke i srušiti Europsku...

Komunisti + četnici = antifašizam

Komunisti + četnici = antifašizam

Josip Broz i Draža Mihailović na istoj slamarici u...

Vatreni i Thompson u puljskoj Areni

Vatreni i Thompson u puljskoj Areni

Daniel Sponza: Slika Arene obišla je cijeli svijet. Atmosfera je...

Kutleša - vjerni poslušnik Papinske Države

Kutleša - vjerni poslušnik Papinske Države

U Boga se može vjerovati i kad se ne vjeruje u papu...

Istarski narodnjaci borili su se za Hrvatsku

Istarski narodnjaci borili su se za Hrvatsku

Pofuk je prešutio Predsjedničinu izjavu: Osuđujem svaki totalitarni...

 • Steve Bannon mijenja Europu na bolje

  Steve Bannon mijenja Europu na bolje

  četvrtak, 02. kolovoza 2018. 10:37
 • Komunisti + četnici = antifašizam

  Komunisti + četnici = antifašizam

  nedjelja, 29. srpnja 2018. 11:46
 • Vatreni i Thompson u puljskoj Areni

  Vatreni i Thompson u puljskoj Areni

  nedjelja, 29. srpnja 2018. 11:43
 • Kutleša - vjerni poslušnik Papinske Države

  Kutleša - vjerni poslušnik Papinske Države

  srijeda, 01. kolovoza 2018. 13:49
 • Istarski narodnjaci borili su se za Hrvatsku

  Istarski narodnjaci borili su se za Hrvatsku

  četvrtak, 02. kolovoza 2018. 12:30

Industrija još ima izazova do potpune digitalizacije

 
 
Digitalizacija je danas vrlo čest pojam. No, kako se zapravo došlo do digitalizacije, odnosno što je potrebno da bi se poslovanje digitaliziralo? Danas je to uobičajeno pitanje za svaku proizvodnu tvrtku. Neovisno o tome radi li se o proizvodima ili uslugama, četvrta industrijska revolucija zahvatila je proizvođače i pružatelje usluga, ali i krajnjeg korisnika. Možda su čak korisnici prije same industrije postali svjesni mogućnosti digitaliziranja pa su očekivanja korisnika brzo postala 'digitalna', dok industrija još ima izazova do potpune digitalizacije.
http://images.energetika-net.com/media/article_images/big/koncar-20160518100559234.jpg
Upotrebom pare za pokretanje turbina, motora i ostalih uređaja započela je industrijalizacija proizvodnje svega, od čelika do tekstila, a to je činilo temelje prve industrijske revolucije. Drugu industrijsku revoluciju obilježila je masovna proizvodnja komponenti, često koristeći pri tome električnu energiju iz elektrana za svoju proizvodnju, dok je treća industrijska revolucija uključivala elektroničke i informacijske tehnologije kako bi se automatizirala i nadzirala proizvodnja. Četvrtom industrijskom revolucijom započelo je razdoblje digitalizacije. Postojeći proizvodni sustavi nastoje se što više optimirati u svrhu smanjenja potrošnje energije i gubitaka i skraćivanja vremena potrebnog za dizajn novog proizvoda itd. Postojeći digitalni podaci (mjerenja po proizvodnim pogonima) se mogu kvalitetnije prikupljati i detaljnije analizirati kako bi se došlo do zaključaka kako provesti optimiranje rada dijela ili cijelog proizvodnog procesa. Proces optimiranja treba ponavljati u krug jer optimiranje jednog dijela procesa sigurno ima utjecaj na procese koji se na njega nadovezuju. Stoga ne začuđuje da se novi proizvodi, postrojenja pa i cijele tvornice nastoje 'izgraditi' u virtualnom svijetu, što je danas poznato pod pojmom digitalnih blizanaca (eng. digital twins). Sve to najavljuje promjene u načinu projektiranja, proizvodnje, upravljanja i servisiranja postrojenja i njihovih komponenti. Također će se mijenjati i način kako se one sastavljaju i puštaju u pogon jer će upravo digitalni blizanac omogućiti da se unaprijed vidi kako i u kojem vremenu odraditi pojedine aktivnosti.
 
Digitalna elektrana
 
Što je, zapravo, digitalna elektrana? Ona predstavlja i više od trodimenzionalnog grafičkog prikaza pojedinih komponenti stvarne elektrane. To je kombinacija stvarno raspoloživih podataka prikupljenih tijekom razvoja, projektiranja, nabave, puštanja u rad i stvarnog rada komponenti i postrojenja, a koji su zatim grafički uređeni tako da predstavljaju virtualno postrojenje. Dok postrojenje radi ili se pušta u rad, svaki digitalni blizanac zadržava arhivu stvarnih podataka, koja se neprekidno ažurira aktualnim vrijednostima. Ti podaci predstavljaju podlogu za digitalna rješenja sa stvarnim rezultatima za današnja poslovanja elektrana. Siemensova digitalna rješenja osiguravaju raspoloživost, učinkovitost postrojenja, smanjenje rizika (kibernetička sigurnost) i usklađenost sa zakonskim zahtjevima (poput zahtjeva za emisije). Sveobuhvatan sustav tih digitalnih rješenja predstavlja digitalnu elektranu, a povezanost digitalnih rješenja (aplikacija) u cjelinu čini Mindsphere©, platformu koja objedinjuje sve aplikacije u oblaku.
 
Siemensova rješenja
 
Siemensov sustav SPPA-T3000 središnje je mjesto gdje se prikupljaju podaci. Digitalizaciji elektrane prethodi automatizacija. U elektranama u kojima već postoji visok stupanj automatizacije uobičajeno treba uvesti i dodatne mjere automatizacije pojedinih postrojenja ili postojeća automatizacijska rješenja osvježiti novim i modernijim uređajima te sofverskim alatima. Današnji distribuirani sustavi upravljanja (DCS), osim glavne uloge nadzora i upravljanja procesa elektrane, trebaju biti nadograđeni aplikacijama za prikupljanje informacija o potrošnji električne energije, zastojima, stanju uređaja i senzora, a trebaju obavezno imati ugrađene elemente tehničke i kibernetičke sigurnosti. Elementi takvog sustava brzo i lako su zamjenjivi, odvojeno se mogu programirati, koriste napredne adaptivne metode vođenja uz prediktivno upravljanje. Učiniti digitalno stvarnim, moguće je Siemensovim rješenjima za pojedinu jedinicu elektrane, cijelu elektranu ili flotu postrojenja.
 

B. L., Energetika-net

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osvježi

Anketa

Hoće li se Plenković, nakon četnikovanja u Bačkoj Palanci, odreći Pupovca?

Srijeda, 15/08/2018

Tko je Online?

Trenutačno aktivnih gostiju: 1022 gostiju i nema članova online

 

AIPK Trgovine d.o.o.

 

Registar Branitelja

 

Udruga Zavjet

 

 

Grawe osiguranje

 

 

 

Veliko srce malom srcu

 

Facebook

 

 

Optika Kraljević