Get Adobe Flash player
Zdravka nagraditi, a ne progoniti

Zdravka nagraditi, a ne progoniti

Hrvatsko pravosuđe s USKOK-om i tajnim službama najodgovornije je za...

'Antifašizam' - sredstvo protiv hrvatske države

'Antifašizam' - sredstvo protiv hrvatske države

Na djelu je negacionizam, revizionizam, krivotvorenje povijesti,...

(Ne)ljudska prava naših 'drukčijih'

(Ne)ljudska prava naših 'drukčijih'

Udomljavanje nevine dječice kod 'tople braće' i 'toplih...

Rapsodija u narančastom ili rapsodija apsurda

Rapsodija u narančastom ili rapsodija apsurda

Ostatak od HNS-a pretvara se u travestiju, operetu i...

Nigdje nema roditelja i obitelji

Nigdje nema roditelja i obitelji

Građanski odgoj i obrazovanje     Čitajući Prijedlog...

 • Zdravka nagraditi, a ne progoniti

  Zdravka nagraditi, a ne progoniti

  četvrtak, 06. prosinca 2018. 11:06
 • 'Antifašizam' - sredstvo protiv hrvatske države

  'Antifašizam' - sredstvo protiv hrvatske države

  četvrtak, 06. prosinca 2018. 11:03
 • (Ne)ljudska prava naših 'drukčijih'

  (Ne)ljudska prava naših 'drukčijih'

  srijeda, 05. prosinca 2018. 14:43
 • Rapsodija u narančastom ili rapsodija apsurda

  Rapsodija u narančastom ili rapsodija apsurda

  srijeda, 05. prosinca 2018. 14:38
 • Nigdje nema roditelja i obitelji

  Nigdje nema roditelja i obitelji

  četvrtak, 06. prosinca 2018. 21:07

Poljska je u savezu sa SAD-om – Njemačka u savezu s Rusijom

 
 
Varšava se bori protiv gradnje plinovoda Sjeverni tok II i za to iznosi političke argumente. Njemačka kritizira svog susjeda. Poljska je u savezu sa SAD-om jedna od najžešćih protivnica novog plinovoda Sjeverni tok II koji bi preko Baltika spajao Rusiju i Njemačku. Sada, pak, poljski planovi za gradnju vlastitog baltičkog plinovoda poprimaju konkretne obrise. Ali poljski plinovod, za razliku od Sjevernog toka II ne bi vodio u Rusiju, na istok, nego u Dansku, na zapad. Projektom „Baltic Pipe“, koji je aktivirala konzervativna PiS-ova vlada, državni poljski Gaz-Sys­tems pokušava se nadovezati na norvešku plinovodnu mrežu.
http://visegradplus.org/wp-content/uploads/2017/08/baltic-pipe-900x600.jpg
Po napisima medija državna poljska energetska kompanija PGNiG je krajem 2017. kapacitete planiranog plinovoda u vrijednosti višoj od 2 milijarde dolara rezervirala za 15 godina. Plinovod s godišnjim protokom od 10 milijardi kubičnih metara, što odgovara petini protoka postojećeg plinovoda Sjeverni tok – trebao bi biti pušten u pogon 2022. i povezati Poljsku s novom lukom za LNG u Swinemündeu. Kompanija Gaz-Sys­tems već je od poljske vlade zatražila dozvolu za gradnju i pritom definirao koridor u poljskim priobalnim vodama u širini od jednog kilometra. Konačna odluka o gradnji trebala bi se donijeti ove godine.
 
EU će taj projekt sufinancirati u okviru poticanja europskih infrastrukturnih projekata u području energetike s 33 milijuna eura. Prethodno je EU za gradnju LNG terminala izdvojio više od 300 milijuna eura. Terminal ima kapacitet od 5 milijardi kubnih metara i po podacima poljske strane može se povećati za pedeset posto, odnosno na 7,5 milijardi kubnih metara. Cilj europskog sufinanciranja bio je osloboditi Poljsku o ovisnosti o ruskim isporukama.
 
