Get Adobe Flash player
Nametnuta protuhrvatska Plenkovićeva pomirba

Nametnuta protuhrvatska Plenkovićeva pomirba

Primjer Milana Babića je dobar i jedini ispravan put za suživot i...

Karolina Velika!

Karolina Velika!

Vidimo izgrađenu osobu koja njeguje obiteljske vrijednosti i od koje...

Plenković je u svojoj izdaji nadmašio i Titu

Plenković je u svojoj izdaji nadmašio i Titu

Vraća Hrvatskoj ustav iz 1974., jer vraća Srbe u ustav, i onda će ići...

IDS talijanizirao Istru i udaljio od Hrvatske

IDS talijanizirao Istru i udaljio od Hrvatske

IDS-u je uspjelo što nije ni Benitu...

Tko su ti koji kontroliraju istinu!?

Tko su ti koji kontroliraju istinu!?

Najviše fantazije danas ima u genderističkoj...

 • Nametnuta protuhrvatska Plenkovićeva pomirba

  Nametnuta protuhrvatska Plenkovićeva pomirba

  utorak, 04. kolovoza 2020. 13:16
 • Karolina Velika!

  Karolina Velika!

  utorak, 04. kolovoza 2020. 13:09
 • Plenković je u svojoj izdaji nadmašio i Titu

  Plenković je u svojoj izdaji nadmašio i Titu

  četvrtak, 06. kolovoza 2020. 09:32
 • IDS talijanizirao Istru i udaljio od Hrvatske

  IDS talijanizirao Istru i udaljio od Hrvatske

  utorak, 04. kolovoza 2020. 13:04
 • Tko su ti koji kontroliraju istinu!?

  Tko su ti koji kontroliraju istinu!?

  četvrtak, 06. kolovoza 2020. 17:31

Neke od svjetiljki imaju mogućnost upravljanja, prijava kvarova ili smetnji pomoću aplikacija i ugradnje brojača prometa

 
 
Suvremeni gradovi sve više traže pametna i fleksibilna rješenja za uštedu energije, poboljšanje udobnosti, kvalitete življenja i održivosti te poticanje urbanog razvoja. Tim se gradovima nedavno pridružila i Koprivnica
http://images.energetika-net.com/media/article_images/big/podravina-rasvjeta-1-20190506123649911.jpg
U stvaranju pametnih gradova nova tehnička rješenja imaju važnu ulogu jer se instaliranjem pametnih rješenja, osim ostvarenja ušteda na energiji, čuva okoliš i podiže razina kvalitete života. Ako se pogledaju sustavi javne rasvjete u svijetu, koji imaju oko 4 milijarde uličnih svjetiljki, većina su i dalje konvencionalne svjetiljke. Zamjena tih svjetiljki onima sa svjetlećim diodama (LED) može smanjiti potrošnju energije i emisije ugljičnog dioksida i otvara nove mogućnosti u pogledu razvoja pametnih gradova.
Koprivnica kao živući laboratorij
 
Sa ciljem povezivanja tvrtki i javnog sektora, građanstva i znanstveno-istraživačkih institucija Grad Koprivnica je u suradnji s Regionalnom energetskom agencijom Sjever otvorio prvi hrvatski 'živući laboratorij' za vanjsku rasvjetu i 'smart city' rješenja koji je prvi takve vrste u Jugoistočnoj Europi. Ideja o projektu pokrenuta je 2018. godine s ciljem promicanja energetske učinkovitosti primjenom pametnog sustava vanjske rasvjete, zamišljenim da pokriva širok spektar javne rasvjete (rasvjeta prometnica različitih kategorija, parkova i šetnica).
Living Lab Koprivnica nalazi se u vitalnom dijelu Koprivnice, u četvrti Lenišće i obuhvaća 21 ispitno polje ukupne duljine trase 3,54 km. Živući laboratorij predstavlja prirodno okruženje za ispitivanje proizvoda u stvarnom okruženju i stjecanje neposrednog iskustva korištenjem novih tehničkih rješenja i osiguravanjem potrebne infrastrukture u stvarnom okruženju (za građanstvo, proizvođače, javnu upravu i znanstvene institucije). Stanovnici Lenišća, koji su korisnici projekta, izravno mogu vidjeti kvalitete živućeg laboratorija, dok su predstavnici gradova i općina pozvani da se susretnu sa svim prednostima LED rasvjete.
Suradnja hrvatskog gospodarstva i lokalne samouprave
 
"Grad već desetak godina traži nove iskorake kad je u pitanju energetska učinkovitost, te smo zbog toga sretni što su nas prepoznali partneri u ovom projektu Living Laba, ugradivši u Living Lab Koprivnica opremu u vrijednosti od 300.000 kuna, a to je izravan način štednje na javnoj rasvjeti. Time dokazujemo našu odgovornost prema gradu i građanima", naglašava koprivnički gradonačelnik Mišel Jakšić. Uz to, osvrnuo se i na tri nedavno postavljene punionice električnih vozila na stupovima javne rasvjete u zonama višestambenih zgrada i javnih parkirališta. Pri tome je iskorištena već postojeća infrastruktura i time su sniženi troškovi postavljanja punionica.
 
