Get Adobe Flash player
Hrvatska izumire – političari ne haju!

Hrvatska izumire – političari ne haju!

Svijet se mijenja, samo naša politika to ne...

Hrvatska shizoidna politika

Hrvatska shizoidna politika

Ukoliko HDZ ne istjera Plenkovića, prijeti mu teški...

Referendum je rješenje problema

Referendum je rješenje problema

Izborne jedinice su neprirodno skrojene izbornim...

Pismo iz sela koje nestaje...

Pismo iz sela koje nestaje...

Aferu su zapečatili oni koji su državu prevarili na...

Ivo Goldstein demantira oca Slavka

Ivo Goldstein demantira oca Slavka

Slavko Goldstein: »Logor je osnovan 1945. u jesen, u samome mjestu...

  • Hrvatska izumire – političari ne haju!

    Hrvatska izumire – političari ne haju!

    srijeda, 16. svibnja 2018. 07:04
  • Hrvatska shizoidna politika

    Hrvatska shizoidna politika

    nedjelja, 13. svibnja 2018. 16:53
  • Referendum je rješenje problema

    Referendum je rješenje problema

    nedjelja, 13. svibnja 2018. 16:46
  • Pismo iz sela koje nestaje...

    Pismo iz sela koje nestaje...

    srijeda, 16. svibnja 2018. 22:55
  • Ivo Goldstein demantira oca Slavka

    Ivo Goldstein demantira oca Slavka

    utorak, 15. svibnja 2018. 15:27

Kampanja povodom obilježavanja Europskoga dana zaštite osobnih podataka

 
 
HUP je u partnerstvu s Agencijom za zaštitu osobnih podataka (AZOP) za svoje članove organizirao prezentaciju na temu modernizacije zakonodavstva o zaštiti osobnih podataka (GDPR uredba) koje je bilo namijenjeno poslodavcima, službenicima za zaštitu osobnih podataka, predstavnicima tijela javnih vlasti te ostalima koji u svom radu prikupljaju i obrađuju osobne podatke. Prezentacije su održali predstavnici AZOP-a (Agencije za zaštitu osobnih podataka) Ivana Žiljak, viša savjetnica i Igor Vulje, načelnik službe za nadzor. Ovim događanjem započela je kampanja podizanja svijesti i širenja znanja i informacija koji se odnose na novu europsku regulativu, a u njoj sudjeluju Hrvatska udruga poslodavaca, Hrvatska turistička zajednica, Hrvatska gospodarska komora, Hrvatska zajednica županija Udruga gradova u Republici Hrvatskoj i Agencija za zaštitu osobnih podataka.
http://os-jakovlje.skole.hr/upload/os-jakovlje/images/static3/1474/Image/azop-logo-web-262x263.jpg
GDPR uredba stupa na snagu 25. svibnja 2018. godine, a novim ili jačim pravilima bit će obuhvaćene one djelatnosti koje se bave obradom osobnih podataka visokog rizika za koje će biti potrebno provesti procjenu učinka. Navedene obrade odnose se na: nove tehnologije, obradu posebnih kategorija osobnih podataka tzv. osjetljivih podataka, automatiziranu obradu podataka te neautomatiziranu obradu podataka koji čine dio sustava pohrane ili im je to namjena. To su djelatnosti koje spadaju u zdravstveni, turistički, financijski, odgojno-obrazovni sektor te djelatnosti koje se bave obradom podataka dobivenih putem video nadzornih sustava, biometrijom i slično.

„Uredba o zaštiti osobnih podataka stupa na snagu 25. svibnja 2018. g. No, to ne znači da poslovni subjekti trebaju tada započeti usklađivanje s njom. Republika Hrvatska još uvijek nije donijela Zakon o provedbi Uredbe, a ako ga ne bude donijela ni do navedenog datuma, Uredba se svejedno primjenjuje, a u nadzor provođenja mogu doći i ovlaštena tijela iz drugih država članica. Visina iznosa kazni je tolika da u slučaju kažnjavanja pojedini subjekti neće moći to podnijeti i morat će zatvoriti svoje poslovanje. Stoga su edukacije koje provodimo s AZOP-om izuzetno važne kako bi se na vrijeme upoznali s novom regulativom i uskladili svoje poslovanje.“ - izjavila je Milica Jovanović, pravna savjetnica HUP-a.

Marija Pušić, viša savjetnica iz Agencije za zaštitu osobnih podataka naglasila je da kod primjene uredbe ne postoje jedinstvena rješenja primjenjiva na sve subjekte: „Svaki poslovni subjekt ima svoje specifičnosti pa je u skladu s time i u okviru svog djelovanja dužan uskladiti svoje poslovanje s GDPR-om te utvrditi: koje osobne podatke obrađuje, koja je pravna svrha obrade tih podataka, koje sustave pohrane podataka ima i kojima se koristi, koliki je rok čuvanja podataka, koja je zakonitost iznošenja u treće zemlje, jeli se ti podaci prosljeđuju trećim osobama te temeljem koje zakonske osnove, tko ima pristup tim podacima, jesu li tehničke mjere sigurnosti usklađene s odredbama iz čl. 32. Uredbe i drugim povezanim člancima i posebnim propisima.“

Uredba će se primjenjivati na sva trgovačka, dionička, jednostavna i ostala društva tj. tvrtke bez iznimaka. Također i na sve državne institucije koje su dužne obrađivati osobne podatke u okviru njenih odredaba, osim u slučajevima kaznenopravnih aktivnosti, poput sprečavanja kaznenih djela ili progona počinitelja istih te u područjima izvan nadležnosti prava EU-a. Obveza svih tijela javne vlasti je imenovati službenika za zaštitu osobnih podataka.
 

Anđelka Felja

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osvježi

Anketa

Tko su nam od susjeda veći prijatelji?

Srijeda, 23/05/2018

Tko je Online?

Trenutačno aktivnih gostiju: 932 gostiju i nema članova online

 

AIPK Trgovine d.o.o.

 

Registar Branitelja

 

Udruga Zavjet

 

 

Grawe osiguranje

 

 

 

Veliko srce malom srcu

 

Facebook

 

 

Optika Kraljević