Get Adobe Flash player
Steve Bannon mijenja Europu na bolje

Steve Bannon mijenja Europu na bolje

Cilj mu je ujediniti sve desne europske stranke i srušiti Europsku...

Komunisti + četnici = antifašizam

Komunisti + četnici = antifašizam

Josip Broz i Draža Mihailović na istoj slamarici u...

Vatreni i Thompson u puljskoj Areni

Vatreni i Thompson u puljskoj Areni

Daniel Sponza: Slika Arene obišla je cijeli svijet. Atmosfera je...

Kutleša - vjerni poslušnik Papinske Države

Kutleša - vjerni poslušnik Papinske Države

U Boga se može vjerovati i kad se ne vjeruje u papu...

Istarski narodnjaci borili su se za Hrvatsku

Istarski narodnjaci borili su se za Hrvatsku

Pofuk je prešutio Predsjedničinu izjavu: Osuđujem svaki totalitarni...

  • Steve Bannon mijenja Europu na bolje

    Steve Bannon mijenja Europu na bolje

    četvrtak, 02. kolovoza 2018. 10:37
  • Komunisti + četnici = antifašizam

    Komunisti + četnici = antifašizam

    nedjelja, 29. srpnja 2018. 11:46
  • Vatreni i Thompson u puljskoj Areni

    Vatreni i Thompson u puljskoj Areni

    nedjelja, 29. srpnja 2018. 11:43
  • Kutleša - vjerni poslušnik Papinske Države

    Kutleša - vjerni poslušnik Papinske Države

    srijeda, 01. kolovoza 2018. 13:49
  • Istarski narodnjaci borili su se za Hrvatsku

    Istarski narodnjaci borili su se za Hrvatsku

    četvrtak, 02. kolovoza 2018. 12:30

Kampanja povodom obilježavanja Europskoga dana zaštite osobnih podataka

 
 
HUP je u partnerstvu s Agencijom za zaštitu osobnih podataka (AZOP) za svoje članove organizirao prezentaciju na temu modernizacije zakonodavstva o zaštiti osobnih podataka (GDPR uredba) koje je bilo namijenjeno poslodavcima, službenicima za zaštitu osobnih podataka, predstavnicima tijela javnih vlasti te ostalima koji u svom radu prikupljaju i obrađuju osobne podatke. Prezentacije su održali predstavnici AZOP-a (Agencije za zaštitu osobnih podataka) Ivana Žiljak, viša savjetnica i Igor Vulje, načelnik službe za nadzor. Ovim događanjem započela je kampanja podizanja svijesti i širenja znanja i informacija koji se odnose na novu europsku regulativu, a u njoj sudjeluju Hrvatska udruga poslodavaca, Hrvatska turistička zajednica, Hrvatska gospodarska komora, Hrvatska zajednica županija Udruga gradova u Republici Hrvatskoj i Agencija za zaštitu osobnih podataka.
http://os-jakovlje.skole.hr/upload/os-jakovlje/images/static3/1474/Image/azop-logo-web-262x263.jpg
GDPR uredba stupa na snagu 25. svibnja 2018. godine, a novim ili jačim pravilima bit će obuhvaćene one djelatnosti koje se bave obradom osobnih podataka visokog rizika za koje će biti potrebno provesti procjenu učinka. Navedene obrade odnose se na: nove tehnologije, obradu posebnih kategorija osobnih podataka tzv. osjetljivih podataka, automatiziranu obradu podataka te neautomatiziranu obradu podataka koji čine dio sustava pohrane ili im je to namjena. To su djelatnosti koje spadaju u zdravstveni, turistički, financijski, odgojno-obrazovni sektor te djelatnosti koje se bave obradom podataka dobivenih putem video nadzornih sustava, biometrijom i slično.

„Uredba o zaštiti osobnih podataka stupa na snagu 25. svibnja 2018. g. No, to ne znači da poslovni subjekti trebaju tada započeti usklađivanje s njom. Republika Hrvatska još uvijek nije donijela Zakon o provedbi Uredbe, a ako ga ne bude donijela ni do navedenog datuma, Uredba se svejedno primjenjuje, a u nadzor provođenja mogu doći i ovlaštena tijela iz drugih država članica. Visina iznosa kazni je tolika da u slučaju kažnjavanja pojedini subjekti neće moći to podnijeti i morat će zatvoriti svoje poslovanje. Stoga su edukacije koje provodimo s AZOP-om izuzetno važne kako bi se na vrijeme upoznali s novom regulativom i uskladili svoje poslovanje.“ - izjavila je Milica Jovanović, pravna savjetnica HUP-a.

Marija Pušić, viša savjetnica iz Agencije za zaštitu osobnih podataka naglasila je da kod primjene uredbe ne postoje jedinstvena rješenja primjenjiva na sve subjekte: „Svaki poslovni subjekt ima svoje specifičnosti pa je u skladu s time i u okviru svog djelovanja dužan uskladiti svoje poslovanje s GDPR-om te utvrditi: koje osobne podatke obrađuje, koja je pravna svrha obrade tih podataka, koje sustave pohrane podataka ima i kojima se koristi, koliki je rok čuvanja podataka, koja je zakonitost iznošenja u treće zemlje, jeli se ti podaci prosljeđuju trećim osobama te temeljem koje zakonske osnove, tko ima pristup tim podacima, jesu li tehničke mjere sigurnosti usklađene s odredbama iz čl. 32. Uredbe i drugim povezanim člancima i posebnim propisima.“

Uredba će se primjenjivati na sva trgovačka, dionička, jednostavna i ostala društva tj. tvrtke bez iznimaka. Također i na sve državne institucije koje su dužne obrađivati osobne podatke u okviru njenih odredaba, osim u slučajevima kaznenopravnih aktivnosti, poput sprečavanja kaznenih djela ili progona počinitelja istih te u područjima izvan nadležnosti prava EU-a. Obveza svih tijela javne vlasti je imenovati službenika za zaštitu osobnih podataka.
 

Anđelka Felja

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osvježi

Anketa

Hoće li se Plenković, nakon četnikovanja u Bačkoj Palanci, odreći Pupovca?

Četvrtak, 16/08/2018

Tko je Online?

Trenutačno aktivnih gostiju: 1020 gostiju i nema članova online

 

AIPK Trgovine d.o.o.

 

Registar Branitelja

 

Udruga Zavjet

 

 

Grawe osiguranje

 

 

 

Veliko srce malom srcu

 

Facebook

 

 

Optika Kraljević