"Taj je koncept poseban jer možemo osjetiti i vidjeti što netko želi predstaviti, što partnerima i proizvođačima LED rasvjete u Hrvatskoj olakšava približavanje rasvjete građanstvu. Taj uspjeh u onome što se zamislilo daje dodatni motiv da se istraže nova rješenja kod korištenja javne rasvjete", ističe Ravnatelj REA Sjevera, Ivan Šimić i napominje da postoje još dva slična Living Laba, u Danskoj i Portugalu, koji su dijelom financirani iz državnog proračuna, što nije slučaj za koprivnički projekt. 
Uz Grad i REA Sjever u projekt su uključena tehnološki napredne hrvatske tvrtke: Detas, Horfam, Elektrokovina Lighting, Energy Plus, LED elektronika, Lipapromet i Omega Software kao partneri. Upravo su oni instalacijom dugotrajnih, energetski prihvatljivih i učinkovitih svjetiljki (uštede veće od 60 %) omogućili da živući laboratorij zaživi.
 
Prostor za daljnji napredak
 
Ovisno o klasi prometnice, postavljene su svjetiljke različitih tehničkih specifikacija. Tako je raspon snage svjetiljki 14 - 86 W, indeks raspoznavanja boje minimalno 70, a temperatura boje svjetlosti 3000 ili 4000 K. Neke od svjetiljki imaju mogućnost upravljanja, prijava kvarova ili smetnji pomoću aplikacija i ugradnje brojača prometa, meteo-postaja, senzora i regulatora osvjetljenja. To korisnicima pruža mogućnost prilagođavanja intenziteta i trajanja rasvjete u pojedinim kvartovima (više svjetiljki ili čak samo jedne) ovisno o potrebi, vremenskim uvjetima ili prema posebnim zahtjevima (hitni slučajevi ili javna sigurnost). 
Kao što je ranije spomenuto, od 21 ispitnog polja, zauzeto je 12 s ukupno 75 instaliranih rasvjetnih tijela. To ostavlja prostor za nove tvrtke koje su zainteresirane za napredak i rade na inovativnosti i poboljšanju svojih proizvoda. 
 
Uz njih, dobrodošli su svi oni koji žele prikupiti iskustva vezana za pametnu javnu rasvjetu, iz javne uprave, istraživačkih ili akademskih institucija ili građanstva, da posjete 'živući laboratorij'. Obilazak će voditi stručni tim REA Sjevera i time približiti posjetiteljima koncept prvog takvog laboratorija u Hrvatskoj.
"Living Lab Koprivnica, sa za sada sedamdesetak instaliranih svjetiljki, primjer je kako pametna rješenja mogu omogućiti bolju kvalitetu života, povećati energetsku učinkovitost, ali i potaknuti proizvođače opreme i 'smart city' rješenja da razvijaju, isprobavaju i testiraju proizvode u stvarnom urbanom okruženju", ističe voditelj razvoja poslovanja REA Sjevera, Jurica Perko. Dugoročno gledano, želja je iskoristiti infrastrukturu javne rasvjete dodavanjem drugih mogućnosti koje će doprinijeti poboljšanju kvalitete života. Ostavlja se otvorenom mogućnost razvoja nekih drugih rješenja, nevezanih za rasvjetu, koja će također poboljšati život na ekološki prihvatljiv način.
 
Projekt 'Living Lab Koprivnica' javnosti je predstavljen u predvečernjim satima 12. ožujka ove godine u Koprivnici. No, stručna javnost s njime se mogla upoznati još na 6. konferenciji o energetski učinkovitoj rasvjeti, 27. rujna prošle godine u Zagrebu, a svakako će o rezultatima iz prvih nekoliko mjeseci njegovog provođenja više biti riječi na 7. konferenciji o energetski učinkovitoj rasvjeti koja će se održati 21. studenoga, ponovno u Koprivnici.
 

B. L., www.energetika-net.com

Anketa

A. Plenković i T. Medved dodvoravaju se Srbima. Je li to izdaja?

Subota, 15/08/2020

Tko je Online?

Trenutačno aktivnih gostiju: 1657 gostiju i nema članova online

 

AIPK Trgovine d.o.o.

 

Registar Branitelja

 

Udruga Zavjet

 

 

Grawe osiguranje

 

 

 

Veliko srce malom srcu

 

Facebook

 

 

Optika Kraljević