Plinovod Jamal, koji spaja Bjelorusiju i Poljsku, ima kapacitet od oko 30 milijardi kubnih metara, što je već dvostruko više od 16 milijardi kubnih metara kolika je poljska godišnja potrošnja. Daljnji trgovinski kapaciteti za plin postoje na granicama s Ukrajinom, Slovačkom, Češkom, Njemačkom i Litvom koja ima vlastito postrojenje za ukapljivanje prirodnog plina koji nije u cijelosti iskorišten. Zahvaljujući tom postrojenju koje je pušteno u pogon 2014. poljski susjed nije primoran nabavljati plin samo od Rusije. Na jesen Litva, Latvija i Estonija potpisale su plan za diversifikaciju plinske opskrbe i povećanje neovisnosti.
 
Po mišljenju političkih analitičara poput Kirsten Westphala iz Zaklade za znanost i politiku, poljska vlada svojom energetskom politikom slijedi više ciljeva. „Poljskoj nije jedini cilj smanjiti ovisnost o ruskim isporukama plina. Poljska se želi i na vanjskopolitičkom planu u većoj mjeri ograditi od Rusije i time među istočnoeuropskim i baltičkim zemljama zauzeti vodeću političku poziciju. K tomu, vlada želi razviti vlastito plinsko tržište na kojem će težiti ograđivanju, što međunarodne kompanije za prodaju plina već kritiziraju jer će, kako kažu, time biti otežana politika zajedničkog tržišta EU koja počiva na otvaranju nacionalnih granica.
 
Istodobno, poljska vlada želi imati ulogu kao regionalno plinsko središte. To stoji i u prezentacijama državnog energetskog koncerna PGNiG: „Mi jačamo našu nazočnost na globalnim plinskim i LNG tržištima.“ U siječnju je PGNiG izvještavao o rekordnim isporukama plina u Ukrajinu koje su premašile granicu od milijardi kubnih metara. „To potvrđuje rastuću ulogu kompanije na tržištima plina u srednjoj i istočnoj Europi.“
 
Znanstvenica Westphal također skreće pozornost na planove o gradnji plinskog koridora do LNG luke na hrvatskom otoku Krku. Ona smatra da je će se taj projekt, koji podupiru i SAD i EU, moći teško realizirati zbog male veličine dotičnih plinskih tržišta. No moguće je da će ekonomska racionalnost u ovom slučaju pasti u drugi plan jer će norveški plin koji će se dostavljati plinovodom i LNG vjerojatno biti skuplji od ruskog plina. Utoliko poljski otpor u Europskoj uniji i pred sudovima sve više ljuti europske partnere ruskog koncerna Gazprom koji ubuduće žele više plina nabavljati preko plinovoda Sjeverni tok. „Zemni plin ne igra nikakvu ulogu za poljsku energetsku opskrbu“, izjavio je glasnogovornik BASF-ove podružnice Wintershall. „Naš susjed i dalje koristi ugljen za proizvodnju električne energije, ali se i dalje diljem Europe bori protiv ruskog plina. Tu nisu posrijedi samo politički razlozi. Poljaci sanjaju o tome da zemni plin uvezen iz Amerike isporučuju europskim tržištima“, stoji u priopćenju Wintershalla: „Poljska apelira na energetsku solidarnost, a sama se žestoko bori samo za svoje ekonomske interese.“
 

A. M. I., F.A.Z., Njemačka

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osvježi

Anketa

Sviđa li vam se Tuđmanov spomenik Kuzme Kovačića?

Četvrtak, 13/12/2018

Tko je Online?

Trenutačno aktivnih gostiju: 1124 gostiju i nema članova online

 

AIPK Trgovine d.o.o.

 

Registar Branitelja

 

Udruga Zavjet

 

 

Grawe osiguranje

 

 

 

Veliko srce malom srcu

 

Facebook

 

 

Optika Kraljević